Thymoquin_Fly
himalayaKrem_Fly

עם או בלי הקליפה?

מאת: דורית שור, נטורופתית מוסמכת R.na
זמן קריאה: 3 דקות
ט"ו בשבט, החג הכי פחות מזיק מבחינה קולינרית תזונתית, הוא הזדמנות מצוינת להתענג על שקדים ולברר אחת ולתמיד את סוגיית הקליפה: להוריד או לא להוריד?
Sunrider_Article

ט"ו בשבט הגיע ואיתו פריחת עץ השקד שנהוג לכנותו 'שקדיה'. יותר מכל הפירות,
היבשים והטריים, השקד הוא זה המסמל את ט"ו בשבט, החג הכי פחות מזיק מבחינה קולינרית בריאותית. אז לכבוד החג, הנה כמה דברים מעניינים שתמיד כדאי להיזכר בהם בנוגע לשקדים.

 

הפרי והזרע שאנו נוהגים לאכול מבשילים רק לאחר חצי שנה או יותר לאחר הפריחה.

הפרי הוא למעשה בית גלעין שבתחילה הוא רך, ירוק ושעיר. בארצות הים התיכון מקובל לאכול שקדים ירוקים על קליפותיהם, יש כאלו המחמיצים אותם. לאחר מכן הקליפה התחתונה מתקשה ושומרת על הזרע שהוא למעשה השקד שאנו מכירים.

עץ השקד תורבת לפני אלפי שנים ומקורו כנראה באסיה המערבית. בטבע גדלים גם שקדי בר שטעמם מר ומכילים חומר הנקרא אמיגדאלין, אותו חומר מתפרק בגוף ויוצר חומצה ציאנית. חומצה זו היא רעל מסוכן ולכן אסור לאכול כמות רבה של שקדים מרים.

השקדים המתורבתים מכילים כמות קטנה של האמיגדאלין ולכן יש להם טעם מתקתק.

ערכם התזונתי של השקדים

השקדים הם מזון נפלא עשיר במינרלים, ויטמינים, חומצות שומן רב בלתי רוויות ויסודות קורט.

100 גרם שקדים מכילים: 18.5 גרם חלבון,  54 גרם שומן, 255 מ"ג סידן, 4.5 מ"ג ברזל, 800 מ"ג אשלגן, ויטמיניB1 B2 B3   חומצה פולית, אבץ, מגנזיום, ויטמין E, סיבים תזונתיים, החלבון אינו מלא כך שאינו יכול להחליף חלבון ממקור בשרי, חלבי או ביצים.

למה זה טוב?



-בריאות הלב וכלי דם – מכילים חומצות שומן בלתי רוויות המסייעות בהורדת כולסטרול.

-הורדת לחץ דם – עשירים מאוד בסידן, מגנזיום, אשלגן וויטמין E.

-חיזוק עצמות – בשל תכולת הסידן והמגנזיום.

– מאזנים רמות סוכר.

-מקלים על העיכול, טובים לצרבות – (יש לאכול מספר שקדים טריים קלופים)

– טובים לגמישות לעור.

– בעלי השפעה טובה על מערכת העצבים – משפרי מצב רוח.

– מגבירי חשק מיני.

– מתאימים לחולי צליאק וסוכרת בגלל שאינם מכיל עמילן.

– נשים הרות מדווחות שאכילת שקדים קלויים מיד בבוקר מקלה מאוד על הבחילות שלהן.

– לחולי סרטן – בגלל תכולת הויטמינים, מינרלים, חלבונים, חומצות השומן והפיטוכימיקלים מעכבי פרוטאזות (חומרים בעלי יכולת למנוע התפתחות סרטן) וגם בגלל הקלוריות הרבות שמתאימות לחולים שמשקלם נמוך.

עם או בלי הקליפה?

 

השקדים, כמו כל הגרעינים, הם קשים לעיכול לכן רצוי להשרותם במים למספר שעות. אך מה לגבי קליפתם החומה הדקיקה?

 

תמיד המליצו לנו להסיר את הקליפה החומה הדקה מהשקדים אך במחקר שנעשה במחלקה לביוכימיה באוניברסיטת ממוריאל בקנדה שבדק את הערכים התזונתיים בגרעינים, שקדים ומזונות דומים גילו שלשקדים תכונות בריאותיות גבוהות ביותר בעיקר בגלל תכולת האנטי אוקסידנטים (פועלים נגד רדיקלים חופשיים העלולים לפגוע ב-DNA של התא) המצויים דווקא בקליפה החומה. הערכים היו גבוהים פי 10 מאותם מרכיבים בשקד עצמו.

עוגת גבינה
עוגת 'גבינה' טבעונית עם תחתית
שקדים. צילום: Qtea-cc-by

 

ברפואה העממית השתמשו בשקדים כמזור לכאבי בטן, הרעלות קיבה, תולעים, שיעול בעיקר יבש, מחלות ריאה, דלקות באזניים, כאבי ראש, הגברת חשק מיני, הגברת חלב אצל מניקות ומחלות עור.

ברפואה הסינית אנרגית השקד היא נייטרלית, והתועלת הבריאותית שלהם לפי הסינים היא חיזוק צ'י ודם, מפסיקי שיעול, מלחלחי ריאות, משמני מעיים ומקלים על עצירות כתוצאה מיובש.

 

אחד השימושים העיקריים של השקדים הוא שמן השקדים שנחשב כשמן בסיס נפוץ ביותר.

יתרונותיו הם בהזנת העור והחזרת גמישותו, טיפול בקמטים ובצלקות, חידוש תאים ולכן הוא משמש בקוסמטיקה כמרכיב בקרמים, חלב גוף וכשמן עיסוי בספא. עיסוי בשמן שקדים יעיל לשיכוך לחצים, הרגעה, טיפול בעור יבש, הקלה על ברונכיטיס ועוד.

 

שקדים הם דרך נפלאה להוסיף עושר ומרקם סמיך להרבה מאוד מנות במטבח והם משדרגים כל מנה שהם מתחברים אליה. זהו גם מזון מצוין לתינוקות וילדים קטנים אולם עבורם מומלץ להשתמש בחלב שקדים או ממרח שקדיה ללא תוספות.

 

חלב שקדים


משרים 30 גרם שקדים במים למספר שעות, מסירים את הקליפה החומה וטוחנים בבלנדר  עם 1 כוס מים. מסננים את הנוזל שהתקבל דרך מסננת דקה עם בד. חלב נהדר לקינוחים או בדגני בוקר. חלב שקדים הוא מקור טוב לסידן, מחזק מערכת נשימה וריאות.

לחילופין אפשר להשתמש בכפית מחית שקדיה  (להשיג בבתי הטבע), + 1 כוס מים לערבב.

 

פסטו שקדים



1/4 כוס שבבי שקדים, 2 כוסות בזיליקום טרי, 4 שיני שום, 1/4 כוס שמן זית כתית מעולה. לטחון במעבד מזון עד לקבלת מרקם חלק. משדרג כריכים, פסטה ודגים.

 

חמאת שקדים


100 גרם שקדים שהושרו במים לכמה שעות. מסירים את הקליפה, מוסיפים 1/4 כפית דבש ומעט מים וטוחנים בבלנדר עד קבלת מרקם חמאתי. טעים מאוד בכריכים וכן יכול לשמש באפיית עוגות

 

חג ט"ו בשבט שמח לכולם.

 

דורית שור, נטורופתית מוסמכת, מנהלת פורום נטורופתיה ואייפק. dorshure@netvision.net.il

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. אלישבע

    בסעיף קודם את כותבת שדווקא בקליפה יש יותר אנטי אוקסידנטים, ואחר כך במתכונים את כותבת להסיר את הקליפה.
    אז במה לבחור?

  2. dorit

    שקדים קלויים (ובדרך כלל גם מומלחים) אינם מומלצים מאחר והשומנים שלהם, ויטמינים ומרכיבים נוספים מתחמצנים בחום ואז מאבדים את תכונותיהם ומזיקים לגוף
    וסתם הופכים לשומןמיותר.

  3. dorit shure

    מאחר והדעות חלוקות בהקשר של לקלף את הקליפה או לא, דעתי בענין היא, שאם אכילת השקדים היא על בסיס יום יומי עדיף לקלף. את האנטי אוקסידנטים שמצויים בקליפה אפשר בהחלט לקבל ממקורות רבים נוספים בתזונה.

  4. מירב פרץ

    נהנת מאוד מהכתבות שלכם.
    לגבי שקדים וחלב שקדים לא ברור לי האם בריא יותר לאכול עם הקליפה או לקלף.
    שמעתי שיש בה ציאניד ולכן מומלץ להשרות במים חמים ולקלף, זה נכון?

  5. אסתר

    לא הבנתי עדיין איך מומלץ לאכול שקדים ? עם קליפה או בלי

  6. טליש המבולבלת

    רגעעע אז לקלף או לא לקלף?
    מכיוון שהתייאשתי מהקילוף, במיוחד אם הרעיון הוא להכין חלב שקדים יום-יום, אני מאמצת את ההמלצה לא לקלף.
    תודה על המידע בכתבה.