ECO_3

אל תגזימו עם המצות

מאת: עינת שגיא, מדריכה לתזונה נבונה
מצות, בדיוק כמו לחם לבן, הן לא בדיוק מזון בריאות. הן לא רק מעלות את רמת הסוכר וסותמות את המערכת הן גם עלולות להיות אלרגניות לחלק מהאנשים. איך שורדים את החג?
בלוטת התריס

צילום: 123RF

את החגים אצלנו היהודים, מה לעשות, חוגגים באכילה. בדרך כלל אכילה מרובה. ובפסח, חוגגים עם מצות, מאכל עם פוטנציאל לייצר לא מעט בעיות עיכול. מה עושים?

מצה היא בעצם לחם שלא תפח. היא עשויה (כמו לחם) מקמח ומים אולם בניגוד ללחם, בצק המצות אינו תופח. מסורת החג מחייבת אותנו לא לתת לבצק המצה לנוח אפילו רגע אחד עד שהוא נכנס לתנור. ואף יותר מזה, אסור לקמח לגעת במים עד ללישה עצמה.

מצה (כמו לחם) היא לא בדיוק מזון בריאות:

ECO_3_250

היא עשויה קמח (בדרך כלל לבן) שגורם לעלייה חדה ברמת הסוכר בדם ומיד אחריה לירידה חדה. תנודות סוכר קיצוניות בדם לאורך זמן עלולות לגרום לתנגודת לאינסולין ולסוכרת.

מצות בדרך כלל עשויות קמח חיטה – חיטה היא אחד האלרגנים הנפוצים, כלומר, לאחוז גדול מהאוכלוסייה יש רגישות לחיטה. מה שיכול לבוא לידי ביטוי בבעיות עיכול, כאבי ראש ומיגרנות, הפרעות שינה, בעיות נשימה, מצב רוח ירוד ומחלות מעיים דלקתיות.

מכיוון שהחיטה היא מצרך מבוקש בעולם, היא מהונדסת גנטית – כלומר, שינו את ה- DNA שלה כדי שיוכלו להפיק ממנה יבול גדול יותר, וכדי להפוך אותה עמידה יותר בפני מזיקים. מזון מהונדס גנטית נמצא כגורם לשכיחות העולה של אלרגיות למזון ולבעיות בריאות נוספות. מזון מהונדס גם בדרך כלל יותר מרוסס מכיוון שהזנים המהונדסים עמידים יותר לקוטלי חרקים. 

חיטה מכילה אחוז גבוה של גלוטן – שבכמויות גדולות עלול לגרום לבעיות מעיים, עד כדי חסימה אפילו.

אחוז המים והסיבים התזונתיים במצות הוא נמוך מאוד, ולכן הן עלולות לגרום לבעיות במערכת העיכול, כמו עצירות.

איך אפשר למנוע את העצירות

 רצוי לשתות יותר מים בתקופת החג

 לאכול יותר ירקות, בשביל הסיבים

 ניתן למצוא מצות מקמחים מלאים שמכילים יותר סיבים תזונתיים, יחסית למצות מקמח לבן. הסיבים התזונתיים מסייעים לעיכול.

 אפשר אפילו למצוא מצות מקמחים שונים מחיטה, כמו כוסמין או שיפון, שיותר בריאים לנו ויותר קלים לעיכול.

 ויש אפילו מצות ללא גלוטן (שעשויות מזן מיוחד של שיבולת שועל)

 לא לוותר על פעילות גופנית – שמסייעת לעיכול ולחילוף החומרים

 מי שגם רוצה לחסוך בקלוריות (מצה = 2 פרוסות לחם) – אפשר לקנות מצות קלות, שמכילות תוספת סובין (סיבים תזונתיים) שמוסיף נפח, אבל לא מוסיף קלוריות.

באופן כללי רצוי לשמור על תזונה נכונה גם (ובמיוחד) בחגים:

בחופש, אנחנו בדרך כלל נוטים לאכול יותר. אנחנו מטיילים ואוכלים בחוץ, או מוזמנים לארוחות משפחתיות, ו… אוכלים יותר.

לכן, חשוב מאוד, במיוחד בחופש, לשים לב לאכילה עצמה :

 לאכול לאט – ככל שאוכלים מהר יותר, אוכלים כמות גדולה יותר, מכיוון שלגוף לוקח 20 דקות לפחות להגיב ולאותת על שובע.

 להפסיק בזמן – במקום להפסיק לאכול רק כשהאוכל בצלחת נגמר, או רק כשממש מרגישים כבדות, נסו לשים לב לתחושת המלאות.

 היו הראשונים להפסיק – כשיושבים עם קבוצת אנשים לאכול, בדרך כלל לא נפסיק לאכול עד שנראה שאנשים מסביב מפסיקים.

 היו עם היד על הדופק – כשאוכלים עם אנשים אחרים, תוך כדי שיחה, אנחנו לא שמים לב כמה אנחנו אוכלים.

 קומו לעזור – ככל שתשבו זמן ארוך יותר ליד השולחן, כך תאכלו יותר. במקום לנשנש שאריות עד שיפנו הכל מהשולחן, סייעו בפינוי השולחן.

 שימו לב לכמויות האוכל – מלאו לעצמכם צלחת עם כל מה שאתם אוהבים, והשתדלו לא לקחת מנה שנייה (ושלישית…). כך תדעו בדיוק כמה אכלתם, וגם תטעמו מהכל.

 

חג שמח

השאירו תגובה: