אורניש: דיאטת הלבבות
דין אורניש (Dean Ornish) היה הרופא הראשון שהראה כיצד דיאטה ותזונה יכולים לפתור – ואפילו לתקן – מחלות לב וטרשת עורקים, באמצעות שיטות טבעיות ואימוץ שינויים מופלגים באורח החיים.
הוא נולד ב-1953, ושימש כפרופסור לרפואה קלינית באוניברסיטת קליפורניה שבסאן-פרנסיסקו. בעודו סטודנט לרפואה התעניין אורניש רבות במחלות לב, ובשנת 1978 פתח במחקר על מטופלים שלקו במחלות עורקים, ובדק את התופעות והסימפטומים שליוו את מחלתם. הוא בנה עבורם דיאטה דלת שומן שדגלה בצמחונות מוחלטת, ושילב בטיפול שיטות שונות להרגעה כללית, לשליטה בכעסים ולצמצום המתח שליווה את חייהם. להפתעתו גילה שבקרב רבים מבין נשואי המחקר ניכרו שינויים חיוביים משמעותיים במצב מחלתם.
כך החל מחקר תזונתי נרחב בקרב חולי לב וכלי דם, שהתרכז בדיאטת דלת שומן ועשירה בפחמימות, שהביאה גם לירידה במשקל. בתום שנה אחת של מעקב, הציגו מטופלים עם בעיות לב שדבקו בשיטות התזונה שהוביל ד"ר אורניש ירידה ניכרת בסימפטומים שליוו את מחלתם. 82% מהם הציגו שיפור כלשהו, ואילו אצל 91% מהם ניכרה ירידה בכאבי החזה.
לעולם הרפואה נדרש זמן לא מבוטל כדי לאמץ את הגישה לפיה שינויים באורחות החיים, הכרוכים בשינוי תזונתי, בפעילות גופנית ובצמצום המתח – יכול לשפר באופן משמעותי את מצבם של החולים. על-פי אורניש, דיאטה תצליח לא על ידי הגבלת הקלוריות, אלא באמצעות השגחה על המזונות שאנו צורכים. הדיאטה הומלצה לחולי לב וכלי דם, אבל גם לכל מי שמסוגלים להתחייב לשינוי אורחות חייהם, לצורכי מניעה.
בלי בשר ודגים
מכיוון שדיאטה זו כוללת בעיקר מוצרים מן הצומח, מטופלים אילו ניזונו משפע של נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים, ללא חומרים מזיקים ללב ככולסטרול שמוצאו הבלבדי מן החי. הדיאטה כללה הליכה או פעילות אירובית בת 20-30 דקות מדי יום, או פעילות גופנית בת שעה שלוש פעמים בשבוע. מחקרים שונים שערך צוותו של אורניש הגיעו למסכנה חד-משמעית, לפיה לא בלבד שדיאטה זו עוצרת הידרדרות במחלות כלי דם ולב – בכוחה אפילו לרפא אותן. בנוסף טען ד"ר אורניש שהתפריט שהציג מונע סרטן ומחלות רבות אחרות.
אלו העקרונות הראשיים שנוסחו עבור דיאטת אורניש:
• הימנעות מכל מוצר שמכיל כולסטרול ושומן רווי, דוגמת: בשר ומוצרי חלב מלאים – וגם שומנים רוויים שמקורם מהצומח, דוגמת טחינה
• רמות השומן המותרות בדיאטה הן כ-10% מסך הקלוריות היומי
• התפריט המומלץ נחלק למזונות מותרים, מזונות שחלה הגבלה על צריכתם ומזונות אסורים.
– דוגמה למזונות שאפשר לצרוך ללא הגבלה: קטניות, ירקות ופירות
– דוגמה למזונות שיש להגביל את צריכתם: מוצרי חלב דלי שומן; אגוזים; אבוקדו; חלבון ביצה; מזון מעובד דל שומן או בעל אחוזי שומן קטנים; גלידת יוגורט
– מזונות שיש להימנע מהם כליל: בשר ודגים (ואם אין אפשרות לחדול כליל מאכילת בשר יש להמעיט בצריכתו ככל האפשר); שמן ומוצרים מכילים שמן; זיתים; סוכרים, מולסה, סירופ תירס וסירופים עשירים בפרוקטוז; אלכוהול
בעד ונגד
דיאטת אורניש מתאפיינת בהיותה צמחונית ודלת שומן באופן קיצוני, למעט אבוקדו ואגוזים שהם מקור השומן היחידי. מחקרית שיטה זו הוכחה כיעילה, והיא יכולה לחולל מהפך בריאותי אצל חולי לב וטרשת עורקים עד כדי ביטול ניתוחים ופתיחת כלי דם. יתרון בולט אחד בדיאטה זו חל על ההמלצה על מזונות עשירים בפחמימות מורכבות ובסיבים תזונתיים, שאמורים להוות את רוב נפח המזון. המזון המומלץ הוא טרי וחי, וכן עשיר מאוד בנוגדי חמצון ובסיבים – מרכיבים חשובים לשיפור תפקוד המעיים ולמניעה של מחלות שונות.
לעומת זאת, דיאטה זו נחשבת לתובענית ולקשה מאוד לביצוע. היא כרוכה בתמיכה ובשינוי אורח החיים, ובמעבר למזונות שעלולים להתפרש כמשעממים ודלים לחיך. כמו כן, אם התפריט בה לא מתוכנן כראוי, הוא עלול להוביל למחסורים בגורמי תזונה משמעותיים, דוגמת סידן, ויטמין B12 וחומצות שומן חיוניות שמאוחר יותר הוכחה יעילותן במניעה ובטיפול במחלות לב וכלי דם.
שמקס גרשוןGERSON היה הראשון שהראה שעל ידי שינוי הדיאטה הגוף מרפה עצמו מכל מחלה כולל סרטן. הדיאטה שלו צמחונית לגמרי וכוללת תוספות של ויטמינים ומינרלים החיוניים לגוף. חומר על שיטתו מצוי באופן נרחב באינטרנט. אני מציעה לצפות בסרטים FOOD MATTERS וכמו כן גם ב The GERSON MIRACLE
אוכלת כבר כמה שנים בדיוק לפי ההמלצות המצוינות כאן, פשוט כי אני מרגישה הרבה יותר טוב מאז שאני מקפידה לאכול בריא וללא מוצרים מן החי או מזונות מתועשים כלשהם (וזה גם חיסל לי מיגרנות ארוכות-שנים שליוו אותי תכופות, וכן כאבי בטן וצרבות וכדומה, כך שזה לבטח מבורך), אך שוב: מה רע בטחינה?! גם אם מדובר במזון קצת שמן, מדובר באוכל בריא לעילא, לא כבד לעיכול ומלווה היטב ירקות חיים. כיוון שגם כך מורידים כל כך הרבה מוצרים מסל הקניות ומהתפריט היומי, לא צריך להיסחף. טחינה וחומוס (טריים, לא מקופסה!) הם נפלאים ומומלצים, כל השאר נכון.