גרגר הענב הגדול במדינה
ענבים קשורים אצלי אסוציאטיבית תמיד עם תמונות של ריקוד, שמחה ופריון – בנות ישראל מחוללות בכרמים, משתאות היין ביוון העתיקה והציורים של דיוניסוס, ומה יכול להיות יותר מפתה מאשכול ענבים עסיסי?! (האמת…אפשר לחשוב על עוד כמה דברים).
ואפרופו פיתוי, כשמדובר בגידול ענבים הגודל קובע…קובע שיא ישראלי חדש. טל קורנבליט בן 38, דור שני למגדלי ענבים ומנהל בית אריזה בקעות שבבקעת הירדן, הופתע לגלות לפני מספר שבועות בכרם שלו שבמושב בקעות, אשכול ענבים בעל ממדים עצומים. בהתרגשות רבה סיפר לחבריו לישוב והשמועה עשתה לה כנפיים. "זה הענב הגדול ביותר שראיתי בחיי ואני כבר דור שני מגדל ענבים", מספר קורנבליט. כדי לסבר את אוזנכם נאמר שגודלו של גרגר ענבים ממוצע נאמד ב-20-22 מ"מ, בעוד שגודלו של גרגר הענבים שנצפה עמד על 30 מ"מ.
"בכוונתי לבדוק מה גרם למוטציה ולשחזרה בהצלחה, כך שכל מי שירצה, יוכל ליהנות מהענב העצום והמתוק הזה שעשוי להשביע שני ילדים קטנים." בעולם נצפו כבר בעבר גרגרי ענבים גדולים מהממוצע (בדר"כ מזן כהה), ביפן ובצ'ילה למשל, אבל כתוצאה מפיתוח של מספר שנים ולא הודות לתהליכים טבעיים.
קורנבליט מגדל ענבים ירוקים ונטולי גלעין מזן –S.B.S EARLY SWEET הידועים בטעמם המשובח ומתיקותם הנפלאה, פרי פיתוח של חוקרי מו”פ בקעת הירדן. זן זה נחשב למבוקש ביותר בשוקי העולם. גם שיטת הגידול תחת כיסוי בית רשת, הייחודית לזן הנ”ל, פותחה על ידי מדריכי הגידול באזור וחוקרי מו”פ בקעת הירדן. אגב, בבקעת הירדן קיימים שרידים להתיישבות חקלאית כבר מהתקופה הכנענית. בימי בית שני, ובעיקר בתקופת החשמונאים והמלך הורדוס, עסקו תושבי האזור בגידול צמחי בושם ומרפא, גפנים ומטעי תמרים. לכן אין זה פלא, כי יישובי בקעת הירדן ומושב בקעות בפרט (מושב עובדים של תנועת האיחוד החקלאי שנוסד ב-1972) ידועים בגידולי הענבים המשובחים שלהם. ככל הנראה, הסוד טמון באקלים הייחודי השורר באזור. את הכרמים שותלים בדרך כלל בגב ההר, שם שורר מיקרו אקלים, המקנה תנאים אידיאליים: טמפרטורה נכונה ללא יותר מדי מצבי קיצון, מספיק שעות קור כדי לעורר את גידול הענבים וכד', המובילים גם לתנובת פרי גבוהה פר דונם.
בתמונה ניתן לראות את מדיד הענבים עליו מתבססים בקביעת גודל ואיכות הענב. כעת מסתבר כי המדיד כבר לא רלוונטי.
אין ספק כי אשכול ענבים ביום קיץ חם מחייה נפשות, זאת כיוון שהענבים שעשירים בסוכר ולחות, נספגים בגוף במהירות ומעניקים לנו אנרגיה מיידית והזנה. בנוסף הם מספקים לנו שלל ויטמינים כגון: A,B,C ו- K, ומכילים מינרלים כגון: סידן, נחושת, פלואור, ברזל, מגנזיום, מנגן, זרחן, אשלגן, גופרית, סיבים תזונתיים, פקטין, ביופלבונואידים, פנולים ועוד.
מיץ ענבים נחשב כממריץ את חילוף החומרים ועיכול המזון, לכן גם מסייע בתהליכי ניקוי וטיהור של הגוף מרעלים. תכולת המינרלים הגבוהה שבו מסייעת לניקוי הדם וממריצה את פעילות הכבד. הענבים עשירים גם בנוגדי חמצון הידועים כבעלי פעילות אנטי סרטנית (בשל החומצה האלגית והחומצה הקפאית המשביתות את פעילות החומרים המסרטנים) ואנטי נגיפית. הרזברטרול (נמצא בענבים אדומים וביין) מגן על מערכת כלי הדם והלב ונמצא אף כעשוי לסייע במניעת אוסטאופורוזיס ורמות תקינות של אסטרוגן.
באיורוודה נחשבים הענב לפרי הטוב מכולם ( Drakshaa Phalottamaa) ונעשה בו שימוש במגוון רחב של הכנות רפואיות (גם במתכונת של צימוקים) לטיפול במצבי אנמיה (ענבים כהים עשירים יותר בברזל), הגדלת ספירת זרע, דלקות בדרכי השתן, צימאון, חולשת שרירים, חום גבוה, שיעול כרוני, עצירות, כבד וטחול מוגדלים, הפרעות בתפקודי כבד וכליות. אגב, ענבים אדומים, סגולים, שחורים – נחשבים לקלים יותר לעיכול מענבים ירוקים ובעלי אנרגיה מצננת.
בימות הקיץ הקרירים, אפשר להקפיא את הענבים, לאכול אותם כחטיפים וליהנות משלל יתרונותיהם התזונתיים.
שלום
בירצוני לברר האם יש אפשרות לתרגום הכתבה לאנגלית ?
בברכה
לאה סירני
מסופר בחומש במדבר שהמרגלים הביאו אשכול ענבים כזה גדול שהיה צורך להביאו במוט בשני אנשים או יותר האם היה זה אשכול גדול עם ענבים קטנים או אשכול גדול עם ענבים גדולים והאם יש אשכולות ענבים גולים שכאלה בימינו בארץ ?
האם והיכן ניתן לרכוש שתילי גפן מהזן הנ"ל.
זאת אומרת שאנחנו כבר מתקרבים בעזרת השם לזמנים טובים יותר (-: