SmartKish_Fly
Bari15_Fly

למה חשוב לצרוך פירות וירקות אורגניים מחקלאים ישראליים?

מאת: חגית אריאלי שיינפלד
זמן קריאה: 4 דקות
כל יתרונות הצריכה האורגנית לנו ולסביבה, ומדוע התמיכה בחקלאים האורגניים בארץ היא אינטרס משותף של כולנו?

תוצרת אורגנית טרייה. צילום: האורגני

Jeliat_In

פעם לפני עידן עידנים זה היה פשוט יותר. אנשים היו מתנהלים בתוך משק אוטרקי.

מגדלים את הפירות והירקות שלהם בהתאם לתצרוכת האישית והמשפחתית, מנהלים סחר חליפין בזעיר אנפין עם השכנים כדי להשלים את התוצרת החסרה להם וחיים חיים של חיבור לטבע ולאדמה.

בעולם מתועש כמו שלנו כשאנשים הולכים ומתרחקים מהטבע, שמשבר האקלים רובץ מעלינו כמו עננה, צריכה של ירקות ופירות אורגניים היא דרך להתחבר מחדש לאמא אדמה, ליהנות מטובה ולסייע ביצירת איזון אקולוגי.

תמיכה בחקלאות האורגנית בארץ – האינטרס של כולנו

החקלאים בישראל נאלצים להתמודד עם אינספור תנאים מאתגרים – קרינת שמש חזקה, איכות מים ירודה, מכסות מים מצומצמות, מזיקים וסיכונים נוספים, שעשויים לפגוע ביבול שלהם.

כל שכן חקלאים אורגניים. לאלו מתלווה גם האתגר במציאת ערוצי שיווק של התוצרת החקלאית מעבר לסביבה הקרובה.

חלפו הזמנים בהם החקלאי היה מעמיס את תוצרתו על טנדר ומוכר אותה לקהילה הקרובה לו.

היום כדי להתפרנס מחקלאות אורגנית בכבוד צריך ליטול לא מעט סיכונים.

היוזמה לקידום החקלאים האורגניים בישראל

מי שהבין את האתגרים הלא פשוטים שניצבים בפני חקלאים אורגניים בישראל, הוא דוד עובדיה, יזם שהקים לפני 11 שנה את האורגני ביחד עם שותפו לדרך יוסף מיור.

מה שהחל כקאופרטיב ירושלמי קטן ששיווק תוצרת אורגנית פעם בשבוע על גבי אופניים ונתמך על ידי משפחה וחברים, הפך ברבות הימים לחברה מובילה לקידום חקלאות אורגנית ובת-קיימא, הדוגלת באג'נדה חברתית ומסייעת ליותר מ-100 מגדלים אורגניים לשווק את תוצרתם ברחבי הארץ.

ברוקולי אורגני מהחקלאי לצרכן. צילום: האורגני

ברוקולי אורגני מהחקלאי לצרכן. צילום: האורגני

חקלאות נתמכת קהילה בישראל

לפני למעלה מעשור היה עולם החקלאות האורגנית זר לדוד, שהגיע מתחום המוזיקה האלקטרונית ועסק בהלחנה של פסי קול למופעים וסרטים.

בעקבות אתגר בריאותי משפחתי שהוביל לשינוי תזונתי, הבין דוד שהדבר הטוב ביותר שאדם יכול לעשות למען עצמו, למען משפחתו למען הקהילה בה הוא חי – הוא לטפח אדמה בריאה.

לכן החל במסע לחיפוש אחר שטחים חקלאיים מתוך כוונה לעסוק בחקלאות.

אולם, כעירוני וירושלמי דור שישי בכל רמ"ח איבריו, הגיע למסקנה שהדרך שלו לתרום לקידום החקלאות האורגנית בישראל, היא לא באמצעות עיסוק בחקלאות, כי אם על ידי הקמת פלטפורמה שתקדם חקלאים אורגניים בארץ.

אלטרנטיבה חדשה למה שמכונה בשם "חקלאות נתמכת קהילה" – Community Supported Agriculture – שהפכה לדרך פופולארית עבור צרכנים רבים ברחבי העולם לרכישת מזון מקומי ועונתי ישירות מחקלאים באזור מגוריהם.

מדובר ב-WIN WIN SITUATION לשני הצדדים:

כיום הגיע האורגני לנפח פעילות גדול המאפשר לחקלאים השונים בו, להגיע לאלפי משפחות מדי חודש.

בנוסף הוא זכה להכרה על ידי ארגון הפרמקלצ'ר בישראל והפך לזרוע הקמעונאית של עשרות חקלאים אורגניים ומקיימים פעילים.

השיטה מאפשרת שקיפות מלאה לגבי מקור התוצרת. צילום: האורגני

השיטה מאפשרת שקיפות מלאה לגבי מקור התוצרת. צילום: האורגני

נעים להכיר – חקלאים אורגניים ישראליים

פירות יער אורגניים של דוד שגיא

בשנת 2016 הקים דוד שגיא יוזמה חקלאית לגידול פירות יער במשק הוריו, שנמצא במושב תעוז, בשפלת יהודה.

בחווה מגדלים פטל אדום, פטל שחור (אסנה), אוכמניות וגן ירק מלא בגידולים עונתיים ומתחלפים ואף דבורים שמפרות את הפטל.

המקום פועל גם כמרכז מבקרים אינטימי המציע קטיף פטל עצמי, סלסלות פיקניק ומוצרים נוספים שאפשר לרכוש בחנות.

יש גם אפשרות לשבת ולאכול באחת מפינות הפיקניק החמודות הפזורות ברחבי השטח.

בנוסף הוא משווק את תוצרתו באמצעות האורגני לבתי אב שונים וכן למסעדות יוקרה.

החקלאי דוד שגיא. צילום: האורגני

החקלאי דוד שגיא. צילום: האורגני

פירות אורגניים אקזוטיים ומיוחדים של קובי בן גל

חקלאי נוסף שמשווק את תוצרתו באמצעות האורגני הוא קובי בן גל שמתהדר בבוסתן מגוון ועשיר של עצי פרי, אותם הוא מגדל בהשראת החקלאות הביו דינאמית – במינימום התערבות.

בן גל מפזר קומפוסט בשטח ועליו חיפויים בתצורה של עלים וגזם מרוסק.

לא עוסק בתיחוח ולא בחריש אלא רק בכיסוח של עשבייה. כתחליף לריסוס הוא משתמש בפיתיונות שמרניים נגד זבוב הפירות.

הפרוטוקול הזה מקטין את התאדות המים מהקרקע ושומר על רמת לחות באדמה ומסביב לצמח, מה שמייצר סביבה של מיקרואורגניזמים בקרקע.

הבוסתן כולל מגוון רחב מאוד של פירות טרופיים, אקזוטיים, מיוחדים וגם לא מסחריים. חלקם אפילו נדירים ומעוררי השראה בטעמם וביופיים.

לדברי בן גל, האורגני הוא בעל תרומה מאוד משמעותית בחשיפת צרכנים לפירות האקזוטיים הבריאים והמיוחדים שהוא מגדל, ומהווים אלטרנטיבה למזון מתועש ומעובד.

החקלאי קובי בן גל - מגדל פירות אקזוטיים מיוחדים ולא מסחריים, ומגיע עד הבית בעזרת האורגני. צילום: האורגני

החקלאי קובי בן גל – מגדל פירות אקזוטיים, ומגיע עד הבית בעזרת האורגני. צילום: האורגני

למה לצרוך פירות וירקות אורגניים?

אם אתם מתלבטים באם לצרוך גידולים אורגניים או להסתמך על חקלאות קונבנציונלית, חשוב שתתוודעו לכמה מן היתרונות של צריכת חקלאות אורגנית.

ברמת השמירה על הסביבה

  1. חקלאות אורגנית יוצרת אדמה בריאה

אדמה בריאה יוצרת מזון בריא וסביבה בריאה.

כך למשל, חקלאות אורגנית תומכת בריבוי פחמן, מה שעוזר להפחית את העלייה ברמות הפחמן הדו חמצני באטמוספירה.

עיבוד אדמה משחרר פחמן דו חמצני המאוחסן באדמה וסוגים מסוימים של גידול יבולים ובעלי חיים פולטים כמויות גדולות של מתאן.

לעומת זאת, חקלאות קונבנציונלית עושה שימוש בכמויות אדירות של דשנים המיוצרים בתעשייה.

גורמים אלו ואחרים משנים את יכולתו של כדור הארץ לספוג או להחזיר חום, ומשפיעים על מצב האטמוספירה.

חוות וגידולים אורגניים ידידותיים למאביקים

בחקלאות האורגנית, דבורים, מאביקים וחיות בר מוגנים מפני כימיקלים רעילים. זאת בהשוואה לגידולים קונבנציונליים בהם נעשה שימוש בחומרים סינטטיים רעילים.

חקלאות אורגנית מסייעת בהגנה על מקורות המים

בחירה בחקלאות אורגנית מסייעת בהגנה על נחלים ואגמים ומפחיתה את הפגיעה במי השתייה.

  1. בנוסף, משתמשת החקלאות האורגנית בפחות אנרגיה, חוסכת במים וכך מפחיתה את רמות הזיהום ומשפרת את פוריות הקרקע.
חקלאות אורגנית - טובה לכדור שלנו וגם לנו. צילום: האורגני

חקלאות אורגנית – טובה לכדור שלנו וגם לנו. צילום: האורגני

ברמת הפרט

גם ברמת הפרט טומנת בחובה החקלאות האורגנית, יתרונות לא מועטים:

הפחתת החשיפה לחומרי הדברה

צריכת מזון אורגני מפחיתה את כמות הכימיקלים בתזונה שלכם, כיוון שבחקלאות אורגנית השימוש בקוטלי חרקים, קוטלי פטריות, דשנים וקוטלי עשבים נמצא תחת פיקוח קפדני.

 ערך תזונתי רב יותר

מזון אורגני מכיל יותר ויטמינים, מינרלים, אנזימים ומיקרו-נוטריינטים מאשר מזון שגדל באופן קונבנציונלי.

מזון אורגני מפחית את הסיכון לאלרגיות

ממחקרים עולה כי קיים קשר בין צריכת מזון המכיל רמות גבוהות של חומרי הדברה לבין התפתחות אלרגיה.

תורם להתפתחות קוגניטיבית של ילדים

שפע של מחקרים הראו קשר בין התפתחות קוגניטיבית לקויה אצל ילדים לבין מזון שאינו אורגני.

מאידך קיימות עדויות לפיהן צריכת מזון אורגני עשויה לשפר את ההתפתחות הקוגניטיבית של ילדים.

ככל הנראה, כימיקלים הנמצאים בחומרי ההדברה משבשים את פעולת ההורמונים – דבר העלול להשפיע לרעה על התפתחות המוח.

מניעת החשיפה למזון מהונדס גנטית (GMO)

לסיכום, צריכה של מזון אורגני טרי באופן קבוע, תורמת באופן משמעותי לשיפור אורח החיים בבית באמצעות הנגשת מזון טרי ומזין לבני הבית כאלטרנטיבה ותחליף ראוי למזון המתועש.

זאת לצד תמיכה ישירה בקידום ופיתוח חקלאות מקומית אוהבת אדם ואדמה.

מעוניינים לצרוך תוצרת אורגנית מעולה וגם לתמוך בחקלאים האורגנים ובאדמה?

באתר האורגני תוכלו להזמין הירקות והפירות האהובים עליכם.

אזורי החלוקה: מחיפה ועד באר שבע, כולל תל אביב וגוש דן + ירושלים.

ימי החלוקה : ראשון -חמישי, עד שעות הערב (בין 19:00-22:00).

הטבה חדשה למצטרפים חדשים

7% מתנה על כל הזמנה מעל 320 ש"ח.
קוד הטבה: HAPPY12

להזמנות ולמימוש ההטבה כנסו לאתר האורגני

*למימוש חד פעמי, בתוקף עד ה-12.1.22.

ניתן ליצור עם האורגני קשר גם באמצעות הווטסאפ במספר: 0544-220-200

למאמרים נוספים אודות חשיבות הצריכה של תוצרים אורגניים:

מהו מזון אורגני ולמה עלינו לבחור בו?

נזקי ההדברה והחומרים הכימיים

כל השאלות הנפוצות בנושא אוכל אורגני 

האורגני מטפח מעגל חקלאים וצרכנים במטרה לקדם חקלאות אוהבת אדם ואדמה, ולהנגיש תוצרת אורגנית טרייה, בריאה ונקייה למשפחות ויחידים, עד הבית.

מוזמנים לתרום לשינוי וליהנות מאיכות, שירות ואחריות מלאה של הסחורה המשווקת על ידי האורגני.

צרו קשר עם האורגני



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו