SmartKish_Fly
Jeliat_Fly

8 כללי אצבע שיעזרו לך לעבור את החג בלי לעלות במשקל

מאת: - אחות, ויועצת מוסמכת להתמכרות לסוכר ויוצרת "שיטת היעד", תכנית לגמילה מסוכר שעוזרת לאנשים להשתחרר מהשיעבוד למתוקים ובצקים
כמעט כל חג יהודי מלווה בארוחות כבדות והרבה שעות סביב השולחן. ציפי ליבנה משתפת ב-8 כללי אצבע שיכולים להציל אותך מאכילת יתר בחג!

לעבור את החג בלי לעלות במשקל

Bari15_In

חגים ושבתות הם תמיד זמן "מאתגר", בין אם אנחנו אוהבים אותם ובין אם לא (כן, יש גם כאלה).

כמעט כל חג יהודי מלווה בארוחות כבדות והרבה שעות סביב השולחן.

זה לא בדיוק מצב אופטימלי למי שמנסה להוריד במשקל או לשמור על אכילה בריאה.

אם אתם מאלה שקשה להם כאשר יש פיתויים רבים בסביבה וכמויות גדולות של אוכל, האתגר עוד יותר גדול.

אני כאן כדי לעזור לכם לעבור את החג בשפיות. קבלו כמה כללים קלים ליישום.

הטיפים האלה אינם עוסקים בשיטת אכילה ספציפית אלא יותר ב"מיינד-סט", הזווית המנטלית-מחשבתית שיכולה לחבל או לקדם אכילה נבונה.

ה"מיינד-סט" הנכון הוא קריטי לכל תהליך של ירידה במשקל, אם רוצים שהוא יחזיק לאורך זמן, אך לעיתים קרובות מידי אנו שוכחים ממנו.

אם אתם באמת רוצים לשפר הרגלי אכילה, להיראות טוב ולשנות את הקשר שלכם עם האוכל ועם עצמכם, דפוסי החשיבה צריכים להשתנות בהתאם.

ועכשיו ל-8 כללי אצבע שיכולים להציל אותך מאכילת יתר בחג:

1. תחגגו את מהות החג במקום "לחגוג" על האוכל

תתמקדו בתכנים של החג עצמו ושל ארוחות החג שאינם קשורים לאוכל.

חגים זה זמן של הרבה אוכל, אבל יש כל כך הרבה תכנים משמעותיים שאינם קשורים לאוכל כלל!

תחגגו את זה שהחג זהו זמן של ביחד, של מנוחה, של חופש, של מסורת עתיקה וגם של רוחניות.

אם תדאגו להקדיש את תשומת לבכם ותתמקדו בדברים הטובים של החג שאינם קשורים לאוכל, עוצמת האיום וההתעסקות באוכל תפחת באופן טבעי.

הדברים שתשומת הלב שלנו מכוונת אליהם – מקבלים יותר כוח בחיינו.

להתמקד בזמן איכות עם המשפחה

להתמקד בזמן איכות עם המשפחה

2. המנה הראשונה והעיקרית היא ירקות

בכל ארוחה אני ממליצה להתחיל קודם כל עם מנה גדולה של ירקות.

אפשר ירקות חיים, מבושלים ו/או סלטים המכילים ירקות חוץ מתפוחי אדמה, בטטה ו/או תירס.

בתחילת הארוחה אנחנו רעבים והאוכל הכי טעים. לכן הירקות יהיו טעימים יותר, ונגיע למנות האחרות כמו חלבון ופחמימה כאשר הרעב כבר פוחת.

זאת דרך להגביר את הסיכוי שתאכלו פחות מהמנות העשירות יותר באופן טבעי ובלי להתאמץ במיוחד. זה עובד גם מעולה בבתי מלון – קחו קודם צלחת גדולה של ירקות, תסיימו אותם ואז תגשו ליתר המנות.

להתחיל עם מנה גדולה של ירקות

להתחיל עם מנה גדולה של ירקות

3. צלחת אחת לכל ארוחה

שימו את כל האוכל על הצלחת שלכם בבת אחת ואז תאכלו אותו.

בארוחה עשירה כדאי להגביל את כמות האוכל לצלחת אחת.

גם אם לא תגבילו את הכמות שאתם שמים בצלחת, תאכלו פחות. הר אחד על הצלחת בדרך כלל ייצא פחות מעוד קצת ועוד קצת שבכלל לא סופרים.

הכלל הזה תוחם את האכילה ומונע את ה"נשנשת" הלא מודעת שקורית לעתים קרובות כשיושבים הרבה זמן ליד השולחן.

4. שתיה מתוקה OUT, מים וסודה בטעמים ללא סוכר או ממתיק IN

כל השתיה הממותקת, כולל מיצים טבעיים, מכילה המון סוכר אשר נכנס לגוף בבת אחת ומזיק מאוד לבריאות.

זה נכון גם לאנשים רזים ועוד יותר לילדים.

ישראל היא אחת המדינות עם צריכת הסוכר הממוצע לנפש מהגבוהות בעולם (OECD 2016). אנחנו צורכים בממוצע 42 כפיות ביום לנפש!

מחקרים מראים שכמחצית מהצריכה הזאת מגיעה משתיה ממותקת.

כאשר הגוף מקבל הרבה סוכר בבת אחת כמו בשתייה, זה גורם לצבירת שומן בכבד ומצטבר סביב האיברים הפנימיים ובבטן.

