supherb_Fly
PassoverFocus_Fly

הדחקת צרכים ותופעות הלוואי

מאת: חגית אריאלי – שיינפלד, רפואה איורוודית
זמן קריאה: 3 דקות
הדחקת צרכים היא תופעה שנאחזת בנו מילדות, בכבלי החברה וכחלק משגרת החיים. חגית אריאלי שיינפלד מצאה כי זוהי סיבה ראשונה במעלה למחלות וכאבים רבים

צילום: 123RF

supherb_IN

תארו לכם את התמונות הבאות: אתם בקניון הומה אדם, בתור הארוך לקופה, ילדכם הפעוט, פונה אליכם ומודיע לכם בקול תרועה חגיגי שהוא חש לחץ בשלפוחית השתן…אתם נמצאים בעבודה, אבל מישהו החליט למקם את שרותי העובדים בסמוך לחדרו של המנהל, שמביט בכם במבט עקום, בכל פעם שאתם מותירים אחריכם שובל של ריחות אקזוטיים…אירוע חברתי רב משתתפים בדיוק אז אתם חשים צורך עז "להפריח את השממה"…מי מאתנו לא נתקל בסיטואציה דומה? כמה פעמים ביקשתם מילדיכם "להתאפק עד שנגיע הביתה"?, לקחתם נשימה ארוכה והחנקתם את הדמעות בגרון ונמנעתם מלהחצין רגשות? "דילגתם" על ארוחות, עקב יום עמוס ואינטנסיבי או רצון "לשמור על המשקל", או נמנעתם מלבקר בבתי שימוש ציבוריים (למרבה האירוניה) מחשש להידבקות במחלות ורצון לשמור על היגיינה?  – לכל אלו מכנה משותף אחד – כולם הם ביטויים שונים של הדחקת צרכים.

כבר בגיל צעיר אנחנו מקבלים מסרים מבלבלים. תפקודים נורמליים של הגוף בפרהסיה זוכים ליחסי ציבור שליליים שיש להתבייש בהם – שחרור גזים, גיהוק (גרעפס), פיהוק (כביטוי של שעמום וחוסר עניין), בכי הנתפס כסוג של חולשה וכד'. לכן אין זה מפתיע כי הללו נטמעים והופכים להרגל.

נושא הדחקת הצרכים הטבעיים, המכונה בסנסקריט "דהארניה וגה" או "וגה רודהה", זוכה ברפואת האיורוודה למקום של כבוד. הדחקת צרכים, היא אחד מהמשתנים הרבים שמשפיעים על בריאותנו. למרבה הצער, אנשים רבים אינם מודעים להשלכות רחבות הטווח של דפוס התנהגות זה.

צא'ראקה סמהיטה (אחד מהטקסטים החשובים באיורוודה) מבהיר כי אדם נבון, מוטב לו שלא ידכא דחפים טבעיים הקשורים לתפקודו השוטף של הגוף. הוא מונה 13 סוגים של דחפים טבעיים וסימפטומים שעשויים להתרחש, במידה ונמנע מלבטא את צורכי הגוף היומיומיים. הדחקה שלהם, תגרום להפרעה בתפקודי גוף נוספים ולעלייה במדדי הסטרס.

1. עצירת שתן – סימפטומים אפשריים: כאבים חדים בשלפוחית השתן ובשופכה, דיסוריאה (כאבים וקשיים בהטלת שתן), כאבי ראש, נוקשות במפשעה. בהקשר זה חשוב נמצא כי נשים  פגיעות יותר, כיוון שנוטות לסבול בטווח הארוך מדלקות בדרכי השתן, היחלשות של שלפוחית השתן ותופעות של בריחת שתן, כאבים בזמן מחזור ועוד.

2. החזקת צואה – סימפטומים אפשריים: כאב קוליקי, כאב ראש, אצירה של גזים וצואה, התכווצויות ועוויתות בשריר התאומים, גזים במערכת העיכול. בטווח הארוך נראה ביטויים של עצירות כרונית, טחורים וכד'.

3. דיכוי של גזים – סימפטומים אפשריים: החזקה של צואה והפיכתה לקשה יותר, החזקה של שתן וגזים, גזים, כאב, תשישות ואי סדרים ומחלות באזור הבטן, עקב חוסר איזון של ואטה דושה.

4. עצירת פליטה של זרע – סימפטומים אפשריים: כאב חד באיבר המין, כאבים בשק האשכים, כאבי גוף, דפיקות לב מהירות וכאבים באזור הלב, חסימה של שתן. בהמשך יבוא הדבר לידי ביטוי בקשיים בתפקוד המיני ופגיעה במערכת הרבייה הגברית.

5. דיכוי הדחף לפהק –  סימפטומים אפשריים: עוויתות, כיווץ ומתח של הגוף, חוסר תחושה, רעד וצמרמורת.

6. דיכוי הדחף להתעטש – סימפטומים אפשריים: נוקשות בצדו האחורי של הצוואר, כאב ראש, שיתוק בפנים, מיגרנה וחולשה של החושים.

7. הימנעות מהקאה –  סימפטומים אפשריים: גירוד, גירוי בעור, חוסר תיאבון, נקודות כהות על הפנים (נמשים), נפיחות, אנמיה, חום ומחלות עור.

8. דיכוי הרעב – סימפטומים אפשריים: רזון, חולשה, כאבי גוף, חוסר תיאבון, סחרחורת, גוון עור דהוי. חשוב שלא נתעלם מאיתותי הרעב של הגוף (דחיית הצרכים גורמת אח"כ להתנפלות חסרת רסן על מזון ואכילה מכל הבא ליד) ומצד שני שנהיה קשובים לגופנו ונדע להבחין בין תחושות רעב אמיתיות למדומות. בהקשר זה חשוב לציין כי האיורוודה ממליצה לשמור על שיגרה יומית של פעולות שונות, ובכללן על זמני ארוחות קבועים. בוקר: לפני השעה 08:00, צהריים : בין השעות 12:00-13:00 וערב : בין השעות 18:00-19:00.

9. דיכוי הדחף לגהק –  סימפטומים אפשריים: שיהוק, קוצר נשימה ונשימות כבדות, חוסר תיאבון, רעד.

10. דיכוי צימאון – סימפטומים אפשריים: יובש בגרון ובפה, חרשות, עייפות, דיכאון, כאב באזור הלב. גוף האדם מורכב מ-75% מים ו-25% מוצק. המים דרושים לגוף לשם ביצוע פעילויות שונות, ביניהם סילוק פסולת מטבולית. כאשר הגוף אינו מקבל את אספקת המים הדרושה לו, הוא מתקשה לבצע את תהליכי הניקוי והטיהור בגוף בצורה טובה. זאת ועוד, ישנה סברה לפיה חיידקים ווירוסים משגשגים בצורה טובה יותר, כאשר הגוף נמצא במצב של "בצורת". לכן צריכת מים שוטפת חיונית גם למניעת מחלות.

11. דיכוי נשימה כבדה או התנשפות עקב פעילות גופנית מאומצת – סימפטומים אפשריים: מחלות לב ועילפון.

12. דיכוי הדמעות – סימפטומים אפשריים: נזלת כרונית, אי סדרים בעיניים, מחלות לב, חוסר תיאבון, סחרחורת.

13. הימנעות משינה –  סימפטומים אפשריים: פיהוק, כאבי גוף, ישנוניות, אי סדרים בראש ותחושת כובד בעיניים. אורח החיים המודרני גובה מאתנו מחיר לא פשוט. הצורך לתמרן בין קריירה, ניהול חיי משפחה ומעט שעות פנאי, בא לא פעם על חשבון שעות שינה. האיורוודה ממליצה על שנת לילה של 7 שעות בממוצע. בטווח הארוך גורם לתשישות ופגיעה ביכולות קוגניטיביות, במערכת חיסון וכד'.

עם זאת, חשוב לציין שכל הסימפטומים שתוארו עשויים לנבוע גם מסיבות אחרות.
מאידך, באשטאנגה הרידיה מוזכרים דחפים אחרים, שדווקא דיכויים, נותן פתח להתפתחות רוחנית שנותנת את ביטויה גם בהקשר הפיזיולוגי – כדוגמת דחפים ורגשות המובילים לעשיית מעשים פזיזים ולא מכובדים של התודעה, הדיבור והגוף, חמדנות, צער ופחד, זעם, גאווה, חוסר בושה, קינאה, תשוקה מופרזת ואף קמצנות. דחפים שעשויים להוביל לפגיעה פיסית בסובבים אותנו וכן כאלו שעתידים לגרום לעוגמת נפש לאחר – הכוללים בין היתר התייחסות ביקורתית וקשה, שקרית, שאינה סלחנית או תואמת את הסיטואציה.

מי מעמנו שבריאותו יקרה לו, חשוב שלא יתעלם מהאיתותים שגופנו מאותת לנו. זוהי דרכו של הגוף להעביר לנו מסרים. חלק מהצרכים שהוזכרו הם מנגנונים של סילוק פסולת פיסית, נפשית ורגשית. הדחקה של הצרכים הבסיסיים משמעה שאנו איננו קשובים לגופנו. מניעת מחלות ושמירה על תזונה ואורח חיים טובים משמען גם הימנעות מהדחקת צרכים. זהו אחד מהכלים הבסיסיים למניעת חוסר איזון של הדושות* בגוף (הכוחות השולטים במכלול התהליכים הביולוגיים. כאשר הללו יוצאים מאיזון, מתפתחת בגוף מחלה) ועל חוסננו הגופני.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו