חלבונים (Proteins)
אבני הבניין התזונתית של רקמות הגוף. הם נחוצים לגדילה, לתיקון ולהתרבות של תאי הגוף וכן להגנה מפני זיהומים. חלבונים מורכבים מ-22 חומצות אמיניות שונות. 8 מהן חשובות במיוחד משום שהגוף אינו מסוגל לייצרן והן נקראות חומצות אמיניות חיוניות.
מזון המכיל את כל 8 החומצות האמיניות החיוניות נחשב לחלבון שלם. חלבון שמקורו מן החי – בקר, דגים, עוף, מוצרי חלב – הוא חלבון שלם. המקור הצמחי היחיד המקובל שמכיל חלבון שלם הוא פולי סויה ומוצרי סויה, אולם במחקר נרקמות כיום תיאוריות חדשות כי החלבון שבקטניות עשוי להיות שלם מספיק כדי להחליף את החלבון מן החי.
מזון שמכיל חלק מ-8 חומצות האמיניות החיוניות נקרא מקור לחלבון לא שלם. אגוזים, זרעים, קטניות דייסות ודגנים הם מוצרים מן הצומח המספקים לנו חלבון לא שלם. אם הארוחות שלכם מכילות מזונות משני מקורות משלימים של חלבונים חלקיים, גופכם ישלב את החלבונים החלקיים וייצור לעצמו חלבון שלם. לדוגמה, בתרבויות רבות נהוג לאכול קטניות ודגנים מלאים בארוחה. מבחינה מדעית מדובר בשילוב המספק חלבון מאוזן (שלם) לגוף, משום שקטניות דלות במתיונין ועשירות בליזין ואילו דגנים מלאים עשירים במתיונין ודלים בליזין. כשאוכלים את שני המזונות האלה גם יחד, הגוף משלב ביניהם ויוצר חלבון שלם. אגוזים וזרעים יש לשלב עם מוצרי חלב או חלבון סויה כדי שהגוף יקבל חלבון שלם.