LiveWell_Fly
Jeliat_Fly

מזונות מחופשים

מאת: עינת שגיא
זמן קריאה: 2 דקות
פורים כבר כאן, וזה זמן מצוין לחשוף את המזונות שמתחפשים לבריאים. מה הם המזונות הנחשבים בריאים, אבל בעצם הם ממש לא? הסתכלו שוב בצלחת ותראו מי מסתתר שם...

מזונות תמימים למראה (123RF)

SmartKish_In

לפעמים אני מדברת עם אנשים שאומרים שהם אוכלים בריא, אבל הם לא מבינים למה הם לא יורדים במשקל או לא מצליחים לטפל בבעיה רפואית מסוימת, וברגע שהם מספרים לי מה הם אוכלים אני מבינה מה הבעיה. הם אוכלים מוצרים שעשויים "מרכיבים טבעיים בלבד".

מה הבעיה עם זה?

הבעיה היא שהמוצרים האלה הם רחוקים מלהיות טבעיים. הם מורכבים מחלקיקי מזונות שעברו תהליכי עיבוד תעשייתיים, שהופכים אותם ללא מזינים ואפילו למזיקים. רכיבים כמו שמן סויה, חלבון סויה, סירופ תירס, שמן דקלים (או כל שמן אחר לצורך העניין), לציטין מסויה, סוכר פירות הם אמנם רכיבים טבעיים, אבל הם לא מזון שלם ומאוזן. גרוע מכך, הם עברו תהליכי עיבוד כדי להגיע למצב שבו אתם אוכלים אותם.

אם כך, הם לא מזונות בריאים. הם אפילו לא מזונות. הם מוצרים, שמיוצרים במפעל, עוברים הרבה עיבודים, ובדרך מאבדים את הערך התזונתי שלהם. מזונות בריאים הם קודם כל מזונות שלמים, שלא עברו עיבוד, או שכמעט ולא עברו עיבוד. מזונות בריאים הם כאלה שגם אם הם מגיעים באריזה, יש להם רכיב אחד ברשימת הרכיבים.

קחו לדוגמה את הרכיבים של מרק עדשים של מותג ידוע, שכתוב עליו "רכיבים טבעיים בלבד": עדשים, קמח חיטה, ירקות מיובשים, מלטודקסטרין, מלח, שמן צמחי, שמרים, סיבים תזונתיים, סוכר, חומרי טעם וריח טבעיים, תבלינים.

בואו נבדוק

הרכיב השני ברשימה (כלומר, שממנו יש הכי הרבה חוץ מעדשים) הוא קמח חיטה. מיותר לציין שמדובר בקמח לבן…

ירקות מיובשים – חסרי כל ערך תזונתי.

מלטודקסטרין – ממתיק מלאכותי.

שמן צמחי – בדרך כלל, אם לא צוין אחרת, משתמשים בשמן דקלים, שמכיל כ-60% שומן רווי, ונוטה לשקוע בעורקים.

שמרים – עלולים לגרום לשגשוג פטריות (כמו קנדידה) בגוף.

סיבים תזונתיים – לא ברור למה צריך להוסיף סיבים תזונתיים למוצר שמכיל עדשים וירקות…

ועוד לא התחלתי לדבר על כמויות המלח והסוכר במוצר… (כמות הנתרן במוצר, לפי טבלת הערכים התזונתיים היא 360 מ"ג ל-100 גרם).

אז אולי המוצר הזה עשוי מרכיבים טבעיים, אבל הוא רחוק מלהיות מזון מזין ומחזק. מזונות בריאים הם כאלה שמזינים את הגוף, ולא מזיקים לו.

מה יש לנו בצלחת, מזונות או מוצרים? (123RF)

מה יש לנו בצלחת, מזונות או מוצרים? (123RF)

מה הם המזונות הבריאים?

ירקות טריים (מכל הסוגים והצבעים), פירות טריים (מכל הסוגים והצבעים), דגנים מלאים לא מעובדים (אורז מלא, קינואה, כוסמת ירוקה, גריסים וכו'), קטניות מונבטות (עדשים, מאש, שעועית, חומוס, אפונה, סויה), אגוזים ושקדים ושומנים מהצומח (אבוקדו, טחינה).

אני לא אומרת שצריך לאכול רק מזונות טבעיים. ממש לא. אני בהחלט אומרת שאפשר לשלב מזונות פחות בריאים (ואפילו מזונות לא בריאים בכלל) בתפריט שלנו. אני לא בעד לשאוף ל-100% בריא ב-100% מהזמן. זה רק עלול לגרום לתסכול וייאוש, וחזרה למזונות מזיקים. אבל, אם תאכלו בריא 80% מהזמן, תוכלו ב-20% הנותרים לאכול גם מזונות לא בריאים. 80% לגוף, 20% לנפש.

מתכונים

הנה שתי אפשרויות (מתוך אינספור) לחטיפים שבאמת עשויים מרכיבים טבעיים בלבד, ואפשר להוסיף למשלוח המנות:

עוגיות טחינה שקדים

כדורי שוקולד מתמרים אגוזים קקאו ושומשום

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו