Liat_Fly
Liat_Fly

הסדנה שתעשה לכם חשק להיכנס למטבח ולחגוג

מאת: בטי נעים
זמן קריאה: 4 דקות
חוששים מבישול טבעוני? חושבים שזה יקר מדי? היצירתיות התייבשה לכם? כל התשובות נכונות? סידרנו לכם דחיפה קטנה שתעזור לכם להיכנס למטבח ולחגוג! קבלו אותה, בתוספת 4 מתכונים משובחים

חגיגה של בריאות וצבעים (123RF)

Liat_IN

ביום חמישי בערב הגעתי לרמת גן לסקר סדנת בישול אוכל טבעוני אצל אורנה, מזג האוויר תאם את סוף החורף והיה לי כיף לדעת שלמרות הקור הזה שבחוץ אני הולכת להתחמם עם אוכל חם, מזין ובריא. ואכן כך היה. הגעתי לביתה של אורנה – הכול היה ערוך ומאורגן ומסודר לקראת הסדנה הצצתי בתפריט המתכונים כדי לנסות להבין מה הולכים להכין ולבשל בסדנה, וחיוך גדול עלה על שפתיי: איזה כיף, כמה אוכל, איזה מגוון עשיר של מתכונים, חיכינו לכולם שיגיעו, אורנה כיבדה אותנו בצ'אי מסאלה מחמם והתחלנו.

חשוב לי להעביר לכם את הפשטות שבטבעונות: כל אחד מאתנו יכול לבחור בכל רגע נתון לאכול אוכל בריא, מזין, מלא ויטמינים ומינרלים ולא צריך לעבוד קשה כדי ליהנות מכל העולם הזה. וזאת בהחלט הבשורה של אורנה (ושלי) שלקחה לעצמה את התפקיד לאפשר לכל אחד לחוות את העולם הטבעוני – לטעום אותו, להכיר אותו וכמובן ללמד איך לחיות בשמחה עם עולם הטבעונות.

מה שמדהים בעולם הטבעוני, נוסף על כל מה שכבר נאמר, זה המרכיבים: מי שלא מכיר את עולם התזונה הטבעונית חושב שמאוד מסובך להיות טבעוני, צריך לקנות מצרכים מיוחדים ויקרים, להשקיע בקניית ציוד מטבח חדש – בקיצור מסובך. זו הסיבה שרבים נרתעים מהמעבר לאוכל בריא וטבעוני.

אבל אחד הדברים שלמדתי ככל שהתקרבתי לעולם הטבעוני הוא הפשטות. המצרכים פשוטים מאוד ונמצאים בכל בית והעלות של קניית המצרכים נמוכה. תאמינו או לא אבל היום אני צורכת פחות בסופר וסל הקניות שלי הוזל באופן משמעותי.

אם כך מה יותר טוב מזה לאכול בריא ומזין וגם לחסוך בעלויות? עם הזמן הבשלנים הטבעוניים גם הופכים יצירתיים מאוד במטבח ומוצאים מאכלים נפלאים מאותם חומרי גלם. את זה למדתי בעיקר בכל הסדנאות המדהימות שהגעתי אליהם – בכל סדנה למדתי יצירתיות מהי והיום אני בהחלט מצפה ליצירתיות של אורנה! לפי התפריט הולך להיות לנו טעים ומזין.

לפני שאתחיל לספר לכם על הערב המדהים שעברתי, אני רוצה להכיר לכם קצת את אורנה – אותה אישה מדהימה שאחראית לכל הטוב הזה. אורנה זבידה, מייסדת 'הפשטות שבטבעונות', בשלנית, אוהבת אוכל ואנשים – מומחית בבישול טבעוני ביתי, טעים, פשוט וקל.

בסדנאות אורנה מלמדת איך להכין אוכל ביתי אמתי, כזה שיהיה סופר טעים, בריא וקל להכנה ומורכב מחומרים זמינים. בקיצור – אוכל טבעוני שכל אחד יכול להכין. אורנה גדלה על ברכי הבישול הביתי הפרסי ומביאה לסדנאות שלה ניסיון של 25 שנות בישול והנחיית קבוצות, שמקרבת בין כל משתתפי הסדנה ופשוט עושה שמח. היא מלמדת בצורה פשוטה שעושה חשק להסתער על המטבח הביתי ברגע שחוזרים מהסדנה!

הסדנאות של אורנה מבוססות על כמה עקרונות:

• לבשל טבעוני בהנאה ובכיף.
• הכנת אוכל טוב וטעים מקרבת בין אנשים, גם זרים וגם בני משפחה.
• אוכל טבעוני זה ממש לא חסה. הוא צבעוני, עשיר, מנחם, לא פלצני ולא חסר בו דבר.
• לבשל בקלילות, בהנאה, בתשוקה.
• כל אחד יכול!

אז זהו בואו ניגש למתכון הראשון שאורנה הכינה לנו – שקשוקה טבעונית, אדומה, ריחנית ובעיקר טעימה מאוד. טבלנו בשקשוקה לחם מעולה שאורנה הכינה מבעוד מעוד, ועל השאר רק הפה שלנו יוכל להעיד. כל מה שאפשר לומר זה שלא נשאר כלום במחבת. אז אם בא לכם גם להכין ולפנק את הגוף שלכם להלן המתכון הראשון.

סדנת בישול טבעוני

שקשוקה טבעונית

שקשוקה של ירקות שרופים עם טופו

המרכיבים

• 4 פלפלים בצבעים שונים
• 4-5 עגבניות בשלות
• 1 פלפל ירוק חריף/צ'ילי יבש גרוס (אופציונלי)
• קוביה של טופו – כ-330 גרם – חתוכה לקוביות קטנות
• 3 שיני שום פרוסות דק
• מעט פפריקה, פלפל שחור, מלח אטלנטי
• מעט טחינה גולמית
• עלי פטרוזיליה לקישוט

אופן ההכנה

1. שורפים את כל הירקות על להבה גדולה בגז, עד שמשחירים יפה מכל הכיוונים.
2. מעבירים לסיר עם מכסה (כדי "שיזיעו" ואז הקליפה תוסר בקלות). מחכים שיתקרר ואז
3. מקלפים. אפשרות נוספת: לאפות בתנור, בחום מכסימלי, עד שמשחיר ואז להעביר לסיר עם מכסה,
4. לקרר ולקלף.
5. להעביר לבלנדר או מעבד מזון ולטחון.
6. במחבת גדולה שמים מעט שמן זית ומטגנים קלות את השום יחד עם הפפריקה והפלפל
7. השחור. מוסיפים את הירקות הטחונים. נותנים לתערובת לבעבע קלות. מתבלים במלח.
8. מוסיפים את קוביות הטופו ומבשלים עד שהתערובת מסמיכה (רבע שעה – עשרים דקות).
9. שופכים מעל השקשוקה מעט טחינה גולמית ומקשטים בעלי פטרוזיליה.

עוד לא התאוששנו מהשקשוקה ואורנה כבר עובדת במרץ על הכנת לביבות קייל ובטטה. מדובר בשילוב שעוד לא טעמתי באף סדנה, ותאמינו לי שטעמתי הרבה… אז לפני שאכתוב לכם את המתכון אני חייבת לציין שהלביבות האלה מפתיעות בטעמן: המתיקות של הבטטה והחריפות העדינה של כל התבלינים יוצרים טעם שלא מאפשר לכם להפסיק לאכול. שלא תגידו שלא הזהרתי אתכם! אני לא יכולתי להפסיק לאכול את הלביבות הטעימות האלה.

מתכון עם קייל

(צילום: בטי נעים)

לביבות קייל ובטטה

המרכיבים

• חבילת קייל חלוטה וקצוצה: לחלוט ולסחוט היטב. לקצוץ ושוב לסחוט היטב – שלא יישארו נוזלים בקייל. עדיף להשתמש בסוג של הקייל שדומה יותר לחסה כהה – ירוק ובעל עלים רחבים – (ולא במסולסלת). הוא יותר בשרני ויש בו פחות גבעול קשה.
• 5 בטטות קטנות (או 2 גדולות) אפויות בקליפתן, בתנור בחום בינוני כשעה. לצנן, לקלף ולמעוך לפירה
• 4 בצלים ירוקים קצוצים ומטוגנים קלות בשמן זית
• 2 שיני שום מעוכות
• 6 כפות גדושות שקדים טחונים (כ-100 גרם לערך)
• מעט מלח (הקייל מלוח!), פלפל שחור, קארי, כורכום

אופן ההכנה

1. להבריש בשמן נייר אפייה.
2. ללבב לביבות.
3. להניח את הלביבות על נייר האפייה, להבריש את הלביבות מעל בשמן.
4. לאפות בחום בינוני כ-20 דקות, להפוך את הלביבות ולאפות עוד 10 דקות עד שהצד השני משחים יפה.

סדנת בישול טבעונית

(צילום: בטי נעים)

קארפצ'יו קולרבי, צנוניות וראשד

המרכיבים

• 2 קולרבי
• 5 צנוניות קטנות
• חופן עלי ראשד
לרוטב
• מיץ מלימון אחד
• כפית גדושה חרדל דיז'ון
• 3 כפות שמן זית
• מעט מלח אטלנטי

אופן ההכנה

1. בדיסק פריסה דק או מנדולינה לפרוס את הקולרבי.
2. לסדר בצורה חופפת על צלחת.
3. לפרוס גם את הצנוניות ולפזר על הקולרבי.
4. לפזר את עלי הראשד.
5. אפשר להוסיף מעל עלי הראשד עוד מעט גרגירי מלח אטלנטי/הימליה.
6. לערבב את חומרי הרוטב ולפזר על הצלחת.

אז זהו הגעתי למתכון האחרון בסדנה: סלט עדשים שחורות מזין. הסלט מתאים מאוד לימים קרירים והוא מחזק כליות. מומלץ מאוד להוסיף לתזונה היומית שלנו את העדשים השחורות. הסלט פיקנטי-מתקתק: השילוב של הסלק, העדשים, החמוציות החרדל והסילאן פשוט מדהים ויוצר ביחד מרקם וטעם ייחודי. אז זהו מה שנשאר זה להכין, לטעום וליהנות מכל ביס.

סלט עדשים שחורות ברוטב חרדל-סילאן

המרכיבים

• 1.5 כוסות עדשים שחורות (יוצא כ-3 כוסות לאחר בישול): לבשל כ-20 דקות, לא יותר מדי. להשאיר אותן טיפה קרנצ'יות
• 1 כוס פטרוזיליה קצוצה, או נענע, או בזיליקום
• 1 כוס בצל ירוק קצוץ – החלק הלבן והירוק
• קולרבי חתוך לקוביות קטנות
• 1 סלק מבושל חתוך לקוביות קטנות
• 1 פלפל אדום שרוף על הגז, קלוף וקצוץ
• חצי כוס אוכמניות או חמוציות מיובשות

לרוטב

• שליש כוס שמן זית
• מיץ מלימון אחד
• כף מחוקה חרדל דיז'ון (ללא גרגירים)
• כף מחוקה סילאן
• חצי כפית חומץ בלסמי (אופציונלי)
• מלח

אופן ההכנה

1. לערבב את מרכיבי הסלט
2. לערבב את מרכיבי הרוטב
3. לערבב את הסלט עם הרוטב, וזהו!

מבחר הסדנאות של אורנה

• סדנת הדגל – "החגיגה של אורנה" (סדנת כל טוב!)
• סדנת נזידים ומרקים
• סדנת לביבות וממרחים
• סדנאות לחגים
• סדנת אוכל לילדים
• סדנת מתוקים
• סדנת אוכל פרסי (מבית אימא)
• סדנאות משולבות עם דיאטניות קליניות

הטלפון של אורנה: 054-4674310

בטי נעים, מטפלת מוסמכת בתזונה טבעית

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו