הרימון - מזון על לשולחן החג?
כולנו מכירים את גרגרי פרי הרימון האדומים והטעימים, אבל למעשה חלקים רבים של עץ הרימונים יכולים לשמש להכנת תרופות.
כבר שנים רבות שאנשים משתמשים ברימון למצבים כמו COPD,(מחלת ריאות חסימתית כרונית), בעיות לב, יתר לחץ דם, שיפור ביצועים ספורטיביים ושיקום הגוף לאחר פעילות ספורטיבית.
הרימון נמצא בשימוש כבר אלפי שנים. הוא מוזכר ביהדות, במיתולוגיה היוונית, בבודהיזם, באיסלם וגם בנצרות עוד משנת 1500 לפני הספירה כטיפול נגד תולעים ופרזיטים.
הרמב"ם המליץ להשתמש במיץ הרימון לעצירת שלשולים, נגד בחילות וכאב ראש שלאחר שכרות (הנגאובר) ובקליפת הרימון לעצירת דימומים מפצעים וחתכים.
תרבויות שונות משתמשות ברימון כתרופה מסורתית. מקור עץ הרימון הוא באיראן והוא גדל גם במדינות אגן הים התיכון, חלקים מארצות הברית, אפגניסטן, רוסיה, הודו, סין, ויפן.
הרימון הוא אחד משבעת המינים שבהם התברכה ארצנו ומסמל ברכה, שפע יופי וחכמה.
אז מה המרכיבים הפעילים ברימון ואיך הוא עובד?
הרימון מכיל מגוון של אנטי אוקסידנטים. כמה מחקרים קובעים כי החומרים במיץ הרימון מאיטים את תהליך היווצרות טרשת העורקים, עוזרים להגמשת והחלקת כלי הדם, וככל הנראה נלחמים גם בתאים סרטניים.
יתר לחץ דם – מחקרים מראים כי שתיית מיץ רימונים יומיומית יכולה להוריד את לחץ הדם הסיסטולי (המספר הגבוה) בכ-5 יחידות מילימטר כספית. מינון גבוה של מיץ הרימונים כנראה עובד כמו מינון נמוך של המיץ כלומר מספיקה כמות של כ-רבע כוס ליום כדי לעשות את העבודה. המיץ לא הראה הורדה של לחץ הדם הדיאסטולי.
לעומת זאת במחלת ה-COPD – מחלת ריאות חסימתית כרונית היא מחלה המקשה מאוד על הנשימה. שתיית מיץ רימונים לא הראתה שיפור בסימפטומים באנשים עם מחלה זו.
מיץ הרימונים גם לא הראה יכולת להוריד כולסטרול אצל אנשים עם כולסטרול גבוה. מצד שני הוא הראה יכולת לשמור על העורקים בצוואר (העורקים הקארוטידיים ) נקיים וחלקים וללא חסימות.
חוקרים ישראלים תמיד התעניינו בסגולות הרימון וביכולת שלו למנוע התפתחות טרשת עורקים ותוצאותיה (שבץ מוחי והתקף לב).
פרופסור מיכאל אבירם, מנהל המעבדה לחקר ליפידים בפקולטה לרפואה של הטכניון וברמב"ם בחיפה חקר במשך 12 שנה את תהליך התפתחות טרשת העורקים והמחלות הקשורות בה. במסגרת חקר התזונה הים תיכונית הידועה ביתרונותיה הבריאותיים, גילה פרופ' אבירם כי פרי הרימון מכיל כמות גבוהה של פוליפנולים אנטיאוקסידנטים, היעילים הן כמעכבי חימצון הכולסטרול והן כמפרקי כולסטרול מחומצן, אך רק לאחרונה הוא הצליח לפצח את האופן שבו פועל המנגנון על גופנו.
היה ידוע כי הדם שלנו מכיל את האנזים פרא-אוקסונאז, הקשור ל-HDL שהוא הכולסטרול הטוב, והוא מפרק כולסטרול מחומצן. הכולסטרול המחומצן הוא זה ששוקע בעורקים וגורם לטרשת עורקים ולתוצאותיה.
פרופ' אבירם גילה במחקרו כי הפוליפנולים נוגדי החימצון, הייחודיים לרימון, מהווים כוח עזר לפעולתו של אנזים הפרא-אוקסונאז. המחקר שלו הצביע על כך שהרימון מזרזז את פעילות האנזים באמצעות שלוש פעולות: הוא מסייע בהורדת חימצון הכולסטרול וזירוז סילוק הכולסטרול מדופן העורק, הוא תורם לקשירת אנזים הפראאוקסונאז לכולסטרול הטוב ולכן מגביר את פעילותו, והוא משפעל את הגן המייצר את אנזים הפאראאוקסונאז ובכך מגביר את כמותו ואת פעולתו הבריאותית בגוף.
מחקרים שונים מראים שמיצוי של רימון כתוסף יכול לגרום לרוכבי אופניים להרגיש שקל להם יותר לדווש אבל לא משפר את זמן הרכיבה.
שטיפת פה המכילה מיצוי רימונים במשך דקה אחת פעם עד פעמיים ביום יכולה להפחית עששת שיניים – מחקרים מצביעים על כך . יותר מכך, ישנה הוכחה כי נטילת תוסף המכיל מיצוי קליפת פרי הרימון בתוספת של צמח הגוטו קולה ((Centella Asiatica משפרת מאוד את מצב החניכיים.
ומה לגבי סוכרת? גם כאן, יש הוכחה כי שתיית מיץ רימונים טרי מורידה רמות סוכר. למעשה שתיית מיץ רימונים הוכחה כמשפרת את כל התסמונת המטאבולית – יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם וסוכר גבוה.
בשל תכולת האנטי אוקסידנטיים שלו, שתיית מיץ הרימון או נטילת תוסף מיצוי רימונים יכולה לעזור בסרטן הערמונית, ע"י האטה בעלייה של מדד ה-PSA בגברים עם סרטן הערמונית. רמות ה-PSA ככל שגבוהות יותר, מקושרות עם החמרה בדרגת חומרת סרטן הערמונית.
גם בדלקת מפרקים שגרונית (RA), הרימון יכול לסייע בנטילה של לפחות 12 שבועות. כך מראים מחקרים.
ומה עם תופעות לוואי? בלקיחה פומית(נטילה דרך הפה) מיץ הרימונים לגמרי בטוח לשימוש. גם במריחה על העור לא נצפו בעיות למעט תופעות של אלרגיה.
לעומת זאת השורש, הגזע או הקליפה מכילים רעלים ולכן צריך לנקוט זהירות רבה בנטילה שלהם.
אנשים עם אלרגיות לצמחים, בדרך כלל יהיו גם אלרגיים לרימון. ישנן גם תרופות מסוימות שכדאי לנקוט משנה זהירות בנטילתם יחד עם מיץ רימונים או תוסף רימונים. יש להיוועץ עם רופא המשפחה.
ברימון שלל ויטמינים ומינרלים –
- הוא עשיר בויטמין C, שהוא נוגד חימצון יעיל מאוד המסייע לשמור על תפקוד תקין של מערכת החיסון, הפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי וסרטן ובהאטת תהליכי הזזדקנות. ויטמין C משמש מרכיב חיוני ביצירת קולגן שנמצא בכל רקמות החיבור בגוף ומסייע בין השאר לריפוי פצעים. ויטמין C גם משפר מאוד ספיגת ברזל בגוף, ומסייע למניעת אנמיה.
- ויטמין E – נוגד חימצון חשוב המסייע להפחתת הסיכון למחלות לב.
- ויטמינים מקבוצת B – חשובים מאוד לתקינות מערכת העצבים, במיוחד 6B החשוב לפירוק שומנים וחלבונים.
- ויטמין K – חיוני לקרישת דם ותורם לחיזוק העצמות.
- חומצה פולית – מסייעת למניעת מומים מולדים ולכן חשובה לנשים בגיל הפריון. חומצה פולית תורמת גם להפחתת רמות ההומוציסטאין בדם, מה שיכול לסייע בהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. כמו כן היא תורמת להפחתת הסיכון לסרטן ושומרת על תפקוד המוח ועל חוזק העצמות.
- אשלגן– מינרל חיוני וחשוב לתפקוד תקין של כל תא ותא בגוף, לבריאות העצמות ולתפקוד השרירים, חשוב לשמירה על לחץ דם תקין ולהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם.
- אבץ– מינרל חיוני לפעילות מערכת החיסון, לריפוי פצעים ולהתפתחות העובר במהלך ההיריון.
- סיבים תזונתיים– הרימון מהווה מקור טוב לסיבים תזונתיים, התורמים לפעילות תקינה של מערכת העיכול ולהורדת כולסטרול וסוכר בדם.
טבולה קינואה חגיגי עם גרגרי רימון
ארוחה שלמה בצלחת: מנה בטעמים ים תיכוניים, צבעונית, קלה להכנה וגם לעיכול, קלילה ומרעננת באמצע יום קיץ חם ובכל זאת מאוד עשירה בחלבונים, ויטמינים ומינרלים. אפשר לומר שזאת הארוחה המושלמת לקיץ – כשהעגבניות בשיא העונה, אך היא מתאימה גם בסתיו ואז אפשר להוסיף רימונים טריים. בתחילת האביב כדאי לנצל את עושר הטעמים של העלים הירוקים בעונתם ולהפוך דווקא אותם לשחקנים הראשיים.
הוראות לבישול קינואה בסיסית
(לשימוש לאחר מכן בסלט, מרק או פשטידות)
החומרים (ל-3 כוסות בערך):
1 כוס קינואה
¾ 1 כוסות מים
תהליך הכנה:
- שמים את הקינואה במסננת רשת דקה. שוטפים במים זורמים ומסננים היטב.
- מכניסים את הקינואה לסיר. מוסיפים מים ומביאים לרתיחה. אין צורך להוסיף מלח כי הקינואה תקבל את התיבול של המאכל "המארח" אותה.
- מכסים את הסיר ומבשלים על אש קטנה כ-13 דקות עד שהמים נספגים וגרגרי הדגן שקופים.
- משאירים את הסיר מכוסה עוד כרבע שעה.
חומרים:
1 כוס קינואה לפני בישול (יוצא 3 כוסות בערך לאחר בישול)
עלי פטרוזיליה טריים קצוצים דק 4 כוסות
עלי נענע קצוצים דק 1 כוס
בצל סגול קצוץ דק 1 כוס
מלפפונים חתוכים לקוביות קטנות 3
עגבניות שרי חתוכות לחצאים או רבעים 20
זיתים שחורים שטופים היטב מגולענים וחתוכים לרבעים 12
חומרים לרוטב:
שמן זית מאיכות מעולה 1/3 כוס
מיץ לימון ½ כוס
גרידת לימון 1 כפית גדושה
עשבי פרובנס(לא חובה) ½ כפית
תרכיז רימונים טבעי 1 כפית ברכז סמיך (ועד 3 כפיות אם הרכז דליל יותר)
דבש (מומלץ דבש זעתר אורגני) 1 כף גדושה
חרדל דיז'ון ½ כפית
מלח ים 1 כפית או פחות לפי הטעם
פלפל שחור טחון טרי ½ כפית או לפי הטעם
תהליך הכנת הסלט:
- מעבירים את הקינואה המבושלת (ומצוננת!) לקערה גדולה ועמוקה.
- מוסיפים לקערה את כל חומרי הסלט שנחתכו וקוצצו.
- מוסיפים שמן זית, לימון, מלח, פלפל שחור גרוס ועשבי פרובנס ומערבבים.
שלב ההגשה:
- מכסים את הסלט בניילון נצמד ומקררים אותו במקרר כשעה (אך לא יותר משלוש שעות)
- מקשטים את הסלט בפרוסות לימון, עלי נענע צעירים וגרעיני רימונים ומגישים.
בתיאבון!