himalayaKrem_Fly
Laisha_Fly

האם ה'סופרפודס' הם באמת כאלה 'סופר'?

מאת: - מטפלת באירוודה - ייעוץ לגבי תזונה, צמחי מרפא וטיפולי מגע ברוח הרפואה ההודית המסורתית. ומנחה סדנאות למתמודדים עם חוסר איזון בבלוטת התריס
החיפוש אחר מזונות אולטימטיביים שיספקו לנו מענה מהיר והולם לתזונה הקלוקלת ואורח החיים האינטנסיבי ומורט העצבים, שרובנו חווים במציאות היומיומית שלנו, עדיין לא תם. האם סופרפודס הם התשובה?

מה כל כך מופלא בהם? (123RF)

Laisha_In

כתבת תגובה לכתבה של ניב גלבוע ששודרה אמש ב"ערוץ 10" "סודות הסופרפוד – טרנד שיווקי או מזון בריאות אמיתי?"

בעבר גדלנו על ברכי האמרה ש"תפוח ביום מרחיק את הרופא", אחר-כך סיפרו לנו שהבננה היא "פצצת אנרגיה צהובה" ו"קיווי עסיסי עם ויטמין C" יסייע לנו לעבור את החורף בשלום ואם נאכל תרד "נהיה חזקים כמו פופאי". החיפוש אחר מזונות אולטימטיביים שיספקו לנו מענה מהיר והולם לתזונה הקלוקלת ואורח החיים האינטנסיבי ומורט העצבים, שרובנו חווים במציאות היומיומית שלנו, עדיין לא תם. רק השחקנים משתנים. כיום קוראים להם 'ג'וג'י ברי', 'זרעי צ'יה', 'זרעי המפ', 'מאקה', 'אצת ספירולינה' או בשם הכולל : 'סופרפוד' (בעברית 'מזונות-על').

במחקר שערכה המועצה הבריטית למחקר רפואי נחשפו נתונים מדהימים לגבי תכולת המינרלים במזון שאנו צורכים כיום (פירות, ירקות ואפילו מוצרים מן החי) לעומת 50 שנה לאחור. כך למשל ירקות באופן כללי מכילים כיום 49% פחות נתרן, 16% פחות אשלגן, 24% פחות מגנזיום, 46% פחות סידן, 27% פחות ברזל, 76% פחות נחושת. הסיבות לכך מגוונות וראויות להתייחסות נרחבת, אבל על כך בהזדמנות אחרת. לכן אין זה פלא שבשנים האחרונות זוכים 'מזונות-העל' להתעניינות ופופולאריות הולכת וגוברת ומנת הסלט היומית ונשנושי פירות בין הארוחות כבר לא מהווים אופציה מספקת, למי שמבקשים לבחור במזון בריא, שלם (WHOLE) ואמיתי.

אז מהם בעצם 'מזונות-על' ('סופרפוד')?

למונח 'סופרפוד' אין הגדרה מדויקת ואין קריטריונים מדעיים המגדירים באופן מוחלט, מהן אמות המידה למזונות הנכללים תחת קטגוריה של 'מזונות-על'. כהן הרואו פוד דיוויד וולף מגדיר 'מזון על' כ"מזון עתיק יומין, אורגני וטהור שנוצר בידי כוחות הטבע".

מאקה

שורש מאקה (123RF)

למעשה זהו מינוח שיווקי הבא לתאר מזון בעל יתרונות בריאותיים שעשויים לסייע לנו לשפר את מצבנו הבריאותי. מילון אוקספורד מגדיר אותו כ"מזון עשיר בנוטרייאנטים, הנחשבים כיעילים במיוחד לבריאות ולהרגשה הטובה". בין אם מדובר ב'מזון' ובין אם מדובר ב'תרופה', על דבר אחד אין עוררין: 'מזונות-העל' מהווים מקור מצוין לחלבון, ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון, גליקו-נוטריינטים (רבי-סוכרים חיוניים), חומצות שומן חיוניות, פיטו-כימיקלים בעלי ערכים רפואיים שונים ועוד.

על אף שנדמה שמדובר בטרנד חדש, הידע בנוגע לאוצרות הטבע הללו קיים כבר שנים. כיוון שלמרחקים כיום אין כמעט משמעות בעידן הכפר הגלובלי, אנו יכולים ליהנות משפע של מזונות, מרחבי הגלובוס שהיו מנת חלקם של תרבויות נידחות ואקזוטיות מזה אלפי שנים, והיום נגישות יותר לכולנו, באופן יחסי.

הם כבר נמצאים במטבח שלכם, בלי ששמתם לב

סופרפודס

עדשים הן גם מזון-על (123RF)

אמנם נהוג לחלק את 'מזונות-העל' למספר קטגוריות:

אך ישנם מזונות נוספים שנמצאים במטבח הביתי שלכם ויש מי שיסווג אף אותם כ'סופרפוד': ברוקולי, אבוקדו, שקדים, קינואה, דלעת, שיבולת שועל, תה ירוק, ג'ינג'ר, שום, כורכום, סלק, כרובית, עדשים וכן הלאה.

מרבית המחקרים אודות תזונה מצביעים על כך שתפריט אידיאלי צריך להתבסס בעיקר על מזון מן הצומח – דהיינו שלל ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, זרעים ואגוזים. שילוב של אלה עם 'מזונות על' ואורח חיים מאוזן, עשוי בהחלט להעניק לנו מענה הולם לצרכים המשתנים והתובעניים, בעידן בו אנו חיים, לאפשר לנו ליהנות מבריאות מיטבית ולסייע במניעת מחלות.

איך לשלב אותם בחכמה בתזונה?

ספירולינה

ספירולינה (123RF)

צרכו 'סופרפוד' בכמות מתונה – גם אם פריט מזון מסוים מוגדר כבריא או כ'סופר', יש לצרוך אותו בתבונה. היתרון במזונות הללו שאין צורך לצרוך אותם במינון גבוה, כיוון שהם עשירים בנוטרייאנטים ומעניקים תחושת שובע גם בכמות קטנה.
גיוון – אחד מהעקרונות החשובים בתזונה מאוזנת. וזהו גם שם המשחק במקרה שלנו. כיוון שאין לנו דרך לקבוע איזה מזון עדיף על חברו, מומלץ מדי פעם לגוון ולשנות את מזונות העל בתפריט שלנו ולא לדבוק בפריט מזון אחד לאורך זמן.
לא כל מוצר מדף המכיל 'סופרפוד' בהכרח בריא לנו – קראו את התוויות והעדיפו פריטי מזון בצורתם הגולמית וללא תוספת של מרכיבים נוספים.
עולם חדש של אפשרויות – 'מזון על' יכול להוות התחלה טעימה וטובה לאנשים שעד כה נמנעו מתפריט מאוזן ומעוניינים לאמץ אורח חיים בריא יותר או כאלו שירקות ופירות נחשבים עבורם למילה גסה…
המבחן האמתי – מרגישים מלאי מרץ ואנרגיה, קלילים וחדי מחשבה? חשים עייפים וחסרי חיוניות? הקשיבו למסרים שגופכם מעביר לכם. אם אתם חשים בשינוי לטובה בעקבות צריכת 'מזונות-על', סימן שאתם בכיוון הנכון.

חשוב לזכור, כי ללא קשר ליתרונות הבריאותיים של מזון זה או אחר, הערך המוסף וההשפעה של כל אחד מהם תהיה שונה מאדם לאדם, בהתאם ליכולת העיכול והספיגה שלו ומצבו הבריאותי. לכן בכל שינוי תזונתי או תפריט שנבחר לאמץ, מוטב יהיה אם נפנה את תשומת הלב שלנו למצב מערכת העיכול ולדרישות התזונתיות הייחודיות של כל אחד מאתנו.

ואולי העצה הכי טובה – במקום להתמקד בחיפוש אחר פריט מזון אחד פלאי, נסו לאמץ 'סופר תזונה' ופחות 'ג'אנק פוד' וליהנות מכל השפע שאמא אדמה כולה להציע לנו.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו