מניעת הזדקנות מתחילה בצלחת
לא רבים יודעים על חשיבות העור ומתייחסים אליו כאיבר אסתטי בלבד, אך יש לו חשיבות גדולה. בריאותו ותפקודו התקין של איבר זה קשורים קשר הדוק למזון שאנו אוכלים.
העור
הוא שכבה דקה מאוד, החלק העיקרי בה לא עבה יותר מדף נייר, אך, הוא ממלא תפקיד חשוב במערכת החיסון שלנו. כרקמה מצפה (אפיטל) הוא שונה מרקמות אחרות בגופינו. העור בנוי כאפיטל רב שכבתי, שכבות מרובות אלה מדמות שריון בעל תפקידים רבים:
• הגנה מפולשים ומזהמים
• הגנה מקרינת השמש
• בידוד ובלימת זעזועים
• על פי הרפואה הטבעית העור הוא חלק ממערכת הנשימה, מעין ריאה שלישית, שבה כל נקבובית שקולה לנחיר. דרך הנקבוביות העור סופג ופולט את רעלי הגוף כמשתתף פעיל בערכת פינוי הרעלים.
רבים רואים בעור רק את הפן האסתטי, "הבל היופי", אך בפועל שמירה על העור היא חלק חשוב בבריאות שלנו. חשוב לזכור, שמראהו, תפקודו ואיכותו של העור מתחילים בשכבות העמוקות הבונות אותו העור. איכות זו נקבע על פי המזון והמרכיבים המועברים עליו דרך העורקים והורידים.
חלבון – עמוד יסוד לעור בריא
מרכיבים תזונתיים, המיקרו–נוטריאנטים והמקרו–נוטריאנטים, שהם אבני הבנייה לגוף חזק ובריא מגיעים בעיקר מהמזון והחשובים לעור זוהר, חלק וללא מקמטים. אחד מאבני הבניין האלו הוא החלבון.
כשמתבוננים במראה מה רואים – האם אנו רואים עור רך וזוהר? המרכיב העיקרי ממנו העור בנוי הוא חומר חלבוני בשם קרטין. יציבות העור נמדדת בחוזק חומר חלבוני נוסף בשם קולגן. עור גמיש גם הוא סימן לאלסטין יציב, שהוא סיב חלבוני נוסף, הדומה לסיבי הקולגן אך גמיש יותר. למעשה כל תא זקוק לחלבון. רוב חלקי גופנו, שרירים, שערות וציפורניים, מורכבים ממנו.
סיבי חלבון מרובים אלה בנויים כחבלים מרושתים, שאיכותם קובעת את יציבותו של העור ואת יכולתו לחדש את עצמו ולאחות צלקות.
זו אחת הסיבות מדוע יש צורך לספק לגוף מנה טובה של חלבון, בהקפדה על חלבון מלא, אותו ניתן לקבל מן החי ובחלקו גם מהצומח.
חשוב לכלול מנה אחת טובה של חלבון מלא בכל ארוחה, כיוון שבין החומצות האמינו המרכיבות את הקולגן מצויות חומצות כמו גליצין, פרולין, ליזין והידוקסיפרולין, שהן חומצות אמינו שאינן שכיחות בין חלבוני הגוף והוא נדרש להן מבחוץ.
חלבון מלא כולל חומצות אמינו מגוונות ושמונה חומצות אמינו חיוניות שאותן חובה לקבל מהמזון. חלבון כמו: בשר, עוף, דגים, ביצים, גבינות – ובעיקרון כל דבר שמוצאו מן החי. כ-100 גרם עוף מעניק לנו כ-27 גרם חלבון מלא וכ-100 גרם דג טונה כ-29 גרם חלבון.
אגוזים וקטניות לא כוללים את כל חומצות האמינו החיוניות ונחשב לחלבון לא מלא, כ-100 גרם של תערובת אגוזים מעניקה לנו כ-17 גרם חלבון. שילובים שונים בין דגנים לקטניות מאפשר להגיע קרוב לחלבון מהחי. דוגמה לשילוב כזה: אורז עם עדשים, מרק חומוס עם קוסקוס מלא וסלט קינואה עם שעועית. גם אצת הספירולינה מעניקה לנו חלבון איכותי קרוב לזה שמהחי ומשמש כתוסף יעיל לצמחונים ולטבעונים.
מהו המינון האופטימלי לחלבון?
ישנם גישות שונות לכמות החלבון, מחסור בחלבון יכול להתבטא בעיניים תפוחות, ציפורניים שלא גדלות ומתפצלות. מבין הגישות מקובל המינון של גרם חלבון לכל קילוגרם גוף.
ככול שאנו מתבגרים הקולגן בגוף הופך שביר וחלש יותר והעור הופך דק יותר. לכן אנו חשופים להיווצרות קמטים. חלבון באיכות גבוהה שמכיל חומצות אמינו מגוונות, ושכולל חומצות אמינו חיוניות, יחזק את העור וימנע הזדקנות מוקדמת שלו.
במאמר הבא נעמוד על חשיבות נוגדי החמצון למניעת הזדקנות העור, ונלמד כיצד ניתן להכין לבד קרם עשיר בנוגדי חמצון להגנה יעילה על העור.
ד"ר דורית יוסף, נטורופתית המתמחה בקוסמטיקה טבעית ובטיפול בעור בדרך הטבע