DHA - אומגה 3 למצטייינים
בכורתי בת 16+, ועדיין מצטלצלות באוזני דבריה הנחרצים של יועצת ההנקה שלנו, שגם הכינה אותנו ללידה, הדי הרפז הבלתי נשכחת: 'אישה בהריון צריכה לאכול דגים ולהיות שמחה. זה הכל!!!'. כמובן שלאכול דגים, משמע צריכה קבועה של אומגה 3.
מהו למעשה אותו אומגה 3 קסום?
אומגה 3 הינו שם כללי לאחת מתת הקבוצות של חומצות השומן הבלתי רוויות. מחקרים רבים קושרים כתרים לאומגה 3 ומחברים אותה לתפקוד תקין של מערכת הלב, המוח ומערכת העצבים, קשב וריכוז, איזון בין הכולסטרול הטוב לזה הרע, נוגד דלקת עוצמתי ואפילו למניעת מחלת הסוכרת.
המקורות מהם ניתן 'להשיג' אומגה 3 הם: דגים ממים קרים ועמוקים, מרווה, אגוזי מלך, שמן פשתן ועוד.
הבעיה מתחילה, בזמנים בהם נחוצה לגוף כמות מוגברת של אומגה 3 כאשר, על מנת לקבל מתזונה בלבד, את הכמות הנכונה, צריך פחות או יותר לגור אצל קצב הדגים, בואך בעל הפיצוחיה בשוק….
זמן כזה הינו הריון. כל מערכות הגוף עובדות ביתר שאת, העובר מתחיל את צעדיו הראשונים בעולם, גורלות מוכרעים.
עד לא מזמן, סברו כי אומגה 3, באשר היא, הינה התשובה הפשוטה והנגישה לאספקת הרכיבים הנחוצים לעובר ולאם. מי שנטלה אומגה 3 יכלה לסמן V רגוע ולהמשיך את יומה בשלווה ובנחת. כיום, עם המסוגלות הטכנולוגית לירידה לעומק ובעקבות מחקרים בלתי תלויים, כבר יודעים בוודאות, שהרכיב הנחוץ ביותר להתפתחות תקינה, הן של הילוד וגם של זאת שיולדת אותו, הינו DHA. זוהי אחת מחומצות השומן שמהווה חלק מאומגה 3 שאחראית, כך עולה ממחקרים, על:
התפתחות המוח ומערכת העצבים של הילוד
התפתחותו המוטורית והקוגניטיבית
מערכת הראיה של הילוד
תפקוד אופטימאלי של התאים באופן כללי
צריכתו הוכחה כמעלה נקודות IQ
הפחתת סיכון ללידה מוקדמת ולידה של עובר בעל משקל נמוך
הפחתת אלרגיות למזון
וגם על הדרך:
מוריד רמות טריגליצרידים
מפחית סיכוי לדיכאון שלאחר לידה
החל מהשבוע העשרים להריון, בגלל ההתפתחות המואצת של המוח ומערכת העצבים של העובר, עולה צריכת ה – DHA ומאחר וגוף האדם אינו מייצר אותה ובתזונה, קשה מאד לעמוד בכמויות המזון הדרושות, מוטב לה לאישה ההרה, שתיטול תוסף שיענה על הצורך המוגבר בחומצת השומן החיונית המשמעותית הזאת. גם לאחר הלידה, במידה והבחירה היא בהנקה, מומלץ להמשיך בנטילה, שכן מוחו של התינוק, ממשיך להתפתח באופן מואץ עד גיל שנתיים.
שני מחקרי אורך באוסטרליה, מצאו, חסר ב – DHA קשור לעיכובים התפתחותיים.
במחקר שנערך באוניברסיטת אוסלו בנורבגיה, נמצא כי ילדים בני 4 אשר אימם לקחה תוסף DHA במהלך ההיריון ותקופת ההנקה, הצליחו יותר במבחני IQ לעומת קבוצת הביקורת.
במחקר נוסף נמצא קשר חיובי בין צריכת DHA במהלך ההיריון ובין התפתחות קוגניטיבית, מוטורית וקשב בגיל שנתיים וחצי.
עוד נמצא כי הפרעות של קשב וריכוז, IQ נמוך, כולם קשורים במחסור של DHA (ד”ר ברברה לוין, מומחית לתזונה קלינית, אונ' קורנל, ניו יורק).
זה המקום לציין, כי DHA אושרה על ידי רשות האירופאית למזון EFSA, כמסייעת להתפתחות ותפקוד תקין של המוח, מערכת הראייה ובעלת תפקיד משמעותי בפעילות קוגניטיבית תקינה בכל שלב בחיים.
מחקר מדעי נוסף שפורסם ב- PUBMED, בשנת 2010 בקרב ילדים בריאים בגילאי 8-10, הראה שהרכב ה-DHA במוח גדל באופן משמעותי אצל מקבלי חומצות השומן. כמו כן נראה שיפור משמעותי בפעילות המוח בבדיקת MRI במהלך פעילות מוחית הדורשת ריכוז לאורך זמן. מסקנת המחקר הינה, כי DHA משפיע על תפקוד פעילות קליפת המוח במהלך פעילות הדורשת תשומת לב לאורך זמן, בקרב ילדים בריאים, גם כאשר התוסף ניתן מאוחר יותר בגיל הילדות.
יתרונותיו של אקסום 3, נגזרים בראש וראשונה מכך שהוא התוסף היחידי שמכיל 70% DHA, הוא עומד בתקנים המחמירים ביותר בנוגע לנוכחות של מתכות כבדות ו – PCB.
הקפסולה, ידידותית למשתמש: קטנה, ללא טעם וריח לוואי, שעולה ויורד במעלה ובמורד מערכת העיכול, בעלת ספיגה מכסימאלית. כל כמוסה מכילה 350 מ"ג DHA שהיא, הפלא ופלא – מעט מעל הכמות היומית המומלצת.
הוא מיוצר בתהליך אנזימטי טבעי, משמע ללא חימום וללא כימיקלים ונחשב ל – DHA שהוא זהה במבנהו ל DHA האנושי שמצוי בחלב האם.
והסעיף שיישבה כל לב, של אם ואב בדרגות תשישות כאלה ואחרות: תינוקות שאימם לקחה במהלך ההריון ובתקופת ההנקה, תוסף עשיר ב – DHA – שבו והשכיתו … ישנו טוב יותר (ואל תתבעו אותי אם לא…) כי מי לא זוכר את ההליכות האינסופיות במסדרון אפלולי למחצה, תוך טפיחה על גבו של העולל ותחנונים אילמים (שהפכו גם לכאלה שאינם אילמים, בשלבי עייפות אקוטיים): לך/י לישון, בבקשה …..
DHA – הינה החומצה הפולית החדשה…. ולמטופלותי שבהריון, כמובן שאמליץ על שני התוספים הללו, בנשימה אחת.
בגילי המופלג, לצערי ולפעמים גם בו זמנית, לשימחתי, הריון כבר יצא מספקטרום ההתנהגויות שעוד צפוי לי, אבל אילו הייתי, או רלוונטי יותר, כשבתי / כלתי שנקוה שתסבול אותי, תהיינה בהריון – מבטיחה מעל מסך זה, שחור על גבי לבן: תוסף ה – DHA – עלי!!
מקורות:
1. The Effects of Maternal Supplementation of Polyunsaturated Fatty Acids on Visual, Neurobehavioral, and Developmental Outcomes of the Child: A Systematic Review of the Randomized Trial. Hindawi Publishing Corporation. Obstetrics and Gynecology International. Volume 2012, Article ID 591531
2. פרופ' יריב יוגב, לימור בן חיים. אומגה 3 בהיריון: אמת או חובה?
3. Role of omega-3 fatty acids in brain development and function: Potential implications for the pathogenesis and prevention of psychopathology. Robert K. McNamara et al.
Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, Volume 75, Issue 4 , Pages
4. (EFSA Journal 2010: 8(10)1734)
5. Beneficial effects of a polyunsaturated fatty acid on infant development: evidence from the inuit of arctic Quebec. Jacobson JL et al. J Pediatr. 2008 Mar;152(3):356-64
6. Prenatal Docosahexaenoic Acid Supplementation and Infant Morbidity: Randomized Controlled Trial. Beth Imhoff-Kunsch, MPH, PhD et al. Journal of American Academy of Pediatrics 2011
7. DHA in Pregnancy: Should You Supplement?
Catherine Holecko. Medically reviewed by Kevin O. Hwang, MD, MPH
https://www.everydayhealth.com/pregnancy/101/DHA-in-pregnancy.aspx
8.tp://www.pmh.health.wa.gov.au/brochures/health_professionals/CAN_Bulletin_Issue_63.pdf
Nutrition Bulletin
בשמן דגים קיימים מתכות, רעלים ועוד חומרים שהתינוק לא צריך.
כדאי לצרוך אומגה 3 צמחית גם אם היא לא נותנת החסות של המאמר המגמתי המלומד.