ביצה זו שאנו אוכלים
רבים נוהגים לכנות את חג הפסח "חג הביצים" ואין זה מפתיע שכן מתכונים רבים לסעודת ליל הסדר מכילים כמות לא מבוטלת של ביצים. סרקתי אחד מספרי הבישול לפסח. הספר מכיל 120 מתכונים – למנות ראשונות, למנות עיקריות, לפשטידות, למאפים, לקינוחים ועוד – רק 22 מתכונים מתוך הספר אינם מכילים ביצים. בבוקר חביתת מצה, בצהריים פשטידה, בערב קציצות מכל מיני סוגים ומה שיוצא בסופו של עניין הוא שבכל ימי החג כולנו מתבוססים בחלבון ובחלמון של העגול העגול הזה.
הביצה מכילה אמנם ערכי תזונה רבים וגבוהים אך אליה וקוץ בה – היא מכילה גם חומרים רבים, שעלולים להזיק לבריאות. את הערך החלבוני, הווטמינים והמינרלים, המצויים בה ניתן לקבל גם ממזון צמחי כמו ירקות ירוקים ופירות חיים, דגנים מלאים, קטניות, נבטים ונבטוטים.
כמו כן, לא תמיד צריך להוסיף ביצים למתכון, לעתים ניתן לוותר עליהן בכלל, ולעתים ניתן להשתמש בתחליפים טובים ובריאים.
נתחיל בחסרונות שבאכילת ביצים
– הן מחוללות אלרגיות – חלמון הביצה נחשב לאחד האלרגנים הראשיים, שחלק ניכר מהאוכלוסייה רגיש אליו, ובמיוחד ילדים.
– הן יוצרות סביבה חומצית, המחישה איבוד סידן בגוף ומהווה מצע נוח להיווצרות מחלות כרוניות קשות.
– חלק רב מהשומן, שהן מכילות, הוא שומן רווי, הנקשר למחלות לב ולזירוז תהליכים טרשתיים.
– ביצים עתירות בכולסטרול – ניתן לכנותה "מחסן של כולסטרול". הכולסטרול כידוע לכל הוא חומר מזיק, שמחיש תהליך טרשתי בעורקים.
– הן יכולות להוות מצע אופטימלי להתפתחות חיידקי סלמונלה שבהתפרצותם גורמים לנזק בריאותי חמור.
– הן מכילות גופרית, המעמיסה על פעולות הכבד והכליות, אנטיביוטיקה, מתכות רעילות, דיוקסינים וחומרי הדברה.
מה במקום ביצים?
כאשר נדרשות במתכון ביצה אחת או שתיים, אפשר לוותר עליהן לחלוטין על ידי הוספת 2 כפיות מים או שמן במקום ביצה אחת.
ניתן להמיר כל ביצה בכף מלאה של קמח סויה, קמח חומוס, או קמח תירס עם 2-3 כפות מים.
2- 3 כפות טחינה גולמית או שמרי בירה.
30 גרם טופו מרוסק עם מעט מים.
מחית תפו"א, או פירורי לחם
3 כפות גרגרי פשתן טחון + 3 כפות מים. יש להמתין כשעתיים, עד שהבלילה מקבלת מרקם של ג'יל דליל (ניתן לאחסן בכלי זכוכית סגור כשבועיים במקרר).
2-3 כפות: טחינה גולמית, טופו מעוך, קמח תפו"א עם קצת מים, מחית תפו"א מבושלים עם מעט מים, קורנפלור, 3 כפות אצות ים "אגר אגר". משרים את האצות כ- 4 שעות בחצי כוס מים, מערבלים בבלנדר עד לקבלת מרקם של ג'יל.
מתכונים ללא ביצים
"גפילטע פיש"
(לפניכם מתכון של גידי מאיר, בוגר קורס למדריכי רואו פוד בהנחייתי, במכללת רידמן)
החומרים:
1 כוס גרעיני חמנייה מושרים במשך 6 שעות
1/2 כוס שקדים מושרים במשך לילה
1/2 כוס קשיו מושרים 6 שעות
1 גזר
4 גבעולי פטרוזיליה
4 גבעולי שמיר
1/2 בצל
שמן זית
1/4 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
2 גבעולי סלרי
פרוסות גזר לקישוט מושרים למשך לילה עם אגווה ופלפל שחור.
אופן הכנה:
מכניסים למעבד מזון את הגזר ומערבלים.
מוסיפים את שאר המצרכים והתבלינים ומערבלים עד לקבלת עיסה אחידה.
יוצרים קציצות, מקשטים עם פרוסות דקות של הגזר המושרה ומגישים עם חזרת.
קציצות פרסה (כרישה)
12 יחידות
החומרים:
4 פרסות – רק החלק הלבן
1 בצל מקולף
2 תפוחי אדמה בגודל בינוני, מקולפים ומבושלים
חצי כוס קמח חומוס
מלח ים אנטלנטי
פלפל לבן
שמן לטיגון
אופן הכנה:
חותכים את הבצל והפרסות לחתיכות
מבשלים במים עד לריכוך מלא.
מכנסים למעבד מזון את כל החומרים, מערבלים ומתבלים.
מחממים שמן ומטגנים.
אפשרות בריאה יותר היא לאפות בתנור עם מעט שמן.
סלט "ביצים"
חומרים:
300 גרם טופו קשה
1/2 כוס אגוזי קשיו
4 כפות שמן זרעי ענבים
חצי כוס חלב שקדים או חלב אורז
כף מיץ לימון
2 כפות חרדל דיז'ון
4 גבעולי בצל ירוק
מלח ים אנטלנטי לטעם
פלפל שחור לטעם
כף כורכום
אופן ההכנה:
לטחון במעבד מזון את הטופו עם יתר החומרים, חוץ מהבצל הירוק
לתבל לפי הטעם. ניתן לגוון עם סלרי, פטרוזיליה, שמיר ועירית
בורקס מצה
(24 יחידות)
החומרים:
8 מצות מקמח כוסמין מלא
1 ק"ג תפו"א מקולפים ומבושלים
200 גרם פטריות פרוסות
2 בצלים קצוצים זהובים
מלח ים אנטלנטי
פלפל לבן
כורכום
אופן ההכנה:
מרטיבים את המצות תחת מי ברז קרים כ- 5 דקות
מניחים בין שתי מגבות מטבח ומשהים לחצי שעה.
חוצים כל מצה לארבעה ריבועים.
מועכים את תפוחי האדמה ומערבבים עם הבצל, הפטריות והתבלינים.
מניחים כפית ממחית תפוחי האדמה במרכז של כל ריבוע ויוצרים צורת משולש
מהדקים את הקצוות – אפשר להדק עם מעט מים.
מניחים בתבנית אפייה משומנת ומורחים מעט שמן בחלק העליון של משולשי המצות.
אופים בחום של 250 מעלות כ 25 דקות.
עוגת שוקולד
חומרים לשכבה הראשונה:
3 כוסות אגוזי מלך
2/3 כוס אבקת קקאו אורגנית
כוס תמרים מסוג מג'הול
לערבל במעבד מזון ולשטח על תבנית עגולה משומנת בגודל בינוני.
חומרים לשכבה העליונה:
1/3 כוס תמרים מסוג מג'הול
1/4 כוס אגבה נקטר
2 אבוקדו בגודל בינוני
1/3 כוס אבקת קאקו
קורט מלח
אופן ההכנה:
לערבל בבלנדר עד לקבלת מרקם אחיד
לצקת את העיסה על התחתית
לקרר כשעה ולהגיש. ניתן לעטר בתותים, באוכמניות ובאגוזים
פודינג שוקולד
החומרים:
(2 מנות)
1/2 כוס אבקת קקאו אורגנית
1 אבוקדו מקולף ומגולען
1/2 כוס אבקת חרובים
10 תמרים מושרים ללא הגלעין (2- 5 שעות)
2 כפות סירופ אגבה
מיץ משני תפוזים
אופן ההכנה:
לערבב את כל החומרים יחד במעבד מזון ולהגיש.
חג שמח ומלא בריאות!