SmartKish_Fly
SmartKish_Fly

גם סוכר כבד עליו

מאת: ד"ר מרדכי הוכברג, תזונאי ומחבר כתב העת "תזונה פלוס"
זמן קריאה: 2 דקות
אתם לא שותים הרבה אלכוהול וגם לא אוכלים הרבה בשר ובכל זאת יש לכם כבד שומני? מחקר חדש מצא קשר בין צריכה גבוהה של פחמימות ריקות וסוכרים פשוטים להיווצרות כבד שומני. בדקו את הדיאטה שלכם

צילום: 123RF

SmartKish_In

כבד עליו

פעם, כדי לשמור על משקל תקין המליצו לנו לצמצם צריכת שומנים. לאחר מכן, נוכחו לדעת שצריכת שומנים נכונים לא מזיקה ולא גורמת להשמנה. אחרי כן האשימו צריכה עודפת של חלבונים. צריכה עודפת של חלבונים, בעיקר מן החי, מזיקה, אבל לא גורמת להשמנה. כעת, מאשימים את הצריכה העודפת של סוכרים וכנראה עם סיבה טובה מאוד.

צריכה מופרזת של פרוקטוז וגלוקוז גורמת להשמנה. אבל, עוד לפני העלייה הכללית במשקל, היא גורמת להיווצרות כבד שומני. עובדה פיזיולוגית ברורה היא שסוכרים פשוטים יכולים להפוך בגוף לשומנים.  יש אנשים שאצלם יצירת מחודשת כזו של שומנים גבוהה יותר מאשר אצל האחרים. בארה"ב זה קורה אצל 5% מכלל האוכלוסייה.

במחקר שפורסם בגיליון אוקטובר  2012 של העיתון  The American Journal of Clinical Nutrition  בהשתתפות חוקרים ממדינות שונות נמצא שצריכת יתר של סוכרים פשוטים גורמת לעליה במשקל, אבל, במידה הרבה יותר חמורה, לעלייה בכמות השומן בכבד. מרכזת המחקר, ליזה הצ'קינס ממכון רוגוזין בביה"ס לרפואה וויל-קורנל  פרסמה ביתר פירוט את תוצאות המחקר ואת חשיבותו הבריאותי.

במחקר נטלו חלק 16 גברים ונשים שסבלו מהשמנת יתר. הם נתבקשו לצרוך כ-1,000 קלוריות נוספות מעבר לתפריטם הרגיל, וזאת על-ידי אכילת שוקולד, שתיית  מיץ אננס, משקאות קלים ו"משקאות ספורט", למשך 3 שבועות. לאחר מכן נתנו להם תפריט להרזיה. במהלך הניסוי הם עברו שקילות, בדיקות דם וסריקה לשומן בכבד.

בממוצע הם עלו כ-1,800 גרם בתקופה זו,  עליה של 2% במשקל גופם.  אבל, כמות השומן בכבד עלתה ב- 27% ! עליית כמות השומן עמדה בהתאמה לעלייה ברמת הטריגליצרידים בדמם וליצירת שומנים מפחמימות.  תפריט ההורדה במשקל בו הם נקטו לאחר מכן החזיר את מצבם לקדמותו.
זהו ההסבר למחלת כבד שומני שיש לאנשים שאינם אלכוהוליסטים. לאור מגיפת ההשמנה בעולם, כולל בישראל, והעלייה בהיווצרות כבד שומני ובמחלות כבד כתוצאה מכך,  יש צורך להעמיד דברים אלו  על דיוקם  ולהסיק מהם את המסקנות הנדרשות.

מקורות:

Sevastianova K, Santos A, Kotronen A, Hakkarainen A, Makkonen J, Silander K, Peltonen M, Romeo S, Lundbom J, Lundbom N, et al. Effect oj

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. שרה חמו

    ברור שהכבד ניזוק מסוכר כמו מאלכוהול כי אלכוהול זה סוכר.

  2. ורד לב

    של ד"ר לוסטיג, רופא אמריקאי שמדבר בדיוק על זה. על הבעייתיות של צריכה עודפת של פרוקטוז. לא בצורת פירות, אלא בתוך מזונות מעובדים בעיקר
    https://tinyurl.com/cn8q6u4

  3. מיקי בן דור

    צריכת שומן רווי מגנה על הכבד מפני אלכוהול. בניגוד למחקרים תצפיתיים, מחקרים עם קבוצת ביקורת הראו שאכילת בשר בריאה. יש גם את העניין הקטן של האבולוציה. המוח הגדול שלנו התפתח כדי שנוכל לצוד בהיעדר מהירות, צפיורניים ושיניים מתאימות. כדי לאכול צמחים לא צריך להיות חכם. בשביל לקטוף פירות צריך מוח של קוף ובשביל לקושש עשבים (דגנים, קיטניות וכו') צריך מוח של פרה. כל האתרים הפרהיסטוריים מלאים עצמות של חיות וכלי אבן ששימשו לצייד שלהם ולביתורם. הגיע הזמן ללשנות דעה על פי ידע מצטבר ולא לטמון את הראש בחול. paleostyle.co.il

  4. נעמה בר

    אני לא צורכת מזון מעובד, מעט מאד חזה עוף (פעם בשבוע), 3,4 ביצים בשבוע, לא אוכלת ממתקים, לא שותה משקאות מתוקים, לא שותה אלכוהול, התזונה שלי עשירה בקטניות ודגנים (קינואה), ירקות, מעט פירות. מעט אגוזי מלך ויש לי כולסטרול גבוה. אני רזה. מה עושים? לא רוצה לקחת תרופות.

  5. ירושלמית

    אולי תפני לאחד המטפלים שיש בארץ לנושא תזונה ? ד"ר דני קרת , ד"ר ערן אשחר, ד"ר גיל שחר , יובל אשרוב, ד"ר עדיאל תל אורן, ובטח יש עוד שאני לא מכירה …

    את צודקת שאת לא רוצה תרופות …

  6. ד'ר נירה,M.D

    לנעמה בר,

    יש לך כולסטרול גבוה….
    אפשר לשאול אותך בדיוק כמה ?=כמה כולסטרול טוטאל ,כמה כולסטרול LDL וכמה HDL וכמה VLDL ?
    כי בכלל לא בטוח שהכולסטרול שלך "גבוה"

    בתקופה האחרונה ,ובהשפעת חברות התרופות הדוחפות את הסטטינים,מורידים יותר ויותר את הרף של ה"נורמאלי "וה"בריא"בערך עליון של כולסטרול ,לממדים אבסורדיים ממש,ואפילו בלתי בריאים בעליל ,ומכיוון שהמכסימום ה"מותר "הולך ויורד-כל אדם שני נחשב לבעל כולסטרול "גבוה "וצריך לקחת תרופות להורדת כולסטרול….
    לידיעתך הכולסטרול הוא חומר חיוני לחיים ,בלי כולסטרול אין הורמוני מין,אין קורטיזול-החיוני לחיים ,אין יצור ויטמין D בעור,אין יצור מרה,ועוד ועוד.
    כולסטרול הוא חלק חיוני בבנין ממברנות התאים בכל תא ותא בגוף ,וביחוד במוח
    כולסטרול נמוך מדי מביא לירידה בקוגניציה ,בתפקוד המוח ,במסת השרירם-גם כי חסרים ההורמונים האנבולים כמו טסטוסטרון ודומיו,שיעור גבוה של התאבדויות ,מנופאוזה מוקדמת,ועוד ועוד…

    מה שנחשב בימינו ל"כולסטרול גבוה "המצריך "טיפול תרופתי "היה בעבר (עד שנות ה70 בערך ,נחשב ככולסטרול נורמאלי לחלוטין !!!
    רוב הכולסטרול בגוף לא בא מן המזון אלא מיוצר באופן אנדוגני ע"י הגוף ,בעיקר בכבד.המנגנון החכם שלנו "יודע "שלא לסמוך על המזון כשמדובר בחומר כל-כך חיוני שבלעדיו אין חיים והוא מייצר אותו בעצמו
    המחשבה שמחלות לב ושבץ מוחי וטרשת עורקים הם תוצאה של כולסטרול גבוה מתבררת יותר ויותר כמוטעית מיסודה.
    לחולים רבים עם התקפות לב ואירועים מוחיים יש כולסטרול נמוך ,או בכל מקרה לא גבוה.
    הגורמים שמביאים לתחלואה לבבית וכלי דם הם רבים ובכלל אחרים וקשורים ברמות גבוהות של הומוציסטאין,במצב דלקתי בגוף (דלקתיות)וגורמים נוספים.(ולמרבה הציניות דווקא בדיקות רמת ההומוציסטאין בוטלו לאחרונה ע"י קופות החולים ה"דואגות לבריאותנו" כבלתי נחוצות,וכמיותרות וכבזבוז כסף,בעוד שמאביסים אנשים בריאים בסטטינים המזיקים ,אפילו בגילאים צעירים,ומכניסים להם לראש שיש להם "כולסטרול גבוה"…(סטטינים מזיקים לכבד,ללב לשרירים למוח ועוד….
    עד לפני כשנה היה רף הכולסטרול ה"רע"בסביבות 100 (כשזה בעצמו נמוך למדי-ואפילו נמוך מדי-עכשיו הגדילו לעשות והורידו אותו מתחת ל70 עד לאן יגיעו?הרי לפי זה כל אדם בריא לחלוטין צריך לקחת סטטינים (ולגרום ועצמו בכך צרות )

    והאבסורד הוא שהרופאים ה"קונבנציונליים "משתפים עם זה פעולה עם בורות איומה …

    אז תירגעי-תפסיקי להיות מוטרדת מה"כולסטרול ",תדברי עם ד'ר הוכברג הוא יעזור לך להרגע-תאמרי לו מה רמות הכולסטרול שלך ,וכל הסיכויים שהוא לגמרי נורמאלי

  7. דינה

    אצלי מצאו כי הכבד הוא "הדי שומני ומעט בלתי הומוגני" .מהו ההד הזה ומה פשר ה"בלתי הומוגני" ?