Jeliat_Fly
Bari15_Fly

עודף חלבון מזיק?

מאת: עדן פלד, נטורופתיה והרבליזם קליני
זמן קריאה: 4 דקות
כמה חלבונים מן החי אתם אוכלים ביום? האם עודף חלבונים מזיק לבריאותנו? הספר החדש "אוכל מרפא" מבאר את האותיות הקטנות בכתבה שחייבים לקרוא
Bari15_In

חומציות-יתר ומחלות 

ספרו של ד"ר תומס ראו הוא עוד אחת מההוכחות המדעיות כי יצאנו מפרופורציה במהלך ההיסטוריה, וסידרנו את המציאות כך שתתאים. נראה שעודף חלבון הוא אחד המיתוסים הגדולים שנשברים לאחרונה בתחומי התזונה והבריאות, ויש לכך הסבר מוכח.
הדיון על איכות החלבון התחלף בדיון על הכמות הדרושה על מנת לבנות את הגוף, ומאידך, לא לפגוע בו. דיאטות החלבונים המושמצות הוכיחו כי הן תורמות לירידה במשקל ולאיזון של רמות סוכר, בעוד שנצפה כי הן פוגעות בבריאות בדרך אחרת, ולא פעם הדבר מותנה במשך הזמן ובחסות המקצועית המפקחת על דיאטה זו.

ד"ר ראו מסביר את גישתו "הדיאטה של ד"ר ראו" בספר: "הדיאטה מתאפיינת בעיקר בהגבלת צריכת החלבונים, העדפת מזונות בסיסיים, הימנעות ממזון הידוע כגורם אלרגיות, בעיקר למוצרי חלב פרה, וצריכת מגוון עשיר של ירקות, פירות ודגנים מלאים. השילוב של המזונות המומלצים תורם לגוף קשת רחבה של חלבונים, כמו גם חומצות אמיניות חיוניות, ויטמינים, מינרלים, נוגדי-חמצון וחומצות שומן מסוג אומגה-3 הנדרשים לגופכם. אולם לפני שניכנס לפרטים אני רוצה להתייחס לאחד ממאפייני הדיאטה שלי שנחשב "חריג" למדי: הגבלה משמעותית של צריכת החלבונים והאיזון הבסיסי הנלווה לה. האמת היא שאיננו זקוקים לכמות גדולה של חלבונים. לאמיתו של דבר, עודף חלבונים גורם נזק לבריאות.

ההנחיות העדכניות של ממשלת ארה"ב לגבי הקצובה היומית של אבות המזון ממליצות לבוגרים לצרוך 20%-15% מהקלוריות היומיות מחלבונים. עבור האדם הממוצע, מדובר ב-60-50 גרם חלבון ביום. כמות זו נקבעה בעקבות כמה מחקרים תזונתיים שנערכו בשנות ה-80 של המאה ה-20 על ידי מוסדות אמריקניים חשובים ופורסמו ב-1988 ב-Surgeon General's Report על ידי אברט קופ. חלק מהארגונים המליצו על כמות מעט גדולה יותר. אני ממליץ על פחות: 50-40 גרם ביום.

אולם רוב האמריקנים אוכלים 140-100 גרם חלבון כל יום – פי 3-2.5 מעבר לדרוש להם. אנשים העושים את דיאטת אטקינס או דיאטות אחרות דלות בפחמימות ו"אכלנים מושבעים" שאוכלים בשר, עוף או דגים בכל ארוחה, צורכים כמויות גבוהות הרבה יותר. האמריקני הממוצע צורך למעלה מ-700 גרם בשר, עוף או דגים ביום, לא כולל מקורות עשירים בחלבון, כגון ביצים, גבינות, מוצרי חלב אחרים ושעועית.

הדעה הרווחת כי בני-האדם זקוקים לביצים, סטייק ולליטרים של חלב מדי יום נובעת מניסוי בחולדות מעבדה שנערך בשנות ה-50 של המאה ה-20. אולם מחקרים שנערכו מטעם איגוד הדיאטנים האמריקני (ADD) ב-1988 הוכיחו כי מבחינה זאת, חולדות שונות מבני-אדם (נשמע מפתיע?)."

תכולת החלבון במזונות נפוצים

סקירה של תכולת החלבונים במזונות הנפוצים עשויה לעזור לנו לקבל תמונה בהירה יותר על צריכת החלבונים שלנו ועל המיתוס שנשבר.
"לפניכם כמה נתונים שיתנו לכם מושג אודות המהירות בה יכולים החלבונים להצטבר בגופנו. המספרים מתייחסים למנה של 180 גרם, אלא אם כן נכתב אחרת. קחו בחשבון שלעיתים קרובות, בעיקר במסעדות, מגישים לנו מנות במשקל 240 גרם או אפילו 360 גרם.

חזה עוף, ללא עור……………………………….. …..45 גרם
המבורגר דל שומן……………………………….. . …42 גרם
סטייק בגריל או צלוי………………………………  ….38 גרם
פילה דג סלמון…………………………………….. ….34 גרם
90 גרם טונה משומרת…………………………..   …24 גרם
1 כוס שעועית או עדשים………………………. ……18 גרם
1 כוס חלב……………………………………………. …8 גרם
1 כוס ברוקולי…………………………………………. ..6 גרם
1 ביצה…………………………………………………. ..6 גרם
30 גרם גבינה…………………………………….. . .7-4 גרם
1 כף חמאת בוטנים……………………………….   ….4 גרם
1 כוס אורז……………………………………………. …4 גרם

 

החוקרים גילו כי כאשר תזונתם של הנבדקים הייתה נטולת בשר וכללה צירוף כלשהו של ירקות יחד עם חיטה או אורז, לא נמצאה בדמם עדות לחסר בחלבון. ואכן, ידוע לנו על חברות רבות ששגשגו היטב אף שהתזונה שלהן לא כללה בשר כלל. לאמיתו של דבר, חלק מהתרבויות הצמחוניות מתאפיינות דווקא באריכות ימים.

למעשה, גם אם לא תאכלו בשר כלל, קרוב לוודאי שתצרכו חלבון ממקורות אחרים בכמות שתספיק לכם לא רק לשרוד כי אם גם לשגשג. כמעט כל המזונות מכילים חלבונים. האיכות היא הקובעת ולא הכמות. אולם מסיבה כלשהי, הדבר לא הובא לידיעת הציבור האמריקני. חברות הפרסום ושתדלנים מטעם תעשיית החלב והבשר הצליחו לשכנע אותנו שההיפך הוא הנכון. גם העובדה שהבשר והשומן טעימים כל כך סייעה להנציח את מיתוס החלבונים.

לכן איש מאתנו לא דואג שמא הוא אינו צורך מספיק פחמימות, שומנים או חומצות שומן חיוניות, אבל רבים חוששים בטעות שהם אינם אוכלים כמות מספקת של חלבונים. השאלה צריכה להיות הפוכה: האם אנחנו אוכלים כמות גדולה מדי של חלבונים?

על פי הנתונים הרשמיים בארה"ב, לא תועדו מקרים של חסרים תזונתיים בחלבונים. חסר קליני בחלבונים – מחלה ששמה קוואשיורקור (kwashiorkor), שסימניה רזון אופייני ואובדן פיגמנטציה, קיימת בעיקר באזורים עניים ומוכי מלחמות, בהם אנשים גוועים ברעב, פשוטו כמשמעו, או באזורים בהם התושבים אינם צורכים כמות מספקת של חומצות אמיניות חיוניות."

צמצום צריכת החלבונים למען בריאות טובה יותר

על כן, מציע ד"ר ראו להמעיט בצריכת החלבונים: "הגוף שלנו סופג רכיבים תזונתיים, מעבד ומשנה אותם בדרך שתאפשר לו להשתמש בהם לפי הצורך. את השאריות – תוצרי הפסולת – הגוף מפריש החוצה דרך השתן, הצואה, הזיעה והנשימה. כפי שתיארתי, אנחנו צורכים חלבונים ומפרישים חלבונים בה בעת. גוף האדם הוא מערכת דינמית ולא פסל העשוי משיש שאינו משתנה לעולם. לא זו בלבד שהחלבונים משתנים לאחר האכילה, גם אנחנו משתנים. חילוף החומרים של החלבונים יוצר חומצה. זכרו כי כדי להישמר מפני מחלות ולרפא את עצמכם, כדי להיראות ולהרגיש טוב ככל האפשר, הסביבה הפנימית שלכם צריכה להיות מעט בסיסית. עודף חלבון בגוף, בדומה לעודף חנקן באדמה, פשוט יוביל לריקבון.

הבעיות החמורות באמת אינן מתעוררות בגלל חסר תזונתי בחלבון כי אם מעודף. חולשות מטבוליות ומחלות כרוניות רבות מתפתחות כאשר חומצות אמיניות רבות מדי נדחסות לתוך הגוף והוא אינו יכול להיפטר מהן כראוי. בדומה לכל מפעל כימי, הכבד אינו יכול לעבוד יותר מכפי יכולתו. חשבו עליו כעל סל מיחזור. אם תמלאו את סל המיחזור יתר על המידה, תהיו בצרות.

ניתן להסביר זאת בדרך נוספת. חילוף החומרים בתאים – ה"נשימה" שכל התאים החיים חייבים לבצע – גורם לתוצרי לוואי, כמו אפר הנוצר מהסקת עצים. כאשר אתם מדליקים אש היא יוצרת אור וחום. בהתחלה ייתכן שהיא תהיה מעט חלשה, אך כאשר כל העצים נדלקים, האש מתחממת והאור היוצא ממנה מתעצם אף הוא. במהלך השריפה מתרחש שינוי כימי כאשר אנרגיה משתחררת מהעצים. העץ הקשה הופך לאפר אבקתי, שנושר לקרקעית האח.
החלטתם שאתם רוצים שהאש תבער חזק יותר ואתם מוסיפים עוד עצים. בהתחלה הכול כשורה. אבל אם תמשיכו להוסיף עצים ולא תנקו את מצבורי האפר שעל הקרקעית, חוסר החמצן יחניק את האש. הלהבה, שהייתה מקודם בהירה ויעילה, תלך ותדעך ויעילותה תקטן בהתאם.


הפרשת החלבונים מהגוף



זהו התהליך המתרחש בגופנו. כאשר אנחנו אוכלים יותר מדי חלבונים ואף צורכים הרבה סוכר וחומרים רעילים שהגוף אינו יכול לנצל לשימוש מחודש, החומרים האלה מופרשים החוצה דרך השתן, הצואה, הזיעה והנשימה. כמו במקרה של הצטברות אפר בקרקעית האח, אם נמשיך לצבור חלבונים וחומרים רעילים רבים, היכולת שלנו למחזר אותם ולהיפטר מהם תפחת משמעותית.
כאשר אין בידינו האפשרות להפריש את עודף החלבונים, הרעלים האלה מאוחסנים בגופנו בעיקר בצורת רדיקלים חופשיים. הרדיקלים החופשיים מסוכנים מאוד לבריאותנו שכן יש להם קשרים פתוחים והם יכולים ליצור כימיקלים אחרים שרבים מהם מסרטנים. כאשר זרימת הרעלים אל מחוץ לגוף אינה חופשית, הרדיקלים החופשיים נתקעים בתאים ופוגעים בתפקודם.

עודפי חלבונים נכנסים גם לכלי הדם, רקמות החיבור ומערכת הלימפה, וגורמים למה שהרפואה הביולוגית השוויצרית מכנה: "מחלות משקעים": השמנת-יתר, יתר לחץ דם, מחלת לב כלילית ועוד. ככל שמספר גדול יותר של רדיקלים חופשיים וחלבונים פגומים ייתקעו בתוך התאים, תפקודם ילך וירד.
מסיבה זו "הדיאטה השוויצרית לניקוי רעלים" נמנעת ככל האפשר מחלבונים, במיוחד במהלך השבוע הראשון. עבודת הניקיון והמיחזור שלפנינו רבה. המטרה היא לפנות את המסלולים כדי לאפשר לכמות גדולה ככל האפשר של רעלים וחלבונים ישנים להתפנות מהגוף."

הספר מראה לנו שחור על גבי לבן את התפיסה שמאחורי דיאטת ראו, ונראה שזו אפשרות טובה לחיים בריאים וטובים.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. בוגר ביולוגיה אונ' תל אביב

    ה"מחקרים" שהבאת ומאמר הדעה הנ"ל שוללים את מדע האבולוציה ואת המחקר המדעי על אודות אבולוציית האדם.
    הפרכת במחי כתבה אחת את שלל המחקרים הארכיאולוגיים שמעידים על התזונה רווית הבשר במשך 3 מיליון השנים האחרונות. הפרכת בכתבה אחת את התזונה של מאות שבטים של ציידים לקטים שקיימים היום בפינות נידחות של העולם שאוכלים תזונה עשירה מהחי. הלכת נגד האבולוציה, הביולוגיה והאנתרופולוגיה בכתבה אחת. הכתבות באתר מדרדרות מיום ליום ברמתם המקצועית.

  2. בוגר ביולוגיה

    ה״מחקרים״ את קיומה של האבולוציה ואת כל הידע שיש לנו על תזונת האדם ממחקרים ארכיאולוגיים ואנתרופולוגיים.

  3. עמית

    אבל משם לקפוץ למסקנה שצריך להפסיק לאכול חלבונים מהחי?? ולטעון שיש חברות שחיו בלי חלבונים מהחי – אני לא שמעתי על כזאת, אבל שמעתי על הרבה חברות אנושיות שחיו אך ורק על שומן וחלבונים מהחי, ושגשגו, אפילו יותר מהחברות החקלאיות המאוחרות יותר. זה הרי ידוע שהמהפכה החקלאית קיצרה את חיי האדם, שעד אז הסתמך בעיקר על חלבונים מהחי.

  4. לירן

    מי שמתאמן חייב לצרוך לפחות 2 גרם חלבון לכל קילו משקל גוף כדי שלא יווצר מצב של קטבוליזים שהשריר מתפרק עקב מעמס יתר ואין לו דלק לבנות את עצמו שזה החלבון

  5. אורנה

    חברה, תקראו טוב את הכתבה..לא כתוב להימנע לחלוטין מחלבון מן החי אלא להמעיט. קפיש?

  6. איש

    לדעתי, הצורך בחלבון מהחי תלוי במידת וסוג הפעילות הגופנית אותה האדם עושה.

    זה לא מקרה של one size fits all.

    החלק בתיאוריית האבולוצייה שמתייחסת לציידים לקטים מתייחסת גם לכך שהם היו מאוד פעילים פיזית.

    אם אתה בטטת כורסא שאוכלת חלבון מהחי בכמות גדולה מזו שגופך צריך , מן הסתם יעלו הסיכויים לבעיות בריאות.

  7. אחד שמבין

    חלבון הרבה יותר משביע, חלבון חשוב לחיזוק השרירים וחלבון יכול לשמש גם כמקור לאנרגיה וגם ל להפוך לשומן לכן הוא הכי טוב.
    שומן לעומת זאת טוב רק לצלוליטיס.