LiveWell_Fly
Bari15_Fly

תזונה מתחשבת?

מאת: תמי צרי, עץבעיר
זמן קריאה: 4 דקות
במי אתם מתבוננים יותר? בגוף שלכם או בטלוויזיה? וכשאתם קונים אוכל - את מי אתם מזינים? בהרצאה הצבעונית שלה באוכלים בריא 3 תמי צרי תלמד אותנו איך לאכול בריא, להיות מאושרים ולהציל את העולם!
Jeliat_In

תזונה מתחשבת, אבל במי?

CHOICE, המילה הזו, "בחירה", היא מילה חזקה. כך נוצרו החיים, כך נוצר השפע בטבע, וכך אנו יוצרים את חיינו. כל יום.

האומנם? האם אנחנו בוחרים כמו שנדמה לנו? הטריק עם בחירה הוא למצוא את הנקודה שבה אנו עצמאיים לעשות את הבחירות שנכונות לנו. בתרבות “השפע” זהו טריק לא פשוט בכלל! התרבות שלנו נותנת לנו אינספור אפשרויות בחירה מתוך טווח מאוד מצומצם, ובדרך מבלבלת אותנו וגורמת לנו לשכוח מה באמת אנחנו רוצים.

קחו למשל נייר טואלט. אנחנו נכנסים לסופר וכל מה שאנחנו רוצים זה נייר לנגב איתו. אנו עומדים מול המדף משתאים, יש כל כך הרבה סוגים!! איך בוחרים? האם תהיתם פעם למה בכלל אתם עומדים שם, בסופר? למה אתם סובלים את אורות הניאון ואת הכפור
הממית מכיוון מחלקת החלב והבשר? אולי אפשר לבחור בכלל לא להיות שם? בכלל לא לקנות נייר טואלט?

את השאלה הזו אשאיר פתוחה לדמיונכם, ובינתיים נעבור לנושא שלנו: תזונה. ואני בוחרת: תזונה מתחשבת.

הנה דוגמה ממחלקת ה”מזון”: “קורנפלקס", או “דגני בוקר". מתי לאחרונה ניסיתם לבחור את "דגן הבוקר" שלכם? האם קראתם מה כתוב ברשימת במרכיבים? סביר להניח שלא, כי יש כל כך הרבה סוגים, ורשימות המרכיבים הולכות ואורכות משנה לשנה. למי יש זמן?
תנו לי לחסוך לכם זמן. המון זמן!

בכולם יש סוכר, בכולם יש תירס, כולם ארוזים בפלסטיק וגם קרטון וכולם עולים המון כסף. ממתי תירס על הבוקר זה טוב הכרחי? ממתי סוכר מעובד מזין? למה יש כל כך הרבה סוגים של דבר אחד שמיותר? רמז: זה לא קשור לבריאות שלנו, למרות שזה מה שכתוב על האריזה מלפנים.

והטריק? כמו במקרה של נייר הטואלט, לא לקנות! הנה, חסכתם זמן קריאת רשימות משמימות (שלא לומר מפחידות), חסכתם זמן עמידה בסופר, וחסכתם כסף.

שווה, לא? טוב, אז מה כן?

אומרים לנו שבבוקר כדאי לאכול כמו מלכים. אני מסכימה – אם קמנו בחמש בבוקר ועבדנו כמה שעות בשדה, או עשינו אימון יוגה אינטנסיבי, אין ספק שבעשר אנחנו מוכנים לארוחת בוקר מלכותית! אה! אתם לא עובדי שדה וגם לא יוגים? אתם קמים רק בתשע בבוקר? אז תבדקו מה המקור של האמרה ההיא – באיזו תרבות ובאיזו תקופה היא נאמרה. לענייננו ולתקופתנו, עד שהלו"ז שלכם יתאים את עצמו אל השמש, כדאי לדחות את ארוחת המלכים ל-12:00 , ובבוקר שלכם, כאן בעיר, לפני שאתם הולכים לעבוד עוד כמה שעות מול מסך המחשב, אני ממליצה על משהו מתוק וקליל. עכשיו כשהחום הגדול בפתח – מה יותר נפלא מאבטיח? אנחנו חיים בארץ מופלאה שמניבה פירות כל השנה. בכל זמן יש פרי אהוב ובשל לארוחת בוקר.

מה עם הקפה שלי, תשאלו

הקפה "שלכם"? הדבר היחידי שהוא שלנו זה הגוף שאיתו באנו לעולם, וקפה איננו ברשימת הדלקים ההכרחיים לתפעולו. זה חביב מדי פעם כפינוק, אבל כל בוקר?? אני שואלת, מי עשה כאן את הבחירה? אתם או התרבות שלנו? במי אתם מתבוננים יותר? בגוף שלכם או בטלוויזיה?

התזונה שלנו מתחשבת במי?

כשאנחנו קונים אוכל, את מי אנו מזינים? את גופנו? את נפשנו? אולי את החיידקים? אולי את התאגידים (אלה שבונים את הסופרמרקטים ואז ממלאים אותם בדברים דמויי מזון שארוזים בחומרים מיותרים)?

