LiveWell_Fly
LiveWell_Fly

חסה

מאת: מתוך "כוח הצבע"- המדריך השלם לצריכת ירקות מ-5 קבוצות הצבע בעריכת מועצת הצמחים ענף ירקות
זמן קריאה: 2 דקות
החסה, בעיקר כהת העלים, היא אחד המקורות הנפוצים בתזונה לנוגד החמצון לוטאין. הלוטאין תורם לבריאות העין וכפי הנראה גם להפחתת הסיכון למחלות לב וסרטן.
Jeliat_In

עורכת "כוח הצבע": מרב מור-אופיר תזונאית קלינית M.Sc

צילום: נמרוד גנישר

חסה (Lettuce)

שם לטיני: Lactuca sativa
ממשפחת המורכבים
(Compositae Family)

כוח הלוטאין – בירוק

הירוק של הירקות הירוקים ושל הצמחים בכלל נובע מהפיגמנט הירוק כלורופיל, החיוני לתהליך הפוטוסינטזה, לייצור הפחמימות ולהפקת החמצן על ידי הצמחים. נוסף על הכלורופיל, הצמח מייצר לוטאין וקרוטנואידים נוגדי חמצון נוספים, כדי להגן על עצמו מפני השפעות מזיקות של הרדיקלים החופשיים, הנוצרים כאשר אור השמש מכה בכלורופיל. ככל שהצמח הירוק כהה יותר, כך הוא מכיל יותר כלורופיל, וזקוק ליותר הגנה של נוגדי חמצון. לכן הצמחים הירוקים ובמיוחד הכהים שביניהם, מהווים מקור עשיר ללוטאין.

 


חסה – מקור נפוץ לנוגד החמצון לוטאין

החסה, בעיקר כהת העלים, היא אחד המקורות הנפוצים בתזונה לנוגד החמצון לוטאין. הלוטאין תורם לבריאות העין וכפי הנראה גם להפחתת הסיכון
למחלות לב וסרטן. נוסף על כך, החסה מהווה מקור משמעותי לכמה ויטמינים.


חסה – מקור עשיר לפולאט

החסה ידועה כאחד מן המקורות הנפוצים ביותר לפולאט (חומצה פולית). פולאט, ויטמין מקבוצה B, התורם למניעת מומים מולדים במערכת העצבים של העובר, מסייע בהפחתת רמות ההומוציסטאין בדם, מה שעשוי להפחית את הסיכון
למחלות לב ותורם להפחתת הסיכון לסרטן. 2 ספלי חסה חתוכה מכילים 40% ממנת הפולאט היומית המומלצת. החסה מהווה גם מקור משמעותי לויטמין C, נוגד חמצון יעיל המסייע בהפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי, סרטן, וכנראה גם קטראקט וסיבוכי הסוכרת, לבטא-קרוטן המסייע בהפחתת הסיכון לסרטן וגם משמש כחומר מוצא לויטמין A, החיוני לראייה, לשמירה על תפקוד מערכת החיסון, לגדילה תקינה, לשמירה על בריאות העור ולהפחתת הסיכון לסרטן ולויטמין K, החיוני לקרישת הדם ותורם לחוזק העצם.

חסה – רפואה עממית

בגלל צבעה הירוק נחשבת החסה, על פי הרפואה הסינית, מקררת ומרגיעה. יש לה השפעה מרגיעה על מערכת העצבים ומיטיבה עם
נדודי שינה. כמו כן היא מתאימה לטיפול במקרים של אנמיה ושל עצירות. החסה מתעכלת בקלות, על אף שהיא עשירה בסיבים ולכן מתאימה למי שסובלים ממערכת עיכול חלשה ולא מסוגלים לאכול את כל הירקות. החסה מומלצת, על פי הרפואה העממית, להגברת חלב בהנקה.


חסה      צילום :נמרוד גנישר

טיפ להעשרת מיצים – להוסיף עלה חסה כאשר מכינים מיץ ירקות במכונת מיצים קשים. הדבר מעשיר את המיץ בכלורופיל, הופך אותו למרענן ולמשפיע לטובה על הכבד.

תעודת זהות תזונתית ל חסה רומאית ( Romaine Lettuce)

 

קלוריות (קק"ל)  17
חלבונים (גר') 1.2
פחמימות (גר') 3.3
שומנים (גר') 0.3
סיבים תזונתיים (גר') 2.1
ויטמין C (מ"ג) 24
ויטמין K (מק"ג) 103
ויטמין B1 (מ"ג) 0.07
ויטמין B2 (מ"ג) 0.07
פולאט (חומצה פולית) (מק"ג) 136
אשלגן (מ"ג) 247
ברזל (מ"ג) 1
מים (גר') 95
בטא קרוטן (שווי רטינול – ויטמין A) מק"ג 290

פיטוכימיקלים: כלורופיל (פיגמנט ירוק), לוטאין, בטא-קרוטן (פיגמנטים צהובים-כתומים), ועוד.
*יש לקחת בחשבון כי שעור ספיגת הברזל מעלים ירוקים אינו גבוה.

המלצת מומחי מועצת הצמחים

החסה מהווה מקור עשיר ונפוץ לפולאט (חומצה פולית) ולויטמינים נוספים. כן היא מהווה מקור משמעותי לנוגד החמצון לוטאין. ככל שעלי החסה כהים יותר כך היא עשירה יותר בפיגמנטים וכך גדול יותר גם ערכה התזונתי והבריאותי. מומלץ לשלב את החסה, במיוחד כהת העלים, לעתים קרובות בתפריט השבועי.

בואו לדבר על חסה בפורום תזונה בריאה

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו