לעבור את החגים בשלום - כל הטיפים לאכילה מודעת
החגים קרבים ובאים וכדי ש'אחרי החגים' לא יהיה כרוך ברגשי אשמה וסבל אני כותבת אליכם עכשיו. מילות המפתח: תכנון ותשומת לב.
אני מזמינה אתכם לקחת זמן, להכין משהו טוב לשתות ולענות על השאלות הבאות בתשומת לב:
1. איך התנהלה האכילה שלכם בשנה שעברה בחגים? איך הרגשתם אחר כך?
2. אם הרגשתם טוב – מה בכם אפשר לזה לקרות? אם הרגשתם רע – מה בכם גרם לזה? מה היה אופן ההתנהלות שיצר תחושה טובה או רעה?
3. מה הרגשות שהחגים מעוררים בכם? מה הדברים אליהם אתם משתוקקים מבחינה רגשית בחג ומה הדברים מהם הייתם רוצים להימנע? דוגמאות: הייתי רוצה להימנע מהמפגש עם הדודה שתמיד יש לה ביקורת על איך שאני נראית, או להימנע מלהרגיש חוסר בטחון עצמי או כעס על עצמי.
4. מה הם שלושת הדברים שידוע לכם שאם תאמצו באכילה בחגים יאפשרו לכם ליהנות מהאוכל מבלי להרגיש רע?
ביסים…
קודם כל חשוב לומר שאכילה משפחתית היא חלק מחוויה שאין כל סיבה להימנע ממנה – האוכל והארוחות הם חלק מהחוויה ואפשר להחליט שהשנה נהנים גם תוך כדי הארוחה וגם אחריה.
איך לעשות זאת?
ניפגש עם עולם התחושות והרגשות מבעוד מועד:
1. נזהה את הרגשות הגורמים לאכילת יתר: בדידות, שעמום, כעס, תסכול, מתח.
נעשה לעצמנו סימן, שכמגיע רגש מהסוג הנ"ל נזכיר לעצמנו שהכל בסדר: מותר להרגיש הכל ואין צורך לטשטש את הרגש באוכל. אפשר לשים גומייה על היד ובכל פעם למשוך אותה קצת כדי להיזכר.
2. נתכנן פעילות שהיא אנטי-דוט לתחושות הלא נעימות שעלולות להתעורר בחג. לפני ואחרי נוודא שאנחנו מקיפים את עצמנו בחוויות נעימות, מיטיבות ומזינות את הרגש כך שלא ניסחף לאוכל כדי להשביע רגש רעב.
3. הרגלי אכילה בתשומת לב: הרעיון הכללי הוא כבוד לאוכל ומכאן כבוד לעצמכם.
4. להביא לכל ארוחה שאתם מוזמנים אליה מנה לשולחן המרכזי – כך תבטיחו שיהיה לכם מה לאכול בהתאם לבחירות שלכם, ולא תסחפו אחרי מה שלא מתאים לכם רק כי זה מה שיש.
5. בזמן העמסת האוכל על הצלחת – עצרו מדי פעם והתבוננו האם אתם ממשיכים להעמיס מתוך הרגל או מתוך בחירה אמתית. אולי יש מחשבות כמו "אולי אחר כך לא יהיה" וכד'?
6. לפני התחלת האכילה – עצרו. התבוננו בצלחת. קחו רגע לנשום, להוקיר את השפע, התרשמו מהצבעוניות, מהצורות ותנו לחושים ליהנות.
7. תנו לעצמכם זמן לטעום את המזון. הניחו אותו על הלשון ושימו לב לטעם במקום לבלוס בחטף. שימו לב שאתם לועסים ובולעים.
8. בין ביס לביס – הניחו את הסכום על השולחן או על הצלחת. רק משסיימתם לבלוע את הביס הקודם העמיסו ביס חדש במקום ההרגל הזה שתמיד מזכיר לי תחנות רכבת בשעות עומס, כאשר אלה עדיין לא סיימו לרדת ואלה כבר נדחפים לעלות.
9. כאשר אתם לבד בבית – אכלו בצורה מסודרת ליד השולחן ולא אל מול המחשב או הטלוויזיה. כבוד לאוכל ולעצמכם, אמרנו כבר?
10. חכו רגע לפני שאתם קמים לקחת עוד. עצרו והפנו תשומת לב לתחושות בגוף. האם עדיין יש רעב פיזי? אולי תזהו שאין רעב פיזי אבל יש "בא לי" מהנאה חושית. זה בסדר גמור. רק שימו לב שזה מה שקורה ובחרו מתוך תשומת לב ולא מתוך הסח הדעת.
11. חייכו… גם אם אין חיוך בלב – fake it till you make it. גם לדודה המעצבנת. ואם ממש לא מצליח לכם – יש לי טיפ מנצח מימי כדיילת אויר: "חיוך דיילת" זה חיוך שמתחיל מכיווץ של העיניים. מצמצמים את העיניים לקטנות כאלה ואז החיוך מגיע.
אז תהיו כאן ועכשיו, בחוויה של החג עם כל מה שמתרחש בתוככם, תזכרו שהכי חשוב זה היחס שלכם למה שקורה ולא מה שקורה. כי מה שקורה זה מה שקורה .
והכי חשוב – הכל משתנה ועובר ומתחלף. זה תמצית הקיום שלנו. אחרי החגים יש את אחרי החגים.
אנה נווה לדרמן, מאמנת בכירה ומורה למיינדפולנס (MCIL)
מפתחת קורס MINDFOODNESS – תשומת לב במערכת היחסים עם הגוף והאוכל
corakut@gmail.com