ניקוי יסודי לפי אן ויגמור
כשמשתמשים במושג "ניקוי רעלים" יש אנשים שמרימים גבה ושואלים מאיפה יש לי רעלים? מדוע אני צריך לעשות ניקוי רעלים? הגוף שלי נקי…
את תהליך ניקוי הרעלים עושים בשני מקרים: ראשית כדי למנוע מחלות. שנית כדי לרפא מחלות או לשפר מצב של מחלה. הסיבה העיקרית להיווצרות מחלות הינה אוטו-טוקסמיה.
כדאי שנבהיר כאן את עניין ניקוי הרעלים. תהליך זה מאפשר לכבד – האיבר העיקרי בגוף לסינון רעלים – לעשות את עבודתו במהירות. זאת מאחר והכבד עסוק כל הזמן בעיבוד המזון והפיכת גלוקוגן לסוכר, בפירוק שומנים, בפירוק ויצירת הורמונים, בסינון תרופות, כימיקלים, תוספי מזון מלאכותיים, עשן, עודפי סוכר וקמח לבן, חומרי הדברה, קוסמטיקה לא טבעית, הוא מתעייף ולא יעיל כפי שהיינו רוצים שהוא יהיה.
בנוסף לכך בכבד נוצר גלוטטיון, אשר ממחזר נוגדי חימצון שסיימו את תפקידם. הכבד גם עוזר לייצר בעזרת קרני השמש ויטמין 3D, הכבד מייצר את מלחי המרה שמסייעים בפירוק שומנים ובניצול חומר ההזנה שבחלקיקי המזון.
לכבד יש ערוץ מיוחד דרכו הוא מסלק רעלים אל המעיים ומשם החוצה. בקיצור, לכבד למעלה מ-500 תפקידים. ניקוי הכבד מסייע גם בהורדת משקל כי אם הוא יעיל יותר, הוא מייצר ביתר יעילות מיצי מרה לפירוק שומנים.
כשיצרן הרכב שלנו מודיע לנו שעלינו להופיע במוסך פעמיים בשנה לטיפול ברכב, אנחנו מתייצבים שם ומפקידים את הרכב בידי המומחים. למרות שהמכונית נוסעת טוב ואין איתה בעיות, ברצוננו לשמר אותה במצב מכני מצויין. מדוע, אם כן, לא נעשה גם לגופנו "טיפול עשרת אלפים"? נשאלת השאלה: הרי גופנו מסוגל באופן טבעי לנקות רעלים מזה עשרות אלפי שנים. אם כך מדוע לעשות ניקוי? התשובה לכך היא שעשרות אלפי שנים גופנו לא נתקל במתקפה כזו של חומרים זרים, ולכן פשוט צריך לעזור לו…
אנו חשופים כל הזמן לרעלים מהסביבה כבר מגיל הילדות: למשל זיהום מכספית בסתימות השיניים, זיהום מכספית מדגת הים, חיידקים אנארוביים כתוצאה מטיפולי שורש בשן, אוכלוסיית חיידקים לא בריאה בפלורת המעי כתוצאה מתרופות ואנטיביוטיקה, עופרת בעצמות כתוצאה משנים של שימוש בדלק עם עופרת במכוניות, חומרי הדברה במזון, חומרי קוסמטיקה על העור, חומרי ניקוי וכו'.
קיימים גם רעלים הנוצרים בגוף עצמו מפירוק הורמונים, חיידקים שמופרשים בגוף מהמערכת החיסונית, מקיום טפילים או קנדידה, נוירוטרנסמיטרים שסיימו תפקידם, אמוניה שנוצרת מפירוק חלבון ועוד.
לסטרס ולתהליכים נפשיים יש את מסלול הרעלים שלהם. רעלים שמזיקים לתאי הגוף הינם בלתי נראים ובלתי מורגשים. הם פוגעים בשלמות קרומי התא אט אט, יום אחרי יום עד שהנזק מורגש בצורת מחלה.
מחלה הנובעת מרעילות כזו משמעה שמתרחש שינוי ביוכימי של חומציות יתר בתאים ורעלים חודרים דרך מחזור הדם לרקמות בגוף. בתאים יש אנזימי ניקוי רעלים שתפקידם להפוך את הרעלים לאלמנטים בלתי רעילים ומסיסים במים. אולם קיימים גורמים נוספים שמסייעים או מונעים ריפוי ואלו הם: חולשה פיזית מולדת, מתח נפשי וחשיפה למזהמים סביבתיים – כל אלה משנים את יכולת התאים לפרק רעלים. זו הסיבה שאדם מסויים נעשה חולה ואדם אחר באותו מצב לא חולה.
לא משנה באיזה מצב בריאות אתה נמצא – תהליך הניקוי מביא לאופטימיזציה של האיברים החיוניים בגוף כגון המוח, הכליות, הכבד, מערכת לב וכלי דם ומערכת החיסון.
האביב הינו הזמן הטוב ביותר לעשות ניקוי גוף, אולם לצורך הענין כל תקופה בשנה כשרה למטרה זו. הניקוי מתמקד בשני איברים עיקריים: מעי גס (לריקון פסולת) וכבד (לניקוי), אך כמובן גם דרך העור (הזעה) והריאות (נשיפה) וכן שיער וצפרניים (מתכות כבדות).
כיצד מתבצע תהליך ניקוי רעלים בגוף?
קיימים שני שלבים בתהליך ניקוי הרעלים הטבעי בגוף (שתי פאזות). בפאזה הראשונה אנזימים מפרקים רעלים לתצורות ביניים. קיימת מערכת אנזימים ציטוכרום P-450 שהופכת את מולקולות הרעלן לדביקות.בשלב זה כמה מהרעלים מוכנים לסילוק ואילו כמה זקוקים לשלב 2.
בפאזה השניה תוצרי ביניים אלה נכנסים לתהליך בן שישה מסלולים שבו הם מתפרקים ונקשרים אל מולקולות חלבוניות המלוות אותם אל מחוץ לגוף לקראת סילוקם או דרך הכליות (בצורת שתן) או דרך מיצי המרה (בצורה צואה).
קיימות שיטות רבות ושונות לניקוי רעלים:
• אכילת אורז מלא ומאש במשך שבוע או יותר (מן הרפואה הסינית)
• אכילה בשיטת מונו-דיאט (פריט מזון אחד בלבד) לדוגמא: רק אבטיח, או רק ענבים אכילת לחם יבש ומעט חלב (שיטת ד"ר מאייר), וכו'.
• אכילת מזון מאודה, דגנים מבושלים, סלטים חיים ומיצים (ניקוי "לייט")
• שתיית מיצי ירקות ופירות בליווי מרק חם בערב או סמודי (דיאטת נוזלים)
• הימנעות מדברי חלב, חלבון מן החי, גלוטן, סוכר וקפה
• שתיית מיץ עשב חיטה, מיצים ואכילת מזון נא בלבד, חוקנים (שיטת אן ויגמור).
• צום מים או צום מיצים וחוקנים. (שיטת שלטון, שיטת גרסון וכו')
ניקוי רעלים בשיטת אן ויגמור (כולל עבודה על גוף-נפש)
• שתיית מיץ עשב חיטה על קיבה ריקה בבוקר
• שתיית מיץ פירות או אכילת פרי בבוקר (סוג אחד או שניים) למי שאין סוכרת
• שתיית מיצי ירקות (בעיקר ירוקים) במשך היום
• שתיית שייקים מפירות או מירקות (סמודי)
• חוקן מים ו"השתלת" מיץ עשב חיטה (לא הכרחי)
• שילוב של יומיים מיצים עם מזון טבעונאי ביתר הימים
• אכילת מזון חי עשיר באנזימים מהצומח (ירקות ופירות חיים, נבטים ירוקים, עלים ירוקים, נבטוטים מדגנים ומקטניות, מעט אגוזים, שקדים, גרעיני דלעת וחמניה, זרעי פשתן וזרעי שומשום ועוד). שימוש במזון עשיר בחיידקים פרוביוטיים ממזון מותסס כגון גבינות משקדים או גרעינים, כרוב כבוש ביד וכו'.
במקרה של צום מים שאורך יותר מיומיים, רצוי להיעזר בליווי רפואי. כשעושים צום מיצים (מתוך הנחה שאין לנו אתגרים רפואיים רציניים), ניתן לעשות זאת במסגרת חוות בריאות, סדנא וכו' או אפילו בבית. קצת קשה לעבוד בתנאים כאלה, אולם זה עדיין אפשרי. אפשר לקחת לעבודה מיץ או שייק בתרמוס. אני ממליצה לא לעשות מאמץ יתר בזמן הניקוי.
אמצעי עזר נלווים לתהליך הניקוי:
אפשר ללוות את תהליך הניקוי באמבט עם מלחי ים המלח (עוזר בניקוי), סאונה יבשה או רטובה (ההזעה מפרישה רעלים דרך העור), הברשת העור עם מברשת מיוחדת בוקר וערב או שימוש בליפה במקלחת לסילוק תאי עור מתים.
טרמפולינה הינה מכשיר מצויין להפעלת מערכת הלימפה שהיא מערכת ניקוז הרעלים בגופנו. קפיצות עדינות על טרמפולינה מוסיפות לתהליך.
תוספים לתמיכה בתהליך הניקוי
בתקופת הניקוי רצוי גם לקחת תוספים שיגנו על הכבד מפני רעלים המשתחררים למחזור הדם. אחד מהצמחים הללו הוא גדילן מצוי שהינו צמח מצויין לניקוי כבד ולשיקום תאי כבד. גם שן הארי תומך בניקוי הכבד ומומלץ מאד.
כמו כן כדאי לקחת נוגדי חימצון (או מוצר אחד שמכיל אותם) כגון ויטמין E, ויטמין C, A, סלניום. בתהליך הניקוי חשוב מאד לעשות פעילות גופנית מתונה אך לא מאמצת מדי.כדי להמריץ את מערכת הלימפה: צ'י-קונג, טאי-צ'י, יוגה, פלדנקרייז, הליכה ושחייה מצויינים.
מובן שרצוי להימנע משומנים ושמנים (אלא רק מעט לתיבול), רטבים עשירים, חמאה. למי שאוכלים מזון מוצק במסגרת הניקוי, רצוי לוותר על מוצרי חיטה. לעומת זאת מותר להשתמש במוצרים כגון פריכיות אורז או קרקרים נטולי חיטה. כמו כן חשוב לשתות הרבה מים וחליטות צמחים במשך היום.
לאחר שעוברים תהליך של ניקוי כבד (או ניקוי רעלים) הלובן בעיניים נראה בולט יותר, העור בוהק יותר, יש צלילות מחשבה וקלילות תנועה רבה יותר, חשים אנרגיה רבה יותר ואפילו שמחת חיים גדולה. כבדרך אגב משילים כמה קילוגרמים מיותרים.
דבר נוסף שחשים לאחר ניקוי כבד הוא שהקולטנים בלשון נעשים בררנים יותר בבחירת המזון ואם ננסה לאכול לאחר הניקוי מזון מתוק מאד או שמן מאד או מלוח מאד נחוש "זעזוע לשוני". כך הגוף מלמד אותנו להיות בררנים יותר בבחירת המזון.
אחד הדברים ששיטת אן ויגמור מעודדת בתזונה המנקה והבריאה היא צריכת מזונות מותססים כגון כרוב כבוש ביתי, גבינות זרעים או שקדים מותססות וכו'.
הבאתי כאן מתכון פשוט להכנה ביתית של כרוב כבוש. המזון המותסס מכיל חיידקי פרוביוטיקה המעשירים את הפלורה במעי בחיידקים ידידותיים ומחזקים בכך את מערכת העיכול.
כרוב כבוש ביתי
המצרכים:
1 כרוב לבן גדול
1 כפית מלח ים טבעי
1-2 כפות אצת ים WAKAME
10 עלי דפנה
10 גרגרי פלפל אנגלי
10 שיני שום
2 כפיות ג'ינג'ר פרוס דק
אופן הכנה:
שומרים כמה עלים חיצוניים מהכרוב. את יתר הכרוב קוצצים. ממליחים ועושים מסא'ג עם הידיים במשך 10 דקות. מתקבלים נוזלים מהכרוב. מפזרים עלי דפנה, פלפל אנגלי,אצת ים, שום וג'ינג'ר. מכסים מלמעלה עם עלי הכרוב החיצוניים. רצוי להניח בקערה לא מתכתית אלא זכוכית, קרמיקה או פלסטיק. מעל כל זה מניחים צלחת הפוכה ועליה צנצנת גדולה מלאה מים המהווים משקל או משקל כבד. שומרים כך בטמפרטורת החדר במשך 3-4 ימים. מידי יום מנענעים.
טועמים ומוודאים שהכרוב מוכן. מאחסנים במקרר בצנצנת זכוכית. רצוי לחטא את הצנצנת לפני השימוש.
עדנה (מימין) ורומי
פגשתי את עדנה מינץ באלומות ואני שמחה לפרגן שהיא אשת מקצוע מעולה! למשתי ממנה הרבה
שמתי בצנצנת זכוכית אטומה, כרוב עד הסוף, גזר, עלי דפנה, פלפל, כפית מלח, מילאתי מיים מינראליים עד הסוף שלא ייכנס חמצן…השארתי 3 יום בטמפרטורת החדר, כל יום ניערתי את הצנצנת. אחרי 3 ימים הכרוב היה מסריח ביותר, נימוח ולא קשה.. מה עשיתי לא בסדר ?!!!!
נראה לי שהתשובה נעוצה בשתי טעויות:
1. לא מוסיפים מים אלא הכרוב מפריש מיצים של עצמו אחרי שעושים לו "מסאג'".
2. כדאי לוודא שהצנצנת מאד סטרילית וכדאי לעשות זאת בקערה, לכסות בעלים ולשים צלחת הפוכה ועל זה משקל כדי שתיווצר דחיסה.
תודה מראש
מרסל
כמה פעמים ביום שותים את המיץ? אפשר לשתות במשך כל היום? או שרק בבוקר?
הצנצנת לא צריכה להיות אטומה – החיידקים מגיעים מהאוויר ולכן על הצנצנת להיות חשופה לאויר (מכוסה בחיתול בד למניעת כניסת אבק). ומנסיוני זה לוקח הרבה יותר משלושה ימים (לי לקח יותר משבועיים…)
בהצלחה!
שאלות קצרות:
האם זה אמור להתקבל כמו הכרוב החמוץ בשימורים?
האם אפשר להשתמש בקופסאות שימורים – ללא תוספים כימיים – אם כבר יש לי?
מה לגבי אנשים הסובלים מבעיות מעיים ורפלוקס קשה, אפשר לאכול את הכרוב הזה? (אני בדרך כלל מכינה כרוב, ומשרה אותו במעט מלח מעל מסננת וזורקת את המיץ הזה, שוטפת היטב את הכרוב ואז מכינה סלט, כדי להיפטר מעודף גזים, זה בסדר?).
כתבה נהדרת, תודה!