LiveWell_Fly
Bari15_Fly

להתחיל את היום בירוק

מאת: רוני אליהו
זמן קריאה: 3 דקות
הוא מיטיב עם הלב, עם עודף המשקל, יש בו הרבה נוגדי חמצון והוא מהווה גם מקור טבעי מצוין של פלואור. כמה סיבות טובות להתחיל את היום עם ספל תה ירוק

כוס התה המושלמת? צילום: 123RF

Bari15_In

רבות דובר ולבטח עוד ידובר אודות התה הירוק. מחקרים על גבי מחקרים מהללים את התה שהסינים נוהגים לשתות מדי יום. חברת ליפטון, יצרנית התה, ערכה מחקר גדול אודות סגולות התה הירוק. הנה המסקנות, כולל הפרכת שני מיתוסים נפוצים

המיתוס: שתיית תה גורמת להתייבשות

לא נכון. תה ירוק הוא המשקה הנצרך ביותר בעולם אחרי מים, וספל תה מורכב מ-99.5% מים. לפיכך, התה תורם משמעותית למילוי דרישות הנוזלים היומית ולמצב ההידרציה של הגוף. חוקרים בלתי תלויים דירגו את התה במקום השני בלבד אחרי מים כנוזל הטוב ביותר להידרציה. אדם בוגר בריא צריך לשאוף לצריכה יומית של 2.2 עד 2.5 ליטר נוזלים ביום. ההידרציה היא גורם בסיסי בחשיבותו למספר תהליכים חיוניים, כגון סילוק תוצרי פסולת מהגוף ולתפקודים גופניים ומנטליים – ריכוז, ערנות, זיכרון, מהירות וביצועים בספורט.

המיתוס: תה משתן בשל תכולת הקפאין שבו, ועל כן יכול לפגוע בהידרציה.

לא נכון. סקירת הספרות המחקרית מראה כי: רק מים עולים על התה כנוזל הבריא ביותר להידרציה של הגוף; תה גורם להידרציה – לא להתייבשות. רמות הקפאין בתה לא יגרמו להתייבשות. סבילות לקפאין היא תכונה שמתפתחת, ולכן גם אם יש השפעה משַתנת ראשונית, היא פוחתת אצל אנשים ששותים תה בקביעות.

תה וקפאין

ספל תה טיפוסי מכיל כמחצית הקפאין המצוי בספל טיפוסי של קפה נמס.  כמות מתונה של קפאין, עד 300-400 מ"ג ביום, אינה גוררת השפעות שליליות על הבריאות ואף עשויה להועיל למצב הרוח, לכושר השכלי ולביצועים הגופניים. יתרה מכך, מספר סקירות מחקר אודות הקפאין הראו שקפאין ברמות המצויות במשקאות שכיחים אינו גורם להתייבשות. (אנשים בעלי רגישות לקפה, נשים בהיריון ומניקות וילדים, צריכים לפנות לקבלת ייעוץ ספציפי מתזונאי מקצועי או רופא).

תה ופלאבונואידים

תה ירוק ותה שחור הנם מקור עשיר לפלאבונואידים (flavonoids), בעיקר מסוג קאטכינים (catechins). פלאבונואידים הנם חומר הפועל כנוגד חמצון. על פי המחקר, ספל ממוצע של תה ירוק או שחור מספק 300-140 מ"ג פלבנואידים. מחקרים מראים בעקביות גם כי צריכת תה ירוק מביאה לעלייה משמעותית ביכולת של הפלזמה (הנוזל השקוף הזורם בכלי הדם) להתנגד לחמצון אצל בני אדם.

תה ירוק נחשב בקרב רבים למשקה המיטיב עם הבריאות, וסגולותיו הטובות מיוחסות לתכולת הפוליפנולים שבו, ובפרט לקאטכינים ולפעילותם כנוגדי חמצון. קאטכינים הנם קבוצה של פלאבונואידים פעילים ביותר. הם תרכובות חסרות צבע ומסיסות במים. מנה טיפוסית של תה ירוק מכילה כ-90 מ"ג קאטכינים. מקורות נוספים של קאטכינים הם תפוחים, ענבים, יין וקקאו.

תה ובריאות הלב

מחקרים מראים כי אנשים הצורכים תה ירוק או שחור (ללא סוכר או חלב) הינם בעלי סיכוי רב יותר ליהנות מבריאות לב טובה, מאשר אנשים שאינם צורכים תה כחלק מהתפריט ומאורח חיים בריא ומאוזן. המחקרים הראו כי הבלבנואידים (נוגדי החמצון) בתה עשויים לשפר את בריאות הלב, בין השאר באמצעות שיפור תפקוד האנדותל (שכבה חד-תאית צפופה של תאים, המרפדת חללים פנימיים בגוף ומצויה בעיקר בכלי הדם, הלב וצינורות הלימפה). צריכה גבוהה של תה שחור משפרת את התרחבות כלי הדם, ועל כן משפרת את תפקוד כלי הדם, הן באנשים בריאים והן בסובלים ממחלת עורק כלילי.

תה ועודף משקל

במציאות בה אנו עדים לעלייה בשכיחות תופעת השמנת היתר, תה ירוק נחשב מועיל לניהול המשקל. תה המוגש ללא חלב או סוכר, למעשה אינו מכיל קלוריות. עובדה זו הופכת את התה לבחירה אידיאלית לתכנית הרזיה בריאה, במיוחד כתחליף למשקאות ממותקים.

בנוסף, מחקרים מדעיים חדשים העלו את האפשרות שצריכת תה ירוק בעל תכולת קאטכינים גבוהה לאורך זמן משפרת את הרכב הגוף ואת חלוקת השומן, באמצעות הפחתת השומן במעיים ובהיקף המותניים. מספר מחקרים הצביעו על ירידה במשקל הגוף ובשומן הבטני לאחר צריכה ארוכת-טווח (לרוב 12 שבועות) של תה ירוק עשיר בקאטכינים.

לתה ירוק ישנן גם השפעות מבטיחות קצרות-טווח על הוצאת אנרגיה וחמצון שומן. צריכה גבוהה של תה ירוק (קאטכינים: 375 מ"ג ליום; קפאין 150 מ"ג ליום) נמצאה גם כמסייעת בהגברת הוצאת האנרגיה וחמצון השומן. כמו כן, מחקרים הראו שצריכת קאטכינים דרך מערכת העיכול יכולה להגביר את חמצון השומן במהלך פעילות גופנית. גידול זה בהתחמצנות השומן מסביר בחלקו את השפעתו המועילה לטווח ארוך של תה ירוק עשיר בקאטכינים על הרכב הגוף.

תה ובריאות הפה

תה הוא מקור טבעי מצוין של פלואור ולכן הוא יכול לתרום לשיניים בריאות. בנוסף, מחקרים הראו שהפלאבונואידים בתה מגבירים את התנגדות אמייל השן לחומצה, פועלים כנוגדי חיידקים, מעכבים שקיעת פלאק ומפחיתים את כמותו, מעכבים את הפרשת העמילן ברוק האנושי ומקטינים את הפוטנציאל של מזון המכיל עמילנים לגרום לעששת. עוד הוכח כי תה ירוק אפקטיבי ביותר להפחתה זמנית של ריח רע מהפה הודות לפעילותו כמחטא ומפיג ריחות.

תה מרענן את הגוף והנפש

מחקרים מראים שצריכה קבועה של תה שחור וירוק משפרת את הערנות ואת מצב הרוח מבלי לפגוע באיכות השינה. גם רמות הקפאין הנמוכות בתה נחקרו, ונמצאו כמשפרות את הביצועים הגופניים והמנטאליים.

תה הוא מקור ייחודי לחומצה אמינו המיוצרת באופן טבעי ונקראת ל-תיאנין (L-Theanin). נמצא כי לתיאנין, במינונים המצויים בשתיים עד שלוש כוסות תה, מגביר את גלי המוח מסוג אלפא המתקשרים למצב מנטאלי רגוע אך ערני. פעילות אלפא ממלאת תפקיד חשוב גם ביכולת של מיקוד הקשב. ייתכן שהדבר מסביר מדוע צרכנים מדווחים לרוב על תחושה של התרעננות יחד עם רוגע כאשר הם צורכים תה.

תה ירוק והעור

ממחקרים עולה כי צריכה של תה ירוק עשויה לסייע בהגנה על העור מפני נזקי קרינת UV  ולשיפור מצב העור בנשים; בנוסף לשיפור בזרימת הדם, הקטאכינים נמצאו כמסייעים להפחתת כוויות הנגרמות מקרינת UV, ונמצאה עלייה בעובי העור, ברוויית החמצן ובהידרציה, לאחר צריכה ממושכת (בת 12 שבועות).

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. אלי

    הרבה מאמרים אומרים שתה בריא זה תה ירוק. ממאמר זה אני לא רואה הבדל. אז בכל זאת מה האמת?

  2. לירון

    מקוממם שסקר של חברת תה בעל אופי פרסומי מובהק מוגדר כ"כתבת בריאות". בתה יש קפאין. הסיבה שהוא משתן היא שהגוף שלנו מנסה להיפטר מהרעל הזה כמה שיותר מהר. "סבילות לקפאין" משמעה שעקב שתייה מרובה של קפאין, הגוף כשר לא מצליח לפנות את הקפאין ביעילות.
    בנוסף, שתיית משקה חם פוגעת בריריות הקיבה והמעי, וגוזלת אנרגיה מרובה מהגוף בתהליך הקירור.
    לסיכום, החסרונות לא שווים את היתרונות.
    (גם בפטריות רעל יש נוגדי חמצון רבי עצמה, ובכל זאת, אף אחד לא יאכל אותן בגלל זה)