ECO_CU_FLYL
KAL_FLY

המרכיב הסודי ב-24 רופי

מאת: עדן פלד, הולותרפיה, נטורופתיה והרבליזם קליני
סרטם של בעלי המסעדה ההודית הותיקה "24 רופי" - אורי ונטע. השניים טסים להודו כדי לצלם ספר מתכונים חדש ובדרך מחפשים את המרכיב הסודי שהופך את האוכל ההודי למענג את החושים
אירוודה

צילום: pixabay

הודו, במילה אחת – חוויה. הודו עצמה היא חוויה והחוויה שאתה עובר בהודו, והיא בעצם עוברת בך, היא תמצית התשוקה הבלתי מוסברת למדינה הטרופית הקסומה הזו. עשר שנים בדיוק עברו מאז שבתי מהודו, ונראה שאפשר לחלק את החיים לאלו שהיו לפני ואלו שהתחילו אחרי, ודבר אחד נשאר שם מאוד מאוד נוכח – האהבה הגדולה לאוכל הודי אמיתי ומשובח.

את המסעדה "24 רופי" הכרתי כבר לפני שנים רבות, כמעט אותן העשר, בזכות חברה טובה שעבדה שם. המנה הראשונה של פלאק פאניר שאכלתי, הייתה שם, לא בהודו, שם הייתי משוגעת באופן היסטרי על המלאי קופטה. במקרה באותו ערב שנסענו ברחובות תל אביב על טוסטוס למסעדה, היה בספיישל טאלי (מנת הדגל המסורתית ההודית פלוס מנת היום הנבחרת) את אותו פאלאק פאניר, ומשם… אהבה. הפאניר מאז התחלפה בטופו, ולפעמים אני פשוט נהנית ממנה בלי ריבועי הגבינה שמכינים במקום. זה היה טעם של הודו, טעם שיושב על בלוטה מיוחדת שמעבירה רגעים בזמן, צובטת את הנפש ומעירה אותה לחיים, בכפתור מיוחד בעל ניחוח קטורת נג צ'מפה… ומאז ועד היום, מדי פעם אני מקפידה להגיע אל המסעדה הנפלאה הזו, להנות מטיסה להודו ב-24 רופי בלבד (עם השנים המחיר עלה מעט אבל זה לא קריטי).

מהו המרכיב הסודי של האוכל ההודי – אתם שואלים?

גם נטע ואורי שאלו והחליטו לנסוע להודו על מנת לחפש אותו במעין טיול שורשים… לגלות מהו המרכיב הסודי שמעשיר את המזון בטעם מיוחד, נותן הרגשה מיוחדת וכשמנסים לעמוד על טיבו הוא נעלם ומתפוגג, משאיר אחריו שובל של מיסתורין.

PASHUT_250insidepost

נטע ואורי החלו את דרכם כשפתחו על הגג בעיר דבה ביתית קטנה לחברים עם אוכל ומוסיקה. מאז הם פתחו את המסעדה בשוקן שמובילה את דגל המסעדות ההודיות והצמחוניות כבר שנים רבות, ומשמשת כר נחיתה רך לשבים מהודו שכידוע מחזיקים לרוב תדר עדין ורגיש (בלי קשר לצמחי מרפא- אני מבטיחה).

טאלי הודי מסורתיבסרט עוברים נטע ואורי, וגם לילך צלמת הסטילס שמתלווה אליהם וצלם הוידיאו ובמאי הסרט דרור שוסטק בין מסעדות ומטבחים רבים. מטבח ברובע האמיד של בומביי ודבה פשוטה בה אוכלים מעלי בננות בעזרת הידיים, וביניהם מסעדות רבות. בכולם האכול ההודי מגרה כתמיד, מוכר בשמות הנפלאים שלו וצבעוני (ואני לא מדברת רק על צבעי המזון עצמו). ווג' קורמה (ירקות בקוקוס), מלאי קופטה (קציצות סולת ממולאות תפוחי אדמה וירקות), פאלאק פאניר (תרד וגבינת פאניר), גרליק נאן (פיתה ממולאת בשום), פרנתה (פיתה ממולאת תפוחי אדמה), דאל (תבשיל עדשים או קטניות אחרות), אורז, רוטי (פיתה), האלו גובי (תבשיל תפוחי אדמה וכרובית) ועוד ועוד…

הפשטות שבאוכל ועם זאת, המורכבות שלו, היא ממש כמו בחיים. התבלינים הייחודיים של הודו, בעלי סגולות ריפוי לבריאות הגוף והנפש, מרוממים את הרוח, משפרים את העיכול – מוסיפים חן לכל ירק פשוט המבושל בסיר עם מים וקצת שמן. טעם החיים של האוכל ההודי הוא טעמה של החוויה ההודית, ואם שאלתם את עצמכם ביחס אליכם או למישהו אחר, מה הסיפור של הדיבור העיקש על לשוב להודו – האותנטיות, הפשטות, ההיכרות עם העצמי ושמחת החיים… אם הייתי יכולה לסכם במילה אחת – תנועה.

