Jeliat_Fly
SmartKish_Fly

על כורכום וירקות מצליבים

מאת: ד"ר חדוה גונן, נטורופתית ותזונאית רפואית, מתמחה בצמחי מרפא וטיפול טבעי במחלות חניכיים
זמן קריאה: 3 דקות
איך כדאי ליטול כורכום – באבקה או בקפסולה? מה עדיף לאכול לאחר אימון ספורט ואיך אפשר לטפל בתת פעילות בלוטת התריס מלבד הימנעות מירקות מצליבים. הנטורופתית חדווה גונן עונה לשאלות

אל תהססו להוסיף כרובית, צילום: pixabay

Jeliat_In

שאלה:

החלטתי לעבור לטבעונות – מזה שבועיים איני נוגעת במאכלי חלב על כל סוגיו. כמו כן לא דגים לא בשר לא עופות ולא ביצים. מאידך אני אוכלת אגוזי מלך, גרעיני חמניות, גרעיני דלעת ו-2 אגוזי ברזיל ביום ואני חוששת שזה משמין.

דבר נוסף שרציתי לשאול מה דעתך על כורכום כל בוקר באבקה והאם עדיף בקפסולה או בכלל לא.

(ט.ל.)

תשובה:

לאחרונה קיימת מגמה בקרב יותר ויותר אנשים, במיוחד אחרי ביקורו של גורו הטבעונות גארי יורופסקי, להפוך לטבעונים מסיבות כאלה ואחרות. חשוב מאד שתקפידו ותשימו לב שלא יווצרו חסרים תזונתיים שיכולים לגרור לבעיות בריאותיו.

טבעונות  זה לא רק להפסיק לאכול בשר, דגים, ביצים, מוצרי חלב. זה לאמץ אורח חיים בריא – אכילה  נכונה ובריאה, פעילות גופנית, שינה, שלווה.

עליך לשפר את התפריט כדי שלא יהיו לך חסרים תזונתיים. החסרים שעלולים להיות הם:

חלבון – שהוא אחד מאבות המזון החשובים. ההמלצה לאוכלוסיה היא 0.8 גרם לכל ק"ג מדי יום, 1.2-1.8 גרם  לספורטאים.

עליך לשלב קטניות המכילות כמות נכבדה של חלבון עם דגנים – אורז מלא עם עדשים, חיטה מלאה עם שעועית או חומוס, אורז מלא עם חומוס וכן הלאה.

ויטמין בי 12 – חשוב לבצע בדיקות דם כדי לדעת את רמתו בדם ולעקוב מדי שנה.

מקור ויטמין זה הוא מן החי – הודו אדום, עוף, ביצה, בשר בקר ומוצרי חלב.
ברזל, אבץ, סידן ועוד עלולים אף הם  להיות חסרים בתפריט לא מאוזן.

את יכולה לאכול 10 שקדים,2-3, אגוזי מלך, כפית גרעיני דלעת וכף פשתן טחון והרבה ירקות חיים כולל עלים, ירקות מבושלים, מיצי ירקות, מרק ירקות, עדשים, אפונה, קטניות ודגנים.

לגבי שאלתך בנוגע לכורכום: השאלה היא לאיזה צורך את נוטלת כורכום מדי יום. לכורכומין פעילות אנטי דלקתית חזקה ואנטי סרטנית והשימושים העקריים בו הם למחלות מעיים דלקתיות, מחלת מפרקים דלקתית, הקלה על כיב פפטי ועוד.

כדורי הכורכום הנמכרים כיום הם לרוב בתוספת פיפרין – תמצית פלפל שחור המבטיח ספיגה והטמעה גבוהה במיוחד של הכורכומין ומגביר את פעילותו לאורך זמן בגוף. כך שאין ספק שעדיף ליטול את הכדור. בנוסף, כשאת לוקחת בכדור את יודעת בדיוק את המינון כולל תוספת הפלפל שחור בכל מקרה, יש לקחת עם האוכל או אחרי ארוחה מלאה.

שאלה:

מה עדיף לאכול אחרי אימון ספורט?

(אלמוני)

תשובה:

לתזונה יש תפקיד חשוב בהתאוששות שלאחר מאמץ גופני. תזמון האכילה הטוב ביותר לאחר אימון הוא ב 30 – 45 דקות הראשונות מרגע סיום האימון.
יש לספק לגוף אחרי האימון תזונה עשירה בפחמימות בשילוב עם חלבונים. המינון הנדרש והיחס הכמותי בין החלבון לפחמימה נקבע לכל מתאמן באופן אישי ותלוי בענף הספורט, במטרה ובאופי האימון אותה רוצה המתאמן להשיג.

