Jeliat_Fly
LiveWell_Fly

מבולבלים בעניין החלב?

שרה חמו מודאגת ממסע הצלב על החלב. מוצרי חלב, ובייחוד יוגורט וגבינות עזים, טוענת חמו, לא רק בריאים, יהיה זה בגדר סכנה לא לצרוך מהם. להלן כל טענותיה
Bari15_In

עובדות בנוגע לחלב שיעזרו לכם לעשות סדר

1. הטענה: בחלב יש סוכר חלב (לקטוז) ואצל אדם מבוגר חסר האנזים שמפרק סוכר חלב (לקטאז)

תשובה: נכון, רק אצל ילדים קיים האנזים שמפרק סוכר חלב, ואם ממשיכים לשתות אותו הגוף עשוי לשמר חלקית את האנזים הזה. מאידך בדברי חלב מוחמצים כמו גבינה, לבן ויוגורט, ההחמצה עושה פעולה דומה לזו של האנזים ויש בהם פחות סוכר חלב. לכן לא מומלץ למבוגרים לצרוך חלב אלא רק מוצרים מוחמצים שלו כמו גבינה ויוגורט. דוגמאות איכותיות במיוחד למוצרי חלב דלי לקטוז הם גבינת עיזים ויוגורט עיזים. כמו כן, סוכר החלב המועט שבכל זאת נמצא גם בדברי החלב המוחמצים משפר את ספיגת הסידן במעי כאשר צורכים אותם בכמות גדולה. אלרגיה אמיתית לדברי חלב וחוסר מולד של האנזים שמפרק אותו הם נדירים. אם יש רגישות היא פוחתת עם הזמן ככל שצורכים בהדרגה יותר דברי חלב והאלרגיה לחלבון החלב גם היא פוחתת עם הגיל.

2. הטענה: חלב פרה אינו דומה לחלב אם ויש בו חומרים מסויימים כגון קזאין בכמויות גדולות יחסית

תשובה: נכון, ולכן לתינוקות התאימו את הפורמולות שיהיו יותר דומות לחלב אם ובכל זאת אין תחליף להנקה. למרות שלרוב האנשים אין בעיה עם מוצרי חלב של פרה כדאי בכל מקרה להעדיף מוצרי חלב של עיזים ובמיוחד עבור אנשים עם רגישויות במערכת העיכול, גם במקרה זה אין הכוונה בשום אופן לשתיית חלב (מלבד לילדים) אלא לאכילת גבינה, לבן או יוגורט.

3. הטענה: בדברי חלב נותרות שאריות של אנטיביוטיקה והורמונים שכמובן אינן טובות לבריאות

תשובה: נכון, ולכן כדאי להשתדל להשיג גבינה, לבן ויוגורט אורגניים, או של עיזים גם אם אינם אורגניים, משום שהעיזים מקבלות יחסית מעט תרופות והורמונים, אך יש לשים לב שיהיו ללא חומר משמר. למרות זאת, מי שידו אינה משגת לקנות גבינה אורגנית או גבינת עיזים, עדיין כדאי לו לאכול גבינה ולא לוותר על התועלת הרבה שיש בה. כיום ניתן להשיג גבינות עזים ויוגורט עזים כמעט בכל מקום.

4. הטענה: חלבונים מדברי החלב מסתננים דרך המעי לגוף וגורמים נזקים

תשובה: הטענה נכונה אולי לגבי חלב ניגר שהוא קשה לעיכול לעומת לבן וגבינה, ואולי אצל אנשים שמערכת העיכול שלהם פגועה או אצל אנשים שהם אלרגיים לחלב – אך רק אחוז מזערי סובלים מכך. מעי בריא אינו מאפשר חדירה של גורמים מזיקים משום סוג, ואכילת גבינה דווקא עוזרת בתחזוקת מעי בריא עם אוכלוסיית חיידקים בריאה ושוב, בייחוד כאשר מדובר בגבינת עיזים.

אם כל טענות המתנגדים לדברי חלב שהם גורמים לבעיות בריאות אכן נכונות, מדוע אנשים ששומרים על אורח חיים בריא ואוכלים גבינה ויוגורט דווקא מחלימים ממחלות קשות? האם יכול להיות שחלק מהטענות נובעות מהתנגדות אידאולוגית כלשהי? אפשר להבין התנגדות כזאת כאשר היא מכוונת כנגד בשר בעלי חיים בגלל רתיעה מוסרית אבל גם במקרה זה, לא בהכרח יש לה הצדקה ביולוגית. גם בשר עוף ודגים הם מזון בעל ערך למרות שהם מתאימים רק לאנשים בריאים לגמרי ובכמות קטנה. המתנגדים גם מתעלמים מכך שהחלבון הצמחי שהם ממליצים עליו מכיל חומצות שהופכות אותו פחות זמין לעיכול ופחות איכותי ובעיקר מכביד ומפריע לתהליכי ריפוי, ולכן גם הוא מומלץ רק לאנשים בריאים לאחר תהליך הריפוי, בצד גבינה, יוגורט וביצים. גבינה מכילה חלבון איכותי וקל לעיכול, סידן זמין, ויטמיןB12  וויטמיני B נוספים, בצד ויטמינים A + D, אשלגן ומגנזיום.

 אם אתם עדיין שוקלים להימנע מגבינה בגלל שטיפת מוח הנה עוד כמה עובדות מעניינות:

דברי חלב גורמים לליחה?

מחקרים לא מצאו הוכחה שתומכת בדעה הקדומה הזאת. אנשים שהאמינו שדברי חלב גורמים לליחה דיווחו על פי שניים יותר תופעות של ליחה מאלה שלא האמינו בכך. חשוב להבין שבלי קשר לדברי חלב, ליחה היא בסך הכל תופעת ניקוי נהדרת של הגוף ואין שום סיבה להתעצבן בגללה או לנסות לדכא אותה, גוף נקי מרעלים כמעט שאינו מייצר ליחה כאשר אוכלים דברי חלב.

האם כדאי לאכול מוצרי חלב דלי שומן?

לא, משום שהגוף זקוק למספיק שומן מהחי ולכן לא כדאי לצרוך גבינה פחות מ-5% ויוגורט פחות מ- 3%, וזאת על מנת לספק לגוף די שומן שעוזר גם בספיגת חלק מהויטמינים. מאידך לא כדאי לאכול גבינה ויוגורט עם אחוזי שומן גבוהים יותר שמכבידים על הגוף ועלולים להפריע לספיגת הסידן.

מה רע בגבינה צהובה?

גבינה צהובה מכילה אחוזי שומן גבוהים, הרבה מלח וברוב המקרים גם חומרי שימור רעילים וצבע מאכל צהוב הנחשב למסוכן במיוחד ועלול לגרום לאלרגיות ולהפרעות התנהגות אצל ילדים. מכיון שילדים הם החובבים הגדולים של המוצר המסוכן הזה כדאי להרגיל אותם להשתמש במוצרלה, אך יש לבחור כזאת שלמרות אחוזי השומן הגבוהים לא יהיו בה הרבה מלח וחומרי שימור או כל חומר אחר בעל שם מוזר שאינכם יודעים מהו.

מדוע חמאה עדיפה על מרגרינה?

יש אנשים שהתייחסו באופן גורף מדי לרשות להשתמש במעט חמאה. הכוונה הייתה לכפית חמאה וגם זה רק לאנשים שאין להם בעיות כולסטרול, לב ולחץ דם. החמאה אינה הכרחית – 5% שומן שיש בגבינה מספיקים לצרכי הגוף כשומן איכותי מהחי. המרגרינה עשויה משמן צמחי שעבר תהליך שהופך אותו לשומן מוקשה הקרוי שומן טרנס. כיום ידוע ששומנים מוקשים הם אלה שגורמים לשקיעת הכולסטרול על דפנות כלי הדם ולסתימתם. שומנים אלה נמצאים במרגרינות למיניהן, בעוגיות, עוגות, ושאר דברי מאפה מעובדים ובמיוחד בבורקס ובבצק עלים.

חלב סויה כתחליף למוצרי חלב:

הזמינות של הסידן בחלב סויה פחותה בהרבה מזאת של מוצרי חלב. הם אינם מומלצים לילדים עד אחרי גיל ההתבגרות בגלל האסטרוגנים הצמחיים שעלולים לשבש את ההתבגרות המינית והגדילה. בנוסף אין בהם את ויטמין B12 החיוני שדברי חלב עשירים בו.

זמינות הסידן ממוצרי חלב:

הסידן מדברי חלב נספג ביעילות גבוהה יחסית לספיגתו ממזונות אחרים ויש בו גם ויטמין D שחשוב לספיגת הסידן. מעט סוכר החלב שיש בדברי חלב מוחמצים עוזר בספיגת הסידן. לעומת זאת, ירקות עליים למיניהם וגם אגוזים, שקדים וקטניות עשירים בחומצה שמפריעה לספיגת הסידן ולכן לא כדאי לאכול אותם ביחד. דברי חלב עשירים במרכיבים נוספים שחיוניים לבניית העצמות והשיניים כגון מגנזיום, אשלגן, אבץ, זרחן (שבניגוד לדעת המתנגדים נמצא בדברי חלב בכמות שעוזרת לספיגה), פלואור וחלבון מהחי, שגם הוא עוזר בספיגה, שוב, בניגוד לדעת המתנגדים. הפרשת סידן בשתן יכולה להוות בעיה רק כאשר יש חוסר של סידן בתזונה. בנוסף, החלבונים של מי הגבינה במוצרי חלב חשובים במיוחד לאנרגיה של התאים. כידוע סידן עלול להפריע לספיגת ברזל ולכן כדאי להפריד ביניהם.

חשיבות דברי החלב במניעת לחץ דם, טריגלצרידים וסוכרת:

מחקרים רבים מצאו שמוצרי חלב מפחיתים לחץ דם (בייחוד את הערך הגבוה – לחץ הדם הסיסטולי), מורידים את רמת הטריגלצירידים בדם ואת רמת הסוכר ועוזרים בהפחתת משקל. מידת התועלת עולה עם אכילת יותר דברי החלב.

ההשפעה על המוח:

מחקר רחב היקף מצא שצריכת סידן ממוצרי חלב בלבד הפחיתה את הסיכון לארועים מוחיים בחצי. בחלב עיזים נמצא גם חלבון שעשוי להקטין את הסיכון לאלצהיימר ולשפר את התפקוד המנטלי.

מוצרי חלב מגנים מפני סוגי סרטן שונים:

במחקר בשנת 2004 שסקר מחקרים שבוצעו על חצי מליון איש נמצא שתזונה עשירה בדברי חלב מפחיתה את הסיכון לסרטן המעי הגס והחלחולת ואין להם השפעה מזרזת על סרטן השד והשחלות. מחקר שפורסם בכתב העת הבינלאומי לתרופות: Current Pharmaceutical Design מצא שלחלב עיזים יש השפעה על תפקוד כדוריות הדם הלבנות ועצירת דלקות וטרשת בכלי הדם.

מוצרי חלב במקום משקאות ספורט:

מחקרים שונים מצאו שדברי חלב יעילים יותר ממשקאות ספורט ששותים ספורטאים כדי להבטיח בניית שרירים וירידה במסת שומן.

מוצרי חלב עיזים הם בעלי הגנה מיוחדת:

מחקר שנערך בשנת 2010 באוניברסיטת אוסקה ביפן מצא שבחלב עיזים יש חומרים שומניים מיוחדים, יותר מאשר בחלב פרה ואפילו מעט יותר מאשר בחלב אם, שמשפיעים על המערכת החיסונית ומנטרלים רעלנים של חיידקים שפוגעים במערכת העיכול ומערכת העצבים, כגון חיידקי כולרה ובוטוליניום. במחקר שנערך בבי"ח בילינסון נמצא שהוא עוצר התרבות של חיידקי הרפס. בחלב עיזים חומצות שומן קצרות יותר מאשר בחלב פרה ולכן עיכולו קל יותר גם אצל חולים במחלות מעי. חומצות שומן אלה עוזרות גם לירידה בכולסטרול ומונעות השמנה. חלב עיזים מכיל יותר ויטמינים ומינרלים מחלב פרה והם נספגים יותר טוב.

ומה אומרים המתנגדים? צפו בסרטון הבא

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. מישהו

    כל מה שרשום במאמר הנ"ל הוא ההיפך מהתוצאות העדכניות בנוגע לחלב.
    היו מחקרים שבדקו את נושא הסידן והתוצאות הראו שבמדינות שצורכים בהן יותר חלב יש יותר מקרי אוסטאו-פורוזיס לעומת מדינות שצריכת החלב בהן נמוכות יש מעט מאוד מקרי אוסטאו-פורוזיס, החלב מכיל שומן מהחי שהוא בכלל לא בריא וזה גם כל דיאטן יודע, לא יודע מאיפה הבאת את הנתונים הללו.
    החלב הוא מזון מאוד הורמונלי, בנוסף להורמונים הטבעיים שנמצאים בחלב מוסיפים כמובן הורמונים סינתתים להגברת תנובת החלב וזה בכלל לא טוב לילדים, אז כך שההשוואה לחלב סויה ממש לא רלוונטית.
    בחלב עצמו יש ריכוז גבוה של מוגלה וסוג של חיידק שלא מת בפיסטור וגורם למחלת הקרוהן.
    חבל שהכותבת הביאה דברים שגויים לחלוטין ללא שום ביסוס וידע בתזונה.

  2. מ'

    אפשר בנקל לוותר על גבינות ויוגורטים (שלא לדבר על בשר ודגים (מי שרוצה יכול להוריד גם את הביצים, אני דווקא אוכלת מהאורגניות בשמחה רבה וללא ייסורי מצפון, ונהנית מבריאות מצוינת – חמסה חמסה!), ולהקפיד על תזונה עשירה בירקות ובפירות, באגוזים, בדגנים ובקטניות.
    עדיף בהרבה על יוגורטים וגבינות, רזות או שמנות. בהצלחה.

  3. מאור

    ממש חוכמה לומר "מחקרים שונים טוענים".
    יש גם מחקרים נגדיים והתוצאות מדברות בעד עצמן. מבלי להיכנס אפילו לשיקול המוסרי.

  4. ה

    צריך להעביר פרה אינספור התעללויות. בשביל שהיא תפיק עוד ועוד חלב צריך לגרום לה להמליט עוד ועוד עגלים ואז לקחת אותם ממנה באכזריות רבה כדי שאתם תהנו מהחלב שמיועד לעגל הרך.
    לכי לשמוע זעקות של פרה אחרי שגזלו ממנה את התינוק שלה.

    ואז אשמח לשמוע מה יש לך לטעון כנגד זה.

  5. נמרוד

    מוצרי חלב באשר הם יוצרים תגובה חומצית בגופנו, על מנת לאזן את רמת החומציות מופרש סידן! מהעצמות, דבר המביא בטווח הזמן הארוך לדלדול רמות סידן בעצם = מביא לאוסטיאופרוזיס!!!! תפסיקו כבר להטעות את הציבור!!!

  6. משה תדהר

    מה אתם רציניים?!
    מה הקשר לעלות כתבה כזאת?
    איזה מסר אתם רוצים להעביר לקוראים שלכם?
    אתם רוצים להיות אתר שמוביל בריאות בארץ?
    ביזיון!!

  7. אבני דבורה

    כל מילה בסלע! חלב הפרה נורא! מאז שהרגשתי רע מחלב הפרה הורדתי את מוצריו ועברתי למוצרי עיזים וכבשים המצב נפלא!

  8. אמא של בן

    מחברות החלב כמו תנובה ושטראוס אחרת למה שהיא תכתוב כאלה שטויות להגיד שמוצרי חלב לא גורמים לליחה או שהסידן בהם נספג בגוף…. מה זה השוטיות האלה

  9. משה.

    פשוט לא יאומן.
    כל המחקרים מראים שחלב לא גורם לליחה מוגברת ואלה מחקרים וודאיים (אחד גדול שהסתיים עכשיו כל אחד מוזמן לחפש בעצמו). אבל אני לא מתפלא מהפנטיות שמגלים פה אנשים והם לא יהיו מוכנים לקבל פחות מחרם טוטאלי על החלב גם אם זה בלי סיבה. ואם תגידו מילה אחת טובה לכיוון החלב ישר יאשימו אותך שלאבא שלך יש מחלבה. אז לאבא שלי ושל רבים אחרים אין מחלבה ואנחנו לא מקבלים כסף מתנובה (תתפלאו – אנחנו רק משלמים לה) ועדיין מותר לנו לחשוב שחלב לא כולו רע ואם צורכים במידה יש לו רק סגולות טובות וכן גם כיף לא נורמלי.

  10. שרה חמו

    אין צורך להתלהם או להרגיש נבוכים מדעןת סותרות. יש גישות שונות לבריאות והאתר הזה מנסה להיות דמוקרטי ולתת במה לכל דעה – זאת פתיחות.
    הערה ביחס לגבינה מחלב כבשים: כבשים, כמו פרות, הינן רגישות יותר למחלות ולכן מגודלות עם יותר תרופות מעיזים. לכן חלב כבשים מוטב שיהיה אורגני.
    אולי לא תאמינו אבל אין לי שום דבר עם תנובה והם בוודאי לא מתלהבים מכך שאני מזהירה מגבינת פרה שאינה אורגנית וחושבת שבכל מקרה גבינת עיזים עדיפה בהרבה.

  11. דני

    איזה תגובות קיצוניות…
    אולי שווה לבדוק את הקשר בין פאנטיות בחיים בכלל לבין מחלות. ושלא נדע…
    רק בריאות לכולם!

  12. אסתר

    זה בסדר לתת "רשות דיבור דמוקרטית" לכולם, אבל מצד שני כדאי היה שמישהו מוסמך כמו ד"ר דני קרת למשל או ד"ר עדיאל תל אורן יתבקשו ע"י הנהלת האתר להתייחס לנושא ולהציג איזושהי המלצה מקצועית מובהקת. באופן אישי, המסרים ההפוכים וההמלצות ההפוכות פשוט מבלבלים אותי. אז כן חלב פרה או לא חלב פרה? כן מוצרי חלב או לא? האם עושים את המחקרים על חלב נקי ובמוצרים עצמם דוחפים לנו חומרים מעבים ומייצבים ומצבעים ומשמרים ומלבינים ועוד ועוד? כמה "חלב" יש בלבן ויוגורט וגבינה למריחה? כמה חיידקים יש ביוגורט וביוגורט ביו? האם החיידקים האלה עדיין בחיים כשהם נכנסים לי לפה? האם ניתן לסמוך על התעשייה הזו או לא? באמת, אני כבר מבולבלת.

  13. Udi

    Herpes is caused by a virus and not a bacteria….

  14. יהודית

    אני יודעת שמחקרים ותגובות בדרך כלל מוזמנים, מאד קל לעשות בדיקה אישית. הפסקתי לחלוטין עם מוצרי חלב והיציאות שלי מרשימות, הרגשה כללית משופרת ביותר, כל מי ששכנעתי אותו לנסות מודה לי בפה מלא, לא להאמין זה קל מאד אפשר להיווכח, התוצאות ידברו. לחולי אסמה סכרת סרטן ובעיות מעיים זה טירוף לצרוך מוצרי חלב.

  15. מירב

    אם האתר הזה נושא על דגלו את נושא הבריאות ולא השרלטנות, כדאי מאוד שלכל מאמר תהיה חוות דעת מקצועית של רופא המתמחה גם ברפואה משלימה. אני התבלבלתי לגמרי ולא ממש הבנתי מה עדיף אם בכלל..
    אני אישית צורכת גבינות עיזים.

  16. דורון

    חוץ מבני אדם אף חיה בטבע לא שותה הפרשות של בעלי חיים אחרים. אין עוררין על העובדה כי הרבה אנשים סובלים מאלרגיות קשות לחלב ומוצריו – עובדה זו כשלעצמה צריכה לסתום את הפיות למצדדים בחלב, מה את אומרת שרלה?

  17. עדי

    כל אחד בוחר לאיזה רופא להקשיב (תשאלו את עדיאל תל-אורן, למשל) – אבל מה עם להקשיב ללב ולתבונה העצמית- חלב נגזל מפרות באופן אלים ומניפולטיבי ואחרי כן הן נשלחות לשחיטה לא נעימה בכלל. האם את או אתה רוצים להיות חלק מזה? כמה טבעונים חיים, בריאים ומאושרים עוד תצטרכו להכיר כדי להבין שלא צריך, בלשון המעטה, מוצרי חלב? בתור צרכנים לשקל שלנו יש הרבה כח והשפעה על איך העולם והתרבות שלנו יראו. היו חלק מהפתרון ולא חלק מהבעיה!

  18. אני

    יש מספיק מחקרים שהוכיחו שיש קשר בין שתיית חלב לבין אינספור מחלות: סוגי סרטן מסויימים, אוסטיופורוזיס, מגוון מחלות מעיים והרשימה ממשיכה…
    הגברת שרה חמו, זה חוסר אחריות להמליץ בכזו נמרצות על מוצר שגורם לתחלואות והורס את חייהם של רבים.
    שלא נדבר על הצד המוסרי שאת בוחרת להתעלם ממנו בכזאת בוטות.
    אנשים צריכים לפקוח עיניים להשלכות שיש לבחירות התזונתיות שהם עושים על עצמם ועל אחרים, אנשים כמוך רק עושים נזק ומונעים מאיתנו להתקדם.

  19. רימונה

    https://eatwell.co.il/?CategoryID=372&ArticleID=2203
    הטענה שם שהחלב ממש לא הכרחי – ואם נוסף על כך יודעים את מקורו, בתעשייה שמשעבדת יצורים חיים, וןבמקרה הזה אונסת את הפרות, מעברת אותן בקצב גבוה מן הקצב הטבעי, גוזלת את פרי בטנן ואינה מאפשרת להן לממש את חוש האימהות, המפותח כחוש האימהות של כל אשה, וכשהיא מדולדלת ותשושה, בגיל 4 לכל היותר (במקום בגיל 20 כתוחלת החיים הטבעיים שלה) – היא נגררת לשחיטה האכזרית – אז כשאנחנו יודעים את כל זה ויודעים שהחלב לא נחוץ ממש, למה לעשות נפשות לצריכת מוצרי חלב, לעזאזל? זה בריאות?!

  20. טבעוני

    פרות שעקב ברירה מלאכותית מייצרות פי חמש יותר חלב (8 ליטר ביום במקום 40) לכן חיות שליש מתוחלת החיים הרגילה (ומומתות כאשר אינן רווחיות יותר), מצויות בהיריון תמידי כדי שייצרו חלב, מופרדות מעגליהן, כלואות, נאלצות לקבל מספר בצריבה על העור, קרניהן נגדעות ועוד. אין הצדקה מוסרית להתנגדות לחלב?

  21. א.

    האם שמתם לב? בסוף הכתבה אנו מופנים לאתר של שרה חמו. היינו מצפים לראות שם אתר בריאות ובו אולי משנתה הסדורה של הגברת חמו. אלא שזוהי הפנייה לצימר שלה!!!!! ממש פרסומת חינם להגעה לצימר. מעניין לא?

  22. שרה חמו

    צר לי להיווכח שאנשים מחפשים כל סיבה לא ענינית כדי להשמיץ. אתר הבית הטבעי מציג כל מה שאני עוסקת בו: צימרים וריפוי טבעי הכולל – ספרים, יעוץ וקורסים להכשרת יועצים.

  23. שי

    אחריי כתבה כזאת גרועה ולא מבוססת, לייק לאיטוול אני בטח לא יעשה.

    בטחינה אורגנית יש 8 פעמים יותר סידן מאשר בחלב.

    סטטיסטית, ככל שמדינה צורכת יותר חלב, כך אחוז בריחת הסידן בה יותר גבוהה.

  24. מירב

    כבר 4 חודשים לא צורכת חלב ומוצריו. ולא קרה לי שום נס רפואי. מכל הכתבות וה"מחקרים" יצאתי מבולבלת.
    מתוך צער בעלי חיים לא אחזור לצרוך חלב ומוצריו.עם בשר וביצים גמרתי מזמן.
    תגובות 12,16,24 צודקות ב100%

  25. ליה

    אני צורכת מוצרי מוחמצים,ורמות סידן שלי גבוהות מאוד.צריך לשלב את כל אבות המזון בצורה מאוזנת,תראו כתבות על אנשים שחיים מעל 100 שנה,רובם אוכלים מוצרי חלב מוחמצים ובשר לא שמן,הכל עניין של מינון וגישה בריאה לחיים

  26. אפרת

    השאלה הנשאלת תמיד היא מי מממן את המחקרים. עם כל הכבוד לגברת חמו הנכבדת בני הסתובב עם שיעול וליחה הרבה זמן , נבדק על ידי רופאים ומומחים , ואין פתרון – פשוט לחיות עם זה – עם תרופות וונטולין. הפלא ופלא ברגע שהעברתי אותו לתזונה נטולת דברי חלב לחלוטין , השעולים פשוט פסקו לאט לאט. אז כפי הנראה יש קשר.

  27. לנה

    אין ספק ששתיית חלב לא עושה טוב לגוף, לא מבחינת הליחה ולא מבחינת מערכת העיכול.. אף אחד לא אומר תשתו חלב, סה״כ מסבירים שמוצרי חלב כמו יוגורטים וגבינות לא צהובות ולא שמנות מדי הם חיוניים לגוף , בעיקר מי גבינה שהם עשירים בחלבונים שנחוצים לגוף.. וכן! מוצרי חלב מחלב עזים הם הכי מומלצים תמיד, מאז שהייתי קטנה שמעתי את זה בכל מקום.
    עצוב שמתעללים בחיות בשביל שאנחנו נזין את הגוף שלנו, אבל חבר׳ה קצת יצאתם מפרופורציות בתגובות שלכם נגד הכתבה, זה לא אשמתה של שרה שזאת המציאות הקרה שלנו כלפי חיות, היא סה״כ מסבירה מניסיונה על מוצרים שנמכרים בכל מקום, ועל השפעותיהם על הגוף!! זה הכל! לא אהבתם את הכתבה, אל תעשו לייק. לא צריך לתקוף אחד את השני!!
    Peace & love!