SmartKish_Fly
Bari15_Fly

שייקים עם פירות לקיץ

מאת: ציונה מלמן, מנחה לתזונה ואורח חיים בריא
זמן קריאה: 3 דקות
ציונה מלמן, שפית ומנחה לאוכל בריא, מציידת אותנו במתכונים לשיקים, קרטיבים וסורביים עם פירות קיץ מתוקים ודומדמניות. הכל כדי שנעבור את הקיץ בשלום ונשמח את ילדינו ואותנו ההורים.
SmartKish_In

פירות יער, שייקים קיציים וקרטיבים שילדים ומבוגרים אוהבים

אנחנו חיים במדינה בה פירות יער לא זמינים לנו לאורך כל השנה ולעתים קרובות כשהם כבר זמינים הם מאד יקרים אלא אם כן קטפנו אותם בעצמינו.
מלבד פירות היער הטריים אפשר לקנות אותם גם קפואים בכל סופרמרקט והם תוספת נפלאה לכל שייק, ירוק או מתוק, קינוחים ופאי פירות. ישנם כמה סוגי פירות יער הזמינים לנו, לכל אחד צבע וטעם משלו, וכשמערבבים אותם עם פירות אחרים, הם יוצרים שייקים וקינוחים עם צבעים נהדרים. לכן אני משתמשת בהם לעתים קרובות כשאני מלמדת הכנת שייקים ירוקים וקינוחים בריאים לילדים ובני נוער.

לפני שאביא כמה רעיונות ומתכונים, בואו נבדוק מי הם פירות היער ואיך הם מועילים לנו?

פירות היער משתייכים להרבה קטגוריות, תלוי בסוג הפרי. שני הסוגים בהם אני משתמשת לעתים קרובות הם דומדמניות ותות שחור בזכות טעמם וצבעם העשיר.
את הדומדמניות – Ribes Rubrum  – ניתן למצוא בהרבה מדינות אירופאיות. יש בהן אחוז גבוה של ויטמין C, חומצות וסיבים תזונתיים, כמו גם ויטמין 1B והרבה ברזל, זרחן, אשלגן, נחושת ומגנזיום.

דומדמניות
דומדמניות צילום: stock

אני משתמשת בדומדמניות לעתים קרובות, גם בבית וגם בסדנאות הבישול שלי בהן אני מלמדת איך להכין אוכל קל להכנה בריא ומזין, למבוגרים וגם לילדים. כולנו יודעים שלהכין חטיפים בריאים שילדים יאהבו זה אתגר לא קטן, במיוחד כשמדובר בהכנת שייקים ירוקים, מאחר והצבע שלהם יכול להרתיע. אבל… אם המשקה הוא סגול – הם יאהבו אותו!

לפני כמה זמן לימדתי אמא לילד בן שנתיים וחצי, שהיה מאד בררן בקשר לאוכל שלו. הילד היה בגן בזמן שלימדתי את אימו, והיא הייתה משוכנעת שהוא לא יסכים לשתות שייק שמכיל עלי מנגולד, ולא משנה איזה פרי יהיה בפנים. הכנתי את השייק בערך שעה לפני שהילד חזר הביתה. השתמשתי בכוס גדולה ויפה, הוספתי קשית ושמתי אותו במקרר. בהכנת השייק השתמשתי בפירות האהובים עליו, ובינהם מנגו. כשהוא חזר הביתה, אמרנו לו שיש שייק פירות שמחכה במיוחד בשבילו במקרר. הוא מאד אהב את הצבע (סגול עמוק), לקח את הקשית, והתחיל לשתות… הוא לא הפסיק עד שסיים את כל הכוס. אמא שלו ממש נדהמה, בייחוד כשהוא אמר לנו שהוא רוצה להביא את החברים שלו שישתו גם הם מהמשקה. ההצעה שלי להפוך את השייק לקרטיבים התקבלה בהתלהבות רבה.

אני ממליצה בחום לקרוא את הספר "ירוק לחיים" של ויקטוריה בוטנקו בהוצאת פוקוס – לדיון מעמיק על חשיבותם הבריאותית של שייקים ירוקים ולעוד מתכונים. אני מוסיפה כאן מתכון בסיסי לשייק הירוק שכבש את ליבו של הילד, וכיצד לגוון אותו. אני מצרפת גם מתכון נפלא וקל להכנה לגלידת סורבה ללא סוכר, מאד מפנק ליום קיץ חם.
אני מקווה שתנסו את המתכונים ותיהנו מהם כמוני.

