שמן דגים - הטריגליצרידים יורדים ואיכות החיים עולה
מאת: חגית אריאלי שיינפלד
זמן קריאה: 3 דקות
במחקר שפורסם לאחרונה ב New England Journal of Medicine, נמצא כי מתן מינון של 2 גרם של EPA (Eicosapentaenoic Acid) פעמיים ביום לחולים הנמצאים בקבוצת סיכון, עשוי להפחית באופן משמעותי את הסיכון לאירועים איסכמיים (דהיינו אירועים בהם מתרחשת הפרעה בהספקת הדם לרקמות השונות ובעיקר למוח) כולל תמותה קרדיו וסקולארית.
במחקרים אחרים נמצא כי רמות גבוהות של אומגה 3 בדם מנבאות פחות סיכויים לחלות או למות מהתקף לב.
כמו ההכרה בנחיצותם של ויטמינים ומינרלים לתפקוד תקין של הגוף, כיום קיימת גם הסכמה בקרב מטפלים ואנשי מקצוע לגבי חשיבותם של חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3. בעבר התבססה התזונה שלנו על מקורות שונים של אומגה 3, אולם עם השנים השתנה היחס בין אומגה 3 לחומצות שומן אחרות כדוגמת 6 ו-9 לרעה וגרם לחסר בחומצת שומן חיונית זו.
אומגה 3 – שבעה סוגי חומצות שומן
קיימים שבעה סוגים של חומצות שומן מסוג אומגה 3, כשהבולטים בהם הם:
1. חומצה אלפא לינולאית (ALA) – נמצאת כמעט בכל זרעי הצמחים.
2. חומצה דוקוסהקסאנואית (DHA) – נמצאת באצות מיוחדות ובדגים.
3. חומצה איקוספנטאנואית (EPA) – נמצאת באצות מיוחדות ובדגים.
חומצות DHA ו-EPA קיימות בכמויות נכבדות בדגים עתירי שומן כדוגמת סלמון, סרדינים, אנשובי, מקרל, טונה ועוד. והראו השפעה מיטיבה על הגוף במגוון רחב של מצבים רפואיים הקשורים למערכת כלי הדם והלב. כך למשל, נמצא כי חומצות אלו מסייעות בהפחתת רמות הטריגליצרידים בדם, נלחמות נגד התקשות של העורקים, עשויות להפחית את רמת הדביקות הגורמת להצטברות של טסיות יחדיו ואף לווסת הפרעות שונות בקצב הלב.
המלצות ארגוני הבריאות ויתרונות מפתיעים
ארגוני בריאות בינלאומיים נוטים להמליץ על נטילת גרם אחד ליום של אומגה 3, וכך גם הארגון הקרדיולוגי בישראל בשיתוף עמותת עתיד (הדיאטניות) הממליצים על צריכת אומגה 3 לבריאות הלב וכלי הדם.
ארגון הלב האמריקאי אף ממליץ לצרוך 2-4 גרמים של EPA ו- DHA אומגה-3 להפחתה של רמת הטריגליצרידים. יש לשים לב לכך שהמינון היומי המומלץ מתייחס למרכיבים הפעילים באומגה-3, קרי EPA ו- DHA במקרים הללו תזונה כשלעצמה אינה יכולה לספק את המינון הדרוש וקיים צורך להיעזר בתוספי שמן דגים.
יתרון נוסף של נטילת אומגה 3 בגיל מבוגר, הוא הקטנת הסיכון להזדקנות לא בריאה. ממחקר שפורסם באוקטובר השנה, עולה שרמות גבוהות יותר של חומצות שומן אומגה-3, רב-בלתי-רוויות (בעיקר EPA ו – DPA ָָ*) נקשרו עם סיכוי גבוה יותר להזדקן באופן בריא יותר. דהיינו, פחות תחלואה במחלות כרוניות כדוגמת מחלות לב וכלי דם, מחלות ממאירות, מחלת ריאות, או מחלת כליות כרונית חמורה.
בהקשר זה כדאי לציין כי אומגה 3 עשויה לסייע גם להקלה במצבים של דלקת מפרקים, אסטמה, טרשת נפוצה, הפרעות קשב וריכוז, דיכאון ובעיות נפשיות ועוד.
בחרו בתוסף האומגה 3 הטוב ביותר עבורכם
איך נבחר את התוסף עם ההרכב האופטימלי:
1. העדיפו חומצות שומן אומגה 3 המופקות משמן דגים.
2. ודאו שהמוצר מכיל את שתי חומצות השומן החשובות – EPA ו- DHA.
3. בחרו תוסף תזונה בעל הרכב גבוה של DHA ו – EPA (500-600 מ"ג לכמוסה).
4. חפשו שמנים המופקים מדגים, אשר עוברים תהליך ניקוי קפדני ועומדים בתקנון האירופאי המחמיר מאוד בנושא זיהומים במזון.
5. היחס האופטימלי הוא 2:1 לטובת הEPA ביחס שבינו לבין ה DHA.
6. בחרו במוצר שיאפשר לכם צרוך כמות יומית מצומצמת של כמוסות. ויאפשר לקיחה נוחה לאורך זמן.
7. בחרו מוצר של חברה אמינה ומוכרת.
חשוב לציין כי טיפול באומגה-3 אינו תחליף לטיפול תרופתי או לשינוי באורח חיים, אלא מהווה תוספת חשובה לטיפול אופטימאלי, הכולל שינויי תזונה, פעילות גופנית ותוספת תרופות לפי הצורך . יחד עם זאת, במצבים בהם רמות הטריגליצרידים הן עד 500 מ”ג לדציליטר, אומגה-3 אכן יכול להוות אלטרנטיבה לטיפול תרופתי, בשילוב עם דיאטה נכונה ופעילות גופנית מותאמת אישית.
תרי-אומגה של חברת תרימה למשל, מספק כמות מרשימה של EPA ו- DHA ליום.
לשם הבהרה, 3-2 מנות דגים בשבוע יספקו כ- 500 מ”ג EPA ו- DHA ליום.
בעוד שכמוסה אחת של תכשירי תרי-אומגה על בסיס שבועי תעניק מינון גבוה יותר של חומצות שומן אלו.
זאת ועוד, חשוב לדעת שכמות אומגה-3 בדגים משתנה בהתאם לעונה, סוג הדג ואופן הבישול. תכשירי תרי-אומגה מספקים כמות ידועה וקבועה של אומגה-3, ללא תלות בעונות השנה.
למידע נוסף בקרו באתר: https://www.tri-omega.co.il/.
הערה: לאנשים הנוטלים נוגדי קרישה כגון אספירין וקומדין מומלץ להיוועץ עם רופא לפני נטילת תוסף תזונה המכיל אומגה 3.