8 סיבות למה לא לברוח מתפוח אדמה כמו מאש
אפוי בתנור, מטוגן בצורת מקלות פריכים (צ'יפס), מבושל במים עד שהופך לפירה נימוח, במתכונת של לביבה, במרק, בסלט, בפשטידה, מוקרם והכי כיף – מתבשל באש המדורה בקומזיץ השכונתי. תהא ההעדפה שלכם אשר תהא, אין ספק שתפוח האדמה, הוא אחד מהמזונות המנחמים הכי אהובים והכי פופולאריים בארץ, כמו בעולם כולו ואחת מהפחמימות בעלות מוניטין יחסית מעורר מחלוקת.
על אף שזהו הגידול השני בחשיבותו לאחר הדגנים, מפתיע לגלות שלמטבח האירופאי נכנס תפוח האדמה רק בתחילת המאה ה-19, שכן לפני כן היו מי שסברו שאינו ראוי למאכל אדם.
כשטיילתי בהרי האנדים בדרום אמריקה, מקור המוצא של צמח זה (האינקה היו הראשונים לתרבת את הגידול הזה), נדהמתי מהזנים הצבעוניים השונים. בעולם ידועים למעלה מ-4,000 זנים שונים של תפוח האדמה – צהוב, חום, סגול, שחור, ורוד… אבל באופן מפתיע ומשעשע, כאשר ביקשתי להזמין מנת פירה במסעדה כזו או אחרת ברחבי פרו, התברר שהיא מבוססת על תערובת של אבקת תפוחי אדמה תעשייתית מהולה במים, לך תבין…
8 סיבות טובות למה כדאי לנשנש תפוח אדמה
- דל קלוריות – תפוח אדמה בינוני מכיל כ-110 קלוריות.
- נטול שומן ונטול כולסטרול – אלא אם בחרתם לטגן אותו בשמן או להוסיף לו רוטב עתיר שומן וקלוריות.
- הוא מקור מצוין למינרל אשלגן – תפוח אדמה בינוני מספק כ-620 מ"ג אשלגן (יותר מבננה!). אשלגן נחוץ לנו לתפקוד התקין של כל תא ותא בגוף. הוא מסייע בהסדרת איזון הנוזלים והמינרלים בתא ומחוצה לו, איזון חומצה-בסיס, שמירה על לחץ דם תקין, כיווץ השרירים, העברת אותות עצביים ועוד.
- עשיר בויטמין C) 17-20 מ"ג בתפוח אדמה אחד) – אותו ויטמין מסיס במים המוכר לכולנו, מהווה את אחד מנוגדי החמצון החזקים בטבע, מסייע בין היתר במניעת נזק חמצוני לתא, תורם לייצור העצמות ורקמות החיבור (במיוחד קולגן), ספיגת ברזל, ריפוי פצעים, חיזוק מערכת החיסון, שמירה על בריאות השיניים והחניכיים, מניעת מחלות לב ועוד.
- הוא מקור לויטמינים ומינרלים נוספים – ויטמיני B (בעיקר 6B), ויטמין K, סידן, מגנזיום, זרחן ואף מעט אבץ וברזל.
- מכיל סיבים תזונתיים (2 גרם בתפוח אדמה ממוצע) המסייעים לתנועת מעיים תקינה והפחתת רמות הכולסטרול בדם – לכן מומלץ לצרוך אותו בקליפתו, כדי ליהנות מיתרונותיו.
- הוא דל נתרן.
- בעל איכות דמולצנטית (מביאים לחות לרקמות) ומקררת, מה שהופך אותו למתאים לצריכה במצבים של דלקות בדרכי העיכול.
באיורוודה נחשב תפוח האדמה למתוק באיכותו, יבש, מקרר וקל. באופן כללי, מערער את האיזון הדושי ומתאים בעיקר לטיפוסי פיטה (אש ומים) וקאפה (מים ואדמה), שכן מגביר איכויות של ואטה (אויר וחלל). לכן טיפוסי ואטה עשויים לסבול מגזים וקשיי עיכול עקב אכילתו.
יחד עם זאת, שימו לב
תפוח האדמה ששייך למשפחת הסולניים (nightshade family) המושמצת, הכוללת למעלה מ-2,500 זנים של צמחים. כן, הוא קרוב משפחה של החציל, העגבנייה, הפלפל המתוק והחריף והטבק ואין לו שום קשר משפחתי לבטטה, אבל תופתעו לגלות שהוא שומר על קשרי משפחה גם עם הג'וג'י ברי! אותו סופר פוד אהוב שאומץ בחום על ידי שוחרי הבריאות מביננו.
משפחת הסולניים מכילה ריכוז של אלקלואידים רעילים בחלקי הצמח השונים, ובמיוחד בעלים. לכן ישנם תזונאים, דיאטנים ומטפלים שימליצו להמעיט או להימנע מצריכת מזונות אלו, במיוחד בקרב חולים הסובלים מארטריטיס (כיוון שעשויים לעודד מצבי דלקת במפרקים) ואי סדרים במערכת העצבים (כיוון שעשויים לפגוע בתפקוד נוירוטרנסמיטרים מסוימים).
גם ההרכב העמילני שבו ורמת האינדקס הגליקמי הגבוהה שלו, הופכים את תפוח האדמה לפרטנר בעייתי בצלחת של אנשים הסובלים מרמות סוכר גבוהות ובכללם סוכרתיים. לשם השוואה, למנה של תפוח אדמה (כוס לצורך העניין) ישנו אפקט הדומה לזו של פחית קוקה קולה – בכל האמור להשפעה על רמות הסוכר. שכן תפוח האדמה משתייך לאותו זן של פחמימות שהגוף מעכל במהירות, הגורם לרמות הסוכר והאינסולין בדם לזנק ואז לצנוח תוך זמן קצר. מה שמתבטא בדיעבד בתחושת רעב מתמדת ואכילה עודפת, כתוצאה מכך וכן… זה בהחלט יכול להסביר את הנטייה לעלייה במשקל.
אבל יש עדיין מספיק סיבות טובות לכלול את תפוח האדמה בתפריט שלכם מפעם לפעם.
טיפים לתפוח אדמה, ללא תופעות הלוואי וללא רגשות אשם
- העדיפו תפוח אדמה טריים, חלקים ומוצקים, שאינם נבוטים (ללא חלקים ירוקים וללא "עיניים"). במקום זאת, תוכלו להשתמש בהם לקומפוסט.
- אחסנו את תפוח האדמה בשקית נייר, במקום חשוך, יבש, קר (טמפרטורה אופטימלית 7-10 מעלות צלזיוס, אם כי לא מעשית באקלים שלנו). יש להימנע מאחסון במקרר, חשיפה לאור השמש או סמוך לבצל.
- תבלו את תפוח האדמה על תבשיליו השונים, בתבלינים כגון: זרעי כמון, פלפל שחור, זרעי שומר, כוזברה, כורכום, זרעי חרדל.
- הוסיפו לתפוח האדמה מעט שמן בכבישה קרה.
- העדיפו אפייה, בישול ואידוי על פני טיגון – שימו לב שאריזות תפוחי האדמה המוכנות לחימום בתנור מכילות גם שמנים נחותים ותעשייתיים.
- מומלץ להימנע משילוב של תפוח אדמה עם מוצרי חלב.
- בחרו בתפוח האדמה, בהתאם לאופי הבישול וההכנה – בארץ ישנם מספר זנים של תפוחי אדמה, שהפופולאריים שבהם הם: דזירה – בעל הגוון האדום, המתאים במיוחד לטיגון. ווינסטון – מתאים לבישול, אפייה, מרקים ומילוי. דרגה – מתאים לאפייה, מרקים ומאכלי קדירה. אלמרה – מתאים לאפייה, הכנת פירה ומילוי של מאפים ומונדיאל – מתאים לבישול בקליפה, אפייה ומרקים.
חג שמח ושתמיד תבער בכם האש והתשוקה לחיים בריאים.