Jeliat_Fly
LiveWell_Fly

סינרגיזם ופיטוכימיקלים

מאת: אלירן דה מאיו
זמן קריאה: 3 דקות
בטא-קרוטן בכמות שוות ערך ל-100 גזרים אשר תינתן מדי יום למטופל תהיה בעלת ערך רפואי נחות בהשוואה לכמות של בטא-קרוטן בכמות שוות ערך ל-2 גזרים בלבד
Jeliat_In

ירקות-עליים מקומיים וצמחי-בר למאכל בישראל

עקרון הסינרגיזם (Synergy) הינו עקרון בסיסי ומשמעותי לכל חוקר שעוסק במדעי התזונה. התועלת היחידנית מכל כמות של ויטמין, מינרל או נוגד חמצון זה או אחר תמיד תהיה קטנה יותר בהשוואה למגוון של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון שמגיעים יחד, גם כאשר כמותם ביחד תהיה  קטנה יותר באופן ניכר בהשוואה לכמות גדולה מאוד של ויטמין או מינרל יחידניים.

בטא-קרוטן בכמות שוות ערך ל-100 גזרים אשר תינתן מדי יום למטופל תהיה בעל ערך רפואי נחות בהשוואה לכמות של בטא-קרוטן בכמות שוות ערך ל-2 גזרים בלבד שאליה נוסיף גם חופן אגוזים וחופן עלים טריים. הפעילות נוגדת החמצון והיכולת של הגוף לספוג ולהשתמש בויטמינים ונוגדי חמצון תלויה באופן ישיר במאגרים הקיימים בגוף ובהרכב התרכובות שמגיעות מן המזון.

100 גרם של ירקות עליים מכילים בממוצע 40 קלוריות. 100 גרם של אגוזים מכילים בממוצע 650 קלוריות. כמות נוגדי החמצון שבירקות העליים תהיה בממוצע פי 5-10 גבוהה יותר בהשוואה לאותה כמות של אגוזים, כאשר כמות הקלוריות מירקות עליים תהיה קטנה פי 10-20.

מזון צמחי הינו המקור התזונתי הבלעדי לפיטוכימיקלים (כימיקלים צמחיים), כל משפחה של צמחים ומיליוני תערובותיה המורכבות והייחודיות שלה.

בסקירה של המוסד האקדמאי למדעי התזונה בארה"ב בשיתוף המחלקה למדעי התזונה באוניברסיטת קורנל, נמצאה יעילות ספיגה גבוהה יותר של פיטוכימיקלים כאשר הם נצרכים כמזון, בהשוואה לתרופות של מרכיבים בודדים בכמויות גבוהות מאוד.

הניסיונות לייצר מאותם מרכיבים תרופות חדשניות לטיפול בסרטן מצליחים באופן חלקי, הסיבה לכך היא שאותם מנגנונים מורכבים שאחראים לספיגה ופעילות של אותם מרכיבים אנטי-סרטניים עדיין אינם ברורים וידועים לגמרי. כאשר אותם פיטוכימיקלים מגיעים יחד עם מאות אלפי התרכובות השונות שבמזון, ספיגתם ופעילותם יעילה ומיטבית, כך נצפה ברוב הגדול של המחקר הרפואי-תזונתי לטיפול בסרטן.

כשמנסים לחקות את אותה פעילות כתרופה המבוססת על מרכיב יחידני ובודד, כמעט לעולם לא מצליחים לחזור על אותן התוצאות כפי שהתקבלו מקבלת המרכיבים ממקור תזונתי של מזון מלא. האינטראקציה בין האנזימים והמרכיבים השונים ידועה רק בחלקה, נכון להיום, על-סמך הידע והניסיון במדעי התזונה, הדרך הטובה ביותר לקבל את יתרונות הפיטוכימיקלים (האנטי-סרטניים והאנטי-דלקתיים וכו..) הינה באמצעות צריכה יומיומית ומתמשכת של מזון צמחי מלא.

פיטוכימיקלים

מערכת חיסונית נוספת

במשך עשרות שנים היה נהוג לקבוע את איכות המזון ע"פ הרכב הפחמימות, החלבונים והשומנים (אבות המזון) שבו. מאז התגלו הויטמינים, המינרלים, חיידקים ואנזימים שונים שחיוניים ותורמים במיוחד לאיכות החיים ובריאות האדם.

כפי שקורה בכל מקצוע, ישנם אותם תזונאים ורופאים שעוסקים במדעי התזונה, אשר ממשיכים לדבוק בישן והמוכר, המתקשים ללמוד ולקבל את הממצאים החדשים שמתגלים ומוסיפים רבות להבנת הבריאות והתפקוד של גוף האדם, הן במצבי בריאות והן במצבי תחלואה.
עיקר המחקר הנוכחי במדעי התזונה עוסק בהשפעתם נוגדת המחלות והשפעתם המיטיבה עם הבריאות של נוגדי החמצון והפיטוכימיקלים הרבים והשונים כל-כך. כל אחד פועל בתנאים שונים ומשפיע בדרכים מורכבות וייחודיות על מערכות ואיברים שונים.

רוב האנשים בישראל ובעולם המערבי אוכלים מספיק קלוריות מדי יום, יותר פחמימות, יותר חלבונים ויותר שומנים מאלו שהגוף צריך לתפקודו התקין. יחד עם זאת, לרוב האנשים בישראל ובעולם המערבי חסרים ויטמינים, נוגדי-חמצון ופיטוכימיקלים שהיו ויכולים לעזור במניעת מחלות שכיחות (סוכרת, סרטן, עייפות ורבות אחרות..) ובטיפול בהן.

אבות המזון הינם הבסיס לקיום התאים שבגוף, פחמימות מספקות אנרגיה, חלבונים את אבני-בניין ושומנים מספקים הגנה ויכולת להעברת מסרים.
פיטוכימיקלים הינם הבסיס לקיומו של כל צמח, הם אלו שמספקים עבורו הגנה מפני תנאי מזג האוויר המשתנים והקיצוניים, חום, קור, קרינה, רוחות חזקות, זיהום כתוצאה משבירת ענפים ועלים, כרסום ומציצה של חרקים, וירוסים ופטריות. אותם פיטוכימיקלים למעשה מאפשרים את קיומו, צמיחתו והבשלת פירותיו של כל צמח, בין אם הוא עשב, צמח חד-שנתי, רב-שנתי, שיח או עץ.

פיטוכימיקלים הינם תערובות מורכבות של תרכובות ביולוגיות פעילות. ישנם מאות אלפי תערובות שונות של חומרים כימיים אשר ביחד גורמים לתגובה ופעולה כימית ספציפית וייחודית.

בגוף האדם הם פועלים כמערכת חיסונית ורפואית נוספת המשתפת פעולה עם זו הקיימת ומוסיפה עליה. חלקם התגלו כמרכיבים אנטי-סרטניים פוטנציאליים, רבים מהם פועלים כמרכיבים אנטי-דלקתיים, אנטי-ויראליים ואנטי-בקטריאליים המשפרים ומזרזים החלמה מפצעים פנימיים וחיצוניים ועוד.. שלל סגולות רפואיות פוטנציאליות לתועלתו של הגוף האנושי.

ירקות עליים

מדי יום נמכרות מאות מיליוני תרופות ותוספי-תזונה המבוססים על אותם כימיקלים צמחיים.

למי שמעוניין להרחיב וללמוד עוד בנושא (באנגלית), להלן הפניות לשלושה ספרים הסוקרים ומעמיקים בידע המדעי שהצטבר עד כה בנושא.

מן הידע והניסיון שצברתי, אוכל להגיד שהדרך הטובה ביותר להשגת התוצאות המיטיבות ביותר מאותם כימיקלים צמחיים הינה באמצעות קבלתם דרך המזון הצמחי, הטרי, הטעים, המשביע והמגוון ביותר שניתן למצוא בכל עונה. במקרים מיוחדים ויוצאים מן הכלל של מחלות כרוניות קשות ניתן ואף רצוי להשתמש בריכוזים גבוהים יותר באמצעות רקיחת משקאות ומאכלים מרוכזים של מזונות צמחיים ספציפיים. לרוב, גם במקרים של מצבי תחלואה קשים, התזונה הנאכלת מדי יום עדיין משמשת כבסיס איתן וחשוב בתהליכי הרפואה וההתחדשות.

פיטוכימיקלים: תערובות מורכבות של תרכובות ביולוגיות פעילות

להלן סקירה של מספר פיטוכימיקלים המוכרים יותר בהיותם כחלק מתעשיית התרופות ותוספי-התזונה. מרכיבים אלו שכיחים במגוון של מזונות צמחיים ובאיכות ספיגה גבוהה.
חיפוש בלועזית (וחלקם גם בעברית) של שמו של כל פיטוכימיקל יניב מידע רב ורשימה של מזונות שבהם הוא נמצא. עקב טיבו ואורכו של מאמר זה, רשימה זו הינה כללית וללא מידע בהרחבה.

פיטוכימיקלים מוכרים:

כלורופיל A Chlorophyll וכלורופילין Chlorophyllin B,
פלבנואידים (Flavonoids)
גלוקוסינולטים-איזותיוציאנטים Isothiocyanates)): פנטיל, בנזיל, סולפוראפן
אינדול-3-קרבינול (Indole-3-Carbinol)
קארטנואידים (Carotenoid): ליקופן, בטא-קרוטן, אלפא-קרוטן, לוטאין, זאקסנטין, ספנונים, טרפנולים, לימונואידים
פוליפנולים (Polyphenolics): אלכוהול פרליל, פלבנואידים, אנתוציאינים, קטצ'ינים, איזופלאבונים, הספריטין, רוטין, קוורצטין, סילמרין, טנגרטין, טאנינים…. כורכומין, רסברטול, ליגננים.
חומצות פנוליות (Phenolic Acid): חומצה אלגית, חומצה כלורוגנית

מרכיבים אלו מיוצרים ע"י צמחים בלבד (כימיקלים צמחיים), ריכוזם משתנה בין העלים, הזרעים והפירות. בכדי ליהנות מהשפעתם השונה והסינרגטית, יש לאכול מדי יום מגוון של מזון צמחי, טרי, על כל חלקיו האכילים.
ירקות עליים מעצם תפקידם החשוב בהתפתחותו התקינה של כל צמח מהווים מקור מרוכז לפיטוכימיקלים, נוגדי חמצון וויטמינים.

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. איציק

    מה בדיוק אני צריך להזמין בשביל לשפר את בריאותי??
    תודה

  2. מיכל

    קראתי בעניין את המאמר ורציתי לבקש את התייחסותך לבעיה הקיימת היום בעולם המערבי ובעולם בכלל, של הידלדלות הקרקעות בגלל ניצול יתר . הדיעה הרווחת היא שבגלל שהאוכלוסייה היום גדולה פי כמה מפעם ומשתמשים בקרקעות שוב ושוב עבור גידולים אינטנסיביים, הצמחים היום כבר אינם מכילים את המינרלים והויטמינים שהיו בהם. כמו כן תופעות כמו זיהום אויר גורמות לכך שאנו זקוקים ליותר ויטמינים ומינרלים. בהתאם לגישה הזו, האם אין זה הגיוני שכדאי לצרוך כמויות ויטמינים ומינרלים נוספות?

  3. חדוה

    קראתי להמנע מפיטוכימיכלים של המצליבים. מה המחקרים החדשים מגלים?
    תודה.