Bari15_Fly
SmartKish_Fly

העיכול - פה זה מתחיל

מאת: ד"ר אתי נחשון, ph.D - מומחית לנטורופתיה
זמן קריאה: 3 דקות
רבים מאיתנו פונים לשינוי התזונה כתוצאה מאי נוחות מתמשכת במערכת העיכול, אך קודם לכך עלינו לדאוג לתפקוד אופטימאלי של מערכת העיכול, ולהביאה למצב שתוכל לבצע מלאכתה כהלכה ולעכל הכל
SmartKish_In

אנו עוסקים רבות בתזונה על כל גווניה באתר זה, רבים מאיתנו גם פונים לשינוי התזונה כתוצאה מאי נוחות מתמשכת במערכת העיכול. אין ספק שיש חשיבות מכרעת וקשר הדוק בין התזונה ובין בריאותנו הפיזית והנפשית. אך הרבה קודם לכך עלינו לדאוג לתפקוד אופטימאלי ומלא של מערכת העיכול, ולהביא אותה למצב שבו תהיה מסוגלת לבצע מלאכתה כהלכה ולעכל הכל.

מערכת העיכול היא בעצם בית החרושת שלנו, המקבל את המזון כחומר גלם ומעבד אותו. תפקידיה של מערכת העיכול רבים ומגוונים, לפניכם מפורטים חלק מהם:

• מערכת העיכול היא השער הראשון של מערכת החיסון, היא זו שאמונה על מניעת חדירתם של פולשים זרים לגוף באמצעות מערך הגנה הבנוי מחומצת הקיבה וחיידקים פרוביוטיים בעיקר.

• פירוק מוצרי המזון לחומרים מוכנים לספיגה: חלבונים, חומצות שומן, ויטמינים ומינראלים.

• סילוק רעלים, חומרי פסולת וחומרים לא רצויים "המושלכים" מהכבד.

ארבעת השלבים העיקריים בפעילות המערכת הם:

1. עיכול – מבוצע בפה ובקיבה
2. ספיגה – תהליך המתחיל בקיבה ומתקיים בעיקר במעי הדק
3. הגנה – מתקיים בקיבה ובמעי הדק
4. הפרשה – עיקר תפקידו של המעי הגס,על כל חלקיו

כל אלו תלויים באופן מוחלט בכמות ואיכות אנזימי העיכול, שלמות הריריות, כושר התנועתיות ובריאות המיקרופלורה.

מטופלים רבים מאוד מגיעים לטיפול כשהם סובלים ממחלות, או סימפטומים שונים הגורמים לאי נוחות במערכת חשובה זו. כמות הניתוחים והפרוצדורות הפולשניות בצינור העיכול המבוצעים בארץ ובעולם נמצא במגמת עליה, ועלות הטיפול התרופתי במערכת זו הוא עצום. בהרבה מן המקרים ללא הצלחה של הממסד הרפואי.

אנסה לסקור כאן מספר בעיות אופייניות ושכיחות עם המלצות לטיפול, ללא שימוש בתרופות כמובן.

מעי דולף

מצב נפוץ ובו קיימת פגיעה בתאי האפיתל, המרפדים את צינור העיכול. ריריות אלו מהוות את אחד המחסומים העיקריים בינינו לסביבתנו החיצונית, והן חיוניות להעברת חומרים, הגנה מפתוגנים (מחוללי מחלות). כמו כן הן אחראיות על תגובה חיסונית תקינה למזון.

התפלגות ושבירה של החיבורים התאיים ברירית העיכול מאפשרת חדירה של חומרים שליליים ממערכת העיכול לדם. התפלגות ושבירה זו נובעת משתיית אלכוהול, סטרואידים, מזון חריף ומתובל, המצאות פרזיטים וקנדידה.

תופעה זו תבוא לידי ביטוי באי-סיבולת למגוון רחב של מזונות, לתגובה אלרגית קשה, ואפילו למחלותאוטואימוניות. ניתן לטפל בבעיה זו בעזרת תוספים ייעודיים המשקמים את בריאות הריריות כמו פרמטרול או תוסף המשלב פרוביוטיקה וגלוטמין (מינלינקס).

כיבים בקיבה ובתרסריון

פצעים שטחיים או עמוקים המכרסמים בדופן הפנימית של הקיבה או התרסריון מעורבים במרבית המקרים עם זיהום של חיידק הליקובקטור פילורי ודלקת. סיבה נפוצה נוספת היא תיפקוד לקוי של הפרשת חומצת הקיבה, הנובע מסטרס מתמשך,עישון ותזונה עתירה בחלבונים מן החי, שתיה של קפה, קוקה קולה וכדומה.

הטיפול בבעיה זו, מעבר לשינוי תזונתי נרחב, כולל שימוש בתוספים המכילים צמחים מוצילגים (ריריים) דוגמת גאס פלוס ופרוביוטיקה המדכאת את צמיחת ההליקובקטור. גם שום עשוי לעזור בדיכוי פעילות החיידק. חשוב לשלב נוטרינטים שונים, בעיקר אבץ אסקטרבט, החיונית לריפוי כיבים ולהפרשת חומצה תקינה.

IBD ומחלות מעיים דלקתיות

קבוצה של מצבים דלקתיים של המעי הדק והגס, הנפוצות הן קרוהן ו-קוליטיס. התסמינים האופייניים הם: כאבי בטן, הקאות ובחילות, שלשולים ודימום מפי הטבעת, ירידה במשקל, חיוורון, חולשה ופגיעה בשרירים ובמפרקים. ניתן לטפל במצבים אלו בעזרת שינוי תזונתי, הכולל הסרה של מזונות אלרגניים כגון חיטה, חלב ומוצריו, סולניים והפחתת חלבון מן החי.

ארגז הכלים שלנו כנטורופתים כולל תוספים פעילים מאוד כמו חומצה בוטירית, חומצה בוסוולית המכילה כורכומין, אומגה 3 ופרוביוטיקה פעילה המעכבת זיהום חיידקי.

פגיעה בתנועתיות המעיים

לתנועתיות המעיים דפוס פעולה ייחודי הנתמך על כיווצי שרירים חלקים, המניעים את המזון דרך הוושט והמעיים. מערכת זו מונעת בעזרת מערכת עצבים מקומית של המעיים. מהירות תנועתו של המזון חיונית לעיכול נכון, ספיגה והפרשה.

הפרעות בכושר התנועה יגרמו לעצירות או שלשולים ואף לאלרגיות ואי סיבולת למזון. שיפור התנועתיות יושג כמובן בעזרת תזונה עתירת סיבים, מזונות מלאים, ומוצרי פרוביוטיקה המכילים FOS (Fructo-oligosaccharides).

פתוגנים ופולשים זרים

נטילת אנטיביוטיקה, הפרשת חומצה נמוכה, נטילה של סותרי חומצה, חשיפה למזון מזוהם, חשיפה לבעלי חיים, מצבי לחץ וטראומה, וכמובן, תזונה עתירת סוכרים. כל אלו גורמים להתיישבות ותסיסה של חיידקים פתוגנים המחוללים מחלות במערכת העיכול.

הפתוגנים הנפוצים הם הליקובקטור פילורי הגורם לכיבי קיבה, כאבים עזים, נפיחות ובחילות; קנדידה אלביקנס – פטריית שמרים הגורמת לתסיסה, נפיחות, גאזים, ומגבירה את רמת הרעלים במעיים; טפילי בלסטוציסטיס הומיניס הגורמים לתופעות של מעי רגיז, כאבי בטן ושלשולים; קמפילובקטור – חיידקים הגורמים לכאבי בטן, שלשולים, כאבים וחום, וסלמנולה – חיידקי מעיים הנישאים במזון או במים וגורמים לשלשולים לכאבים ולחום.

הטיפול במערכת עיכול המארחת באופן כרוני פתוגנים שליליים הוא ארוך ונמשך מספר חודשים. הטיפול כולל שימוש בפרוביוטיקה אינטנסיבית (ריפליט), קוטלי פתוגנים המופקים משמנים אתריים שונים (קנדיסידין ופרצידין), חיזוק מערך החיסון של הגוף וכמובן, שינוי תזונתי ראדיקלי.

כל טיפול במערכת העיכול חשוב שיבוצע בליווי נטורופטית או תזונאית ויחל לאחר איבחון מקיף למקור הבעיה. מעבר לשינוי התזונה ולהקלה על הסימפטומים, חשוב לטפל בשורש הבעיה, לחטא את צינור העיכול, להשתיל מיקרופלורה תקינה ובריאה יחד עם אינזימי עיכול, ולהביא אותה לתפקוד אופטימלי.

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. מעין

    במאמר בקישור הבא הסבר על התפקידים השונים של שרירי הבטן ופירוט תנוחות ותרגילי יוגה אשר מומלצים לחיזוק, מתיחה והרפיה של שרירי הבטן ותורמים לשיפור תפקוד מערכת העיכול והאיברים הפנימיים באזור הבטן והאגן.
    https://simply-yoga.co.il/yoga-for-the-abdomin/