LiveWell_Fly
SmartKish_Fly

4 חומרים נפוצים לסירים ומחבתות: יתרונות וחסרונות

מאת: עינב בורשטיין
זמן קריאה: 4 דקות
טפלון, נירוסטה, ברזל יצוק או אולי אלומיניום? באילו מחבתות וסירים עדיף לבשל?

חומרים נפוצים לסירים ומחבתות יתרונות וחסרונות. צילום: 123RF

FA_Jan_Inside

בשנים האחרונות, הופיעו ומצאו את דרכם למטבח שלנו כלים חדשים.

העניין הוא שהם לא תמיד מומלצים לשימוש ולעיתים אף עלולים להזיק לבריאות.

הנה סקירה של היתרונות והחסרונות ב-4 חומרים פופולאריים מהם מייצרים מחבתות וסירים:

טפלון

היתרונות

אחחחח… כמה אנחנו שומעים על הטפלון, שומעים ורוכשים.

היתרון של כלי הטפלון, בה״א הידיעה, הוא היותו "נון-סטיק".

זאת, בין היתר, הודות לפולימר (מולקולה ארוכת שרשרת) ממנו הוא עשוי, המכיל אטומי פלואור ופחמן.

השימוש במחבתות הטפלון הוא פיתרון פנטסטי לבעיית הידבקות המזון לתחתית.

כך ניתן להפחית את כמות השמן/החמאה ולהתמקד בבישול בריא יותר.

ו…יתרון אחרון – כלים עשויים טפלון סופר קלים לניקוי!

טפלון - היתרון הגדול שהאוכל לא נדבק. החיסרון - סכנת כימיקלים רעילים. צילום: unsplash

טפלון – היתרון הגדול שהאוכל לא נדבק. החיסרון – סכנת כימיקלים. צילום: unsplash

החסרונות

החיסרון הגדול והמרכזי, של הטפלון, הוא: חימום ממושך בטמפרטורות גבוהות גורם לשחיקה של הציפוי והופך להיות סכנה של ממש לבריאות.

מחקרים רבים קושרים את הטפלון לסכנות בריאותיות בשל החומר הכימי PFOA  – אחד הכימיקלים מקבוצת PFAS המצוי בטפלון והנחשד כמסרטן.

ישנם מחקרים[i] המצביעים על כך שכימיקלים מקבוצת PFAS עשויים להיות קשורים ל:

כאן המקום לציין כי החל מ-2013 הטענה היא כי רוב מוצרי הטפלון כבר אינם מכילים PFAS.

ומה עוד? PFOA משתחרר למזון, לא רק בעת חימום אלא גם מפאת שימוש לאורך זמן ושחיקת הכלי.

מה שמוביל אותנו לחיסרון השני של כלי הטפלון – הם נשרטים ונשחקים די בקלות.

שחיקה של הציפוי עלולה להוות סכנה בריאותית. צילום: unsplash

שחיקה של הציפוי עלולה להוות סכנה בריאותית. צילום: unsplash

נירוסטה או פלדת אל חלד

היתרונות

ללא ספק, נירוסטה היא אחד החומרים הפופולריים ביותר בייצור כלי בישול.

הנירוסטה מורכבת מסגסוגת (שילוב של יסודות) ברזל, ניקל, פחמן וכרום ואינה מכילה חומרים רעילים.

הנירוסטה אינה משתנה או מתחמצנת בעקבות חשיפה למים או מזון, הודות לכרום שבה.

לכן היא נחשבת לחומר עמיד והיגייני וכן ניתנת לשטיפה בכל דרך – גם במדיח כלים.

החסרונות

סיר מנירוסטה - יכול להתאים למרקים, אך פחות לתבשילים שעשויים להידבק לתחתית. צילום: pixabay

סיר מנירוסטה – יכול להתאים למרקים, אך פחות לתבשילים שעשויים להידבק לתחתית. צילום: pixabay

ברזל יצוק

היתרונות

ברזל יצוק מורכב מסגסוגת ברזל המכילה פחמן.

הוא מסוגל להקרין חום בצורה יעילה ולכן בעל מוליכות תרמית גבוהה.

המשמעות היא שהמזון מבושל בצורה אחידה.

בנוסף, ברזל יצוק מותאם לשימוש על כל מקור חום שהוא (כיריים רגילות או אינדוקציה).

הוא בעל יכולת בידוד מצוינת, כך שהוא שומר על החום של האוכל לאורך זמן, גם כשהוא עומד על השולחן בארוחת שישי.

בשל היתרונות הללו סירים העשויים ברזל יצוק מותאמים לשלל סוגי הבישול.

החסרונות

למרות כל היתרונות הללו, גם לברזל יצוק יש כמה חסרונות:

סירים מברזל יצוק הם כבדים וזמן הבישול בהם איטי. צילום: pixabay

סירים מברזל יצוק הם כבדים וזמן הבישול בהם איטי. צילום: pixabay

אלומיניום

היתרונות

גם מתכת זו אינה מתחמצנת ועמידה לאורך זמן כמו הנירוסטה, אך בשונה מהנירוסטה, היא בעלת מוליכות תרמית גבוהה ולכן מצוינת עבור מחבתות.

בנוסף, היא אינה מכילה ניקל או כרום ולכן מתאימה גם לסובלים מאלרגיות.

עד כאן הכל טוב.

החסרונות

יחד עם זאת, ההערכה היא כי הרעלים המשתחררים הם בכמות מאוד נמוכה, מהכמות אשר מבוגרים יכולים לצרוך ללא חשש לפגיעה בבריאות[iii] על פי ה-CDC .

לא מומלץ להכניס את סירי האלומיניום למדיח, מה שגורם לכיור להתמלא בכלים. צילום: unsplash

לא מומלץ להכניס את סירי האלומיניום למדיח, מה שגורם לכיור להתמלא בכלים. צילום: unsplash

ליהנות מהיתרונות של האלומיניום ללא החסרונות

מי שבריאותו, כמו גם נוחות ואיכות הבישול, חשובה לו יישמח לגלות סדרת כלי בישול בשם BIOCOOK  מבית פודאפיל, שמעצימה את היתרונות של האלומיניום ומנטרלת את החסרונות.

אלומיניום משודרג

הכלים עשויים אלומיניום עבה בתוספת, שימו לב היטב, ציפוי "נון סטיק" קרמי המועשר בשמן זית.

באופן זה נפתרת לכם בעיית הדביקות המרגיזה וגם תוכלו ליהנות מארוחות בריאות ומזינות יותר.

ציפוי ביולוגי וידידותי לסביבה

הציפוי אינו מכיל PFOA או PFAS – מה שפותר לנו את בעיית הרעלים.

ניתן לשטוף במדיח

הציפוי הופך את הכלים, תחזיקו חזק, לעמידים לכל צורות השטיפה והניקוי – כן, כן הם בקלות נכנסים למדיח.

מתאימים לכל סוגי הכיריים

ניתן להשתמש בכלים בכל סוגי הכיריים והתנורים הנפוצים – אינדוקציה, גז, כיריים חשמליות, כיריים קרמיות וסלילי חימום.

מוליכות תרמית מיטבית

הציפוי הביולוגי בעל מוליכות תרמית מצויינת, מה שמאפשר פיזור חום אופטימלי לבישול מושלם.

ניתן להכניס לתנור

הכלים, כולם, עמידים לשימוש בתנור עד 220 מעלות ללא מכסה זכוכית ועד ל- 177 מעלות בשימוש עם מכסה.

זאת על מנת לאפשר את הגמישות לבשל על כיריים או תנור, או שניהם.

ידיות בטיחותיות

ידיות הכלים בטיחותיות הודות להיותן ארוכות מספיק, נוחות לאחיזה ושאינן מתחממות בשימוש בכיריים.

לפרטים נוספים ולרכישה

כלי בישול מסדרת biocook. צילום באדיבות פודאפיל

כלי בישול מסדרת biocook. צילום באדיבות פודאפיל


רוצים להישאר מעודכנים במתכונים ומבצעים חמים?

Food Appeal מזמינה אתכם להצטרף למועדון הלקוחות חינם וללא התחייבות וליהנות מהטבה בלעדית למימוש מיידי

לקבלת ההטבה הקליקו כאן

למאמרים קודמים בנושא בישול בריא:

איך לבחור את כלי הבישול הנכונים שישאירו אותנו בריאים?

למה ואיך נפחית את השימוש בשמן?

מהם שמני המאכל המומלצים?

מקורות למאמר

[i] https://www.atsdr.cdc.gov/pfas/health-effects/index.html

[ii] Thyssen JP, Menné T. Metal allergy–a review on exposures, penetration, genetics, prevalence, and clinical implications. Chem Res Toxicol. 2010 Feb

[iii] https://wwwn.cdc.gov/TSP/MRLS/mrlslisting.aspx

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו