לבשל טבעוני וטעים
קציצות עדשים ירוקות, זוקיני ושום
חומרים לכ-25 קציצות:
250 גרם עדשים ירוקות, שטופות ומושרות למשך לילה
1 זוקיני גדול, מגורד על קליפתו
5-4 שיני שום קצוצות גס
½ צרור קטן פטרוזיליה ושמיר, קצוץ גס
2-1 כפות שמן זית
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
שמן צמחי לטיגון
אופן ההכנה:
1. מסננים את העדשים היטב ומעבירים למיכל של מעבד המזון. מוסיפים את הזוקיני המגורד, השום, הכוסברה ושמן הזית וטוחנים עד לקבלת תערובת רכה ויציבה (אם היא מתפוררת מדי סימן שלא טחנתם מספיק). במידת הצורך מוסיפים עוד מעט שמן.
2. מעבירים לקערת ערבוב, מוסיפים מלח ופלפל, מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול. התיבול צריך להיות עז, כי הוא דוהה מעט אחרי הטיגון.
3. מחממים שמן צמחי (לא עמוק) במחבת רחבה. יוצרים קציצות שטוחות בכפות הידיים ומטגנים 3-2 דקות עד שהצד התחתון משחים. הופכים ומטגנים כ-2 דקות נוספות. מוציאים לנייר סופג.
4. אם מעדיפים לאפות: מחממים תנור ל-200 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה ומברישים בשמן זית. מניחים עליה את קציצות העדשים במרווח קל זו מזו ומברישים או מרססים אותן בשמן זית. אופים כ-5 דקות. הופכים בזהירות ואופים 3-2 דקות נוספות. שימו לב לא לייבש אותן מדי – כדאי לבדוק במהלך האפייה אם הן כבר מוכנות, כי ישנם הבדלים בין תנור לתנור במשך האפייה.
סלסת עגבניות – מתבלים לפי הטעם או בכלל לא
עגבניות שמנות ובשלות, קצוצות
ראש וענף דק וטרי של שום ירוק, קצוץ היטב
כוסברה קצוצה אם רוצים
בצל ירוק קצוץ
מעט צ'ילי קצוץ
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
מעט שמן זית
ממרח ארטישוק, קשיו וארוגולה
ממרח מהיר, בריא, טעים ולא שגרתי. נהדר גם להגשה כסלט.
חומרים:
400 גרם (חבילה) תחתיות ארטישוק קפואות, מופשרות (בעונה הכי כיף מארטישוקים טריים, אם יש לכם כח וחשק לקלף)
חופן קשיו או אגוזי מלך
½ צרור ארוגולה קצוצה גס (אפשר להחליף בפטרוזיליה)
מיץ מ ½ לימון
שמן זית איכותי
מלח גס (רצוי מלח ים)
פלפל שחור גרוס טרי
מעט מי ברז
אופן ההכנה:
טוחנים את כל החומרים במעבד מזון, עד לקבלת תערובת חלקה (במידת הצורך מוסיפים מעט מים). טועמים ומתקנים תיבול.
דפי אורז ממולאים בסלט צבע
סלט שיש בו מגוון ירקות ופירות במגוון צבעים – משמע מגוון של ערכים תזונתיים נהדרים. אפשר להגיש כמו שהוא ואפשר לגלגל בדפי אורז למנה ראשונה טעימה ומזינה.
חומרים:
½ כרוב סגול, חתוך לרצועות דקות
2 קולרבי, חתוכים לגפרורים דקים
2 אבוקדו, קלופים ופרוסים
2 אפרסמונים, חתוכים לגפרורים דקים
½ פלפל צ'ילי טרי, קצוץ דק (אם לא רוצים מאד חריף מנקים אותו מגרעינים)
חופן עלי כוסברה ונענע, קצוצים
חופן אגוזי מלך קצוצים גס
לרוטב:
מיץ מ-½ לימון
1 כפית רכז רימונים (אפשר להחליף בכף מיץ תפוז טרי)
שמן זית
מלח ים, פלפל שחור גרוס טרי
אופן ההכנה:
1. מניחים את כל חומרי הסלט בקערה.
2. מערבבים את חומרי הרוטב ויוצקים על הסלט. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול.
אם רוצים מגלגלים את הסלט בדפי אורז:
משרים עלה אורז בקערת מים קרים למשך מספר שניות, עד שהוא מתרכך (אבל לא סמרטוטי) ומניחים על משטח עבודה. מניחים כף גדושה מהסלט בשליש התחתון של העלה. מקפלים את הפאה התחתונה כלפי מעלה, מקפלים פנימה את הצד הימני והשמאלי של העלה ומגלגלים לרול.
דפי אורז במילוי עדשים כתומות בניחוח הודי
אדוני הטעם הם אתם – שחקו עם הכמויות והטעמים, ותרו כליל על האפייה בתנור, הוסיפו מיץ לימון וקליפת לימון מגורדת – מה שבא.
חומרים ל-20-15 רולים:
כ-300 גרם עדשים כתומות מבושלות עד לריכוך מלא
3-2 שיני שום כתושות
1 כפית ג'ינג'ר טרי כתוש
½ פלפל צ'ילי מנוקה מגרעינים, קצוץ
1 כפית זרעי כמון
1 כפית זרעי כוסברה
כורכום, קינמון, הל טחון
מלח גס (רצוי מלח ים), פלפל שחור גרוס טרי
½ צרור קטן כוסברה קצוצה
שמן זית
20-15 דפי אורז
חופן עלי כוסברה טריים (אפשר גם נענע למי שאוהב)
מעט שמן זית, להברשה
אופן ההכנה:
1. כותשים את זרעי הכוסברה וזרעי הכמון במכתש ועלי.
2. מחממים שמן זית בסיר רחב. מאדים שום, ג'ינג'ר, צ'ילי, זרעי כמון וזרעי כוסברה תוך כדי ערבוב בכף עץ 2-1 דקות, עד שהם מעלים ניחוח (נזהרים שלא ייחרכו).
3. מוסיפים את העדשים המבושלות ומתבלים בכורכום, מעט קינמון, הל, מלח ופלפל. מערבבים היטב כדקה נוספת, טועמים ומתקנים תיבול. מוסיפים את הכוסברה הטרייה, מערבבים ומסירים מהאש.
4. משרים עלה אורז בקערת מים חמימים למשך מספר שניות, עד שהוא מתרכך (אבל לא סמרטוטי) ומניחים על משטח עבודה. מניחים כף גדושה של תבשיל העדשים בשליש התחתון של העלה ועליה מניחים כמה עלי כוסברה טריים (אפשר גם גבעול כוסברה שלם). מקפלים את הפאה התחתונה כלפי מעלה, מקפלים פנימה את הצד הימני והשמאלי של העלה ומגלגלים לרול. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. חוזרים על הפעולה עד שהמילוי נגמר.
5. מחממים תנור ל-200 מעלות.
6. מברישים את העלים במעט שמן זית ומכניסים לתנור ל-10-5 דקות, עד שהחלק העליון של הרולים מתקשה ומשחים מעט.