SmartKish_Fly
LiveWell_Fly

המלכה בטטה מנצחת את כולם

מאת: טליה לוין, יועצת בריאות הוליסטית
זמן קריאה: 3 דקות
מכירים את: "אכול כמו מלך בבוקר, נסיך בצהריים ואביון בערב". מה דעתכם על: "אכול ירוק באביב, צבעוני בקיץ וכתום בחורף"? טליה לוין בשבחן של הבטטות

בטטה בריאות צילום: 123RF

Bari15_In

תעודת זהות בטטה:

צבע: כתום
חברי הקבוצה: גזר, דלעת, בטטה
טעם: מתוק
אנרגיה: מקרקעת

בשבילי כתום וחורף הולכים יד ביד: מרק עשיר של ירקות כתומים, ירקות שורש כתומים אפויים בתנור ובטטות מאודות (הנשנוש החורפי שלי. מתכון בהמשך).

רובנו גדלנו על האמונה שבטטות מפוצצות בסוכר ומשמינות. כמה כיף לגלות שההפך הוא הנכון.

אני מאמינה שככל שאנחנו ומוסיפים לתזונה מזונות טבעיים, מתוקים, עשירים בערכים תזונתיים ובצבעים (שכן לכל פיגמנט צבע יש ערכים תזונתיים אחרים) ומתרחקים מהמזון המעובד המפוצץ שמנים צמחיים רעילים, חומרים משמרים, סוכר לבן וכו' וכו' אנחנו הולכים ומתאזנים גופנית ונפשית.

ירקות כתומים הן תוספת נפלאה, בריאה ומתוקה העוזרת לדחוק החוצה את כל המזונות המעובדים, בעיקר בעונה זו של השנה.

בטטה – הצבע הכתום

מומלץ בכל יום לאכול מכל צבעי הקשת. השבוע נדבר כתום.

ירקות כתומים מעניקים אינספור מתנות כגון: בטא קרוטן, ליקופן, אשלגן, ויטמין C וערכים תזונתיים נוספים המסייעים בהפחתת תופעות הזדקנות, נלחמים ברדיקלים חופשיים, יוצרים גוף בסיסי, מנמיכים סיכויים לחלות במחלות שונות (כגון סרטן הפרוסטטה), מנמיכים רמות כולסטרול ולחץ דם, מעודדים יצירת קולגן, תומכים בבריאות המפרקים, עוזרים בבניית עצמות חזקות ועוד.

בטא קרוטן

הגוף יכול להמיר בטא קרוטן לוויטמין A. מחקרים מציעים שאנשים שאוכלים בכל יום לפחות 4 מנות של פירות וירקות עשירים בבטא קרוטן, הם בעלי סיכוי נמוך יותר לפתח מחלות לב, או סרטן.

הטעם המתוק

התשוקה למתוק יכולה להיות מופחתת משמעותית על ידי הוספת ירקות שורש כתומים ומתוקים לתזונה היומית.

ירקות כתומים ובטטות בפרט מעלות את רמות הסוכר בדם בצורה עדינה, לעומת הזעזוע שיוצרים הפחמימות הפשוטות והמעובדות, כך שאין נפילת אנרגיה לאחר אכילתן.

אנרגיה מקרקעת

השורש של כל צמח הוא העוגן והבסיס, החלק החיוני שתומך ומזין את הצמח. ירקות שורש כתומים מעניקים לנו את האיכויות האלה כשאנחנו אוכלים אותם וגורמים לנו להרגיש פיזית ומנטאלית מושרשים ומקורקעים.

הם מגבירים את היציבות שלנו, הסיבולת והאנרגיה. שורשים מגבירים גם את הספיגה וההטמעה במערכת העיכול.

חברי הקבוצה הכתומה:

אדון גזר:

עשוי לתמוך במקרים של: אנגינה, אנמיה, עייפות מנטאלית, קטראקט, עצירות
תומך באיברים הבאים: עורקים, עיניים, ריאות,  בריאות העור
ערכים תזונתיים עיקריים: אלפא קרוטן, בטא קרוטן, ויטמין 6B, ויטמין A , סיבים, ביוטן

הערות: אידוי או בישול קל מקל על הספיגה של הבטא קרוטן שבגזרים, מתפקד כמסייע לעיכול, משלשל טבעי, מוריד נפיחויות וגידולים ובריא לעיניים.

גברת דלעת

עשויה לתמוך במקרים של: התקף לב, קטראקט, אסטמה, סרטן
תומכת באיברים הבאים: קיבה, טחול, גרון, מערכת הנשימה
ערכים תזונתיים עיקריים: אלפא קרוטן, בטא קרוטן, קרוטנים, ויטמין A, אבץ

הערות: דלעת מסייעת באיזון רמות הסוכר בדם, קוטלת חיידקים במעי ובקטריות מזיקות אחרות, מעודדת את בריאות העור.

הדלעת מטיבה עם עור הפנים. צילום: נמרוד גנישר

הדלעת מטיבה עם עור הפנים. צילום: נמרוד גנישר

המלכה בטטה

עשויה לתמוך במקרים של: דיזנטריה, שלשול, אסטמה, טחורים, סכרת, דלקת פרקים, שיעול, כאבי שרירים
תומכת באיברים הבאים: טחול, קיבה, כליות, ריאות, גידים, מערכת אנדוקרינית, לבלב ואיברי הרבייה.

ערכים תזונתיים עיקריים: ויטמין E, ויטמין B6, ויטמין B1, ויטמין A , בטא קרוטן, ויטמין C.

הערות: בטטות הן מזון-על לנשים, עוזרות בשיפור סימפטומים של גיל המעבר, מניעת הפלות, עשויות להגביר את כמות החלב בנשים מניקות ולהמעיט כאבי מחזור.

נסו להכניס לתזונה היומית ירקות שורש כתומים לקרקוע, לאנרגיה, להתגברות על תשוקה למתוקים המעובדים ולבריאות. אם אין לכם בטטות בבית, לכו וקנו כמה והכינו את המתכון הבא:

מתכון השבוע: בטטות, הנשנוש החורפי האהוב עלי

למרבה המזל ההמלצה לאכול ירקות כתומים מתוקים אינה מוגבלת רק לעונה החורף, אך הבטטות ממש מעולות בעונה זו של השנה.

נשנוש הבטטות של טליה

רכיבים ל-2 מנות:

2 בטטות
רוטב: טחינה ביתית, או שמן זית עם סויה, קינמון

הכנה:

– פרסו את הבטטות לפרוסות עבות (עובי 2-3 ס"מ)
– אדו במסננת אידוי כ-5-7 דקות או עד שהן מתרככות, שימו לב לא לבשלן יתר על המידה
– העבירו לצלחת ומרחו על כל פרוסה טחינה ביתית או הזליפו שמן זית וסויה
– לאיזון רמות הסוכר בדם ולאנרגיה מחממת מומלץ להוסיף גם מעט קינמון טחון

מי צריך מזון מעובד, עוגות, עוגיות ושמנים מזוככים כשאפשר לאכול כתום מתוק מהטבע ?

גם טעים! גם פשוט! גם בריא!

לאתר של טליה לוין

 

מקורות:

The Doctors Book of Herbal Home Remedies – Cure Yourself With Nature's Most Powerful Healing Agents

The Food Bible, by Judith Wills

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו