ניפוץ מיתוסים על טבעונות
בתחילת החודש ציינו ברחבי העולם את יום הטבעונות העולמי (באנגלית: World Vegan Day); הזדמנות מעולה לנפץ כמה מיתוסים נפוצים על הנושא. אני פוגשת בקליניקה ובהרצאות שלי הרבה אנשים טבעונים ושאינם טבעונים שמגיעים עם תפיסות שונות על הנושא.
אם ניקח את שלושת האמונות הרווחות שבהן האחת גורסת שתזונה טבעונית היא תזונה בריאה, שצריך לעבוד בה והתפיסה השלישית היא שתזונה טבעונית היא לא טעימה (איפה הסטייק שלי? החביתה? אוכלים אוכל של ציפורים? מנששים חציר?)
בואו נעשה סדר בעניינים. אבל לפני הכל חשוב להבין שאין תזונה אחת שמתאימה לכולם. חשוב להיות קשובים לגוף ולהשפעת מאכלים עלינו. איך התחושה שלנו אחרי? מומלץ לעשות בדיקות דם מידי שנה כדי להבין אם יש חסרים ובעיקר להבין מה התזונה הכי טובה שאנחנו יכולים לפרגן לעצמנו במסגרת אורח החיים, הלו"ז והאילוצים האישיים.
המיתוס הראשון: תזונה טבעונית בריאה יותר- האמנם?
טבעונות משמעה אכילת תזונה מן הטבע, ללא אכילת מזון מהחי. משמע, תזונה ללא בייצים, דברי חלב, בשר, עוף ודגים. בבסיס עומד הרעיון האידיאולוגי של חמלה על בעלי החי, רעיון מקסים. אבל איפה החמלה לעצמנו כשאנחנו אוכלים המבורגר טבעוני שבקושי ניתן לזהות מהם הרכיבים ברשימת הרכיבים שלו, "גבינת" סויה מהונדסת או חטיפים כל היום כי אין זמן וכח להכין תבשילים מזינים.
טבעונות יכולה להיות מזינה, עשירה ומגוונת אם באמת מיישמים את רעיון הקשר לטבע- אוכלים אוכל אמיתי שניתן לזהות את הקשר למקום ממנו הגיע: דגנים, קטניות, ירקות, פירות, אגוזים, זרעים ועוד. הטבע עשיר מגוון וצבעוני. זוהי הטבעונות הבריאה והנאמנה לשם המקור.
תעשיית המזון השכילה לעלות על גל הטבעונות ההולך ונפוץ יותר ולהעלות על המדפים מוצרים מתועשים מלאי חומרים מייצבים, משמרים, חומרי טעם וריח ואף חומרי הדברה (המוצר צריך להחזיק במקרר או על המדף שבועות או חדשים בלי עובשים ופטריות).
אז מה עושים בתכלס?
קוראים את רשימת הרכיבים. יש משהו שאתם לא מזהים? מילים אותיות ומספרים? כנראה גופכם גם יתקשה לזהות ולעכל את החמרים הסינתטיים האלו. מה שישקע בכבד ויתקשה להתפנות מהגוף. בריאות זה לא.
עוד דבר משמעותי בטבעונות זה לדאוג לצרוך חלבון אייכותי משילוב של דגנים וקטניות. לא בהכרח באותה ארוחה אך כן בטווח של יממה. לשים לב למקורות של ברזל למשל מקטניות וסומסום שחור, טחינה מונבטת, אגוזים ועלים ירוקים. לשים לב לרמות הבי12 ועוד. להחליט להיות טבעוני משמע לקחת אחריות גם על הפחתת הסבל בעולם אבל גם על הבריאות שלנו. להעזר באתרים ובספרים מקצועיים המספקים מידע איך לעשות את זה נכון או לקבוע פגישה אצל איש מקצוע שיתאים אישית וילווה.
מיתוס שני: כדי לאכול תזונה טבעונית בריאה צריך "לעבוד בזה"
מה שגורם להרבה טבעונים לצרוך את הפאסט פוד המעובד הוא התפיסה שאם רוצים לאכול טבעוני בריא צריך לעמוד כל היום במטבח ולעבוד בזה. התפיסה הזאת מייאשת ומטעה. הנה כמה רעיונות קלים לישום שיפריכו את הענין הזה:
- לא צריך להמציא כל יום מחדש את הגלגל. נהפוכו. דווקא בימים מורכבים אלו אנו זקוקים לתזונה פשוטה וודאית. בחרו 3-4 מתכונים קלים וחזרו עליהם.
- מזווה בסיס מצוייד הייטב יקצר תהליכים: מגוון ירקות, פירות, שקדים, גרעינים, צנצנות של דגנים (שאפשר לבשל כמו פסטה ולזרוק לסלט ויש ארוחה), קטניות, קפואים, תמיד טופו במקרר, ממרחי שקדים ואגוזים.,
- ירקות וקטניות קפואים הם מקצרי דרך נפלאים – שעועית, ברוקולי, כרובית, תחתיות ארטישוק שאפשר להכניס לתנור אפילו קפואים. חומוס, שעועית ועדשים קפואים קנויים או להשרות בכמויות גדולות ולהקפיא במנות.
- הכנתם קציצות מקטניות? הכינו כפול והקפיאו. יותר זול ובריא מאשר לקנות המבורגר או קציצות טבעוניות מתועשות.
- הכניסו ללו"ז 2 חצאי שעות בשבוע לבישול. זהו. הפו את זה להרגל. הדליקו מוסיקה.
- דאגו שתמיד יהיה סיר מרק במקרר, תמיד סוגר פינה ומחזיק לכמה ימים. מרק קטניות יכול לספק גם חיזוק של חלבון.
המיתוס השלישי: תזונה טבעונית אינה טעימה
הטעות היא לחפש "תחליפים", לכו על הדבר האמיתי. תזונה טבעונית יכולה להוביל לעושר של חמרי גלם מהטבע, מגוון טעמים.
ישנם מגוון בלוגים מעולים לבישול טבעוני, מתכוני אינסטגרם קבוצות פייסבוק ואפילו מסעדות משובחות (חלקן עושות טייק אווי בימים אלו) כמו הדוסה בר- מסעדה הודית עם טוויסט, קפה אנסטסיה בת"א שהוא המקום לקחת כל אדם שמחזיק במיתוס שטבעונות וטעם לא הולכים ביחד. מסעדת הרדוף הקסומה בה ארוחות טבעוניות ברוח הפילוסופיה האנתרופוסופית, המסעדה האתיופית בפרדס חנה קלקידן.
בימים אלו מתפתחת גם תעשיית סלי הפיקניק הטבעוניים. סלי הפיקניק של גאיירוס ושל קופיולה מומלצים להפריך את מיתוס הבריאות, הקלות והטעם.