האם אנחנו מתחשבים בצרכים האמתיים שלנו? האם אנחנו זוכרים מה הם? תנו לי להזכיר לכם מה שאתם יודעים טוב מאוד: כולנו זקוקים לאוויר נקי ולנשום אותו עמוק, מים טובים ולקבל מהם הרבה, מזון טוב ולאכול בדיוק כמה שהגוף צריך, בטעמים שהלב אוהב. ואם כבר אמרנו אהבה – זה מרכיב מרכזי בתזונה שלנו! חשוב לאהוב – את עצמנו, את קרובינו ובטח שאת האוכל שלנו.

אבל איך אפשר לאהוב, אם לא מכירים?

מציירים לנו דברים יפים ומעוררי אהבה בפרסומות ועל קופסאות, מעוררים את הרגשות שלנו ואת התיאבון שלנו לחינם (אבל לא בחינם!). מה באמת יש שם בקופסא? זה נראה כמו אוכל, אבל האם באמת זה אוכל?

מאיפה מגיעים כל הדברים הללו, ולאן באמת הם הולכים? איך נדע אם לא מספרים לנו?
מה אם אומר לכם שיש המון אוכל, כל כך קרוב אליכם שאתם יכולים להכיר אותו, שגם מוגש באהבה, גם שווה את האהבה שלכם, ולפעמים הוא אפילו בחינם?

בדרך לתזונה מתחשבת אנחנו לומדים את התשובות, ומתחילים לאט לאט לבחור במזונות שמגיעים ממקומות טובים, שהולכים למקומות טובים ושעושים אותנו בריאים ושמחים בדרך.
איפה ההתחשבות בסביבה תשאלו?

היא כלולה במשוואה. ה"מקומות הטובים" הללו, הם הם הסביבה. אם רק נדע מאיפה המזון שלנו מגיע ולאן הוא הולך, נכיר את מי שמגדל את המזון שלנו, נדע שהם אוהבים את האדמה שלהם ומתנהגים אליה בכבוד, נדע שהמזון שלנו גדל עם חיוך, אז נקבל מה שאני קוראת "מזון עם פנים". אם נגדיל לעשות, נשתמש בו בתבונה ובאהבה, ואת השאריות נחזיר לאדמה – או אז נלך לישון בסופו של כל יום עם חיוך על הפנים ועם בטן שקטה, תרתי משמע.

כמה טיפים וקישורים לסיום:

"להתנהג עם המזון בתבונה ובאהבה" – זה להכין לעצמנו מזון פשוט וטוב. להנאתכם, שלושה מתכונים בשלוף, הנה מתכון לסלט בחינם, לגלידה מקומית, ולקרפים – קרפים שעשויים רק ממרכיב אחד, שגדל כאן בארץ, מאוד טעים ומאוד משמח!

"להכיר את מי שמגדל לנו את המזון" – זה לא כל כך קשה כמו שזה נשמע. אני קונה את הירקות האורגניים שלי מרעי מגן השדה, והרבה מהפירות מגיעים אלי מצביקה מבית חנן, חברים שלי קונים ממשק חביביאן, או ערן מנטעים , ויש עוד ועוד מגדלים אקולוגיים שאפשר ליצור איתם קשר, לקנות מהם ולתמוך בהם – הם אלה שעושים את המהפכה בזמן שאנחנו אוכלים אותה : )

לכל מה שאינו ירק או פרי (מחלקת ה"יבשים"), אפשר להתארגן בקואופרטיב צרכנים. יש גם ארגונים ויוזמות שיוצרים את האפשרות שלנו להגיע ביתר קלות למזון מקומי ומתחשב. יוזמת מזון טוב ואנשי תפריט מקומי מחברים בין מגדלים לקונים

ויש את אורי מאיר צ'יזיק שפצח במסע אישי לאוכל מקומי. בדרכו הוא גם יתארח בארוחת הצהריים של עץבעיר, שלכבודו תהיה מקומית לגמרי!

כבר ברור לכם שלא מדובר בשני מתכונים או רשימת קניות חדשה. מדובר על שינוי בתפישה ובזה אנחנו בעץבעיר מתמחים. איך אנחנו עושים את זה? מוצאים את התשובות שלנו – מיישמים אותן, ואז מפיצים הלאה.

לא תשובות סגורות, אלא בעיקר את ההצעה לשאול, את הרעיון של לבחור באמת. ואנחנו מחכים לפגוש עוד אנשים שרוצים לעשות תיקון.

יש הרבה דרכים להתחבר ולהתחיל את הדרך שלכם לתזונה מתחשבת. בואו לשמוע עוד בהרצאה שלי באוכלים בריא 3, בואו לסדנאות במיטפח ולסלון הפתוח שלנו כל יום שישי.

ההרצאה של תמי צרי באוכלים בריא 3 בנושא תזונה מתחשבת תתקיים ביום שישי, 27.6, בשעה 13:30 עד 15:00.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו