לכבוד יום הסוכרת: על סוכרת ותזונה בגיל השלישי
בגיל השלישי עולה הסיכון למחלות כרוניות.
אחת המחלות השכיחות בקרב האוכלוסייה המבוגרת היא מחלת הסוכרת .
כ-200 אלף ישראלים מעל גיל 65, המהווים כרבע מהאוכלוסייה המבוגרת בגילאים אלה – סובלים מסוכרת מאובחנת.
ההערכות הן כי עשרות אלפי מבוגרים נוספים מעל גיל 65 סובלים בארץ מסוכרת שטרם אובחנה.
הכרות עם מאפייני המחלה וטיפול תזונתי מותאם מסייעים לבני הגיל השלישי לשמר את אורח החיים באופן מיטבי.
מאפייני מחלת הסוכרת
הלבלב הוא בעל חשיבות גדולה בגוף. הוא מאזן את רמת הסוכר בגוף על ידי הפרשת אינסולין לפי הצורך הגופני.
בסוכרת סוג 1 (אשר לרוב נקראת סוכרת נעורים) הלבלב לא מסוגל לייצר אינסולין ולכן אין איזון ברמות הסוכר בדם.
לעומת זאת, בסוכרת סוג 2, אשר לרוב מיוחסת לסכרת מבוגרים, הלבלב ממשיך לייצר אינסולין, אך מסיבות שונות נפגמת יכולת הגוף להשתמש בסוכר ולהכניסו לתאים. מצב זה נקרא תנגודת לאינסולין.
גורמי הסיכון לסוכרת סוג 2:
גיל, עודף משקל, היעדר פעילות גופנית, מתח נפשי ותורשה.
למאמרים נוספים בנושא סוכרת:
קורונה וסוכרת – מה אומרים המחקרים?
טבלת אינדקס גליקמי של מזונות – לסיוע לחולי סוכרת
התמודדות עם הסוכרת בעזרת טיפול תזונתי ואורח חיים בריא
הטיפול מורכב מ-4 עמודי תווך הקשורים זה בזה: פעילות גופנית, דיאטה, תרופות, ומצב רגשי.
עיקר הטיפול בקשישים עם סוכרת (לפי המלצות ADA משנת 2017/2018) כולל הערכה של המצב הרפואי, הנפשי, התפקודי והחברתי.
יש להתייחס לאבחנות גריאטריות, כאשר התפקוד יכול להשפיע על הטיפול העצמי.
היפוגליקמיה (ירידה חדה ברמות הסוכר בדם) מהווה סיכון עיקרי שיש למנוע, שכן היא מהווה סכנת חיים. היא איננה אירוע ספונטני אלא נגרמת כתוצאה מעודף תרופה/ חוסר תזונה / שניהם.
כמו כן חשוב לקבוע מטרות איזון גמישות תוך ניסיון להימנע מסיבוכי היפרגליקמיה (רמות סוכר גבוהות).
חשוב להדגיש – בפני בני הגיל השלישי קיימות סכנות רבות לפתח תת צריכה תזונתית ותת תזונה, ודיאטות יכולות להחמיר מצב.
לכן, ישנה חשיבות רבה לטיפול אישי תזונתי. שיפור נוחות, הפחתת לחצים, ושימור איכות חיים מהווים מטרות עיקריות כאשר מטפלים בסוכרת בסוף החיים.
חשוב לציין שטיפול פליאטיבי (טיפול שמטרתו שיפור איכות החיים בצורה המיטבית, לקראת סוף חיי המטופל) כולל הפחתת טיפול תרופתי, כאשר איזון סוכר קפדני מיותר ובמקביל, טיפול בליפידים ייתכן ומיותר.
המלצות להתמודדות עם סוכרת ברמה הפרקטית
איזון רמות הסוכר יתאפשר בעזרת שמירה על אורח חיים בריא ושמירה על משקל גוף תקין:
- הקפדה על 3 ארוחות ביום ו-3 ארוחות ביניים
- פיזור הפחמימות על פני היום
- תזונה עשירה בסיבים תזונתיים, ירקות ודגנים מלאים
- חשיבות רבה היא גם צריכת חלבונים מספקת, היות שמחסור מוביל לפגיעה בשריר ובעצם
- יש להעדיף שומנים בריאים כגון טחינה ואבוקדו
- שתיה מספקת של מים במהלך היום
- הקפדה על לקיחת תרופות לפי הוראה רפואית
- פעילות גופנית – לפחות חצי שעה ביום, 5 ימים בשבועהקפדה על בדיקות תקופתיות ומעקב
- בבתי האבות בישראל מקבלים הדיירים תוסף יומי של מיקרו-נוטריינטים.
בעת קביעת טיפול תזונתי מותאם יש לקחת בחשבון עוד מספר פרמטרים עיקריים, בהם מגדר ומוצא אתני ותרבותי, מצב הבריאות כולל תחלואה נלווית, סוג ומינון התרופות, פעילות גופנית, יכולת כלכלית וכן קשיים פיזיים המגבילים אכילה.
לסיכום
הבנת מצבו של הקשיש כולל מצב גופני, נפשי, חברתי, סוציאלי וכלכלי הוא הבסיס להתחלת הטיפול התזונתי.
יש צורך להתאים את התוכנית התזונתית באופן אישי לאדם, להיות קשובים לצרכים, העדפות וההרגלים ולבצע מעקב צמוד לבדיקת ביצוע ההמלצות כמפתח להצלחת המשך הטיפול.