סופגניות לבריאות
לאכול סופגניות בחנוכה בצורה חופשית, ללא חשש מהשמנה ומפגיעה בכלי הדם זו יכולה להיות משימה די פשוטה. יש לנו היום את הידע והניסיון המספיקים כדי להבין שהסופגניה המסורתית הנוטפת שמן מחומצן, העוטף קמח דביק ומצופה וממולא בסוכר פשוט היא מזון מזיק.
הסופגניה המסורתית גורמת לחוסר יציבות ברמת הסוכר בדם וצורך בלתי נשלט ב"מתוק". הכנת סופגניה מחומרים טבעיים ומלאים לא רק שמזינה את הגוף אלא נותנת הרגשה נעימה של שובע ואינה מפתחת את הצורך ל"עוד מתוק".
בתי מאפה מתחילים היום להתמחות באפיית סופגניות קטנות מקמח מלא וללא טיגון. אנחנו כבר מבינים שמה שהתאים לאירופה הקרה של המאה ה- 19 אינו בהכרח מתאים לישראל בימים אלו ובזמן הזה.
אני רוצה להגיש לכם מתכון פשוט לאפיית סופגניות טעימות ומתוקות מקמח מלא ובהמתקה טבעית.
הקמח המלא מכיל מינרלים כגון סידן וברזל. ב 100 גר' קמח מחיטה מלאה אפשר לקבל 35 מ"ג סידן וכן ויטמינים מסוג B1 ,B2 ,B3. החיוניים לתפקוד תקין של מערכת העצבים ומשפרים חילוף חומרים של פחמימות וחלבונים.
הקמח המלא מכיל סיבים תזונתיים שמסייעים לעיכול תקין, להרגשת שובע ומשפיעים לטובה על האינדקס הגליקמי הכללי של המזון.
ההמתקה הטבעית מכילה מינרלים ואינה מייצרת היפו/היפר גליקמיה (ירידה/עליה חדה ברמות הסוכר בדם). ב 100 גר' מולסה העשויה מסוכר הסלק נקבל 250 מ"ג סידן , 6 מ"ג ברזל ו- 200 מ"ג אשלגן. ערכים די דומים ניתן לקבל מהמולסה העשויה מקנה סוכר.
הסופגניה שאציע בנויה מפחמימות מורכבות שגורמות להרגשת שובע נעימה לאורך זמן. אפשר להגישן עם תה מרווה, המסייע לחיזוק המערכת החיסונית בימות החורף.
חומרים:
(מומלץ להשתמש במצרכים אורגניים)
-
4 כוסות קמח חיטה מלא ומנופה
-
50 גר' שמרים טריים
-
1/2 כוס חלב סויה או חלב אורז בטמפרטורת החדר
-
1 כוס מים פושרים
-
3/4 כוס סוכר חום
-
1/4 כוס סירופ מייפל או דבש
-
1/2 כוס שמן זית בכבישה קרה ולא מזוכך
-
קורט מלח
-
1 כפית קליפת תפוז מגורד
-
1 כפית קליפת לימון מגורד
-
1 כפית קנמון טחון (אפשר בלי- למי שאינו אוהב קינמון)
-
למילוי: ריבת פירות, דבש, מולסה , דבש וסילן, סירופ מייפל אורגני טבעי
-
לציפוי: אבקת סוכר ענבים
אופן הכנה:
-
להמיס את השמרים במים + כף סוכר עד לתסיסה.
-
בקערה נפרדת לערבב את 2 כוסות מהקמח, התבלינים וקליפת תפוז והלימון.
-
בקערה נפרדת להמיס את הסוכר בנוזלים: חלב, מים , דבש ושמן.
-
להוסיף את החומרים היבשים לנוזלים ולהתחיל בלישה.
-
להוסיף בהדרגה את יתרת הקמח עם השמרים התוססים וללוש היטב.
-
מניחים להתפחה.
-
לחמם תנור לחום בינוני (175 מעלות) ולהכין תבנית אפיה מרופדת בנייר אפייה.
-
ליצור כדורים בידיים משומנות ולהניח בתבנית האפייה.
-
לאפות כ- 20 דקות. כשהסופגניות מוכנות ניתן להזריק: ריבת פירות סירופ מייפל, דבש, דבש מעורב בסילן אפשר לפזר מעל הסופגניות אבקת סוכר ענבים.
-
שיהיה בהנאה ובתיאבון וחנוכה שמח!