LiveWell_Fly
Bari15_Fly

ירקות? לא בבית ספרינו...

מאת: ציונה מלמן, מנחה לאורח חיים בריא
זמן קריאה: 3 דקות
ציונה מלמן מגיבה לתחקיר האחרון שפורסם על האוכל שאוכלים ילדינו בגנים ובבתי הספר. ממה עלינו להיות מודאגים? ואיך נוכל לשנות את התזונה של ילדינו? ציונה מציעה פתרונות ישימים למחר בבוקר.

צילום: 123RF

Jeliat_In

בחדשות יום שבת האחרון בערוץ 2 פורסמו תוצאותיו של תחקיר שנערך בגני ילדים ובתי ספר בארץ בו נדגמו ארוחות הצהריים של 5 גנים ובתי ספר שנשלחו לבדיקה במעבדה. התוצאות היו מדאיגות. במילה אחת: פחמימות – זה כל מה שהילדים שלנו מקבלים בארוחת הצהריים. כל הארוחות הכילו כמות מלחים החורגת מהכמות היומית המומלצת ובחלקם אף כפול מכך. כל הארוחות הכילו שומן טראנס שלא לדבר על תוספי טעם וריח, חומרים משמרים ועוד.

כאשר נבדקה כמות החלבון במנות, הן הכילו מעט מאוד בשר עוף או הודו, ולרוב הכילו חלבוני סויה ותוספים שונים, ולמעשה בעיקר פחמימות. גם כל התוספות היו מפחמימות בלבד ולא נראו כמעט ירקות אמיתיים בארוחה.

המחיר הגבוה שילדינו משלמים

עם תוצאות כאלו, העלייה הגבוהה באחוזי סכרת הנעורים, הפרעות קשב וריכוז (ADHD), סרטן, והשמנת יתר בארץ ממש לא מפתיעה. אנחנו למעשה עושים כל מה שאפשר כדי "להבטיח" שילדינו יתמכרו למזון מהיר, תעשייתי, ומלא סוכרים. הרי כאשר אתה יוצר אצל ילד התמכרות למאכלים עם כמויות גבוהות של מלח, שומן ו"מחזקי טעם" למיניהם, בוודאי שהוא לא ירצה לגעת בתפוח או ירק או כל מזון לא מעובד.

בסדנאות לתזונת ילדים שאני מעבירה אני פוגשת הרבה מאד הורים, ואחת התלונות שחוזרות על עצמן היא שגם כשהם מנסים להכין שניצל ביתי מעוף חופשי ופירורים ממרכיבים בריאים, הילדים פשוט לא מוכנים לאכול אותם ומעדיפים את אלה הארוזים. למה זה קורה?

חלק מהבעיה היא במלחים, בשמנים, בקמח לבן ובחומרי הטעם והריח שמוחדרים למזון המעובד, וכולם ממכרים, משפיעים על המוח ומייצרים כימיקלים הדומים לחומרי הרדמה.
הורים רבים פשוט מרימים ידיים ונכנעים לקניית האוכל המעובד. אלא שהבחירה הזו, שנראית על פניו לא מזיקה מדי לטווח הקצר, היא מתכון מובטח למחלות ובעיות רפואיות למיניהן לא רק בשנות הילדות, כי אם במשך כל חייהם הבוגרים.

הפתרון הוא כביכול פשוט, ועם זאת, לא פשוט בכלל… אנחנו צריכים להאכיל את ילדינו אוכל בריא, ולא מזון מאריזות מוכנות, שימורים או מזון מלא בכימיקלים ואנטיביוטיקה.
אני יודעת שהרבה מכם יגידו "הילדים שלי לא מוכנים לאכול מזון בריא".

אז יש הרבה דברים לעשות כדי להשיג תוצאות אחרות, ואני אמנה כאן רק כמה מהם:

דוגמא אישית

הדבר הראשון שברור לכולנו הוא שאתם, ההורים, משמשים דוגמא לילדים שלכם. לכן חשוב שאתם בעצמכם תאכלו ארוחת בוקר וארוחת ערב בריאות (לפחות בארוחות המשותפות). בשלב מסוים תנהלו שיחה עם הילדים ותסבירו להם שאתם מפסיקים לרכוש את האוכל המעובד. תתחילו להכניס הביתה אלטרנטיבות בריאות. שתפו אותם בסיבות לשינוי והפכו אותם לשותפים פעילים. ייתכן שהשינוי ייקח זמן, אבל הוא האפשרות היחידה אם אתם רוצים ילדים בריאים.

בעיה מרכזית נוספת היא מה ילדיכם אוכלים לארוחת הצהרים מחוץ לבית, בגנים ובבתי הספר.
אני מאד ממליצה לקיים פגישה עם ההורים האחרים ועם האחראים במוסדות אליהם ילדיכם הולכים, ולדרוש לדעת מה הילדים מקבלים לארוחה, מהם הרכיבים, מהיכן האוכל מגיע, מי מכין אותו והאם מדובר במזון מעובד. אני מכירה הרבה הורים שהחליפו גן או בית ספר כדי שהילדים לא יאכלו את האוכל המסוכן שמוגש בחלק מבתי הספר והגנים, ואני לא מגזימה. לעתים קרובות מדובר במזון שפשוט מסוכן לבריאותם.

