לאהוב את האוכל שלך
החזון של ספי ודוד, יזמי "האורגני משלוחי מזון טוב", הוא לחבר. בין החקלאים לביננו, ביננו לבין עצמנו, ביננו לבין האוכל שאנחנו אוכלים ובכלל. אורגני זה לא מה שחשבתם.
השעה 22:00, ספי ודוד בדיוק סיימו יום שהתחיל ב- 04:00 בביקור אצל מגדלים, נמשך בקליטת הסחורה במרכז ההפצה, אריזתה והפצתה לחברי היוזמה. אנחנו מתיישבים לראיון רגוע ונינוח, שניהם נראים מלאי חיות והשראה, וניכר שמשהו טוב עבר עליהם היום.
"אתם לא נראים כמו מי שסיים עכשיו יום עבודה של 18 שעות…"
דוד: תשמע, העיסוק בנושא הזה ממלא אותך, אני יכול לעשות את זה בלי סוף. גינון זה להתחבר לחיים באופן בלתי אמצעי. כשאתה שותל צמח אתה בעצם יוצר חיים, ובכלל, יש המון תהליכים בצמח שמקבילים גם אצל גוף האדם. בדומה לטיפול באדם אחר, אם אתה עסוק בטיפול והזנה של צמח, אתה בעצם עושה אותו דבר לעצמך. יש לא מעט דרכים לעשות את זה, הגינה היא שותפה לתהליך הריפוי והטיפול. אורגני זה כאן. ממש פה.
אז מה קורה פה בעצם?
ספי: מה שהקמנו פה זו יוזמה חברתית, פלטפורמה שמחברת בין חקלאים ומגדלים קטנים כגדולים לבין צרכנים פרטיים ועסקיים המעוניינים בתוצרת איכותית, כזו שלא מוצאים בסופר. אנחנו מספקים חשיפה והנגשה של התוצרת למרכז, ולמעשה מטפלים בכלל הרבדים הנוגעים למכירת התוצרת, לרבות שיווק, אריזה, הפצה, גבייה ומתן אחריות ושירות, באופן שמאפשר לחקלאי להקדיש את מלוא תשומת הלב שלו לגידול. מעבר לפן הגידולי, אלו דברים שחקלאים קטנים לא היו מסוגלים להתמודד עמם בכוחות עצמם.
דוד: המטרה שלנו פה היא לא להיות חנות, אלא להעלות את רמת המודעות לצריכה של ירקות בכלל, וירקות שגודלו באופן הזה בפרט.
באיזה אופן, אורגני?
רק אמרתי את המילה ושניהם התחילו לזמר. אורגני, מסתבר, זה לא מה שכולנו חושבים, אלא הרבה מעבר.
דוד: נהוג להגדיר כאורגני כל מה שגודל ללא ריסוס. אולם, זהו אפילו לא קצה קצהו של הקרחון. המשמעות של המילה אורגני זה חיים, ולמעשה מדובר בעולם ומלואו, החל מהאופן שבו נעשה הגידול ותשומת הלב הניתנת לגידולים עצמם ולאדמה שמזינה אותם, דרך כלל התהליך והשותפים אליו, ועד להגעתו של המזון לצלחת שלנו.
ספי: המודל שאנחנו עובדים לפיו נקרא חקלאות בת קיימא, שזו חקלאות שבאה לייצר מזון, ולא חקלאות שבאה להיות ענף עסקי. הרעיון פה הוא לא להתייחס לאדמה כמקור ייצור, אלא שותפה. וככה אנחנו מאמינים שמזון צריך לגדול, מזון שמגיע אחר כך לצלחת ולבטן של כולנו. באותו האופן שאתה יכול להרגיש אם מישהו שבישל עבורך עשה את זה באהבה ומתוך נתינה או מסיבות אחרות, אפשר גם להבחין בטעם של ירקות שגודלו עם אותה תשומת לב.
דוד: המודעות לנושא הזה נמצאת בעליה מתמדת, וזו בעצם הסיבה שכולנו כאן. ישנם לא מעט שפים גדולים שמזמינים דרכנו בשיטה הזו, חלקם אפילו באים לכאן לבחור את הירקות בעצמם. ככל שהירק יותר קרוב לאדמה ולחקלאי הוא יהיה טעים יותר.
כלומר, אורגני זה האופן הכולל שבו מגודלים ירקות?
דוד: גם, אבל לא פחות חשוב מהפן הבריאותי זה הפן החברתי. בין המגדלים שעובדים איתנו יש גמלאים, קהילות, חוות טיפוליות וצעירים משוחררים שהשתמשו בכספי הפקדון שלהם כדי לקנות את הטרקטור הראשון שלהם. המשותף לכולם: מגדלים שרצו לעסוק בנושא ועושים את זה מכל הלב, ולא היו יכולים לעשות את זה ללא העזרה של גוף שינהל את זה עבורם. וזו בעצם המטרה.
כלפי הלקוחות הם מציגים שקיפות מלאה, באמצעות פורטל ההזמנות. אתה מזמין עגבניה ויודע מאיזה חקלאי היא מגיעה. בניגוד לשרשרת ההפצה הסטנדרטית שבה המגדל זוכה לאחוז זניח מהפדיון, אצלם החקלאים מקבלים את רוב הכסף, לפעמים יותר ממה שהם מבקשים.
ספי: כיף לנו לדעת שזה נקי. שזה שאתה נהנה ממוצר לא אומר שמישהו אחר בצד השני לא נהנה. מבחינתי זה הערך המוסף הכי חשוב. זה בנוסף לאלמנטים נוספים במובן של איכות הסביבה, רפואה ואיכות חיים.
כמה זה עולה לי?
אי אפשר לדון בכל הנושא הזה בלי להתייחס לנושא המחיר. בסופו של דבר, תהליך ההזמנה הוא נוח, איכות התפוקה היא ללא ספק בכמה רמות מעל, והתהליך עצמו הוא בריא יותר הן מבחינה אישית והן מבחינה חברתית. נשארה רק שאלה אחת…
אני חייב לשאול, למה לי לשלם 7 שקלים על קילו עגבניות שאני יכול לקנות בחצי מחיר?
דוד: המחיר הוא סתם תירוץ, וזה בעצם מה שאנחנו באים להעביר פה. הרי רכישה היא לא דבר רציונלי, זו רק שאלה של הערך שאתה חושב שאתה מקבל. אנחנו רוצים לשכנע אנשים שזה לא הגיוני לשלם שקל על קילו מלפפונים. שכמו שהם משקיעים באלקטרוניקה טובה ואיכותית, כדאי להם להשקיע גם באוכל שלהם.
ספי: לקבל פטריה שחקלאי קטף בשבילך אתמול בערב והיום בצהריים היא כבר אצלך בצלחת, זו חוויה שונה לחלוטין מלקנות בסופר פטריה שגודלה בתנאים מלאכותיים בתוך פס ייצור, נקטפה לפני שבוע ושאין לנו שום מידע לגבי המקור שלה ומה היא מכילה. וכשאני אומר חוויה שונה אני מתכוון גם מבחינת הטעם, גם מבחינה בריאותית, וגם מבחינת החוויה עצמה.
דוד: יש משמעות למה שאתה אוכל, ולא רק במובן של להיות חולה או בריא, אלא מבחינת המצב הפיסי היומיומי. ככה יראה הרכב הדם שלך, ככה ייראו המחשבות שלך. לאורח החיים שלך יש משמעות. אתה לא רואה את זה, אבל זה בגוף שלך. אני למשל, לא הייתי חולה כבר 4 שנים, אפילו לא צינון קל ביותר. אנשים במקרים רבים נחשפים לנושא האוכל הבריאותי רק במצב של חולי. אנחנו באים במטרה להעביר את החשיבות הרבה לפני, כדי למנוע תחלואה.
היכן שהכל קורה
מרכז ההפצה נמצא במושב אשתאול, לא רחוק מבית שמש. אני נכנס למחסן, שנראה מבחוץ סטנדרטי ופשוט, ולעיני נגלה ערב רב המורכב מאנשים שונים, ארגזים מלאי ירקות מסוגים שלא ראיתי מעולם, סירים עם אוכל, עמדה עם טלפונים ומחשבים, ושורות שורות של ארגזים עם מדבקות שם. לא יכולתי שלא לשים לב למגוון השונה של האנשים, כל אחד ייחודי ומעניין בדרך שונה. כולם עסוקים בריכוז רב בבחינת התוצרת ובתיוקה לארגזים.
לא יכולתי שלא לשים לב למגוון שיש פה, לייחודיות של האנשים
דוד: כן, אלו אנשים שהגיעו ממגוון של מקומות, כל אחד והסיפור האישי שלו, וכולם מביאים את האישיות שלהם לתוך המיזם הזה. החקלאים הם גם חלק מהעניין. זה בית האריזה היחיד בארץ שמעסיק אנשים מתוך רצון והבנה, בלי ניצול ובלי עובדים זרים, אין עוד בית אריזה שעובד בתנאים כאלה. לאחרונה התחלנו לשתף פעולה גם עם פנימייה של נוער בסיכון, שגם הם מגיעים לעבוד כאן מבחירה שלהם. כל מי שנמצא פה או שהוא חלק מהתהליך בא מתוך רצון טוב, ועושה את מה שהוא מאמין בו, ובסופו של דבר זו החוויה שעוברת ללקוח.
ספי: כנ"ל לגבי הירקות עצמם. אנחנו רוצים את העגבניה המושלמת. בגודל הנכון, במשקל הנכון, יחס בין מיץ לבשר, חיי מדף, קשה. וכמו דוגמנות, גם פה זה שקר החן והבל היופי. העגבניה המושלמת זו עגבניה שגידלת לעצמך, ולא זו שנראית הכי משורטטת. העגבניה לא בהכרח תהיה מלכת היופי אבל היא תהיה אמיתית, טעימה ובעיקר מזינה.
אבל לא הזמנתי פיצה
כידוע, אין חכם כבעל נסיון. כדי שאוכל לענות על התנאי הזה, "שוחדתי" בארגז ניסוי. בערב נשמעה דפיקה בדלת, ובמקום האיש הקבוע עם החולצה האדומה, המכנסיים הכחולות והכובע מצחיה, עמד שם אדי, עם חיוך מאוזן לאוזן וארגז שהיה נראה גדול ביחס לקרטון של הפיצה שאני רגיל לראות. פתחתי את הארגז בסקרנות של ילד יומולדת, ומצאתי שלל ירקות שונים ומשונים, כאלו שנראים כאילו גדלו אצלי בגינה. מבין השלל, בלטו במיוחד העגבניות, שהיו בגדלים ובצורות שונות. הדבר הראשון שעשיתי היה לחתוך אחת לחצי ולנגוס.
מה אני אגיד לכם, ובכן, תקראו לי משוחד, אבל הרבה שנים לא אכלתי עגבניה כזו. היה בה משהו אמיתי, פראי. היא היתה מעניינת, גם בטעם וגם במרקם, באופן שגרם לי להרגיש שכל האגפים בפה שלי משתתפים בתהליך הטעימה.
המלצה שלי: נסו את סל ההפתעה. הוא כולל את הירקות הבסיסיים (אלו שאתם קונים בסופר), וכן את הירקות המומלצים והטעימים ביותר שיש לחקלאים להציע באותו השבוע, כמה מבניהם כנראה שמעולם לא פגשתם (על רג'לת הגינה שמעתם? מה עם פטריות אורינג'י?). בתור מי שהוא ג'אנקוהוליק מובהק, הופתעתי מאד מהחוויה שהותירו בי החבר'ה פה.
הכתבה בחסות האורגני משלוחי מזון טוב – יוזמה חברתית שמחברת בין חקלאים מקיימים לצרכנים מקומיים.
הייתי שמח להזמין דרך מגדלים במקום לקנות ברשתות שווק האורגניות, אבל למה המחירים שלכם זהים ואף יקרים יותר?
היי אחד,
תודה רבה על ההתעניינות, כמו שקראת בכתבה, מאוד חשוב לנו שהחקלאים לא יפסידו אלא, אפילו ירוויחו על העבודה שלהם.
בפשטות, יקבלו את השכר המתאים על העבודה שלהם.
אנחנו האורגני, נותנים את האחריות שלא ינצלו את החקלאי.
ובהקשר שלך כצרכן, על מנת לרצות את שני הצדדים, אנחנו מעודדים לצרוך את מה שיש בעונה, בשפע ואז המוצר גם קיים במבצעים ובמחירים מפתיעים. יש אפילו מצבים אבסורדים, הפוכים בהם הירקות והפירות אצלנו זולים משמעותית.
לסיכום, אני מקווה שעניתי לשאלתך, אשמח לשמוע ולענות על כל שאלה או בקשה שיש לך. ואני ממליצה לך לנסות את אחד הסלים שלנו ולהיות מופתע לטובה מהחוויה.
תודה, רותם מהאורגני
https://shop.haorgani.co.il/Pratim.aspx?load=1&Dep=14