4 חומרים נפוצים לסירים ומחבתות: יתרונות וחסרונות
בשנים האחרונות, הופיעו ומצאו את דרכם למטבח שלנו כלים חדשים.
העניין הוא שהם לא תמיד מומלצים לשימוש ולעיתים אף עלולים להזיק לבריאות.
הנה סקירה של היתרונות והחסרונות ב-4 חומרים פופולאריים מהם מייצרים מחבתות וסירים:
טפלון
היתרונות
אחחחח… כמה אנחנו שומעים על הטפלון, שומעים ורוכשים.
היתרון של כלי הטפלון, בה״א הידיעה, הוא היותו "נון-סטיק".
זאת, בין היתר, הודות לפולימר (מולקולה ארוכת שרשרת) ממנו הוא עשוי, המכיל אטומי פלואור ופחמן.
השימוש במחבתות הטפלון הוא פיתרון פנטסטי לבעיית הידבקות המזון לתחתית.
כך ניתן להפחית את כמות השמן/החמאה ולהתמקד בבישול בריא יותר.
ו…יתרון אחרון – כלים עשויים טפלון סופר קלים לניקוי!
החסרונות
החיסרון הגדול והמרכזי, של הטפלון, הוא: חימום ממושך בטמפרטורות גבוהות גורם לשחיקה של הציפוי והופך להיות סכנה של ממש לבריאות.
מחקרים רבים קושרים את הטפלון לסכנות בריאותיות בשל החומר הכימי PFOA – אחד הכימיקלים מקבוצת PFAS המצוי בטפלון והנחשד כמסרטן.
ישנם מחקרים[i] המצביעים על כך שכימיקלים מקבוצת PFAS עשויים להיות קשורים ל:
- רמות כולסטרול גבוהות יותר
- ירידה בתגובת החיסון בילדים
- שינויים באנזימי כבד
- סיכון מוגבר ליתר לחץ דם
- רעלת הריון
- ירידה קטנה במשקל לידה של תינוקות
כאן המקום לציין כי החל מ-2013 הטענה היא כי רוב מוצרי הטפלון כבר אינם מכילים PFAS.
ומה עוד? PFOA משתחרר למזון, לא רק בעת חימום אלא גם מפאת שימוש לאורך זמן ושחיקת הכלי.
מה שמוביל אותנו לחיסרון השני של כלי הטפלון – הם נשרטים ונשחקים די בקלות.
נירוסטה או פלדת אל חלד
היתרונות
ללא ספק, נירוסטה היא אחד החומרים הפופולריים ביותר בייצור כלי בישול.
הנירוסטה מורכבת מסגסוגת (שילוב של יסודות) ברזל, ניקל, פחמן וכרום ואינה מכילה חומרים רעילים.
הנירוסטה אינה משתנה או מתחמצנת בעקבות חשיפה למים או מזון, הודות לכרום שבה.
לכן היא נחשבת לחומר עמיד והיגייני וכן ניתנת לשטיפה בכל דרך – גם במדיח כלים.
החסרונות
- לנירוסטה אין מוליכות תרמית גבוהה שתבטיח לנו בישול אחיד. במילים אחרות – נקבל מנה אשר בחלקה שרופה ובחלקה לא מבושלת מספיק.
- כלי הנירוסטה לרוב יקרים יותר.
- ישנם אנשים שאלרגים למתכות, ביניהן הניקל והכרום: על פי מחקר שפורסם ב- 2010 ההערכה היא כי עד 17% מהנשים ו-3% מהגברים אלרגיים לניקל וכי 1-3% אלרגיים לקובלט וכרום[ii].
- הנירוסטה אינה מוגדרת כחומר "נון סטיק". לכן, כדי שהמזון לא ידבק לתחתית נדרשת כמות גדולה של שמן, מה שמקשה על בישול בריא.
ברזל יצוק
היתרונות
ברזל יצוק מורכב מסגסוגת ברזל המכילה פחמן.
הוא מסוגל להקרין חום בצורה יעילה ולכן בעל מוליכות תרמית גבוהה.
המשמעות היא שהמזון מבושל בצורה אחידה.
בנוסף, ברזל יצוק מותאם לשימוש על כל מקור חום שהוא (כיריים רגילות או אינדוקציה).
הוא בעל יכולת בידוד מצוינת, כך שהוא שומר על החום של האוכל לאורך זמן, גם כשהוא עומד על השולחן בארוחת שישי.
בשל היתרונות הללו סירים העשויים ברזל יצוק מותאמים לשלל סוגי הבישול.
החסרונות
למרות כל היתרונות הללו, גם לברזל יצוק יש כמה חסרונות:
- הסירים כבדי משקל – באופן משמעותי.
- אינם מתאימים לשטיפה במדיח כלים.
- הבישול בהם מאוד איטי, שכן הם פועלים באמצעות צבירת חום.
אלומיניום
היתרונות
גם מתכת זו אינה מתחמצנת ועמידה לאורך זמן כמו הנירוסטה, אך בשונה מהנירוסטה, היא בעלת מוליכות תרמית גבוהה ולכן מצוינת עבור מחבתות.
בנוסף, היא אינה מכילה ניקל או כרום ולכן מתאימה גם לסובלים מאלרגיות.
עד כאן הכל טוב.
החסרונות
- לא מומלץ להכניס כלים מאלומיניום למדיח
- המזון נדבק לתחתית
- והחיסרון הגדול יותר – בטמפרטורות גבוהות משתחררים רעלים אשר משנים את הטעם של המזון וחודרים לגוף.
יחד עם זאת, ההערכה היא כי הרעלים המשתחררים הם בכמות מאוד נמוכה, מהכמות אשר מבוגרים יכולים לצרוך ללא חשש לפגיעה בבריאות[iii] על פי ה-CDC .
ליהנות מהיתרונות של האלומיניום ללא החסרונות
מי שבריאותו, כמו גם נוחות ואיכות הבישול, חשובה לו יישמח לגלות סדרת כלי בישול בשם BIOCOOK מבית פודאפיל, שמעצימה את היתרונות של האלומיניום ומנטרלת את החסרונות.
אלומיניום משודרג
הכלים עשויים אלומיניום עבה בתוספת, שימו לב היטב, ציפוי "נון סטיק" קרמי המועשר בשמן זית.
באופן זה נפתרת לכם בעיית הדביקות המרגיזה וגם תוכלו ליהנות מארוחות בריאות ומזינות יותר.
ציפוי ביולוגי וידידותי לסביבה
הציפוי אינו מכיל PFOA או PFAS – מה שפותר לנו את בעיית הרעלים.
ניתן לשטוף במדיח
הציפוי הופך את הכלים, תחזיקו חזק, לעמידים לכל צורות השטיפה והניקוי – כן, כן הם בקלות נכנסים למדיח.
מתאימים לכל סוגי הכיריים
ניתן להשתמש בכלים בכל סוגי הכיריים והתנורים הנפוצים – אינדוקציה, גז, כיריים חשמליות, כיריים קרמיות וסלילי חימום.
מוליכות תרמית מיטבית
הציפוי הביולוגי בעל מוליכות תרמית מצויינת, מה שמאפשר פיזור חום אופטימלי לבישול מושלם.
ניתן להכניס לתנור
הכלים, כולם, עמידים לשימוש בתנור עד 220 מעלות ללא מכסה זכוכית ועד ל- 177 מעלות בשימוש עם מכסה.
זאת על מנת לאפשר את הגמישות לבשל על כיריים או תנור, או שניהם.
ידיות בטיחותיות
ידיות הכלים בטיחותיות הודות להיותן ארוכות מספיק, נוחות לאחיזה ושאינן מתחממות בשימוש בכיריים.
לפרטים נוספים ולרכישה
רוצים להישאר מעודכנים במתכונים ומבצעים חמים?
Food Appeal מזמינה אתכם להצטרף למועדון הלקוחות חינם וללא התחייבות וליהנות מהטבה בלעדית למימוש מיידי
לקבלת ההטבה הקליקו כאן
למאמרים קודמים בנושא בישול בריא:
איך לבחור את כלי הבישול הנכונים שישאירו אותנו בריאים?
למה ואיך נפחית את השימוש בשמן?
מקורות למאמר
[i] https://www.atsdr.cdc.gov/pfas/health-effects/index.html
[ii] Thyssen JP, Menné T. Metal allergy–a review on exposures, penetration, genetics, prevalence, and clinical implications. Chem Res Toxicol. 2010 Feb
[iii] https://wwwn.cdc.gov/TSP/MRLS/mrlslisting.aspx