הנה עוד כמה טיפים:

1. כשהילדים חוזרים הביתה, הכינו מראש קערת ירקות טריים חתוכים וקערת טחינה או מתבל בריא אחר.

2. הכינו לילדיכם "משקה ירוק" מתוק לפחות פעם ביום. אם תכינו אותו כמו שצריך, הם יאהבו אותו ויבקשו עוד.

3. היו יצירתיים בהכנת הסלטים. הכניסו סוגים שונים ומגוונים של ירקות ולא רק מלפפון, עגבנייה וחסה.

4. לילדים לוקח בין 20 ל- 30 טעימות לפני שהם מתרגלים למזון חדש – אל תוותרו. היו סבלניים והמשיכו להגיש את המזון הבריא.

5. הכינו רטבים טעימים במיוחד ובריאים לסלטים שלכם.

6. שתפו את ילדיכם בקניות. למדו אותם לזהות ירקות ופירות חדשים, הפכו את הנושא למעניין ואטרקטיבי עבורם, ונסו בהדרגה לפתח את הסקרנות שלהם לטעמים חדשים.

7. זמן הארוחה הוא זמן בו כל המשפחה יושבת ואוכלת יחד. שתפו את הילדים בהכנת הארוחות.

8. תנו לילדיכם לבחור את "ירק השבוע" ונסו מתכונים חדשים עם אותו הירק במהלך השבוע. נסו זאת גם עם פירות.

והכי חשוב – ליהנות תוך כדי התהליך, ולהפוך את האכילה הבריאה לכייפית!

ישנם שני ספרים מצוינים שנכתבו בנושא זה, שניהם בהוצאת פוקוס, ואני ממליצה לקרוא אותם כדי לקבל עוד מידע בנושא. שני הספרים, "בלי ריטלין" ו"כיצד לגדל ילד בריא למרות הרופא שלך", שנכתבו על ידי רופאים מוסמכים, מדגישים כי התזונה שניתן לילדינו היום תשפיע באופן ישיר, לא רק על מצב בריאותו של הילד בהווה, אלא גם על מצבו הבריאותי בשנות בגרותו.

אנחנו יכולים להשפיע באופן ישיר על סיכויי ילדינו לחלות בסרטן, מחלות לב, סכרת, ומחלות רבות אחרות – וכל זאת על ידי המזון שהם אוכלים.

שנהנה כולנו מבריאות טובה, מזון טעים ונהדר, וכמובן ילדים (והורים) שמחים וחיוניים יותר.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. orna

    ציונה, תמיד מענין לקרוא את כתבותייך

  2. מרטין

    תודה ציונה, כתבה חשובה מאוד; העניין הזה של תזונה בריאה לילדים שלנו צריכה להיות בדמנו.
    תמשיכי, אני מחזק את ידייך.
    נתראה בקורס בישול אוכל בריא לילדים.

  3. מיכל

    "העלייה הגבוהה באחוזי סכרת הנעורים" – צריך לתקן לסוכרת סוג 2. סוכרת נעורים לא נגרמת כתוצאה מהשמנה, אלא בגלל נטייה גנטית.
    בסוכרת נעורים, שנקראת היום סוכרת סוג 1, הלבלב מפסיק לייצר אינסולין וחייבים להזריק אינסולין לכל החיים.
    בסוכרת סוג 2, ההשמנה גורמת לגוף לא להגיב לאינסולין, הלבלב מפריש עוד ועוד אינסולין עד שלא יכול להתמודד והוא ממשיך להפריש אינסולין, אך זה לא מספיק, ואז מתפרצת הסוכרת. בגלל העליה בשיעור ההשמנה, סוכרת סוג 2, שלפני 15 שנה נקראה "סוכרת מבוגרים", מופיעה כעת בילדים בשכיחות הולכת וגוברת. עם זאת, אין זו סוכרת נעורים. אנא דייקו.

  4. אברהם

    הכותבת ממליצה להאכיל את הילדים בחלבון מן החי. זה נשמע כאילו היא רוצה שגם להם, כמו לנו המבוגרים, ייסתמו העורקים ונחלה במחלות לב וסרטן.

  5. הילית

    כתבה חשובה מאוד!!!התזונה היא חלק מאוד מהותי לבריאותנו. תודות לאנשים כמו ציונה מלמן אנחנו לומדים מחדש להחזיר זאת למודעות היום יומית שלנו. חשוב שנדע ממה האוכל שלנו מורכב ולהיות מודעים שרוב האוכל הקנוי מכיל חומרים שאינם בריאים.
    יש לנו אחריות גדולה לילדים שלנו ואסור לנו לטמון את ראשנו בחול.
    לגבי תגובה 5 – הכותבת איננה מעודדת/שוללת בכתבה אכילת חלבון חי היא רק טוענת שאחוז החלבון במנות שהוגשו לילדים היא מעטה ובנוסף המנות הכילו שומנים ומלחים וחומרים שנוגדים את בריאות ילדינו. אז אולי כדאי לקרוא היטב את הכתבה ואז להגיב?

  6. אפי

    אשמח למתכון לשייק ירוק שילדיי ישתו ויאהבו