מזונות הגורמים לבעיות קשר וריכוז
בעולם המערבי אוכלים יותר מן הדרוש. היצע עצום של מזונות מעובדים, הערבים לחיך מוצגים, למרבית האירוניה, כמזונות בריאות. זאת על אף העובדה שמוסיפים להם ויטמינים ומינרליים סינטטיים.
מזונות אלו מכילים, בין היתר, קמח לבן, סוכר, שמנים מזוככים וממתיקים מלאכותיים, ומספקים יותר מדי קלוריות ריקות. מלבד תרומתם לעליה במשקל, מזונות אלו אינם מספקים את רכיבי תזונה החיוניים, היות שאלו אבדו למעשה בתהליך הכנת המזון המעובד. היות שעיכול מזונות אלו דורש ויטמינים, מינרליים ואנזימים, התוצאה הגופנית של אכילת היא מצב של תת-תזונה ומחלות.
המנגנון שגורם להפרעות קשב וריכוז
הילדים בעידן המודרני, גם הם ניזונים מאוכל מעובד. הם ממעטים במפגשים חברתיים, מבלים שעות ארוכות אל מול הטלוויזיה והמחשב, הם נתונים ללחצים בבית הספר ובבית וחיים בסביבה שזיהום האוויר בה גבוה. על כל אלה נוספת העובדה שההורים נמצאים מחוץ לבית מרבית שעות היום. אם כך אין זה מפתיע למצוא עליה דרסטית במספר הילדים המאובחנים כבעלי הפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות.
מחקרים מראים כי בעזרת תזונה נכונה, המותאמת אינדיווידואלית לכל ילד, ניתן לפתור את בעיית קשב והריכוז וההיפראקטיביות בכ-75% מהילדים המאובחנים.
המזונות המעובדים, המרכיבים את התזונה היומית, עשירים מאד בסוכר ובקמח לבן (פחמימה פשוטה) וצריכתם מעלה באופן מהיר מאד את רמות הגלוקוז (הסוכר) בדם (ראה גרף השפעת סוג הפחמימה על רמת הסוכר בדם). כתוצאה מכך, מפריש הלבלב כמויות גדולות של אינסולין כדי להוריד במהירות את רמות הגלוקוז בדם. עליה ברמות האינסולין בדם גוררת עליה במוליך העצבי סרוטונין האחראי, בין היתר, למצב הרוח. האינסולין מצליח להוריד את רמת הגלוקוז במהירות, ובדרך כלל אל מתחת לרמתו הנורמלית, מה שגורם לירידה מהירה גם ברמת הסרוטונין. תנודות ברמת הגלוקוז, האינסולין והסרוטונין גורמות לשינויים קיצוניים במצב הרוח, בעיות קשב וריכוז, התנהגות היפראקטיבית ותוקפנית, חרדות, דיכאון, הפרעות אכילה, עייפות וליקויים בכושר הלמידה. מחקרים מראים כי 75% מהילדים ההיפראקטיביים סובלים מחוסר איזון ברמות הגלוקוז בדם.
מזון מעובד וחוסר שקט
המזונות המעובדים עשירים מאד בתוספי מזון (צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומרים מתחלבים, חומרים משמרים, דשנים וחומרי הדברה). אנשים הרגישים להם יכולים לפתח בעיות קשב וריכוז והיפראקטיביות בגלל צריכתם. במזון המעובד, יש מחסור בוויטמיני B במגנזיום, בברזל ובחומצות שומן חיוניות.
מחסור של כל אלו גורם לחוסר שקט ולבעיות קשב וריכוז והיפראקטיביות. הנוירולוג המפורסם, ד"ר רוסל ל. בלילוק, טוען במאמרו Miracle cure for brain, שפורסם בשנת 2013, שאבחון והורדת מזונות שקיימת אליהן אי סבילות, עשויה לפתור את בעיות הקשב והריכוז וההיפראקטיביות.
לסיכום, לכל מי שסובל מבעיות קשב וריכוז חשוב להתאים תזונה אישית, על ידי יועץ תזונתי, וזאת בהסתמך על תוצאות הבדיקות הבאות:
- בדיקת ויטמין D
- וויטמין B12
- ספירת דם כללית
- בדיקת דם לכימיה כללית
- בדיקת צואה לפרזיטים
- תרבית צואה
- בדיקת צואה לקנדידה
- בדיקת אי סבילות למזונות (אופציונלי)
זהבה דודסון .M.Sc, יועצת תזונה והרבליסטית