PassoverFocus_Fly
Thymoquin_Fly

איך מכינים מלבי תות

מאת: ד"ר יוסי שבח, נטורופת והרבליסט, מייסד ומנהל המרכז הישראלי לתזונה פונקציונלית ונטורופתיה
זמן קריאה: 2 דקות
תותים הם לא רק פרי יפה ומצודד, יש להם גם לא מעט יתרונות בריאותיים. ד"ר יוסי שבח מזכיר למה כדאי לאכול את הפרי האדום, למה חשוב להקפיד על תוצרת אורגנית שלו

מוס תות שדה עם קצפת קוקוס (חוות השף האורגני)

PassoverFocus_IN

תות שדה הפך לפרי פופולארי מאוד הודות למראהו, צבעו, טעמו ומרקמו המשלימים אחד את השני ויוצרים מראה מצודד למדי.

בנוסף לכך, מתאפיין תות השדה באינדקס גליקמי נמוך ובריכוז גבוה של נוגדי חמצון. שתי תכונות אלו מקנות לו מקום כמזון פונקציונלי בתוכנית הבריאות שאני מכנה 'דיאטת שעורה' המיועדת למניעה ולטיפול בסוכרת ובסינדרום המטבולי.

למרבה הצער, תות שדה לא מקושר דיו להשפעות בריאותיות ועיקר העיסוק בו נוגע להיותו מרכיב חשוב ודומיננטי בקינוחים וכן בנוגע לחשש שבאכילתו עקב שימוש מאסיבי בחומרי הדברה מזיקים.

בחנויות וברשתות הטבע ניתן למצוא תותים אורגניים אך עקב מחירם הגבוה אינם נגישים לכל אחד.

בשווקים מצויים תותים שבתהליך גידולם נעשה שימוש בהדברה ביולוגית במטרה לצמצם שימוש בחומרי ההדברה הרגילים. הם עדיין מכילים חומרי הדברה אך בריכוזים מופחתים מהרגיל. מידת האכיפה של הגורמים המוסמכים בהתייחס לשיטות ההדברה בגידול תותים אלו, אינה ידועה לי. תותים אלו קיבלו הגדרה וסימון: ביו-תות.

על תות או תות על

מחקרים שנערכו בעשור האחרון, מציגים את החומרים הפעילים בתות שדה ומעידים על הפוטנציאל הבריאותי שבאכילתו.

חלק מהמחקרים בחנו את ההשפעה הבריאותית של מרכיבים מבודדים מתות שדה וחלק בחנו באופן ישיר את השפעת הפרי השלם הטרי או מיצויים שלו. חשוב לציין כי מרבית המחקרים נערכו במבחנה.

ההשפעות הבריאותיות של תות שדה מיוחסות בעיקר לנוגדי החמצון המצויים בו כגון חומצה אלאגית ומגוון רחב של פלבונואידים כגון אנתוציאנין, קטצ'ין, קוורציטין וקמפפרול.

במחקרים הציגו זני תות שדה שונים ו/או רכיבים המצויים בהם את ההשפעות הבאות:

– פעילות נוגדת חמצון
– פעילות נוגדת דלקת
– הפחתת נזק חמצוני ל – LDL כולסטרול (הכולסטרול "הרע")
– פעילות נוגדת החיידק הליקובקטר פילורי
– הפחתת פירוק עמילן מהפחמימות הנאכלות
– פעילות נוגדת סרטן
– פוטנציאל הגנה נגד הזדקנות המוח

מלבי בריאותי

רכיבים ל – 2 מנות

– 1/2 כוס קמח תירס
– 2 כוסות מים או "חלב" סויה
– 2 ספלי תות שדה
– 1/2 ספל "חלב" סויה ללא תוספת סוכר
– 4 תמרים קטנים ומעט צימוקים (אפשרות המתקה)
– 2 כפיות פתיתי קוקוס (אפשרות תיבול)
– תמצית וניל טבעית (אפשרות תיבול)

אופן ההכנה

שלב ראשון
– הניחו בבלנדר את התותים ואת חלב סויה וערבלו לשייק קצפי

שלב שני

– הניחו על אש קטנה את המים ואת קמח התירס ובחשו עד היווצרות מרקם דייסתי (ללא שארית מים)
– צקו את הדייסה לקעריות, פזרו את פתיתי הקוקוס וצקו מעל את שייק התותים (1 – 1.5 מצקות לצלוחית)
– להמתקה, ניתן להוסיף מעל, 1 – 2 תמרים קצוצים או מספר צימוקים.

תות שדה ומטבל זרעי צ'יאה טחונים

מרכיבים

2 – 3 כפות זרעי צ'יאה טחונים או גרוסים
ספל תותים שטופים ולא מנוגבים (חשוב לא לנגב את התותים, על מנת שאבקת זרעי הצ'יאה תידבק לתותים)

אופני השימוש


1. הניחו את התותים בצלוחית, הוסיפו את אבקת זרעי הצ'יאה, ערבבו ואכלו בהנאה. אלו האוכלים מוצרי חלב, יכולים להוסיף יוגורט
2. הניחו את אבקת זרעי הצ'יאה בצלוחית, טבלו כל תות באבקה ואכלו בהנאה את התותים המצופים

לבריאות ולהנאה.

 

לאתר של יוסי שבח

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. קובי

    עונת התותים הסתיימה זה עתה, חבל שאתם מפרסמים כתבה זו רק עכשיו, שנהיה בריאים ונישתמש הטיפ בסביבות ינואר 2013
    בכל מקרה תודה.

  2. יוסי שבח

    עונת התותים לא הסתיימה. גם במהלך חודש מאי ניתן להשיג תותים בשווקים, ובוודאי בחודש אפריל. לעיתים ניתן למצוא גם בתחילת חודש יוני
    בתיאבון ולבריאות