SmartKish_Fly
Bari15_Fly

הוויטמינים החשובים שעוזרים למנוע סרטן עור

מאת: -
מרבית רופאי העור ממליצים לאנשים להימנע מחשיפה לשמש, כדי להקטין את הסיכון לסרטני עור. המציאות היא שהימנעות מלאה מחשיפה לשמש דווקא מעלה את הסיכון ללקות בהם ובשאר סוגי הסרטן

חשיפה לשמש הכרחית למניעת סרטן (123RF)

SmartKish_In

ויטמין D, שנוצר מחשיפה לקרני שמש, נמצא מקטין, לא רק את הסיכון לחלות במלנומה, אלא גם בסוגי סרטן רבים אחרים. במחקר שנעשה באוסטרליה נמצא שוויטמין נוסף שעוזר הוא ויטמין 3, ניאצינאמיד. הוא נמצא מספק הגנה לאנשים להם יש רגישות לסרטני עור. כפי שדווח בחדשות  NBC, ויטמין 3B נמצא מונע הופעה מחודשת של סרטני עור מהם אנשים הבריאו.

חוקרים באוסטרליה נתנו טיפול כזה ל- 386 חולים בסרטני עור – חלקם עם סרטן תאי בסיס וחלקם עם סרטן תאי קשקש, לא לחולי מלנומה. המתנדבים נטלו במשך שנה תוסף של 500 מ"ג 3B, פעמיים ביום, או פלסבו. אחרי שנה, בקרב אלו שנטלו את הוויטמין הייתה ב- 23% פחות חזרה של סרטן העור ממנו הם סבלו. עם נטילת תוסף מזון זה למשך 9 חודשים, הייתה אצלם גם ב- 20% פחות חזרה של מצבים שהם טרום סרטני עור, אצטיניק טלרטוזיס. שיפור היה כבר אחרי 3 חודשים. אבל, אם אנשים הפסיקו לקחת את התוסף, מצבם חזר לקדמותו. לכן החוקרים ממליצים לחולים בסרטני עור כאלו לקחת את הוויטמין תמיד. נראה שניאצינאמיד עוזר לתיקון DNA מנזק שנגרם מקרני UVA ובו בזמן הוא מחזק את פעולת המערכת החיסונית. סוג זה של ניאצין מוכר כבר כמגביר במידה דרמטית את יכולת הכדוריות הלבנות מסוג ניוטרופילים לחסל חיידקי מחלות, גם כאלו שעמידים בפני כל סוגי האנטיביוטיות. תוספים  אלו מומלצים לנטילה על-ידי אנשים שרגישים לסרטני עור כתוספת לוויטמין D. לגבי ויטמין D  כתוסף,   תמיד  יש  ליטול  אותו  ביחד  עם ויטמין K2, או לקלוט אותו עם שיזוף נכון בשמש.

כפי שכבר נכתב פה רבות, כאשר  יוצאים לשמש, אנשים  מתמרחים בקרם הגנה. קרם כזה מונע מקרני UVB להיספג בעור – אז נוצר מחסור בוויטמין D שמגביר שבעתיים סיכון לסוגי סרטן רבים, גם למחלות רבות אחרות.

הסיכון ללקות בסרטן תאי קשקש אמנם מוגבר עם חשיפה לשמש, אבל הוא מופיע במרבית המקרים באזורי גוף שחשופים לשמש כל הזמן, כמו קרקפת, פנים וזרועות.

מניעת סרטן עור

הזהירות מהשמש מכפילה את הסיכון לתמותה (unsplash)

מלנומה יכולה להתפתח באזורי גוף שסבלו מכוויות שמש, בעיקר אצל צעירים, אבל סרטן זה מופיע לעיתים קרובות באזורים שכלל לא רואים שמש. סרטן זה עלול להתפתח יותר בגלל חוסר בוויטמין D ואצל יותר מבוגרים, אותם מזהירים רופאי עור שלא להימצא בשמש בגלל מצב עורם. אך, מצב זה נגרם משנים ארוכות של תזונה לקויה והתנהגות בריאותית לקויה, כך שחוסר ויטמין D רק יחמיר את מצבם. הסתתרות רבה מן השמש היא בדיוק ההיפך ממה שעור האדם נועד לעשות, לספק הגנה ולקלוט את קרני השמש אשר מעוררות בעור ייצור של ויטמין D. חשיפה נכונה לשמש מעוררת לפעולה גנים שקשורים ליצירת ויטמין D בגוף וכך מוקנית לגוף הגנה מפני סרטני עור וסוגי סרטן אחרים – לא הגברת הסיכון לסרטן. מחקר שפורסם בכתב העת Lancet מצא שדווקא אצל אלו העובדים בחוץ יש פחות מלנומה יחסית למה שקורה לעובדים במבנים בקביעות, להם אין את ההגנה הנדרשת שמספק ויטמין D לאלו שחשופים לשמש. דרך ההתנהגות היותר נכונה היא לחשוף שטח ניכר מהעור לשמש, עד שהוא נעשה ורוד, ואז לחזור ולהתלבש. מי שלא מורגל לשמש, חובה עליו לעשות זאת מאוד בהדרגה.

שני מחקרים ממושכים מצאו שהזהירות מחשיפה לשמש במשך שנים רבות, מכפילה את הסיכון לתמותה בטרם עת. בשוודיה נערך מחקר עם 30,000 נשים מבוגרות, מחקר שהתמשך 20 שנה. כולן  ענו  לשאלונים  בדבר חשיפה לשמש. במהלך 20 שנים אלו נמצא שבקרב אלו שלא נחשפו לשמש, התמותה מכל הסיבות הייתה כפליים יותר ממה שהייתה אצל אלו שנחשפו נכונה החוקרים שם ייחסו זאת למחסור בוויטמין D שהיה לאלו שלא נחשפו לשמש. רופאי עור מטפלים רק בעור, לא תמיד הם מודעים לכך שמחלות קשות באברי גוף שונים, שגורמות תמותה, יכולות להיגרם מחוסר חשיפה לשמש.

מחסור בוויטמין D נמצא קשור להגברת סיכון ל-16 סוגי סרטן שונים ובכללם סרטני לבלב, ריאות, שחלות, שד, ערמונית ועור. עד כה פורסמו בספרות המקצועית מעל ל- 800 מחקרים שקשרו מחסור בוויטמין זה עם סרטן ומחלות קטלניות אחרות.

מחקר שנעשה בקנדה מצא שבקרב נשים שבצעירותן נחשפו במידה רבה לשמש, היה ב-70% פחות סיכון ללקות בסרטן השד. באיראן נמצא שאצל אותן נשים שכיסו את כל גופן בבגדים שחורים, היה סיכון פי 100 יותר לחלות בסרטן שד לעומת הסיכון של אלו שנחשפו לשמש במידה. מחקר נוסף מצא שאצל אלו להן הייתה רמת ויטמין D 10 נ"ג/מ"ל ופחות, היה סיכון פי 6 יותר גבוה ללקות בסרטן שד לעומת הסיכון אצל אלו שרמת ויטמין D אצלן הייתה 20 נ"ג/מ"ל ויותר. גם 20 היא עדיין רמה מגוחכת.

מניעת סרטן

מסנני קרינה בולמים ספיגה של ויטמין D ומכילים חומרים רעילים (123RF)

מוסד מחקרי בארה"ב הגיע לידי מסקנה שאם אצל אנשים רמת ויטמין D תשמר מעל 40 נ"ג/מ"ל, ימנע מותם של כ-150,000 איש בגילאים צעירים יחסית, רק בזכות העובדה שרמת ויטמין D אצלם מספיקה. מספר זה גדול 100 פעמים יותר מהשכיחות של סרטן תאי קשקש, היחיד שבמפורש קשור לחשיפה מופרזת לשמש. בארה"ב, מאות אלפי אנשים מתים ממחלות קשורות לחוסר ויטמין D כל שנה לעומת 10,000 שמתים מסרטנים שקשורים לחשיפה לשמש, אך הם קשורים רק לחשיפה מופרזת ולא נכונה. כמות מספקת של ויטמין D בגוף עוזרת לשמירת הבריאות בדרכים אלו: חיזוק המערכת החיסונית, תמיכה בפעולת הכליות,  שמירה על  בריאות  השיניים והשלד, שמירה על לב וכלי דם ועל פעולת המוח.

נכון, יש קרמים להגנה מפני השמש, אך לא זו בלבד שהם בולמים קליטת קרני UVB, הם מכילים גם חומרים רעילים. עדיף, אפילו על שפת הים, להשתזף זמן נכון, לא מופרז, ואחר כך ללבוש בגדים מגנים. מחקרים הראו שב-30 השנים האחרונות, ככל שגבר השימוש בקרמים להגנה מפני השמש כך גברה גם התחלואה בסרטן מלנומה. אדם צריך לנהוג באחריות – אף פעם לא לקבל כוויות שמש, אך להשתזף במידה נכונה, בהדרגה ובדרך מתונה ואם לא מתאפשר – לקחת תוספי ויטמין D עם  K2.

5 כללים להתנהגות נכונה בשמש

1. לחשוף עד כמה שיותר משטח הגוף ולפחות 40%.

2. להיות בשמש רק עד שהעור מקבל צבע ורוד. מי שכבר משתזף בקביעות, ישהה בשמש פרק זמן מתאים, כי יתכן שהסימן הזה של עור ורוד לא רלבנטי לגביו. כלומר, כחצי שעה של חשיפה לשמש בחורף וכרבע שעה – בקיץ. כאמור, בשעות החמות.

3. מי שחייב להיות הרבה זמן בשמש, שיתלבש בבגדים מתאימים.

4. לאכול שפע של ירקות ירוקים המכילים נוגדי חמצון.

5. לצרוך את התוסף אסטאקסנטין ותבלינים נוגדי חמצון.

יש בגוף מעל 3,000 אנזימים שלשם הפעלתם, הם זקוקים לוויטמין D. חובה עליונה היא שלא לזלזל בנושא זה. נאמנים עלי דבריו של רופא שהשתתף בתכנית ברדיו ואמר שאין צורך לבדוק וימין D – לכולם חסר! לכן יש לדאוג, בין אם על-ידי השתזפות נכונה, או עם נטילת תוספים שלו, כדי לטפל  במחסור זה. כמות ויטמין D של עד 10,000 יחב"ל ליום ביחד עם K2 או השתזפות נכונה בשמש, בלי ויתורים, כמובן חוץ מימים גשומים או חמסין חזק, אלו הן הדרכים בהן יש לנקוט.

מקור:

Vitamins That Reduce Your Risk of Skin Cancer. Mercola, May 25, 2015

ד"ר מרדכי הוכברג Ph.D מתוך המגזין "תזונה פלוס", גיליון 98

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו