Jeliat_Fly
Bari15_Fly

7 מזונות ותוספים שאתם חייבים למוח שלכם

מאת: -
כיום יודעים שגם בגיל המבוגר תאי מוח מסוגלים להתחלק – לא חייבת להיות פחיתה במספרם ובכושר פעולתם של תאי המוח. אבל הכל תלוי במה שאתם אוכלים

צילום: unsplash

SmartKish_In

בניגוד למה שחשבו בעבר, כיום יודעים שגם בגיל המבוגר תאי מוח מסוגלים להתחלק – לא חייבת להיות פחיתה במספרם ובכושר פעולתם של תאי המוח.

יחד עם זאת, המציאות מלמדת שאצל אנשים רבים יש פחיתה בכישורי המוח עד לכדי דמנציה ומחלת אלצהיימר. מתברר שסיבה מרכזית לכך היא מחסורים תזונתיים. ישנם ארבעה רכיבי תזונה שללא תשומת לב מיוחדת, כמותם הולכת ופוחתת. הם חשובים בכל גיל ובכל מצב בריאותי. הגוף לא מסוגל להחליף רכיב תזונה חיוני כלשהו  ברכיב תזונה חיוני אחר. לכן, אם רוצים לשמר את כישורי המוח יש לדאוג לבל יחסרו רכיבי תזונה אלו.

יש מזונות בהם מצויים רכיבי תזונה חיוניים, מזונות שבדרך שיגרה מהווים חלק מתפריט צמחוני טבעוני. גם אם אתם צורכים תפריט כזה, יש מצבים בהם דרושה תשומת לב מיוחדת כדי להכניסם לתפריט היומי. לעומת זאת ישנם רכיבי תזונה חיוניים שלא נמצאים באופן שגרתי בתפריטם של צמחונים וטבעונים רבים והם יוזכרו כאן.

אצות ים

אצות ים הן המקור העיקרי והיותר סביר לאספקת יודן, רכיב תזונה שדרוש  ליצירת הורמוני בלוטת התריס. לאדם דרושים בין 800 ל-1,200 מק"ג יודן ביום, תמיד ביחד עם 100  עד 200 מק"ג

סלניום

ללא סלניום, הגוף לא מסוגל להפוך את ההורמון T4 ל- T3 שפעיל בכל תאי הגוף. מדובר פה על אצות ים, לא אצות מים מתוקים כמו ספירולינה וכלורלה. אלו עשירות ברכיבי תזונה אחרים – לא ביודן. יש אצות ים המסוגלות לקלוט ממי הים יודן 100,000 פעמים יותר ממה שיש במים אלו, זאת כי בים אין מגבלה של מקום לשורשים כפי שיש בצמחי יבשה.

ויטמין B12

סלב תזונתי נוסף הוא ויטמין B12. רמה אופטימאלית שלו בגוף היא 700-900 פק"ג. יש ליטול B12 מסוג מתילקובאלאמין, שהיא הצורה הטבעית שלו בגוף ולא ציאנוקובאלאמין, הסינתטי, שעלול לפגוע בראיה, אם כי במקרים נדירים.

אומגה-3

תוספי תזונה למוח

צילום: 123RF

שמנים מקבוצת אומגה-3 נמצאים בזרעי פשתן, בזרעי צ'יה ובמקורות צמחיים נוספים. אך, כאשר צורכים מזונות כאלו, רק עד 5% מחומצת השומן אומגה-3 מסוג ALA הופכים לסוג EPA ול – DHA, שהן צורות אומגה-3 להן זקוק הגוף. השאר, 95% מהאומגה-3 הצמחי, נשרף לדלק לאחר שמונה שעות.

לעומת זאת עם נטילת תוסף אומגה-3 מוגמר, הוא פועל במוח שלושה ימים. תוסף כזה שיש בו את הצורה היותר פעילה, נקייה ובטוחה של שומן זה, מכיל אומגה-3 ממקור של אצות ים מיקרוסקופיות, שמייצרות אותו כשהן צומחות בים.

ויטמין D

רכיב התזונה הרביעי הוא ויטמין D. הוא לא פחות חשוב מן האחרים.  הדרך היותר טובה לקלוט אותו היא על-ידי השתזפות נכונה בשמש. חשוב להיחשף לקרני השמש גם בימי חורף נאים. התחליף הוא ויטמין D בטיפות, 10,000 יחב"ל ליום, יחד עם ויטמין K2. בהמשך, גם 5000-8000 יחב"ל ליום יספיקו לשמירת הרמה שלו בגוף. כל אלו חשובים לבריאות. עם רמה נמוכה של ויטמין D, יכולת קוגניטיבית ירדה עד לרבע לעומת מה שהייתה אצל אנשים ללא מחסור בו. רמת ויטמין D אופטימאלית היא בין 70 ל- 90 נ"ג למ"ל (שווה ערך בין 175 ל-225 ננומול). גם רמה של בין 50-70 נ"ג (125-175 ננומול) טובה, בין 40-50 נ"ג (100-125 ננומול) סבירה. לקריאה נוספת על ויטמין D.

לוטאין

כמו כן, יש לדעת שלוטאין חשוב לא רק לראיה אלא גם לפעילות תקינה של המוח. חשובים ביותר גם ירקות עלים שמספקים לגוף ולמוח רכיבי תזונה חיוניים. יש רכיבי תזונה שמעודדים התחלקות ויצירה של תאים חדשים במוח – כך נשמרים כישוריו גם בגיל המבוגר.

ללוטאין יש תכונות נוגדות חמצון והוא מחזק גם את פעולת המערכת החיסונית.  הוא עוזר לניקוי פלאקים עמילואידיים במוח.

קרוטנואידים משפרים יכולות קוגניטיביות

תוספי תזונה למוח

צילום: 123RF

קרוטנואידים הם נוגדי חמצון המצויים במגוון רחב של ירקות ופירות. הכמות הרבה ביותר של קרוטנואידים מצויה בגזר, קייל, תרד ועוד. יש קרוטנואידים מסוימים המצויים בעיקר באבוקדו. הקרוטנואידים מספקים הגנה נגד מחלת עיניים היכולה להוביל לעיוורון – ניוון מקולרי גילי (נמ"ג) ומגנים על רקמות המוח. לוטאין וזיאקסנטין  משפרים פעולה של נוירונים במוח – בניסויים עם בני אדם נמצא שהם משפרים את הזיכרון. לוטאין נמצא בכמויות של ממש  בקייל, תרד, כרוב, אפונה ירוקה, ברוקולי, חסה, פפאיה.

יש חשיבות עליונה לשיפור פלורת המעיים וזאת ניתן להשיג עם נטילת כמוסות אצידופילוס, אבקת אצידופילוס, צריכת ירקות מוחמצים בצורה ביתית ללא פסטור ויוגורט צמחי בהכנה ביתית אותו יש להתחיל לצרוך בהדרגה.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו