מה אוכלים היום?
במסגרת עבודתי בייעוץ תזונתי לגני ילדים, אני פוגשת הורים רבים ששואלים אותי מה כדאי להכין לילדים לאכול אחרי שעות הגן / ביה"ס.
רוב ההורים מספרים לי שאין להם הרבה זמן ושהם מתרוצצים בין חוגים, קניות וחברים ולכן עד ארוחת הערב, "מושכים" עם הילדים בנשנושים למיניהם, חטיפים, סנדוויצ'ים או במקרה הטוב – פירות.
חשוב לזכור שרוב הילדים אוכלים ארוחת צהריים חמה בגן באזור השעה 13:00 ולכן בשעה 16:00 הם כבר רעבים וחסרי סבלנות וההורים אינם מבינים את פשר חוסר השקט.
בנוסף, ילדים רבים לא אוכלים "טוב" בגן או במסגרות האחרות מסיבות שונות, לדוגמא: לא יושבים איתם לאכול, הם ממהרים לשחק, הם אולי לא אוהבים אוכל מסוים, או שבוחרים רק בפחמימות ריקות כמו אורז לבן או פסטה בלי כלום. לכן דווקא בשעה שהם חוזרים הביתה מאוד מומלץ לתת להם ארוחה מזינה שתשלים את ארוחת הצהריים.
הנה כמה רעיונות שיעזרו:
• בידקו בצהרונית מה הילד אכל וכמה.
• השלימו אבות מזון – אם הילד אכל סנדוויץ' בבוקר, קוסקוס בצהריים ועוגה אח"כ – לא כדאי להגיש לו בצקים נוספים. הוא אכל כל היום חיטה! תשלימו את שאר הארוחות עם מוצרים כמו קטניות, ירקות, פירות, ביצה או עוף.
• ילד שיאכל כל אחר הצהריים חטיפים יגיע לארוחת הערב שבע. לכן העדיפו ארוחת אחה"צ מזינה – וכך גם הילדים יהיו שבעים ורגועים יותר.
• במקרה של ארוחת אחה"צ מזינה, בארוחת הערב ניתן יהיה להסתפק בארוחה קלה יותר: פירות, שיקים, מרקים או סלט, שיתעכלו מהר יותר ולא יכבידו לפני השינה.
• אם אין לכם זמן, הקדישו יום לבישולים והקפיאו במנות כדי לחמם ולהגיש.
שני מתכונים מתוך הספר "לאכול נכון מהרגע הראשון":
לחם מתוק לארוחת ערב
לחם עשיר מאוד שיכול לשמש כארוחת ערב קלה.
מצרכים:
2.5 כוסות קמח כוסמין
2 כפות שומשום מלא טחון
2 כפות מולסה או סילאן
1 כף שמן קוקוס
6 תמרי מג'הול מגולענים
1 כוס מים
1 כפית אבקת אפייה
אופן ההכנה:
• מחממים תנור ל- 180 מעלות
• מערבבים את כל החומרים היבשים בקערה מוסיפים את השמן והשומשום ומערבבים
• טוחנים את התמרים עם המולסה והמים בבלנדר ומוסיפים לקערה.
• מעבירים את הבלילה לתבנית אינגליש קייק מרופדת בנייר אפייה ואופים כ- 30 ד'
המבורגר שעועית אדומה
קציצות צמחוניות שמזכירות קציצות בשר בצבע ובמראה ופלאפל בטעם
המצרכים:
1.5 כוסות שעועית אדומה מונבטת ומבושלת
1.5 כפות שמן קוקוס
2.5 כפות קמח חומוס
1 בצל פרוס לרבעים
1 גזר מגורר
צרור כוסברה קצוצה / פטרוזליה
תיבול: כמון, כורכום, מלח הימאליה ופפריקה.
אופן ההכנה:
• מחממים תנור ל- 180 מעלות.
• מעבירים למעבד מזון את השעועית את הבצל והכוסברה לקבלת עיסה אחידה.
• מעבירים לקערה אם שאר המצרכים ומערבבים היטב.
• יוצרים קציצות ואופים על גבי נייר אפייה כ- 20 ד' הופכים ל- 5 ד' נוספות
• אפשר להקפיא ולחמם אח"כ בטוסטר.
• להגיש עם ירקות חיים או דגן מלא.