מיד לאחר האימון אפשר לאכול חטיף דגנים, חטיף אנרגיה, בננה או גביע יוגורט.

שאלה:

היינו שמחים לדעתם האם יש טיפול טבעי שיכול להועיל לתת פעילות בלוטת התריס מעבר להמלצה לעבור לתזונה של ירקות ממשפחת המצליבים ולהימנע מיוד (דגים)

(משפחת ארבל)

תשובה:

בנטורופתיה אנו מטפלים בתת פעילות בלוטת התריס במספר מישורים:

תזונה – אכן אין לאכול ירקות ממשפחת המצליבים מבלי לבשל אותם מאחר והם מכילים תרכובות גויטרוגניות שיכולות לדכא את בלוטת התריס. כשהירקות מבושלים אין חשש לאכול מהם. הירקות המדוברים הם: כרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב ניצנים, צנונית, כרוב סיני, תרד ועוד.

יש לאכול מזון המכיל חומצות שומן חיוניות כמו זרעי פשתן ואגוזי מלך. יש לאכול מזון המכיל את המינרלים אבץ, סלניום ונחושת – נמצא אותם בגרעיני דלעת, שקדים, שעועית יבשה ועוד.

חלק מהסובלים מתת פעילות בלוטת התריס מתלוננים על איטיות של תהליכי עיכול – אפשר לזרז את פעילות המעיים ע"י אכילת כמות גדולה של סיבים תזונתיים מדגנים מלאים, קטניות, פירות וירקות.

פעילות גופנית חשובה מאד, יש לשלב פעילות אירובית בתוכנית טיפול – 20 – 30 דקות ביום.

ישנם גם תוספי תזונה שיש לקחת לתת פעילות בלוטת התריס, אולם רק בהמלצת איש מקצוע.

גם שמן גרניום, נרולי או ברגמוט – מסייעים בהפגת העייפות והדיכאון. ניתן להוסיפם למי האמבט או להוסיפם לשמן בסיס כמו שמן שקדים  ולהשתמש לעיסוי.

שאלה:

האם יש איזו משחה טבעית או נוזל למרוח על אזור פצוע רגיש ומגרד מסביב לפי הטבעת?

(אלמונית)

תשובה:

גירודים בפי הטבעת יכולים לנבוע מכמה סיבות – קנדידה, תולעים וטפילים במעיים  ועוד.

הטיפול הטבעי הינו משולב – תזונה, תוספי תזונה וטיפול מקומי – שטיפות ומשחות.

מבחינת תזונה מומלץ לאכול שום, בצל וזנגביל בצורתם הטבעית, ששלושתם פועלים נגד טפילים.

גרעיני דלעת וגזר הם בעלי השפעה קוטלת תולעים. את גרעיני הדלעת מומלץ
לטחון במצב טבעי ,לא קלויים ולאכול בבוקר על קיבה ריקה. גם מיץ פפאיה טוב נגד תולעים.  וכמובן שיש להימנע מסוכר לבן, שמרים ואלכוהול.

במקרה שהסיבה היא פטריית הקנדידה יש להימנע גם מכל סוגי קמח לבן כולל פסטה, תה, קפה, קולה , סיגריות, פטריות, רוטב סויה, גבינות בשלות, חמוצים ומוצרים המכילים מונוסודיום גלוטמט ועוד.

תוספי תזונה מומלצים הם שמן האורגנו, תמצית זרעי ענבים, פרוביוטיקה וחומצה קפרילית. אולם יש לפנות למטפל שיתאים את התוספים והמינונים המתאימים.

כמו כן מומלץ ללבוש תחתוני כותנה ובגדים רופפים וניתן למרוח מקומית יוגורט ביו או אקטימל וכן לשטוף את המקום ביוגורט ובמים מזוקקים.
לסיכום, הטיפול בבעיה זו חייב להיות משולב.

למידע נוסף בנושא כורכום, לחצו כאן.

 

רוצים לשאול את ד"ר גונן שאלה?

שלחו לנו את השאלה למייל editor.eatwell@gmail.com. על מנת שהתשובה תהיה מדויקת ומעמיקה אנא ציינו את גילכם, משקלכם ופרטים נוספים שנראים לכם חשובים. השאלות יתפרסמו בעילום שם אלא אם תציינו אחרת.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו