DVG_FlyR
Liqoga_Fly

פונקציה של תזונה

מאת: אלעז יוסף, נטורופת, תזונאי ומאמן כושר אישי
זמן קריאה: 3 דקות
מהי התזונה הפונקציונלית ובמה היא שונה משיטות תזונה אחרות? אלעז יוסף מסביר מהם 3 העקרונות של השיטה וממליץ בינתיים להכביר באוכמניות וברוקולי
DVG_In

התזונה הפונקציונאלית היא שיטה שמטרתה להשתמש במרכיבי המזון לצורך מניעת מחלות ובמקרים מסוימים גם לצורך טיפול במחלות.

התזונה הפונקציונאלית מושתת על מספר עקרונות מרכזיים:

1. צריכת מזון ספציפי למניעת מחלות. לאחר תשאול מקיף המטפל מבין טוב יותר את האדם שעומד מולו. המטפל יכול לשער באילו בעיות ומחלות עלול להיתקל המטופל עקב אורח החיים האופייני לו. מלבד התשאול הרפואי נעזר המטפל גם בקריאת בדיקות דם ופענוח צפי עתידי למחלות.

לאחר שהמטופל אובחן, המטפל (שהוא בדרך כלל נטורופת) בונה יחד עם המטופל תפריט תזונתי שמותאם לסדר יומו של האדם ולמטרותיו הבריאותיות אך יחד עם זאת משלב המטפל מזונות פונקציונאליים – מזונות שבסגולותיהם הרפואיות יכולים למנוע מהמטופל לחלות במחלות עתידיות שאובחנו.

דוגמא למזונות פונקציונאליים שידועים בסגולותיהם הרפואיות כמונעי מחלות הם: 

• אוכמניות – מכילים ריכוז גבוה של נוגדי חמצון ועל כן מסייעים לגוף להתמודד עם הרדיקלים החופשים שמהווים גורם מרכזי במחלות לב וכלי דם ובהזדקנות מוקדמת.

• שיבולת שועל וזרעי פשתן – מכילים ריכוז גבוה של סיבים תזונתיים ועל כן מומלץ לצרוך 30 גרם ביום של זרעי פשתן ושיבולת שועל על מנת למנוע עלייה ברמות הכולסטרול בדם. חשוב לזכור שיחד עם אכילת מזונות אלו יש לשתות מים לאורך כל היום על מנת למנוע בעיות עיכול כמו עצירות.

• סלמון – מכיל ריכוז גבוה של אומגה 3. אומגה 3 קשורה להורדת רמות כולסטרול ושומנים בדם, טיפול בהפרעות קשב וריכוז, מניעת דלקות וטיפול בבעיות עור.

• ברוקולי – לברוקולי יש תכולת ויטמין C גבוהה מאוד (90 מ"ג ל-100 גרם). ריכוז ויטמין C בברוקלי אף גבוה מהריכוז בפירות ההדר כמו התפוז וממזונות כמו התרד. ויטמין C חיוני לחיזוק מערכת החיסון ולמניעת נזקים של רדיקלים חופשיים. הברוקלי מכיל גם נוגד חמצון רב עוצמה בשם סולפורפן שנחשב כמנטרל רעלים וזיהומים רב עוצמה. בנוסף הברוקולי טוב לבריאות העיניים והעור בשל תכולה גבוהה של ויטמין A.

• הבצל – עשיר בוויטמין B, C, אשלגן, כרום, סידן, גופרית , מגנזיום ונוגדי חמצון (בעיקר נוגד חמצון בשם קוורצטין). הבצל ידוע כמוריד סיכוי לחלות במחלות לב (מונע הצטברות של משקעי שומן בדפנות כלי הדם), תורם לתחושת שובע (בשל תכולת הסיבים, איזון סוכר בדם (בשל מינרל הכרום ותרכובת הגופרית), חיזוק מערכת החיסון (בשל תכולת נוגדי החמצון), טיפול בזיהומי גוף וטיפול לחיזוק צפיפות העצם ובעיות סחוסים. 

העיקרון השני של התזונה הפונקציונלית הוא מניעת אכילה של מזונות שמעלים סיכוי לחלות. בגישה הפונקציונאלית מלבד התאמת המזונות שיגנו עלינו מפני מחלות שיש לנו פוטנציאל לחלות בהם נוהגים לתת גם רשימה של מזונות שיש להימנע מהם משום שאכילתם תגביר את הסיכוי שלנו לממש את הפוטנציאל הגנטי שלנו לחלות.

בנוסף יש כמובן גם איסור גורף וכללי לאכול מזונות מעובדים ומתועשים, מזונות עתירי פחמימות פשוטות וסוכרים, מאכלים המכילים ריכוז גבוה של שומן רווי ושומני טראנס וישנם גם כאלה שממליצים בנוסף להימנע ממוצרים מן החי כמו:חלב ובשר.