Redcurrant berries דומדמניות- ערך תזונתי ל-100 גרם:

קלוריות – 56
פרוטאין – 1.3 גר'
שומן – 0.2 גר'
פחמימות – 7.9 גר'
סוכר – 7.9 גר'
סיבים תזונתיים – 3.5 גר'
נתרן – 1.4 מ"ג
ויטמין C – 21 מ"ג
ברזל – 1.2 מ"ג

שייק פירות סגול עם ירקות ירוקים

שייק פירות

רכיבים:

2 כוסות מלון מתוק
2 תאנים טריות
1 מנגו
½ כוס דומדמניות
2 עלי מנגולד או 1 כוס עלי בייבי. ייתכן שתרצו לחתוך את הגזע הלבן של עלי המנגולד שיכול להיות מריר לפעמים. אם אפשר – השאירו חלק ממנו.

אפשרויות:
אפשר להשתמש בירקות ירוקים אחרים כמו מנגולד, רוקט, גבעולי סלרי (לא עלים), או kale (דומה למנגולד) שאפשר להשיג בכמה חוות אורגניות.  אפשר להוסיף גם כמה עלי נענע אם הילדים שלכם אוהבים את הטעם.

השתמשו בסוגים שונים של פירות ותהיו יצירתיים, שתפו את הילד בבחירת הפירות ובהכנת השייק.
אם השייק מיועד לאדם מבוגר, אפשר ליהנות מיצירת טעמים יותר מתוחכמים, למשל נסו להוסיף ג'ינג'ר, עלי אורוגולה, נענע או כוסברה.

אופן ההכנה:

ערבלו היטב בבלנדר איכותי, עד לקבלת מרקם מאד חלק. טעמו ו"תקנו" לפי טעמכם. השייק צריך להיות בצבע סגול יפהפה. אם אתם רוצים אותו קר, הוסיפו מעט קרח לבלנדר.
הגישו בכוס גבוהה. אם נותרו שאריות – הניחו את יתרת השייק בצנצנת זכוכית, רצוי למלא אותה עד הפקק, ושימו במקרר. תוכלו להמשיך וליהנות מהשייק עד יומיים מיום ההכנה.

קרטיבים:
מלאו בשייק את מיכלי הפלסטיק ליצירת קרטיבים והקפיאו ללילה.

גלידת סורבה מהירה

זהו פינוק נפלא ביום קיץ חם וגם כל כך קל להכנה.
ללא סוכר, ללא חומרים משמרים – רק פירות!

רכיבים:

2 כוסות של כל פרי קפוא.
כל אחד מהפירות הבאים נוחים להקפאה וטובים ליצירת גלידת סורבה נהדרת:
מנגו, מלון, תותים, משמשים, פפאיה, בננה, קיווי, אגס ואפרסמון. אני מוסיפה בדרך כלל דומדמניות שנותנות טעם וצבע נפלאים. אני גם בכל פעם מנסה פירות יער מסוג אחר כדי לגוון – לכל אחד מהם טעם וצבע משלו. עוד אפשרויות לגיוון הן נענע, למון גראס או אפילו לבנדר.
לא מומלץ להשתמש בתפוחים – הם לא שורדים טוב את ההקפאה.

אופן ההכנה:

הניחו סוג אחד או יותר של פירות במעבד מזון עם להב בצורת S, או השתמשו בבלנדר חזק שיכול לכתוש קרח. ערבלו עד לקבלת מרקם חלק וקרמי. אפשר גם לערבל פחות זמן לקבלת מרקם יותר גס עם חתיכות פירות.

להגשה:

הגישו עם פירות יער קפואים, פירות טריים או קרם מאגוזים כגון קשיו.

ציונה מלמן

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. יונית

    אני אף פעם לא ראיתי דומדמניות בכל חנות שהוא ….. איפה קונים את זה ?

  2. אורנה

    בדיזנגוף 101 ת"א
    בדיזנגוף 215 ת"א
    בארלוזרוב 64 ת"א
    המנופים 5 הרצליה פיתוח
    מזל אליעזר 5 אזור התעשיה ראשלצ מערב