שתייה מתוקה משמינה הרבה מעבר לערך הקלורי שלה ויכולה לגרום נזק של ממש לכבד.

היום מייחסים לצריכת יתר של סוכר שורה שלמה של מחלות כמו סוכרת, כבד שומני, מחלות לב, שומנים בדם, תנגודת אינסולין, אלצהיימר ואפילו סרטן.

מחקר צרפתי מצא ששתייה ממותקת מעלה את הסיכון לחלות בסרטן. יותר מזה, בדקו האם היה הבדל בין שתיה קלה כמו קוקה קולה ומיץ פרי טבעי וראו שהם מעלים את הסיכון לחלות בסרטן באותה מידה!

חוץ מזה, הסוכר ממכר – כמו סיגריות, אלכוהול וסמים.

ארגון הבריאות העולמי ממליץ לצרוך עד 6 כפיות תוספת סוכר ליום בממוצע.

פחית שתיה קלה מכילה כ-8 כפיות סוכר. שתית פחית?  בום – עברת.

לכן, הדרך הקלה ביותר להוריד את צריכת סוכר היא להימנע מכל שתיה מתוקה.

שתו מים או סודה

שתו מים או סודה

5. במנה האחרונה – תגישו פחות

מי קבע שחייבים הרבה מנות אחרונות עשירות אחרי ארוחה גדולה?

ברור שתמיד יש מקום למנה אחרונה – גם אם מפוצצים. ככה הביולוגיה שלנו עובדת.

ככל שיש יותר, ככה אוכלים יותר וזה  קשה לכולם להתאפק ולא לצרוך כמות שכבר אינה בריאה, לא רק לך.

אם אתם רוצים להיטיב עם היקרים לכם, הכינו את המינימום הנדרש למנה האחרונה. הגישו פירות, תמרים, אגוזים ובחירה אחת של מנה אחרונה, כמו עוגה. שימו לב שקרמים וגלידות "פרווה" מלאים במרגרינה וכימיקלים.

לרעיונות בריאים למנות אחרונות ללא גלוטן:

עוגת "גבינה" טבעונית אפויה

כמו פאי – תפוחים ואגסים בקינמון

חיתוכיות פירות יבשים

6. רחוק מהיד רחוק מהפה

אם החלטתם לוותר על מנה אחרונה זה לפעמים לא פשוט לשבת שם ולראות את כולם אוכלים אותה מלבדך.

טיפ קטן: זה זמן טוב לקום מהשולחן ולעזור בפינוי.

אם אתם נשארים ליד השולחן, הרחיקו את הכיסא מעט מהשולחן במרחק כזה שהיד לא מגיעה לצלחת. זה מעשה קטן ופשוט שממש עובד ומונע אכילה לא מודעת.

קומו לפנות את הכלים

קומו לפנות את הכלים

7. מתוקים וחטיפים מחביאים בארון, ירקות ופירות משאירים על השולחן

בני אדם אוכלים עם העיניים.

יש לנו נטייה לאכול את האוכל שהוא הכי זמין, נגיש ומול העיניים, בלי קשר לרעב ולפעמים בלי לשים לב בכלל.

זאת הסיבה שיש תמיד ממתקים ליד הקופה בסופר.

לכן, בתקופת החגים, תקופה שגם ככה מסתובבים הרבה בבית ובמטבח, כדאי לדאוג שהנשנושים יהיו מוסתרים מהעין ולא נגישים.

נצלו את הנטייה הזאת לטובת בריאות המשפחה. זאת ההזדמנות לדחוף ירקות לילדים, באמצעות הנחת צלחת ירקות מסודרת בצורה מושכת על השולחן, קערת עגבניות שרי או פירות חתוכים. בלי דיבורים, פשוט הניחו אותם שם.

תאמינו או לא, אוכלים אותם. מניסיון.

8. ציפיות הן לכריות

מהנסיון שלי (שהוא רב שנים) הגורם העיקרי להשמנה בחגים וחופשות הוא מה שאני קוראת "תסמונת אם כבר אז כבר".

נכנסים לחג עם ציפיות לא ריאליות לשמור פרפקט פרפקט עד הגרם האחרון ואז…  החיים לא מתנהלים לפי הציפיות.

מה לעשות? בחיים יש בלת"מים, הפתעות, עליות וגם נפילות.

אתם לא מכונות אז אל תצפו מעצמכם לתפקד כמו מכונות. היו סלחנים עם עצמכם. אם זה נשמע "וותרני" ולא שאפתני זאת גישה שרק תביא להתרסקות.

בפועל, סליחה וקבלה עצמית מקדמים אותך ליעד, ביקורת והלקאה עצמית מרחיקות אותך.

אני מציעה ללקוחות שלי לכוון לשמירה על המשקל בחגים ולא לירידה. זה בפני עצמו הישג גדול ואז ישר אחרי החגים חוזרים בקלות לעניינים.

מעדת? לא תכננת כראוי או קרו דברים לא בהתאם לציפיות? במקום לשבור את כל הכלים ולהפוך את השולחן, קבלו באהבה את מה שהיה.

המשיכו הלאה לארוחה הבאה בראש מורם ונחוש לאכול בריא ובצורה שמטיבה לגופך ונפשך.

חג שמח!

צרו קשר עם ציפי ליבנה – משקל בריא וראש חופשי



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו