לא כל כך קשים לפיצוח: הערמונים
ערמונים תמיד מתקשרים לנו לחורף. בעיקר למי שביקר בערים אירופאיות בחורף שבכל פינת רחוב מוכרים ערמונים קלויים בנייר. גם בארץ אכילת ערמונים היא פופולרית. קיימים 4 סוגים עיקריים של ערמונים: אירופאים, סינים, יפנים ואמריקאים. ישנם ההבדלים תזונתיים בין הסוגים השונים. ההבדלים מתבטאים בריכוז אבות המזון הויטמינים והמינרלים שבכל סוג הנובעים מהאקלים והקרקע בה גדל העץ.
אז מהו הערמון?. הערמונים שייכים למשפחת האגוזים בשל המראה שלו בהיותו עטוף בקלפה קשיחה. בהרכבו התזונתי שייך הערמון למשפחת הפחמימות ולא למשפחת השומנים כמו סוגי האגוזים האחרים.
דוגמא להבדל תזונתי בין ערמונים לאגוזי מלך
ערך תזונתי ל-100 ג'/ מוצר | ערמונים קלויים קלופים | אגוזי מלך קלופים |
חלבון | 3 | 15 |
פחמימות | 48 | 7 |
שומן | 2.2 | 65 |
סיבים תזונתיים | 5.1 | 6.7 |
( ערכים לקוחים ממערכת צמרת של משרד הבריאות)
הערמונים עשירים יותר בפחמימות ויכולים להוות מקור פחמימה מעולה למנות חורפיות. כמות השומן של הערמונים נמוכה, לעומת משפחת האגוזים שלהם תכולת פחמימות נמוכה אך כמות שומן גבוהה במיוחד.
אגוז הערמון עשיר מאוד במינרלים וויטמינים.
- עשיר באשלגן המסייע להורדת לחץ דם.
- עשיר בויטמיני B, במיוחד בחומצה פולית החשובה לתפקוד יעיל של מערכת העצבים
- מכיל כמות מאוד גדולה של ויטמין C, 100 גרם ערמונים יספקו 30% מהקצבה היומית המומלצת. ויטמין Cחשוב לחיזוק מערכת החיסון ומהווה נוגד חמצון משמעותי בגוף. בנוסף הוא דואג לגמישות כלי הדם ועוזר במניעת מחלות לב וכלי דם.
- עשיר בסיבים תזונתיים. ב- 100 גרם ערמונים יש כמות סיבים השווה לשתי פרוסות לחם מלא
את הערמונים קולים על קמין או בתנור משלבים בתבשילי קדירה כמקור פחמימות ולתוספת גיוון בטעם המיוחד. ניתן להכין ממנו ממרח וקינוחים מתוקים נהדרים.
מתחשק לכם להתחיל לאכול ערמונים? בדקו את המתכון לאורז אדום מלא עם ערמונים.
הכתבה באדיבות טופז דרזנר, דיאטנית ראשית בשומרי משקל.