מסע אנושי מרגש

כמו כל חוויה בהודו, גם המסע הזה הופך למסע פנימי מרגש. כמו שעונה הבאבא על הארונצ'לה, ההר הקדוש של טירוונהמאלאי על השאלה 'מהו המרכיב הסודי באוכל ובחיים?' – "האגו הוא המכשול להכרת העצמי". כשאנו פוחדים להרגיש, כשאנו חוששים להתקרב אל עצמנו, אנו שמים את עצמנו כעיקר היכן שאין בו צורך. כשאנו מבשלים ומכינים אוכל, כמו לבשל את החיים שלנו, אנחנו לא העיקר, אלא האוכל, והוא אינו מעיד עלינו לטובה או לרעה, כל עוד אנו יודעים שזהו מצב פרטי בלבד. עם זאת, כשאנחנו מכינים אוכל והוא יוצא טעים, כנראה ששמנו שם את המרכיב הסודי, אם זה קינמון כמו שמציע תייר אירופאי באשראם של שרי שרי רווי שנקר, או האהבה כפי שאומרים זאת רבים ממי שנשאלים, ואף אמה המחבקת שעונה פשוט כך: "יש סוגים שונים של מים, מים מהברז, מי ים, מים מסוננים, מים מינרלים… כך גם לאהבה סוגים רבים ועלינו לחפש את האהבה הטהורה ביותר."

הדמויות בסרט (אמיתיות לחלוטין במופע אותנטי) משילות קליפות של שגרה ומציאות, ועוברות טלטלות רגשיות הפותחות להן דרך חדשה… ממש כמו דרכו של האל שיווה להרוס ולמחות את העבר ולייצר עולם חדש.

עדיין מחפשים את המרכיב הסודי? התחילו עם מספר מתכונים הודיים אותנטיים של "24 רופי" ותמשיכו משם… אולי תצליחו לגלות את הקסם גם אתם.

מלאי כופתא 30 יחידות:

6 תפו”א מבושל במים ומקולף

2 פרוסות לחם לבן (להשרות במים רק את החלק הפנימי)

½ פלפל חריף מנוקה מגרעינים (תלוי בעונה וברמת החריפות)

50 גרם קשיו שבור

50 גרם צימוקים שחורים

250 גרם גבינת ריקוטה

1/2 כפית מלח

4 כפות קמח לבן

אופן הכנה:

לערבב הכל, לטעום ולתקן מלח אם צריך.

לזרוק לתוך השמן כדור אחד ולבדוק שהוא לא מתפרק, אם כן, להוסיף קמח לתערובת.

רוטב לכופתא:

שמן בתחתית הסיר –
1 כפית זרעי כמון (לתת לטעם להפתח בשמן), 1 בצל חתוך לקוביות, 1/2 פלפל חריף מנוקה מגרעינים, 1/2מקל קינמון, 1/2 כפית כוסברה טחונה יבשה,קופסת עגבניות מרוסקות קטנה, 2 כפיות שום כתוש, 2 כפיות ג’ינג’ר כתוש (אפשר להשתמש בשום וג'ינג'ר של 'דורות'- 2 קוביות מכל אחד) 50 גרם קשיו, 1 כפית שטוחה כורכום, חצי כפית מלח, 1/2 כפית גראם מסלה, 1/4 כפית הל טחון, כוס בינונית קוקוס.
50 גר’ חמאה (או שמן קוקוס), 250 מ”ל שמנת מתוקה (קרם קוקוס),  1 כוס חלב (שקדים/ סויה וכו').
להוציא את מקל הקינמון ולטחון בבלנדר. לתקן תיבולים.

סרטון אופן הכנת הכופתא

רג’מה – תבשיל שעועית אדומה

ליטר שעועית אדומה שהושרתה במים קרים ללילה
2 בצלים
פלפל חריף
6 עגבניות חתוכות לריבועים
כפית גארמסאלה
כפית כורכום
כפית פפריקה מתוקה
זר עלי כוסברה
כף שום
כף ג’ינג’ר
2 כפות מוטון מסאלה
3 כפיות מלח

הוראות הכנה:

מטגנים את הפלפל החריף קלות
מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שקיפות
מוסיפים את העגבניות ומטגנים עד שנוצר רוטב
מוסיפים את שאר המצרכים ומטגנים עד שנוצרת ריבה
מוסיפים את השעועית וכ3 ליטר מים
מבשלים על אש גבוהה 3 שעות ואז מנמיכים את האש ומבשלים על אש נמוכה כשעה
נוספת או עד שהשעועית רכה כמרגרינה

טריילר "המרכיב הסודי"

הסרט מוקרן כל חמישי ב-20:00 וכל שבת ב-17:00 בסינמטק תל אביב ובעוד מקומות ברחבי הארץ בהודעה מראש.

השאירו תגובה:

  1. אסתר

    הייתי, ניסיתי, מה אני יגיד לכם… סיפורי הבאבא הקדוש זה טוב מאוד – כל עוד גם האוכל טעים. ב'24 רופי' יש אווירה נחמדה וזה לא מספיק. תבדקו בעצמכם.

  2. שלומית

    הייתי בסרט בשבת, צחקתי, בכיתי, התרגשתי, התגעגעתי……
    הדבר הכי הגיוני היה ללכת לאכול טאלי ולשתות צ'אי מתוק ב24 רופי.
    האוירה מקסימה, האוכל טעים ונעים, עשוי באהבה.
    חוויה שלמה של חזרה "הביתה" לכמה שעות.. תודה