חולים בדלקת מפרקים או אנשים שיש במשפחתם חולים בדלקת מפרקים צריכים לצמצם צריכת  מזונות סולניים כמו עגבניות, תפו"א, בטטות, חצילים, פלפלים, פפריקה וטבסקו. במזונות ממשפחת הסולניים מצוי חומר הקרוי אלקלואיד. חומר זה נמצא בצמחים על מנת להגן עליהם בפני מזיקים. הסברה אומרת שחומר זה הינו חומר רעיל למפרקי הגוף ועל כן אנשים עם פוטנציאל לחלות בדלקת מפרקים או שכבר חלו במחלה עליהם לנסות להימנע מאכילת מזונות אלו ולבדוק את תגובת הגוף לשינוי זה.

אנשים הסובלים מחולשה במערכת החיסון ובעיות עור כמו אסטמה של העור או פסוריאזיס צריכים לבדוק האם ישנם מזונות מסוימים שהם אלרגיים אליהם ולהוריד מזונות אלו מהתפריט היומי. מזונות אלרגנים הם חלב, סויה, אגוזים, בוטנים, מוצרים המכילים גלוטן, פירות הדר, ביצים, סוכר, קפאין וצבעי מאכל וריח.

אנשים המעודים לבעיות כליות צריכים להימנע מתזונה עתירה בחלבון, בעיקר חלבון מן החי. בנוסף אוכלוסיות אלו ימנעו ממזונות המכילים אוקסלט המצוי בתה, עלי סלק, שוקולד, תרד, עגבניות, תותים וחצילים. חומר זה מעלה את הסיכוי להיווצרות אבנים בדרכי השתן.

העיקרון השלישי של התזונה הפונקציונלית הוא תגבור רכיבי תזונה חיוניים באמצעות תוספי מזון וצמחי מרפא. רכיבי המזון החיוניים בתזונה הם ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן, חומצות אמינו וגלוקוז. במקרים מסוימים יש צורך במינון גבוה של רכיבי תזונה חיוניים על מנת לגרום לשיפור במחלה מסוימת.

המינון המומלץ  על ידי משרד הבריאות (RDA) הינו המינון הבסיסי למניעת מחלות של חסר ברכיבים תזונתיים אך אינו מהווה את המינון האופטימאלי למניעת כלל המחלות ולא רק מחלות הנובעות מחסר תזונתי. המינון האופטימאלי לרכיבי מזון ידוע בשם ODA ועל מנת להגיע למינונים אפקטיביים מבחינה רפואית הן למניעה והן לטיפול יש לצרוך בנוסף לתזונה נכונה גם תוספי מזון במינון גבוה שנקבע באופן אישי על פי המטופל ועל פי הבעיה. 

בנוסף, שילוב של צמחי מרפא שידועים בסגולותיהם הרפואיות הן בעקבות הניסיון של הרפואה העממית והן בשל מחקרים קליניים מהווה נדבר נוסף וחשוב בתזונה הפונקציונאלית. צמחי מרפא כמו ערבה לבנה או כורכום ידועים ביכולתם נוגדת הדלקת, גדילן ושן ארי שמכילים נוגדי חמצון ומסייעים בנטרול רעלים או הפסיפלורה והמליסה שידועים בהשפעתם המרגיעה.

זכרו, תזונה נכונה ובריאה בשילוב של אורח חיים בריא ולפעמים גם תוספת של צמחי מרפא ותוספי מזון יכולים במקרים רבים למנוע מחלות ובמקרים מסוימים גם לסייע בטיפול במחלות או כפי שהיפוקרטס אמר: "יהיו מזונותיך תרופותיך".

לאתר הבית של אלעז יוסף, בריאות מהטבע 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. מושון

    כל פעם שמומחה מלמד אותי איך להוריד /להעלות כולסטרול , ברור לי שלפחות בשיעור אחד הוא שיחק מטקות . אם לא היינו צריכים כולסטרול לא היינו מייצרים אותו ,עובדה שאנחנו לא מייצרים שמנת למשל .ולהתרצן לקגע ,כולסטרול מיוצר בכבד לטפל בבעיות שבתבונתו הרבה אנחנו יוצרים לעמנו .הכוסטרול מכסה דלקות בכלי הדם ומאפשר להם להבריא ,אם תוציאו את כולו לא תחיו דקה מיותרת. לכן לא הכולסטרול הוא הבעיה ,למרות שהוא בהחלט מאפשר פרנסה . אילו ידענו למנוע מעצמנו או להפחית דלקות פנימיות ,הגוף היה יודע שאין צורך בכמויות הגבוהות של הכולסטרול והוא היה יורד לים לבד . כל זה למדתי מאחרים ,העניין הוא שאם מישהו מוכר לכם "כולסטרול "כסיבה לדאגה ,סזפרו לו על מחקר בארה"ב שנערך על 135000 מאושפזי התקף לב .למחצית היו ערכי דם רגילים ,ואת זה גילו במיון .מקנה ,אם לא הכולסטרול מנסה להרוג אנשים בהתקפי לב [ לפחות במחצית מהמקרים ] אין סיבה להוריד אותו להרוס את הבריאות בסטאטינים ,שהנזק שלהם לאנושות יכול להשתוות רק לתעשיית ההפלרה המרושעת ,שמחייבת יותר מחצי דף לבריאות

  2. אילנה ליבמן

    לפי מיטב ידיעתי ויטמין C נהרס בבישול ובדרך כלל הברוקלי נאכל כשהוא מבושל?