SmartKish_Fly
Jeliat_Fly

מהפכה במטבח בטיגון ובישול- אמסיטי

מאת: גיא בן צבי- חוקר תזונה עצמאי בעקבות סיפור החלמה אישי, מתמחה בתחום השמנים, וחבר הועדה הטכנית של האירגון הבינ"ל GOED
זמן קריאה: 4 דקות
איזה שמן הוא הכוכב העולה בקרב שוחרי הבריאות? הכירו את ה-MCT - Medium Chain Triglycerides
Jeliat_In

 

הנה כוכב חדש שתרצו להכיר: אחד הנושאים הפופולריים ביותר בעולם התזונה בשנת 2020 הוא חומצות שומן בינוניות שרשרת MCT – מקור לאנרגיה חלופית לגוף וחידוש בעולם הבטיחות והיעילות במטבח. חומצות שומן אלה נמצאות קודם כל בחלב אם אנושית בריכוז גבוה מאד, במוצרי חלב פרה וביחוד בחמאה, במוצרי שמן קוקוס, במוצרי שמן דקל, ומהיום גם בשמן MCT נקי, אשר מיד נעמוד על היתרונות שלו.

 

גלישה באתרי קליניקות וחנויות מרחבי הגלובוס תביא אתכם מהר מאוד למסקנה שבעולם התזונה יש כוכב חדש. חומצות שומן בינוניות שרשרת (באנגלית Medium Chain Triglycerides) או בקיצור נמרץ MCT. חומצות שומן אלה הן מאבות המזון שלנו ומהוות את מקור האנרגיה העיקרי של תינוק יונק. בני האדם עלו עליהן כמקור אנרגיה מצוין כבר משחר הקיום האנושי בגוף פיזי, עובדה הניכרת בחלב אם אנושית המכיל ריכוז גבוה של MCT לתקופת התפתחותו המואצת של התינוק וגם במנהג הותיק לתת מוצרי חלב פרה לתינוקות וילדים אחרי הגמילה.

 

בשונה משומנים אחרים הנספגים דרך מערכת הלימפה וזקוקים למיצי מרה ואנזימי לבלב לצורך עיכול, גופנו מעכל וסופג MCT בזריזות כבר בתריסריון. משם עוברות חומצות הMCT ישירות לכבד ההופך אותן במהירות למקור אנרגיה בצורת גופי קטון. גופי קטון מספקים אנרגיה זמינה לכל תאי הגוף מבלי להעלות את רמות הסוכר והאינסולין בדם כמו אנרגיה המופקת מפחמימות. למרות ש MCT פופולריות בקרב שוחרי התזונה הקטוגנית, הן יעילות גם למי שלא בעניין ומאפשרות לכבד ליצר גופי קטון גם ללא הפחתה דרסטית בפחמימות.

 

גיא בן צבי- חוקר תזונה עצמאי בעקבות סיפור החלמה אישי, מתמחה בתחום השמנים, וחבר הועדה הטכנית של האירגון הבינ"ל GOED

 

מהפכה במטבח

גם אם לא ידענו, עד היום צרכנו MCT כשינקנו מאימותינו ודרך מוצרי חלב (למי שאוכל מוצרי חלב) או דרך שמן הקוקוס הפופולרי (למי שאוהב, באותו שולחן תמיד תמצאו מי שמשוגע על הטעם ומי שסולד ממנו) או דרך שמן דקל שנמצא במוצרים רבים. מהיום יש כוכב חדש במטבח והוא שמן MCT מזוקק. מזוקק כלומר שהשמן איננו מופק בכבישה קרה של קוקוס או דקל, אלא מיצוי של חומצות שומן טהורות ללא שום שאריות של מזהמים או חומרים אורגנים נוספים. יש מי שיגדירו אותו כמהפכה במטבח, מהטעמים הבאים:

השמן נטול טעם וריח- הולך טוב פשוט עם כל מנה שדורשת שמן.

השמן לא מתחמצן כלל- לא בטיגון, לא באפיה ולא על המדף בבקבוק, הודות לכך שהוא מורכב מ 100% חומצות שומן רוויות (רק חומצות שומן חד ורב בלתי רוויות מתחמצנות).

השמן נוזלי גם בטמפרטורות נמוכות (קופא רק בסביבות 0 מעלות צלזיוס) ולכן מתאים לשימוש גם במזונות קרים. איננו קופא במטבח בחורף כמו שמן קוקוס.

ניתן לטגן בו במספר מחזורי טיגון כי כאמור הוא לא מתחמצן ולא משנה את צבעו וטעמו.

הערך הקלורי של שמן  MCT – רק 8.3 קלוריות לגרם בלבד נמוך בכ10% לעומת שמנים אחרים. בנוסף הוא עשוי לגרום בזכות יצור מהיר של גופי קטון לתחושת שובע מה שעשוי להפחית משיכה לסוכר. מסיבה זו הוא משמש גם בדיאטות הרזיה, עם היתרון שאין צורך לעבור לתזונה דלת פחמימות קיצונית כמו תזונה קטוגנית קלאסית להרזיה.

שמן MCT הינו כשר פרווה לבשר וחלב ובכך מאפשר לראשונה שימוש בשמן בישול רווי יציב  בחימום אחד הן במוצרי חלב והן במוצרי בשר.

בונוס- ניתן להשתמש בו למריחה על העור לצורך ריכוך והיתרון שלו שהוא נוזלי כל השנה וללא ריח.

 

למי זה מתאים?

לאנשים שמכינים אוכל. עמדנו כבר לעיל על יתרונותיו במטבח.

למי שהטעם של שמני מאכל  כגון שמן זית, שמן קוקוס או חמאה מרתיע אותם

נוסף על כך, מאחר שתהליך העיכול של השמן קל ומהיר ואינו דורש אנזימי עיכול ומיצי מרה, תמצאו שהוא משמש במצבים קליניים שבהם יש תת-ספיגה של שומנים במערכת העיכול, כגון אי ספיקה של הלבלב, דלקת לבלב, תסמונת המעי הקצר (לאחר כריתת מעי) והפחתת סטאטוריאה (צואה שומנית).

יש ספורטאים, ביחוד ספורטאים קטוגנים, שמחשיבים אותו כמקור לאנרגיה זמינה ואף כמסייע בשיפור ביצועים.

 

לשומרי כשרות המעונינים להשתמש בשומן רווי אחד עבור בשר וחלב, כתחליף לחמאה מצד אחד ושומן פרה מזוקק מצד שני.

מחקרים רבים נערכים כיום בעולם על שימוש בMCT כטיפול במגוון מחלות מטבוליות ומחלות ניווניות של מערכת העצבים כמו אלצהימר פרקינסון אפילפסיה ועוד. ישנם דיווחים אנקדוטליים רבים ומעודדים אך מוקדם עדיין לקבוע מינון ותועלת והאם בכלל יש תועלת. כדאי להמשיך לעקוב.

האם יש תופעות לוואי לשמן?

כמו לכל שמן מאכל ישנם דיווחים על הפרעות עיכול קלות כאשר צורכים אותו במינון גבוה בבת אחת, ביחוד על בטן ריקה. לכן מי שצורך אותו כמזון, מעל כפית לילד או כף למבוגר, מומלץ לפזר את המינון על פני היום ולקחת ביחד עם מזון אחר. MCT נספג במעי הדק ולא תלוי בנוכחות של שומן אחר לצורך ספיגתו. לא מוכרת רעילות.

 

יאללה, מתאים לי לנסות. מה עם איזה מתכון?

בכיף.

הכי פשוט- פופקורן! 2 כפות שמן MCT בסיר, מעט מלח וגרעיני תירס יבשים (לא מהונדסים גנטית!) ורק חכו לקולות הפיצפוץ והניחוחות המפתים.

 

 

חוץ מזה, אפשר להכין איתו כל מתכון שיש בו שמן ומי שאוהב אותו כתוספת תזונתית יכול להוסיף לשייקים, דייסה, רוטב וכו'.

קחו למשל את ד"ר דני קרת, רופא MD ונטורופת ND, שמספר לנו שכל בוקר הוא מוסיף לקפה כף אחת של MCT לזיכרון טוב יותר.

 

ועוד מתכון מושקע מבית היוצר של השפית אביטל סבג:

לזניה ללא גלוטן עם שמן MCT

המצרכים הדרושים לכמות של תבנית 40 על 30

2 בצל, 3 שיני שום, 2 חצילים, 3 זוקיני, 1 בטטה, 20 עלי בזיליקום, 5 עלי מנגולד, 2 עגבניות, 2 כוסות קאשיו מושרה, כוס עגבניות מרוסקות, כפית כורכום, כף פפריקה מתוקה, 2 כפות מלח גס אטלנטי, 2 כפות פלפל שחור, 8 דפי אורז מרובעים, 2 כוסות גבינה צמחונית מגוררת, כף גדושה אהבה ו 2 כפות שמן MCT.

אופן ההכנה:

שוטפים היטב את כל הירקות, קוצצים לקוביות קטנות כל ירק  בנפרד, מקפיצים במחבת עם שמן MCT, בצל וחצילים למשך 5 דקות ,

מוסיפים את הבטטות והזוקיני יחד עם הפפריקה, כף מלח וכף פלפל והשום וממשיכים להקפיץ לעוד חמש דקות.

מוסיפים את העגבניות הקצוצות, מערבבים ומבשלים עם המכסה למשך עוד חמש דקות .

מרפדים את התבנית עם נייר אפיה  ומורחים מעט שמן.

מעבירים 4 דפי אורז בברז לרגע, ומניחים בתבנית ,

מעבירים את כל הירקות ומרפדים את התבנית לשיכבה אחת.

מפזרים את הגבינה המגוררת, מניחים עוד 4 דפי אורז מעל,

יוצקים את השמנת קאשיו מעל ומכניסים לתנור לחום של 180 מעלות למשך 30 דקות .

זהירות ממכר.

מתכון לשמנת קאשיו:

משרים את הקאשיו במים רותחים למשך שעה.

מכניסים לבלנדר חזק את הקאשיו, עגבניות מרוסקות , מלח וכורכום וטוחנים עד למרקם חלק.

ותזכרו! מתכון זה חובה עליכם להעתיק, להפיץ, לנסות ולפרגן . שלכם, אביטל סבג.

"היעילות בטיגון ובישול, הבטיחות של השמן שאינו מתחמצן או נשרף גם בטמפרטורות גבוהות והטעם הנייטרלי, זו ממש מהפכה במטבח!"

המתכון באדיבות אביטל סבג מחברת הספר רב המכר ״ חמש עונות במטבח- בישול טבעוני ברוח הזן״ www.avitality.co.il

המתכון באדיבות אביטל סבג
מחברת הספר רב המכר ״ חמש עונות במטבח- בישול טבעוני ברוח הזן״ avitality

 

איך משיגים?

אז אם עד היום שוטטתם באתרים מחו"ל וחיכיתם למשלוח אוברסיז, או שפשוט לא הכרתם ורוצים להתחיל, או לפחות לנסות- מהיום במחיר שפוי ממש כאן בישראל- שמן MCT של גליל.

השמן של גליל מכיל 100% חומצות שומן רוויות בינוניות שרשרת מתוכן לפחות 98% חומצה קפרילית  (C8) וחומצה קפרית (C10).

ניתן הזמין בבקבוקים של חצי ליטר או ליטר.

בהזמנת בקבוק ראשון של בקבוק ליטר מקבלים מוזגן בקבוקים במתנה.

צרו קשר עם אומגה 3 גליל



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו