חוששים משפעת? שתו תה
לימור בן חיים, לימור בן חיים, דיאטנית קלינית בעמותת "עתיד" לדיאטנים ויועצת תזונתית, הסבירה למה חשוב שנשלב תה בתזונה היום יומית שלנו. בהרצאה שהיא העבירה היא התמקדה בדרכים להתמודד עם השפעת וכן בסכנות שלה וכן ביעילות התה במניעת המחלה.
השפעת – מגיפה שצריך לקחת ברצינות
הדיאטנית מציגה נתונים שכדאי להתייחס אליהם: בין 500 ל-1000 אנשים מתים בישראל בעקבות תחלואה נשימתית שמתרחשת סביב שפעת.
השפעת היא סוג של מגיפה – אם לא נטפל יש סיכוי לתמותה. איך כל זה מתחיל?
הוירוס דוגר בין יומיים לשלושה; בהמשך יופיעו תסמינים כמו צמרמורת, חום, הקאות, שלשולים ובחילות וכמובן סיבוכים בדרכי הנשימה שהם הגורם העיקרי לתמותה בעקבות שפעת.
וירוס הוא יצור מאוד חכם – הוא מתחיל בהיצמדות לממברנת התא, אז חודר לתא עצמו שם הוא מפרק את השלד החלבוני שלו וכך יחידות ה-RNA שלו מתפזרות בחלל התא.
כאשר תא אנושי מתפרק, אותם וירוסים נשפכים לחלל האיבר וכתוצאה מזה הדבקה הולכת וחוזרת.
הוא יודע לשנות את החלבונים ואנחנו לא תמיד מייצרים את אותם יחידות חלבונים ואז בכל פעם מקבלים סוג של וירוס חדש, זו אחת מהסיבות שמעדכנים את החיסון מידי שנה ושהוא לא יכול להגן מפני כל סוגי השנים.
יפן – המובילים במלחמה בשפעת
הדיאטנית מספרת על השפעת ביפן: שכיחות התמותה ברחבי העולם משתנה ממדינה למדינה. שיעור התמותה הגבוה ביותר הוא בקנדה ויפן במקום האחרון מ-14 מדינות
מה שונה ביפן?
- פיקוח דיווח וניטור
- חיסון – בעיקר לילדי הגן
- טיפול תרופתי מיידי – אנטיויראלי
- פיקוח גבולות – אם יש מדינה מוכת שפעת היא תגביל כניסה שלה
- פיקוח גנים ובתי ספר – על חולי, חיסור וסגירה
- תזונה נכונה
- תה ירוק
תה ירוק
כל סוגי התה מיוצרים מצמח אחד – Camellia sinesis. ההבדל הוא רק באופן הייצור שלהם.תה ירוק לא מתחמצן והוא בריא במיוחד.
מה זה מאצ'ה?
זוהי אבקת תה ירוק יפני שמופקת מעלים צעירים של שיח התה – המקור שלה בסין. רבים קוראים לה הצל של התה – כי עושים הצללה לשיחים לפני הקטיוף ולכן הצמח מייצר יותר כלורופיל והוא יותר ירוק ומכיל יותר פוליפנולים. הערכים התזונתיים בצמח מקסימליים. לאחר מכן קוטפים ידנית, מחממים בקיטור, מייבשים, מסננים את העלים ובהמשך מבצעים טחינה איטית באבני ריחיים
הערכים התזונתיים של המאצ'ה
יש מאצ'ה באיכויות שונות – ככל שהיא יותר ירוקה האיכות יותר גבוהה.
האיכות תלויה בגידול עצמו, כמה מצלילים, כמה שומרים ומחממים את זה וגם באופן הטחינה.
המאצ'ה מכילה קטיכינים בריאים בין 60 עד 160 מ"ג בכוס.
מה אנחנו יודעים על השפעת תה ירוק על מחלות ויראליות כגון שפעת?
יצאה בשנת 2018 סקירה של מגזין moleculas: מחקר על ילדים סקר 2663 ילדים בבית ספר יסודי ביפן שגרים באיזור גידולי התה. בחנו אותם בשנת 2008 בתקופה שבה היו שלל דיווחי שפעת ברחבי העולם. דיווחו על 11.8% מקרי שפעת.
כאשר בדקו את הקשר בין צריכת תה ירוק להידבקות בשפעת, כאשר שתו יותר מכוס אחת היתה ירידה בהידבקות בשפעת, וכאשר שתו בין 3-5 כוסות, הגיעו לאפקט מקסימלי.
גם אחרי בדיקה אנטיגנית יש ירידה בשכיחות – OR תיקוף שפעת.
המסקנה: צריכת 1-5 כוסות תה ירוק ביום מסייעת במניעת הידבקות בשפעת.
מחקר גרגור התה
גורמי בריאות יפניים ממליצים לגרגר כל בוקר תה ירוק למניעה של דלקות דרכי נשימה. סקר אפידיולוגי בחן 19,595 ילדי בן במשך עשרים יום ובדקו חום והיעדרות בגלל מחלה.
אלו שגרגרו סבלו פחות מחום ויותר נעדרו מפחות ימי לימודים. זו שיטה בטוחה שמסייעת לשפר את הבריאות, על אף שהיא נשמעת מוזרה למערביים שטרם הכירו אותה.
עובדים בבתי חולים – מחקר על שכיחות השפעת
מחקר קליני מבוקר כפול סמיות בחן 197 עובדים בבתי אבות ביפן, הם חשופים במיוחד למחלות. הם קיבלו קטיכינים ותיאנין, הרכיבים של התה הירוק, זאת לעומת קבוצה שקיבלה פלצבו.
במחקר זה בדקו את שכיחות השפעת וכן זמן תחלואה בקרב אלו שנבדקו. רואים שינוי משמעותי בין הקבוצה שקיבלה טיפול לזו שלא. המחקר מסכם שבקרב עובדי בריאות שעובדים עם קשישים, תוסף עם קטיניכים ותיאנינים יעילה במניעת הידבקות בשפעת.
הרכיבים הביואקטיביים בתה:
- קפאין
- חומצה אמינית – L-Theanine
- פוליפנולים – המפורסמים בהם הם הקטוכינים כמו ECGC הידוע ועוד רכיבים
יש לתה הירוק השפעה אנטיויראלית על וירוס שפעת
- עיכוב הדבקה
- מניעה של ספיגת הוירוס לחלל התא
- עיכוב פעילות הוירוס
שילוב המנגנונים עושה הבדל ממשי. ההמלצה של הדיאטנית: שלוש כוסות תה יספקו לנו את הרכיבים הפעילים.
הדיאטנית מסכמת: אם קר לכם – תשתו תה, אם חם לכם – תשתו תה. אם אתם עצבניים – תשתו תה.
ההרצאה נערכה בוועידה ותערוכה המדעית לתזונה – Nutrition 2019. יו"ר הוועידה – ד"ר אולגה רז, תזונאית קלינית, ראש תחום תזונה קלינית אוניברסיטת אריאל.