מה יהיה עם הדיאטה הנצחית
רוב האנשים החיים כיום בעולם המערבי, עולם השפע, אוכלים יותר מן הנדרש. היצע המזונות המעובדים המוצע בסופרמרקטים ובחנויות הוא עצום. ואם אין די בכך, מצטרפות לחגיגה מסעדות המציעות מגוון של ארוחות שף האמורות לגרות את כל חושינו.
הפרדוקס הוא, כי למרות ההיצע ושפע המזונות, נמצאים רוב האנשים, כולל בעלי עודף המשקל שביניהם, דוקא במצב של תת תזונה. המזונות המעובדים, המכילים בין השאר קמח לבן, סוכר, שמנים מזוככים, ממתיקים מלאכותיים ועוד, מספקים יותר מדי קלוריות ריקות. מלבד עליה במשקל, מזונות אלו אינם מספקים רכיבי תזונה ואבות מזון חיוניים כמו ויטמינים, מינרלים ואנזימים טבעיים שהיו ברכיבים המקוריים ואבדו בתהליך הכנת המזון. כדי לפצות על חסרונם של רכיבים אלו, מתגאה התעשיה בכך שמוסיפה למזונות ויטמינים ומינרלים, אך אינה מספרת לנו כי הם סינתטיים וכי הגוף מתקשה לספגם.
כדי להאריך את חיי המדף של המזונות המעובדים ולגרום להם להיות אטרקטיביים לעינינו ולחיכנו, משתמשים בשומני טראנס (שומנים מוקשים) ובתוספי מזון (חומרים משמרים, חומרים מתחלבים, חומרי צבע, חומרים מונעי חימצון, והרשימה עוד ארוכה). כפועל יוצא מכך, חייב הגוף להתמודד עם כל אותם התוספים שהוא אינו יודע לעכלם. הכבד, האיבר האחראי על פינוי רעלים מגופנו, עובד בפרך (תוך שהוא נעזר במינרלים, ויטמינים, אנזימים וקו-אנזימים, אנטי אוקסידנטים) כדי לפנות תוספים אלו. בתהליך זה הולכים לאיבוד רכיבים חיוניים הנדרשים לשמירה על בריאות האדם. התוצאה הבלתי נמנעת של מצב זה היא בעיית השמנה שרק הולכת ומחמירה.
פרדוקס הדיאטה
מדפי הספרים עמוסים בספרי דיאטה שונים ומשונים המתיימרים לפתור אחת ולתמיד, ובמהירות המירבית כמובן, את בעיית ההשמנה. למותר לציין כי לכל אחד מהם שם יחודי משלו המנסה לבדלו מכל המתחרים: דיאטה דלת פחמימות, דיאטה מרובת פחמימות, דיאטה דלת חלבונים, דיאטת סקרסדייל/אטקינס מרובות החלבונים, דיאטת הפרס, דיאטת הציידים (האדם הקדמון), דיאטת סוג הדם, דיאטת הנקודות, והיד עדיין נטויה… שפע של חוגי דיאטה מוצעים לציבור, וכל אחד מבטיח שהשיטה המקורית שלו, ורק היא, תגרום לירידה המצופה במשקל.
קריאה במחקרים עדכניים מלמדת על עובדה פשוטה ומדהימה: 95% מן האנשים שעשו דיאטה לצורך ירידה במשקל, ללא תלות בסוג הדיאטה, חזרו בסופו של דבר למשקלם ההתחלתי, ואף חרגו ממנו לאחר כשנתיים. ישנה כמובן גם קבוצת האנשים שהתנסו בסוגים שונים של דיאטות הרזיה, ולמרבית התסכול העלו חרס בידם, והם עדיין בעודף משקל.
אסור לוותר על שומנים
הדיאטות השונות המגבילות שימוש בפחמימות, חלבונים או שומנים, רכיבים הנדרשים בתהליך המטבוליזם לקיום תהליכי בניה ושמירה על הבריאות, יוצרות מצב של תת תזונה. דיאטה דלת חלבונים, למשל, מגבירה את צריכת הסידן של הגוף לצורך ניטרול חומציות הדם, ובאופן עקיף מגבירה גם את הסיכון לאוסטיאופרוזיס ומחלות אחרות. דיאטה המגבילה שימוש בשומנים, עלולה לפגוע בייצור תאי גוף נורמליים שהרי לכל תא בגופנו מעטפת שומנית. לפי פירמידת המזון של הרווארד, שהתפרסמה בשנת 2008, מומלץ שבכל תזונה, עד 40% מהקלוריות הנצרכות ביום תהיינה מצריכת שומנים.
השומן, לטענת המדענים, איננו הגורם להשמנה, וישנה חשיבות לצרוך שמנים בריאים. במעדני חלב המתהדרים ב-0% שומן, את מקום השומן תופסים עמילנים הדרושים לשמירת טעם המעדנים. העמילנים מעלים בצורה דראסטית את רמת הסוכר בדם, ובעקבותיה את רמת האינסולין הנדרש להורדת רמות הגלוקוז. בנוסף לתפקידו העיקרי, האינסולין הוא הורמון האחראי לצבירת שומנים בגוף, שהרי עודף הגלוקוז הופך בסופו של דבר לשומן. טענה זו מקבלת חיזוק ממחקרים אחרונים המעלים את התזונה הים תיכונית, הכוללת כידוע שמן זית למכביר, לדרגת התזונה הבריאה.
משולש התזונה
משקלו של אדם בפרט, ובריאותו בכלל, מושפעים משלושה גורמים סביבתיים הבונים את משולש הבריאות המודרני: תזונה נכונה, פעילות גופנית ושליטה במתחים. הרמב"ם היה הראשון שקבע כי המושג 'בריאות' איננו אלא ראשי התיבות של "בולם רוגזו, יפחית אוכלו וירבה תנועתו".
כל אדם הוא אינדיבידואל. לכל אחד חילוף החומרים שלו, לכל אחד רגישויות המזון שלו, וקיימים מצבים בהם "מזונו של אדם אחד יכול להיות רעל של אדם אחר" (טיטוס לוקורטיוס, משורר ופילוסופ רומי).
איש איש ותזונתו
התזונה חייבת להיות מותאמת אישית לכל אדם, תוך שהיא מביאה בחשבון גם את העדפותיו התזונתיות ואת מצב בריאותו. חשוב להקפיד על כמויות מזון בהתאם למנגנון הרעב והשובע ולא להגיע לחוסר נוחות בקיבה. קיימת גם חשיבות רבה לצורת האכילה (ישיבה, לעיסה, אורך האכילה, התמקדות בטעמים וכו') כי המוח חייב לקבל תשדורת מהקיבה שהאדם אכל דיו.
חשוב לפתח מודעות לסיבת האכילה ולבדוק האם האכילה היא אכילה ריגשית, ו/או אכילה בהיסח הדעת. קיימת חשיבות רבה לפעילות הגופנית המשפרת את עיכול המזון ומונעת מחלות רבות. האדם חייב להיות מודע למתח בחייו, השפעותיו על האכילה וחייו בכלל וללמוד להתמודד עם השפעות המתח.
רק אורח חיים בריא ותזונה מותאמת אישית בשיטת המאכל, הוא ערובה לירידה מתונה – קבועה במשקל עד להגעה למשקל הנכסף ולשיפור משמעותי במצב הבריאותי.