Sunrider_Fly
Nikui_Fly

יום הבשרנות

מאת: תמר שפי
זמן קריאה: 2 דקות
יום העצמאות הוא יום הבשרנות. איך ממזערים את הנזק שבאכילת בשר? קודם כל נמנעים מחריכת הבשר (זה מסרטן!), משרים אותו מבעוד מועד במרינדה מאזנת וכמו הצרפתים, שותים עם האוכל גם קצת יין אדום. ויש גם מתכון לשווארמה סייטן לצמחונים. חג שמח

צילום:123RF

Nadar_IN

אם לבעלי החיים היה יומן עברי שבו מסומנים כל החגים שלנו, את יום העצמאות הם היו שמחים למחוק ממנו. ולא כי הם לא אוהבים את מדינת ישראל. יום החגיגות שלנו הוא יום המוות שלהם. יום העצמאות, כידוע, הוא יום הבשר הגדול. חמושים בקילוגרמים של בשר, יוצאים המוני בני ישראל לכבוש כל חלקה ירוקה פנויה וצולים את בשרם.

בין אם אתם מצדדים באכילת בשר ובין אם לא – על דבר אחד מסכימים כולם: אכילה מופרזת של בשר אינה בריאה לאף אחד.

אז הנה כמה טיפים לאכילת בשר בריאה יותר:

1. לא חרוך

סטייק מעט שרוף בצדדים זה טעים אבל מאוד לא בריא ואף מסרטן בשל חומר בשם בנזופירן שנוצר בתהליך השריפה. הימנעו מלהגיע למצב זה. אגב, עצה זו נכונה לגבי כל מאכל שרוף ולא רק לגבי בשר. איך נמנעים משריפת הבשר הבלתי נמנעת כשצולים אותו "על האש"? דואגים להניח את נתחי הבשר לא כאשר האש בוערת בשיאה אלא רק כאשר הגחלים נרגעות ומאפירות.

2. מה אכלה הפרה שלכם לארוחת צהריים?

רבות דובר על סבלם של הפרות והתרנגולות ושאר בעלי החיים. על האנטיביוטיקה שהם מקבלים, על תנאי הגידול שלהם ועל הארוחות שהם אוכלים. לא הייתם שמחים לדעת שהפרה שזה עתה אתם אוכלים ליחכה עשב במרעה פתוח ולא ניזונה מתערובת של מזון שאלמלא לא שפר עליה גורלה היא מעולם לא היתה נוגעת בו?

חפשו מגדלים שמאכילים את החיות שלהם בעשב. הסטייק שלכם יהיה הרבה יותר טעים. ציונה מלמן כתבה כאן לא מזמן על אריק מלמד שמגדל עופות אורגניים ומוכר אותם במחיר שווה לכל נפש

3. השרו את הבשר במרינדה

זה לא רק תורם לשיפור הטעם זה גם מסייע בעיכול הבשר וגם ממזער מעט את הנזק שנגרם בצלייה. מרינדה מומלצת: רכז רימונים, שום וזרעי כוסברה טחונים.

4. מה שטוב לצרפתים טוב גם לנו

לצרפתים, כך לפחות מעידות הסטטיסטיקות, אין כולסטרול גבוה. הכיצד? מתרעמים כל שאר יושבי הכדור, שכן הם מרבים באכילת בשר וגבינות עתירות שומן. התשובה, שכבר זכתה לכינוי "הפרדוקס הצרפתי", טמונה ככל הנראה במנהגם לשתות יין עם הארוחה. יין אדום ידוע כמוריד כולסטרול ובנוסף – הוא גם מסייע בעיכול החלבונים.

השערה נוספת בנוגע לפרדוקס הצרפתי מניחה שגם העובדה שהצרפתים, שניחנו באלגנטיות מולדת בכל תחומי החיים, נוהגים לאכול את ארוחותיהם בנינוחות ובאיטיות, מה שמן הסתם תורם לעיכול טוב יותר של המזון.אז אם כבר סטייק – צרפו אליו מעט יין אדום ולעסו אותו לאט ובנינוחות.

ולמי שבכל זאת נשאר בצד השני, סייטן הוא המלצה מצוינת, שגם דומה במקרמה לבשר. סייטן הוא חלבון המיוצר מחיטה. הסייטן משמש כתחליף לבשר והוא נפוץ מאוד באסיה.

בשל מרקמו וטעמו הנייטראלי הסייטן סופח אליו כל טעם שתצרפו אליו.

שווארמה סייטן. מתכון  של דורית דן.

רכיבים:

1 בצל גדול חתוך לרצועות דקות
2 פלפל אדום חתוך לרצועות דקות
1 גוש סייטן  כ- 500 ג"ר חתוך לרצועות דקות
1 כפית פפריקה מתוקה
1 כפית כמון
1 כפית כוסברה
1/2 כפית כורכום
מלח ופלפל לפי הטעם
2 כפות שמן זית

 

אופן ההכנה:

1. שמים שמן במחבת, על אש בינונית גבוה.

2. מקפיצים את הבצל ל- 2 דקות ומוסיפים את הפלפלים לעוד 2 דקות.

3. מוסיפים את הסייטן והתבלינים מערבבים היטב כך שכל הסייטן נטמע בתבלינים. 

4. מוסיפים מעט מים אם מתייבש ונדבק למחבת.

5. מנמיכים את הלהבה לבינונית מכסים ומבשלים 5-10 דקות עד שהתבלינים התרככו וטעמם נטמע בסייטן.

מגישים עם ממרח חומוס בפיתה מקמח מלא וסלט ירקות חי, או בצלחת לצד אורז מלא.

 

חג עצמאות שמח

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. ברטה

    תודה על המתכון. אך אני מוצאת את סייטן?
    תודה