אורז בר: דגן או קטניה?
ידעתם שאורז בר אינו אורז אלא בכלל קטניה? צורתו כשל גרגר אורז ארוך, צבעו חום כהה עד שחור וטעמו אגוזי, אך מבחינה תזונתית הוא קטניה!
לאורז הבר שמות שונים: אורז קנדי, אורז סיני ויש מקומות בהם הוא נקרא שיבולת המים, על שום דרך גידולו באגמי מים.
אורז הבר, עתיק יומין, היה מאכלם של האינדיאנים בצפון אמריקה. בדרום אמריקה היה זה התירס ששימש כמאכל העיקרי של האינדיאנים. גם הסינים נהנו ממנו בעבר אך היום כבר לא אוכלים אותו בסין.
אורז הבר גדל בקיץ, באגמי מים רדודים ובנחלים בעלי זרימה איטית בקנדה ובצפון ארה"ב, בסביבת מים מתוקים, טהורים ונקיים מזיהום אוויר. פריחתו מבצבצת מעל פני המים ואוספים אותו באמצעות סירות.
כיום, אורז הבר הוא נחלת המדינות המתועשות ונחשב לדליקטס של המערב. מחירו נע בין 60-80 ₪ לקילו.
אורז בר הוא מאכל עשיר בחלבון, ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו וסיבים תזונתיים, הוא דל קלוריות וערכו הגליקמי נמוך.
צבעו של אורז הבר חום כהה עד שחור. מבשלים אותו כמו פסטה, עם כמות גדולה של מים כ-40 דקות עד שהוא נעשה רך מספיק ונפתח. כשהוא נפתח צבעו לבן מבפנים.
מספיקה כמות קטנה של אורז בר כדי להעשיר תבשיל דגנים ולהפוך אותו לארוחה בעלת ערכים גבוהים בשילוב חלבון ופחמימה היוצרים חלבון שלם. הנה שני מתכונים.
אורז בסמתי ובר עם עלים ירוקים
1 כוס אורז בסמתי איכותי (אפשר אורז מלא עגול)
1/2 כוס אורז בר
2 כפות גרגירי חרדל שחורים
1 בצל קצוץ דק
1 ס"מ ג'ינג'ר מגורד בפומפיה דקה
1 כוס ירק קצוץ (שמיר, כוסברה, פטרוזיליה)
6 עלי מנגולד קצוץ דק
250 גר תרד טרי
1 כפית סומק
מלח ופלפל
1 כף שמן
אופן ההכנה:
1.מבשלים אורז בר בסיר בינוני עם 4 כוסות מים כ 40 דקות או עד שהאורז נפתח ורואים את צבעו הלבן מבפנים. מעבירים למסננת.
2.בישול האורז הבסמתי: מרתיחים שתי כוסות מים בסיר בינוני, מוסיפים את האורז, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-20 דקות.
3. קולים במחבת את גרגירי החרדל בכף שמן ומכסים את המחבת עד שכל גרגירי החרדל מפסיקים לקפוץ. אם לא מכסים הגרגירים יקפצו החוצה מהמחבת ועלולים לגרום לכוויות.
4.מוסיפים למחבת בצל וג'ינג'ר לדקה-שתיים, מוסיפים ירק קצוץ, מנגולד ותרד, מקפיצים יחד כ-5 דקות.
5.מתבלים בסומק, מלח ופלפל.
6.לאחר שתערובת הירוקים מוכנה יתכן שהמנגולד והתרד יגירו נוזלים – סננו את הנוזלים ואחדו את התערובת עם שני סוגי האורז. תקנו תיבול והגישו כתוספת חמה או כסלט קר.
סלט בורגול עם אורז בר וירקות קלויים
1 כוס בורגול בינוני או גס
1/2 כוס אורז בר
1 בצל סגול בינוני קצוץ דק
1/2 כרובית
1 שומר
1 שורש סלרי
1/2 כפית מלח ים (לירקות הקלויים)
1 כפית תימין או רוזמרין – טרי או יבש
1 כפית סומק
2 כפות שמן זית
2 כפות רכז רימונים
מלח ופלפל לתיבול
אופן ההכנה:
1.מבשלים אורז בר בסיר בינוני עם 4 כוסות מים כ-40 דקות או עד שהאורז נפתח ורואים את צבעו הלבן מבפנים. מעבירים למסננת.
2.משרים את הבורגול ב-3 כוסות מים חמים לחצי שעה. אם רטוב מדי מסננים את המים. אם יבש מוסיפים עוד מים.
3.מחממים תנור לחום בינוני, חותכים שומר ושורש סלרי לרצועות ג'וליאן, פולחים את הכרובית לפרחים ומערבבים עם 1/2 כפית מלח, 2 כפות שמן זית, תימין/רוזמרין וסומק. מניחים על תבנית אפיה ואופים כ-20-30 דקות או עד שרך מספיק אך לא רך מדי.
4. מערבבים את הבורגול, אורז הבר והירקות הקלויים, מתבלים עם רכז רימונים, מלח ופלפל.
אופציה: במקום הירקות הקלויים ניתן להקפיץ ירקות על מחבת.
אם זה לא אורז האם זה מתאים לחולי סכרת?
זהו סוג של דגן. אמנם אינו ממש אורז, ועשיר במיוחד בחומצות אמינו, אך גדל בשיבולת כשאר הדגנים.